Přejít na obsah

Fotka

Oregon - navigovani po prosle trase

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
14 odpovědí na toto téma

#1 djw

djw

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 279 příspěvků(y)

Publikováno 09 leden 2010 - 17:10

vazeni, netusite lze-li vubec, priipadne jakym zpusobem nejak sofistikovane navigovat po jiz jednou proslee trase, pripadne jiti opacne? vse, co dokazi, je zobrazit zaznamenanou stopu, pripadne obratit jeji smer a pak jiz hloupe kazdou chvilku jen sledovat zdali jeste jdu ci nejdu po trase. kompas samozrejme ukazuje na koncovy bod cele trasy, takze je v tee chvili naprosto zbytecny. zkraatka nejsem schopen docilit toho, aby se navigace pri tomto rezimu chovala podobne jako dejme tomu pri silnicni navigaci, t.j. vedla mne od zaznamenaneho bodu k dalsimu bodu, pripadne mi ukazovala odchylku od trasy, proste cokoliv. budu vdecny za radu vedouci ke kyyzenemu ciili. diiq
  • 0

#2 bogi

bogi

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 148 příspěvků(y)

Publikováno 09 leden 2010 - 20:55

djw, neviem aku pouzivas verziu FW a aky model Oregonu vlastnis (x50 alebo x00). Prave posledne beta verzie vylepsuju pouzitie navigacie podla tracku. Doporucujem natiahnut http://www.garmin.co...gon_342Beta.exe resp. pre 550tku http://www8.garmin.c...550_281Beta.exe Precitaj si tiez http://www.gpsfix.ne...oards-tracknav/ http://garmin.blogs....navigation.html Navigacna sipka mi neukazuje na koniec tracku, ale ku najblizsiemu nedosiahnutemu trasovemu bodu.
  • 0

#3 djw

djw

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 279 příspěvků(y)

Publikováno 09 leden 2010 - 21:05

pouzivam posledni verzi softu pro 550. kazdaa z mych vzdy cca 5km dlouhych zaznamenanych tras obsahuje vzdy startovni a finalni bod, pripadne se k nim priplete jeste nejaky waypoint, pokud je v urcitem, vzdalenostne pro mne nejasnem dosahu. Pokud ale zadny waypoint neni v dosahu, cela zaznamenana trasa ma vzdy jen dva vyse zminene body a dle toho se naviguje blbe. jine je to samozrejme, kdyz si clovek v basecamp udela "route", v ten okamzik si oregon do trasy naroubuje jeste nekolik pomocnych bodu sminimalni a maximalni nadmorskou vyskou. ovsem to neni pripad u zaznamenane trasy. obavam se, ze kazdy mluvime o malinko necem jinem. i kdyz bych se rad mylil
  • 0

#4 sobikovi

sobikovi

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 7 958 příspěvků(y)

Publikováno 09 leden 2010 - 21:09

Předpokládám, že se ti jedná o převod zaznamenané stopy na trasu s více wpt aby se podle ní dalo navigovat zpět... Myslím, že Garmin tohle neumí a asi by se to muselo udělat v nějakém softu.
  • 0

#5 bogi

bogi

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 148 příspěvků(y)

Publikováno 09 leden 2010 - 21:12

Pod pojmom trasa som rozumel preslu trasu, cize track po anglicky - ten ma vzdy viac nez 2 body, ak vylet netrval 10 sekund. :) Tracky neobsahuju waypointy, ale trackpointy a tych byva vela - typicky stovky. Ked GPX subor preslej trasy otvoris v MapSource ci niecom inom, uvidis stovky trasovych bodov. Zhodou okolnosti som to dnes na Oregone 200 skusal. Pred kazdym zalomenim trasy sipka ukazovala na miesto zalomenia a pocas jeho dosiahnutia sa otocila do noveho smeru. Urcite to nebolo tak, zeby mi sipka ukazovala vzdy na koniec tracku.
  • 0

#6 bogi

bogi

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 148 příspěvků(y)

