Kronika českého geocachingu
Publikováno 08 říjen 2007 - 5:45
Publikováno 08 říjen 2007 - 6:13
Citace
Tak jsem zkusil vyrobit grafík počtu ownerů v závislosti na čase. Nepočítá to s archivovanými kešemi. V grafu je počet ownerů, kteří založili cache do určité dobypepa.z.pocernic napsal/a:
Možná by bylo zajímavé zjstit alespoň celkový počet různých ownerů keší založených do určitého data. Což by mohlo být plusmínus v relaci s počtem kačerů.
Informace a návody k serveru píšu postupně na mém blogu http://www.geocachin...g/16-o-serveru/
Publikováno 08 říjen 2007 - 21:24

podívejte se na geoprojekt K pramenům
http://chipoliny.blo.../k-pramenm.html
Publikováno 08 říjen 2007 - 22:13
Citace
choze napsal/a:
...budu se snažit poodhalit zákulisí do té míry, co budu vědět a moci.
Tak mně zatím chybí informace o pozadí výběru ještěrky jako oficiálního(?) loga Českého geocachingu. Do kroniky bych navrhoval zmínku i o niciativě Darquera, vytvoření předlohy pro samolepku kterou již někteří mají na svých geovozidlech.
Publikováno 09 říjen 2007 - 8:13
Citace
Zkusím se pozeptat na příslušných místech, ještěrka provází český geocaching opravdu dlouho, takže by nebylo marné přidat zmínku. Navíc je na coinech, což mi přidává další nápad do Kroniky (díky). Ale iniciativa se samolepkou mi přijde docela marginální (bezvýznamná ve spojení např. s mincema). Přesto ale určitě i na méně významné historické události dojde, akorát bych o nich nepsal nějaký sáhodlouhý článek, ale třeba jen jednu větu s odkazem do fóra. Ostatně - psát do Wiki může každý - já si nedělám nějaký patent na rozum.Bo.T.L. napsal/a:
Tak mně zatím chybí informace o pozadí výběru ještěrky jako oficiálního(?) loga Českého geocachingu. Do kroniky bych navrhoval zmínku i o niciativě Darquera, vytvoření předlohy pro samolepku kterou již někteří mají na svých geovozidlech.
Tak a teď jedna veselá zpráva - dostal jsem od Honzy B. soukromou zprávu, kde poměrně detailně popisuje počátky českého geocachingu a vysvětluje některé omyly, které jsem dříve pokládal za pravdu, takže se můžete těšit na výživné informace, které opravdu zná jen několik málo stařešinů. Pokud si pamatuju, tak od doby kdy jsem geocacherem jsem nikde žádné podobné shrnutí nečetl. Požádal jsem o možnost vystavení této zprávy do fóra, takže zůstaňte naladěni !

Publikováno 09 říjen 2007 - 12:15
Publikováno 09 říjen 2007 - 12:43
Publikováno 09 říjen 2007 - 14:16
Publikováno 09 říjen 2007 - 17:16
Citace
Nevěděl jsem, že něco takové vzniklo - prvním geokalendářem jsem myslel ten na rok 2007, přičemž iniciativa vznikla v asi březnu 2007, což jak uznáš je pozdě...drevokocur napsal/a:
no prisiel som sa po case pozriet na fora. mam k tomuto threadu niekolko pripomienok:
1) prvy cesky geokalendar. som robil ja s Tabackom v roku 2004. este sa da stiahnut na http://www.drevokocu...aching_2005.zip
neboli s nim ziadne problemy, jedine poucenie bolo, ze s tym je strasne vela prace a ze je blbe minut vela pracovneho papiera a toneru a co keby si to niekto vsimol??
takze neviem o com pises... ake poucenie?
Citace
Což o to, můj taky. Ale aby kronika nebyla nařčená ze stranění nechci prezentovat nejkrajnější názory.drevokocur napsal/a:
2) Jarry je moj oblubeny diskuter, tak sa donho nenavazajte!
Další věci zodpovím k tvým připomínkám v diskuzi ve wiki a taky čekej somravou soukromou zprávu

Publikováno 10 říjen 2007 - 13:10
Publikováno 16 říjen 2007 - 8:18
Citace
Miták napsal: Čau, začali jsme na Wiki vytvářet Kroniku s historií českého geocachingu. Chtěl jsem tě poprosit, jestli bys nám stručně neosvětlil počátky tohoto serveru, o čemž budeš mít určitě nejlepší předhled ty, popř. zkorigoval věci už v kronice uvedené - nemusíš to nutně psát na Wiki, klidně napiš (krátký) čistý text a já to zpracuju.
Díky moc.
Miták
Citace
bartj napsal: cau, budu jen doufat, ze to nejak zvladnes zpracovat, takze ... bylo nebylo ... nejdriv tady byli dinosauri ... pak dlouho nic a pak americani vymysleli geocaching. dinosauri mezitim zkameneli a stalo se z nich uhli. nekdy v breznu 2003 na webu garminu bezela upoutavka na geocaching a doma jsme meli gpsku, takze jsem to zkusil a na prvni pokus prisel k ftf. bylo to jednoduchy, protoze tenkrat tu bylo 23 krabicek a buvi kolik hralo lidi. vzdalenosti mezi puntikama na mape byly olbrimi. po nekolika vypravach, asi tri mesice po tom, jsem na kole vyrazil kousek za roztoky, abych tam nasel misto pro svoji cache a myslim ze dalsi den po hlasovani o vstupu do eu jsem ji pod ten kamen zajel dat. problem byl, ze kdyz se objevila nova cache, nedalo se zjistit kde je jinak nez podle souradnic. mapy na gc.com nebyly, obcas tam byval link na mapquest, ale z toho se priblizne dala urcit zeme. ted asi prijde prvni nesrovnalost s wiki, kde pises o neformalni dohode ... byl to spis ten pristup, kdy si vezmes ze stromu jabko a doufas, ze to nikomu nebude vadit, ale na zacatku nikdo netusil, ze vypis pro cz na gc.com jednou bude mit pres 270 stranek. taky se nijak rozumne nedalo zjistit, jestli cache mas v zahrade za domem nebo na druhym konci republiky bez toho, aby jsi souradnice dal do gpsky, mapsource nebo oziho. proto vznikla mapa a fora, aby se mohlo nejak dorozumet tech par lidi, co hralo a vlastne se znalo jen podle logu, kam se nedalo napsat vsechno. krome toho na uplne prvnich strankach byl aktualizovany seznam updatu firmwaru pro garminy, protoze se tam porad objevovala spousta novych ficur ... a taky obri banner, co odkazoval na moji cache. prvni se ozval milancer, toniczech, saman s drevokocurom a tak dal. pak zase dlouho nic, resp. vsichni neco schovavali, hledali a nachazeli, a pak prisel asi dalsi milnik - prvni event vubec. a k eventum se tenkrat jeste nepsaly attend logy, ale found it na zacatku unora 2004 prisel First czech geomeeting / Prvni ceske geosetkani http://www.geocachin...1b-abeb86121db7 tam se konecne vsichni potkali, teda urcite aspon saman, drevokocur, groula, moravaci bxhome , dafy, svata (viz svata&tygrik), dorcadion, milancer, anneke, toniczek a gandhi a mozna jeste nekdo. od tehdy asi zacaly puntiky na mape rapidne pribyvat. taky zacaly pribyvat odkazy na casopisy nebo media, kde se o geocachingu psalo. na eventu se vlastne taky probirala dulezita vec - na dosud obsazene domene geocaching.cz se objevil nejaky obsah. doted tam byla jen zprava, ze domena je zaregistrovana. kdyz se clovek podival do zaznamu nixu, byla tam napsana nejaka pani, proflaknuta domenova spekulantka, o ktere se psalo na lupe. michal babec podal specialni zadost, domenu koupil a zacal tam neco vyrabet (na wayback je to ta s druzici). mapa a fora zatim bezely uuuuplne jinde. vzhledem k tomu, ze michal chtel zakladat cache jako firemni reklamu na outdoorovou firmu, kde momentalne pracoval a vzhledem k tomu, ze databaze stranek hlasila kazdych par hodin, ze je mimo provoz, ohlasila ivet (od grouly) na eventu, ze "tomu cloveku" uz napsala, at to da do poradku. "ten clovek" se par dni po tom ozval s nabidkou spoluprace. ja tady vidim 26.6.2004 jako datum, kdy se rozbehnul geocaching.cz tak, jak jsme ho dlouho znali. pak prisla spousta eventu, prvni groulova zamitnuta cache prague cows (kravy byly v praze jen prechodne), casopisy, dalsi eventy, geocaching v cizine, ztracejici se tb, shaneni tb a tricek z shopu v cizine, eventy v brne na monte bu, tisteni tricek s jesterkou, 1. cito event, dalsi publicita a dalsi eventy, mazanejsi a mazanejsi cache, samanova svatba, vyroba geocoinu, vznik geocachingshopu v lednu 2006. a uplne bych zapomnel na 19.12.2005, kdy jsem si uzival nejzasnezenejsi dovolenou v zivote v krusnych horach a v praze mezitim spadnul ze skaly clovek. bohuzel to bylo nedaleko dafyho cache, kterou pri tom nasli a i kdyz vubec nemel gps, bez ktery to tenkrat neslo, dokazali si to genialne spojit, psalo se o tom v cerne kronice mf a vysilalo se v novinach na tv nova. nekdy potom taky vysel v tydnu (casopis) clanek, kde se to vsechno vysvetlovalo. mne to docela otravilo, zvlast proto, ze jsem se na dovoleny pokousel napsat clanek o geocachingu do geoinformaci(.cz) a tak jsem vyrazil na sneznicich na bozi dar asi do metru a pul prasanu a nejak to vychodil. od ty doby vlastne uz nic tak strasnyho neprislo ... vzdycky jen ty mensi problemy a neprijemnosti, ale taky spousta perfektnich kesi (treba od samana). ... a pak je skoro pritomnost. o tom vim jen to, ze se ve forech zacala zmensovat hustota informaci a ze tahani novych cachi zacalo zhruba od 1500 nabyvat rozmeru, kdy bylo jasny, ze to nejde dal a to, ze to nekdo odstrihnul bylo z tohohle pohledu spis vysvobozeni. hned potom jsme presli ze spis teoreticke roviny komunikace s groundspeakem do prakticke. vztahy tenkrat byly fajn, znali jsme se s nasim reviewerem erikem, on o nas i o mape vedel a haggaeus slibil, ze se popta, jake jsou moznosti. na hodnoceni toho, jak to vypada ted zatim asi nemam a hlavne se mi uz chce spat. kdyztak ... kdyby neco ... tak to pres noc promyslim. dobrou. -honza
Citace
Miták napsal: Díky moc a moc, tolik textu jsem ani nečekal, ale samozřejmě čím víc tím líp. Mám dvě otázky: Tento text je samozřejmě příliš dlouhý, takže ho budu muset zkrátit a trochu editovat, aby to zapadlo do stylu kroniky, ale byla by obrovská škoda, kdyby si ho lidi nemohli přečíst v původním znění. Můžu ho vystavit ve fóru (ve vláknu týkajícího se Kroniky) ? A za druhé - můžeš aspoň pár větama (myslím, že v tomto případě není důvod psát tolik jako teď) popsat překlopení webu z geocaching.globenet.cz na geocaching.cz ? Toto bohužel nedokážu zjistit z Wayback Machine.
Miták
Citace
bartj napsal: ahoj, mel jsem toho ted trochu moc a nestihal jsem ani odpovidat na maily, protoze se mi zacaly zavirat oci driv, nez jsem to zvladnul. asi se ted uz nerozepisu tak, jako minule ... preklopeni na gc.cz vlastne nebyla zadna komplikovana akce. muzu sice zkusit vystourat souvisejici i nesouvisejici detaily, ale nebude to uz zadnej epos. michalovi krome toho, ze puvodni gc.cz na urcitych mistech moc nefungoval (bylo to spatne napsany), zacal delat problemy i hosting u pipni. taky mu v tu chvili zrovna napsala ivet a on po par dnech uz ztratil nervy a ozval se s tim, ze by rad nabidnul spolupraci a tim padem domenu k osidleni. pak jsme zmenili ip adresu, kam ukazuje domena a to vlastne bylo vsechno. dalsi technologicka zmena pak bylo porizeni vlastniho serveru z vyprodeje u nas v serverovne, zapujceni windows od microsoftu na dva roky za reklamni bannery a moznost prezentovat nas jako case study, protoze jsme to napsali v aspnet 2.0 a krome serveru to bezelo na technologiich, ktery ms prave uvolnil zadarmo (aspnet, sqlexpress, visual studio express). to vsechno jsme vlastne dali dohromady diky drevokocurove nabidce hostovat v jejich servrovne, kde stroj dalsi dva roky, az do letostniho leta, bezel. puvodni web jsme meli na sponzorovanym hostingu od moji prace. novou masinu jsme tak meli celou pro sebe a diky tomu jsme nejakou dobu zvladali pracovat hlavne s tim narustajicim poctem kesi a vlastni mapou. nekdy na zacatku leta pak prisel konec smlouvy s ms a hledali jsme nejaky reseni. mohl jsem si vybrat z variant, z kterych jako nejlepsi vychazelo napsat nejakou mobilni aplikaci nebo neco, co bude pouzivat live.com, aby se dalo zase neco prezentovat na jejich aktualnich technologiich, ale na to jsem tou dobou nemel ani pomysleni a slibit jsem jim to nemoh, protoze jsem myslel spis na to, abych si od toho odpocinul. proto se uvazovalo o dalsich variantach - bud nakup nejnizsi verze serveru nebo zapujceni na dalsi dobu za zakoupeni libovolneho jineho produktu, ale z toho nakonec seslo a vymysleli jsme to uplne jinak, protoze se nasel nekdo, kdo na to ma momentalne dost sil, odhodlani, trpelivosti a dalsich uslechtilych vlastnosti. je to vsechno? a zpatky k tomu, na co odpovidam ... snad v tom textu neni nic spatnyho, zadny sprostarny jsem tam myslim nepsal, takze to asi nevadi ...
-honza
1 uživatel(ů) prochází toto téma
0 uživatelů, 1 návštěvníků 0 anonymních uživatelů