Soukromá a velmi vstřícná zpráva uživatele Crockyho, který se sám nazval nováčkem mi dala nápad, co na těchto stránkách citelně chybí. V souvislosti s nacismem a komunismem se tomu říká "historická zkušenost".
Z pohledu mě, jakožto už spíš služebně staršího cachera mě štvou nebo už laxně nechávají chladným neustálé námitky vůči komerčnosti GS, "zaručeně nové" nápady typu "pojďme založit nový free server", nová a nová vlákna o "sestavení žebříčku nejlepších keší v ČR", totální zmatenost nově příchozích ohledně vyvíjejícího se vztahu GC.cz versus GC.com a s tím související situace týkající se aktuální existence/neexistence mapy atd. apod.
Nedávám nováčkům za vinu, že toto nevědí. Je snadné někomu ve fóru říct: "Ty jsi mamlas, že tohle nevíš, projdi si zpětně fórum". Jenže to je nemožné. Jestli sem chodíte, tak určitě víte, kolik nových vláken vzniká a že jen projít příspěvky za posledních pár dnů trvá několik dnů

Na druhou stranu je nemožné, aby nováčci pochopili často velmi složité souvislosti, historické milníky přechodu na nový web, proč se tak stalo. Nemůžou vědět, že některé téma se s železnou pravidelností opakuje každých šest měsíců, aby se po několika stránkách vášnivé diskuze mezi už dříve zúčastněnými a několika málo nově příchozími obrátilo naprosto stejným a předpokládaným směrem.
Některé věci prostě už jinak nebudou a mnoho starších, kteří by teoreticky měli své zkušenosti předat těm služebně mladším už je "otráveno" a nováčci jsou slovně odbýváni nebo nechápou, když např. Dorcadion vytáhne slovní spojení o "anarcho-open-free-komunismu". Berou si to na sebe, přičemž nevědí, že je to pouze hláška vůči jistému brněnskému necacherovi.
Nemůžou vědět, že když se začne probírat Opencaching, tak se zničeho nic Solipso s Jarrym proberou k životu a pustí se do sebe jako pejsek s kočičkou. Nemůžou vědět, že krmí tyto trolly

------------------------------------------------------
Proto jsem si říkal, že bysme mohli společnými silami zapřemýšlet nad KRONIKOU dění kolem stránek GC.cz - Hlavně vylíčit:
1) Historická fakta webu - Honzův začátek, Community Server, PHP-Fusion - důvody, které vedly ke změnám.
2) Vztah GC.com vs GC.cz - situace ohledně poskytování dat v minulosti a čekání na data v současnosti, s tím spojená mapa, statistiky a případně zmínit i podobnost situace na Slovensku a dalších georozvojových zemí

3) Situace ohledně vzniku Opencachingu - původní záměr tvůrců a ten paskvil, který z toho nakonec vyšel a hlavně zmínit fakt, jak Opencaching dopadl - zakládání kešek pouze několika málo lidmi
4) Legálnost/nelegálnost některých projektů jako byla původní verze GeoGetu nebo problém na POI.cz, flame kolem nich, vyjasnění problému pro ty, kteří motají vše dohromady a plácají páté přes deváté, zatím neodhalená Skrýšotlač atd.
5) "Volba/dovolba" českých reviewerů - samotného mě překvapilo, jak se diskutovalo v době, kdy se toho ujmul Haggaeus. Toto je navíc neuzavřená věc.
6) Vznik prvního geokalendáře, problémy spojené s pozdním vytvářením, nedostatečné se poučení pro příště

7) Některé velmi významné eventy, kde se jen nechlastalo, ale i soutěžilo (GeoCzech v České Kanadě) a zkušenosti by mohly být přínosné i v budoucnosti.
8) Stručný závěr z opakovaně vytvářených vláken k velmi obecným problémům jako je např. žebříček nejlepších keší.
------------------------------------------------------
Ze zkušenosti vím, že i když některé dílčí názory se rozcházely, tak většina nakonec vytvořila pár smysluplných pouček, ke kterým se v diskuzích všichni vracíme, abysme příliš horlivé nováčky schladili. Jenže oni na základě jedné věty nedokážou pochopit to samé...
No a teď jak na to, tady je můj názor a budu rád za jakékoliv připomínky, jestli to není absolutní blbost nebo jakým způsobem to realizovat.
Kroniku bych si představoval jako dlouhý článek s jasně oddělenýma krátkýma (podle tématu, ať to není Kosmova kronika) odstavcema seřazenýma podle data události.
Jednotlivé příspěvky by mohli psát ti, kteří o problému zkutečně něco vědí a podpoří je většina autorit (jaj, vidím že to zní blbě, ale je to tak).
Pokud by se ani většina überzasloužilých cacherů nedokázala dohodnout, tak se to stejně dá zapsat do kroniky jako "...vedl se flame dlouhý jako geocacherstvo samo, žádný vítěz nepovstanul, ale geocacherstvo se poučilo, že každý kdož vyvolá tento kulobolný flame znovu je blbeček a bude popliván davem". Prostě vynést soud, že v této věci se komunita rozchází a uvést stručně důvody obou stran.
No a teď asi z rozhodovacích pravomocí to nejdůležitější: Vkládám důvěru na naše adminy, kteří mě zatím nezklamali a vždy projevili dostatek soudnosti, můžeme být na ně pyšní. Věřím, že by přes ně neprošel jediný extrémistický příspěvek a že by schválili jen ty články (odstavce), které by byly takříkajíc v pohodě.
Co vy na to ?