Publikováno 09 leden 2010 - 21:16

sobikovi - to vlastne nie je treba, lebo beta FW uz vie navigovat pozdlz tracku. Previest track na route sa da cez WinGDB, linka sa nachadza niekde na tomto fore, ale ako som pisal, v podstate nie je to treba. Navigacia cez route ma oproti navigacii trackom tu vyhodu, ze sa v datovom poli v pripade route moze zobrazovat vzdialenost ku najblizsiemu via pointu (alebo waypointu) v route. V pripade tracku by toto nemalo zmysel, kedze trasove body su husto. Preto sa pri navigovani trackom da zobrazit len vzdialenost ku koncu tracku.
  • 0

#7 Jarous1

Jarous1

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 337 příspěvků(y)

Publikováno 09 leden 2010 - 22:49

Citace

sobikovi napsal/a:
Předpokládám, že se ti jedná o převod zaznamenané stopy na trasu s více wpt aby se podle ní dalo navigovat zpět... Myslím, že Garmin tohle neumí a asi by se to muselo udělat v nějakém softu.

Pokud myslím to samé co Ty, tak Garmin tohle umí ;) Zaznamenaná "stopa" se ještě v GPS dá uložit (pod názvem, který si určíš sám) zase jako "stopa", po které se ale už dá normálně navigovat... Dokonce počet původních zaznamenaných bodů zredukuje, protože není potřeba aby jich tam byly stovky či dokonce tisíce z celodenního výletu...
Tohle uměla i moje bývalá Vista HCx B)

Nebo je samozřejmě možné tu zaznamenanou nejdříve funkcí samotného software na PC natáhnout do MapSource, BaseCampu apod., tam na ní ve Vlastnostech stopy (přes pravý čudl myši) použít jednu z možností Filtru a také ty body trochu zredukovat. Po uložení do GPX souboru se tento dá nahrát zpátky do GPS... Pak ho najdeš mezi stopami, kde si po rozkliknutí každou takovou můžeš zobrazit na mapě a tam se na Tebe dole vpravo usmívá krásné zelené tlačítko "START" ;)
  • 0

#8 djw

djw

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 279 příspěvků(y)

Publikováno 10 leden 2010 - 11:26

2 bogi: diky, ja to tedy dnes znovu proverim. ale kazdopadne, pokud se podivam napriklad v Trip Computeru na policko Waypoint at next, je to jen ten zminovany End point a zadny z tech stovek ci desitek zaznamenanych bodu stopy
  • 0

#9 bogi

bogi

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 148 příspěvků(y)

Publikováno 10 leden 2010 - 11:43

Ano, lebo trasove body nie su waypointy a navyse su typicky husto - su ich stovky. Pisal som o navigacnej sipke - ta korektne sleduje priebeh trasy. Treba sa orientovat podla nej. Predpokladom je najnovsi beta FW.
  • 0

#10 pappp

pappp

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 57 příspěvků(y)

Publikováno 10 leden 2010 - 12:36

Oregon 300 to umí - stopy, uložit současnou stopu; tuto otevřít a je tam fce - obrátit stopu a pak dáš navigovat na obrácenou stopu - je to ono co jsi myslel?
  • 0

#11 djw

djw

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 279 příspěvků(y)

Publikováno 10 leden 2010 - 15:03

tak jsem to ted opet zkousel. funkce pracuje tak asi napul. zatim z nepochopitelnych duvodu: *chvilku sipka ukazuje spravnym smerem, a po case zase zcela opacnym. * kdyz se clovek odchyli z trasy vyyznamneji, neco obejde a vraci se na trasu o kus dal a chce pokracovat, oregon trva na tom nejdriv jit k neprosle trase. zajimavy aspekt nastane v okamziku, kdy se trasa jen a pouze stahne do Basecamp a prejmenuje se, v ten okamzik jsou ji dodany i nejvyssi a nejnizsi body jako waypointy a pak ten nejblizsi bod, na ktery je navigovano uz neni jen koncovy bod, ale prave nektery z vyskovych waypointu. abych to shrnul, nikde bych s tim v neznamem terenu chodit nechtel
  • 0

#12 bogi

bogi

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 148 příspěvků(y)

Publikováno 10 leden 2010 - 16:52

Ked sa vychylis z trasy, sipka ukazuje spat na prvy nedosiahnuty bod dovtedy, kym sa opat nenapojis na trasu a nedosiahnes niektory z nasledujucich trasovych bodov. Potom sipka zacne opat ukazovat na trasovy bod pred Tebou. Naplanovana trasa je zobrazena fialovo a presla trasa sa taha ciernou, takze aj bez sipky je tazke zabludit. Sipku mam zobrazenu na mapovej obrazovke - neriadim sa len sipkou, ale hlavne mapou a porovnanim zonbrazenia naplanovanej a preslej trasy. Pozri obrazok v prilohe, citaj ho po riadkoch. Vsimaj si, co ukazuje navigacna sipka v ktorej situacii. Neviem, nakolko sa treba priblizit ku trasovemu bodu, aby sa povazoval sa dosiahnuty. V pripade navigacie naplanovanou trasou (route) sa bod povazuje za dosiahnuty, pokial sa ku nemu priblizim na vzdialenost cca 10 metrov v mode Auto a na nastavenu vzdialenost v mode Distance (zdroj: garminoregon.wikispaces.com). Netusim, ci sa nastavena vzdialenost v mode Distance uplatnuje aj na navigaciu trackom - neskusal som.
  • 0

#13 djw

djw

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 279 příspěvků(y)

Publikováno 11 leden 2010 - 14:45

diiky bogi za nazorne predvedeni a jezdeni do obdelniku. budu to dale pokouset a testovat. zatim se mi zda, ze navigovani po stope funguje lepe pri rychlejsim pohybu, typicky pri jiizde autem. pri chuzi, zejmena pri zastaveni se chvilemi stava, ze smer sipky je presne opacny. (ano, mam cerstve kalibrovan kompas i posledni dostupny firmware). skoro to vypadaa, jako by nebyl bran v uvahu elektronicky kompas. budu to daale pozorovat a zkouset abych bud odhalil nejake neprijemnosti, nebo se to naucil pouzivat i s temi omezenimi.
  • 0

#14 Jarous1

Jarous1

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 337 příspěvků(y)

Publikováno 11 leden 2010 - 14:59

Kompas to určitě bere, ale až po uplynutí určité (bohužel pevně dané...) doby. Takže než se zapne kompas, tak se GPS směr snaží brát ještě podle satelitů, a to může způsobovat ty nesmyslné polohy šipky... Stará Vista HCx tohle měla nastavitelné, tam se dala nastavit i jedna vteřina... Nechápu proč to neudělali i u Oregona :|
  • 0

#15 bogi

bogi

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 148 příspěvků(y)

Publikováno 11 leden 2010 - 17:23

Presne tak to vidim aj ja, ze ti to pouzivalo GPS kompas. Ten je pri pomalom pohybe zakonite nepresny. Vyplyva to z nepresnosti urcenia GPS polohy typicky +-3m, pricom rychlost chodze je len 1 az 2 m/s. Cim pomalsie sa pohybujes, tym viac nepresnost GPS vplyva na spravne stanovenie smeru pohybu. Mam Oregon 200 bez elektronickeho kompasu a z tohoto dovodu som sa snazil ist sviznejsie peso - rychlost je vidiet v datovom poli. Sipka vacsinu casu ukazovala spravne, ale obcas sa zavrtela. Snimky som pre nazornost robil v okamihoch, kedy sipka ukazovala spravne. V obrazkoch mi slo o vysvetlenie fungovania navadzania po trase, nie o demonstraciu presnosti kompasu. Nechcem vyvolavat flame, ale s elektronickym kompasom v Oregone x00 mate pomerne dost problemov ... snad to v dalsich verziach FW zlepsia. Podla mna je zobrazenie naplanovanej a preslej trasy pre pohyb po trase dostatocne aj bez sipky. Uzitocne by bolo zvukove upozornenie v lomovom bode trasy - netusim, ci a ako to funguje, lebo Oregon 200 zvuk nema.
  • 0

1 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 1 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama