Přejít na obsah

Fotka

problém s dohledáním keše

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
29 odpovědí na toto téma

#1 Patrik.cz

Patrik.cz

Newbie

• Members
  • Pip
  • 6 příspěvků(y)

Publikováno 01 únor 2008 - 21:46

Zdravím všechny příznivce tohoto,pro mne nového,koníčku a zábavy. Po celkem dlouhém zápoléní se obracím právě na vás:a jaký mám problém?vlasním NOKIA N70 modul LD-3W(z druhé ruky) a mám nainstalovaný tom tom 5 a program HandyGeocaching.Pomocí TT5 vklidu a v pohodě dejedu kamkoliv a pomocí HG dojdu na přibližné místo keše,ale nejde mi najít přesné místo dle zadané souřadnice.Šipka ukazuje kam chce a ukazatel vzdálenosti taktéž.Zkusil jsem i že jem si zvolil bod a ten jsem si zaměřil pomocí HG a dal ho do HG aby mě na ono místo zavedl,jenže :o se to nepovedlo.Když jsem byl od bodu 0,5m tak mi to ukazovalo jiný směr a úplně jinou vzdálenost než by měla ve skutečnosti být. Možná přícina:Pokoušel jsem se vypnout statickou navigaci(s tímto modulem jsem před přepnutím našel 2 kešky a celkem to šlo) s programem SIRFdemo a nainst. ovladačema pro bluetooth.Zkusil jsem i modul restartovat a stejně se nezdařilo.Dokonce jsem zkusil v HG dát PRŮMĚROVÁNÍ(-tam to vipadá podle mého názoru celkem v pohodě) a uložil jsem tuto pozici DO OBLÍBENÝCH a dal na toto místo navigovat aniž bych s modulem hnul-jenže mi to ukazuje že jsem od zadané pozice 4 někdy 3 metry a někdy až 15m a po 5 minutách ukazuje i občas nulu(šipka se točí a ukazatel pólů také)Prosím o pomoc.Děkuji Patrik
  • 0

#2 pepa.z.pocernic

pepa.z.pocernic

Advanced Member

• Administrators
  • 2 696 příspěvků(y)

Publikováno 01 únor 2008 - 21:54

Přesunuto. V původním fóru pro provoz serveru gc.cz to nemá co dělat.
  • 0

Informace a návody k serveru píšu postupně na mém blogu http://www.geocachin...g/16-o-serveru/

#3 jimmyjames

jimmyjames

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 176 příspěvků(y)

Publikováno 01 únor 2008 - 22:15

To Patrik.cz:
Mám prakticky stejný problém, jako popisuješ, s modulem iTec BT-339 :( Jinak já mám MDA a používám program GeoScout. Dělá to však ve všech programech.
  • 0

#4 jimmyjames

jimmyjames

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 176 příspěvků(y)

Publikováno 01 únor 2008 - 22:25

Citace

Patrik.cz napsal/a:
A zkoušel jsi jiný modul?

Nezkoušel. Zkoušel jsem jen vypnout statickou navigaci, nějaký mód pro vyšší přesnost...ale nic nepomohlo.
  • 0

#5 Patrik.cz

Patrik.cz

Newbie

• Members
  • Pip
  • 6 příspěvků(y)

Publikováno 01 únor 2008 - 22:40

Citace

jimmyjames napsal/a:

Citace

Patrik.cz napsal/a:
A zkoušel jsi jiný modul?

Nezkoušel. Zkoušel jsem jen vypnout statickou navigaci, nějaký mód pro vyšší přesnost...ale nic nepomohlo.

Moc se v tomhle neviznám,(přijde mi to jako by mi to dělal naschvál)..třeba je nějakej rozladěnej tím že jsem chtěl vypnout tu statickou navigaci.Ale zas si říkám že když se to dá rezetovat tak by se to nělo zrezetovat celé.....?
  • 0

#6 Sutech

Sutech

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 197 příspěvků(y)

Publikováno 01 únor 2008 - 22:44

Tak nevím, zda jsem to dobře pochopil, ale pokud ano, tak to je přeci zcela normální - způsobuje to různá kvalita signálu. Jednou je přesnější, jindy horší, nemůžeš čekat, že keška bude tam, kde to ukáže nulu :) A v tom je právě krása GC ;)
  • 0

#7 Hurw-ice

Hurw-ice

Member

• Members
  • PipPip
  • 26 příspěvků(y)

Publikováno 01 únor 2008 - 22:53

Také nechápu. Já se řídím podle sví GPS (atrex legend) jen do 15m vzdálenosti :P
  • 0

#8 jizersky_drak

jizersky_drak

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 268 příspěvků(y)

Publikováno 01 únor 2008 - 23:07

Heh, deziluze nováčka, že GPS není "na centimetr přesná"? B) Doporučuju nelámat si s tim hlavu a smířit se s tím, že se současným HW+SW to na centimetr (ani na metr) přesný nikdy nebude. Ani když vylezeš na špičku vysílače a budeš mít 14 satelitů :( Prostě několikametrová nepřesnost na místě s dobrým a širokým výhledem na nebe, desetimetrová ve vzrostlém lese a v řádu desítek metrů mezi budovami je zcela normální. Dohledávání skrýší s desetimetrovou nepřesností je prostě součástí geocachingu. Ostatně, tebe by to bavilo, kdybys vždy mohl dojít s očima upřenýma na display na místo, kde GPS ukazuje 0,00m, tam zvednout nohu a z pod ní kešku? ;)
  • 0

#9 Patrik.cz

Patrik.cz

Newbie

• Members
  • Pip
  • 6 příspěvků(y)

Publikováno 01 únor 2008 - 23:11

Citace

Sutech napsal/a:
Tak nevím, zda jsem to dobře pochopil, ale pokud ano, tak to je přeci zcela normální - způsobuje to různá kvalita signálu. Jednou je přesnější, jindy horší, nemůžeš čekat, že keška bude tam, kde to ukáže nulu :) A v tom je právě krása GC ;)

Chápu že kdych by mi to hodilo úplně přesnou pozici že by to nemělo své kouzlo(je fakt že jsem s touto hrou seznámen velmi krátce) ale když běhal jsem v 40-ti metrovém kruhu za šipkou a fakt to bylo sem tam sem tam.podotýkám že to bylo na okraji lesa se spoustou míst odkud by se na mě ta potvůrka mohla smát.
  • 0

#10 Patrik.cz

Patrik.cz

Newbie

• Members
  • Pip
  • 6 příspěvků(y)

Publikováno 01 únor 2008 - 23:16

Citace

jizersky_drak napsal/a:
Heh, deziluze nováčka, že GPS není "na centimetr přesná"? B)

Doporučuju nelámat si s tim hlavu a smířit se s tím, že se současným HW+SW to na centimetr (ani na metr) přesný nikdy nebude. Ani když vylezeš na špičku vysílače a budeš mít 14 satelitů :(

Prostě několikametrová nepřesnost na místě s dobrým a širokým výhledem na nebe, desetimetrová ve vzrostlém lese a v řádu desítek metrů mezi budovami je zcela normální. Dohledávání skrýší s desetimetrovou nepřesností je prostě součástí geocachingu. Ostatně, tebe by to bavilo, kdybys vždy mohl dojít s očima upřenýma na display na místo, kde GPS ukazuje 0,00m, tam zvednout nohu a z pod ní kešku? ;)

pokud je to tak jak říkáš ,tak je vše v pořádku.Jen jsem chtěl "slyšet" ty správná slova.Díky
  • 0

#11 Sutech

Sutech

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 197 příspěvků(y)

Publikováno 01 únor 2008 - 23:16

Tak to ale bohužel je :) Absolutně nejlepší je být obklopen skalami, tak můžeš rovnou gžípinu vypnout a vyjde to nastejno :D Ne vážně, samozřejmě, že jsou GPS přesnější a méně přesnější, ale žádná ti neukáže bod s přesností na 1 m. A když ti i ta nejlepší ukazuje 0 m od cíle, tak lže :D:D:D
  • 0

#12 jizersky_drak

jizersky_drak

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 268 příspěvků(y)

Publikováno 01 únor 2008 - 23:21

Další věc je to, že kdekdo (včetně mě) často tvrdí "ta mrcha mě vždycky poslala přesně zpátky tam, odkud jsem (těch třeba 20m) přišel" Nevim nakolik je to rozšířený jev, každopádně při své konfiguraci HW+SW jsem smířený s tím, že to co vidím na displayi je o několik sekund zpožděné - tj. když jdu "za šipkou" a ukazuje mi to ještě 10m, tak to většinou znamená že už tam jsem (kdybych se zastavil a nechal gps ustálit, skutečně za chvíli budu zhruba na nule). V případě rychlejšího pohybu (auto) je zpoždění v metrech ještě mnohem větší... Prostě: vypni statickou navigaci (nebo jak se tomu řiká), v autonavigaci (což se tě asi netýká) zakaž aby tě pořád házel na tu silnici co vede o 40m vedle, smiř se s tim že 10m nepřesnost je o.k., po pár desítkách nalezených kešek se se svojí GPS sžiješ a budeš vědět, co od ní máš čekat a jak na její "tvrzení" reagovat ;)
  • 0

#13 jimmyjames

jimmyjames

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 176 příspěvků(y)

Publikováno 01 únor 2008 - 23:24

Nevím jak u Patrika, ale u mě to normální moc není. Porovnával jsem to s kámošovým GPS modulem i s nějakým Garminem a byl tam vidět docela citelný rozdíl.

Citace

jizersky_drak napsal/a:
(kdybych se zastavil a nechal gps ustálit, skutečně za chvíli budu zhruba na nule)

V mém případě by vzdálenost začala lítat mezi 5-20m různými směry :D Už jsem vypozoroval, že se svojí GPSkou se prostě nesmím zastavit (statickou navigaci mám však vypnutou) a nejlépe určit umístění hnedka při příchodu (tedy ještě předtím než začnu bloudit kolem, to už je pak v háji).
Nicméně můj problém bude možná v chybném firmware, jak už mi tu kdysi někdo psal. Bohužel se mi nějak ještě nechtělo zjišťovat možnosti jeho upgradeu, pokud to vůbec je možné.
  • 0

#14 jizersky_drak

jizersky_drak

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 268 příspěvků(y)

Publikováno 01 únor 2008 - 23:27

Citace

Sutech napsal/a:
Tak to ale bohužel je :) Absolutně nejlepší je být obklopen skalami, tak můžeš rovnou gžípinu vypnout a vyjde to nastejno :D

...no a až budeš chtít svoji gps ověřit v opravdu extrémních podmínkách, vyraž na multinu Sedem mnichov (Slovensko - Pieniny; mimochodem, v roce 2007 jsme s přítelkyní jedinými nálezci - přitom ale jde o VELMI turisticky frekventované místo): celá trasa vede hlubokým říčním kaňonem, já byl rád když moje gps vůbec viděla aspoň 3 satelity a s "přesností" 50 metrů vůbec něco ukazovala - ona totiž často měla 2 a míň a neukazovala vůbec nic. No naštěstí cestou to nevadilo, to stačilo jít podél řeky a odhadovat správné patníky (stage), problém nastal když se měla hledat finálka... :o no asi po 40 minutách jsme ji našli B)
  • 0

#15 Patrik.cz

Patrik.cz

Newbie

• Members
  • Pip
  • 6 příspěvků(y)

Publikováno 01 únor 2008 - 23:33

smířený s tím nejsem.To se neboj.Mám v plánu koupit ještě jeden modul od jiného výrobce.Ten modul co mám je z druhé ruky-a tak mě napadlo zda s ním něco nebylo že ho ten dotyčný poslal po půl roce do světa.A to jsem ho koupil za 1500-za kolik ho ten dotyčný asi tak do toho bazaru mohl dát?proto jsem i začal s tímto dotazem.
  • 0

#16 Sutech

Sutech

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 197 příspěvků(y)

Publikováno 01 únor 2008 - 23:56

Hmmm, já si tedy na svoji LD-3W stěžovat nemůžu. Stoprocentně je přesnější, chytá dřív signál a i v těch satelitně nepříznivých podmínkách se tolik neztrácí, jako třeba nejvíce profláknutý Garmin eTrex Legend...
  • 0

#17 c.jirin

c.jirin

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 65 příspěvků(y)

Publikováno 02 únor 2008 - 0:18

Já mám Garmina GPSmap 60Cx a jsem s ním celkem spokojenej.Někdy mě dovede přesně na místo,jindy to také udělá odchylku +- 10 až 15 m.Záleží na signálu,prostředí i na tom,jak přesně jsou souřadnice zadány. Souhlasím s jimmyjames,že nejpřesnější,je to hned při příchodu na místo.Pokud ti šipka blázní,je možná lepší poodejít několik desítek metrů a pomalu se vrátit.Ale odchylku kolem 10ti metrů vůbec neřeším,tam je to pak o tom dohledání kešky.:)
  • 0

#18 alkes

alkes

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 3 176 příspěvků(y)

Publikováno 02 únor 2008 - 0:39

Citace

Sutech napsal/a:
Hmmm, já si tedy na svoji LD-3W stěžovat nemůžu. Stoprocentně je přesnější, chytá dřív signál a i v těch satelitně nepříznivých podmínkách se tolik neztrácí, jako třeba nejvíce profláknutý Garmin eTrex Legend...

Hehe no Legend je sice nejprofláklejší, ale co se příjmu týče, taky snad nejhorší handheld, který kdy byl vyroben :D
Patriku, pokud cheš mít jistotu, tak asi fakt zkus srovnat s nějakou jinou gpskou. Takhle podle popisu se blbě usuzuje, jestli to normální je, nebo ne, ale opravdu klidně být může. Pro ilustraci přidávám obrázek, jak cestuje poloha v solárním Evolve při asi desetihodinovém měření s modulem položeným na parapetu okna mířícího na jihovýchod. (tzn. severní část oblohy zakrytá a nějaké ty odrazy). Všimni si dokonece až 60m úskoku v jednu chvíli (za ten může pravděpodobně nějaký odraz).
  • 0

#19 alkes

alkes

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 3 176 příspěvků(y)

Publikováno 02 únor 2008 - 0:47

Ještě dodatek: 95% vzorků je správné poloze blíže než 33m a jenom 50% blíž než asi 5m, takže i takhle to může s GPS být při neideálních podmínkách. Referenční poloha je ale určena pouze dlouhodobým průměrováním, takže je ta čísla potřeba brát s určitou rezervou. O moc se to ale asi lišit nebude.
  • 0

#20 jimmyjames

jimmyjames

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 176 příspěvků(y)

Publikováno 02 únor 2008 - 1:16

To alkes:
Velice zajímavé. Ze kterého programu si získal tenhle obrázek?
  • 0

1 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 1 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama