Jizerské pomníčky
Publikováno 22 březen 2009 - 0:08
Publikováno 22 březen 2009 - 6:57
Publikováno 22 březen 2009 - 7:02
Publikováno 22 březen 2009 - 7:24
Publikováno 22 březen 2009 - 8:04
Publikováno 22 březen 2009 - 9:13
a : Drake - vše potřebné pro (offline) geocaching na Android * Stránka projektu na GitHubu - požadavky a reklamace
Hlavní kešovací zažízení: Samsung Galaxy A41
Publikováno 22 březen 2009 - 9:43
derilin napsal/a:
Ahoj,
dovolím si zneužít regionální liberecké forum ;-)
Narazil jsem na spoustu informací o jizerských pomníčcích a křížích (řada webů, Nevrlého kniha). Ale to hlavní, co bych jako kačer očekával, tj. seznam se souřadnicemi do GPSky jsem nikde nenašel.
Nevíte jestli už něco takového existuje?
Stálo by za to to vytvořit a publikovat?
Neexistuje :-)
A je to dobře. Většina pramenů vykazuje drobné odchylky v řádech desítek metrů a tak se, naštěstí, nevytratí ta krásná nutnost hledání.
Asi nejlepší stránka s popisem cest a nepřesnými souřadnicemi je tady http://stovi.info/pomnicky/.
Trochu mi tam schází ty příběhy, které se k pomníčkům vážou, ale ty se zase dají najít jinde ...
Miroslav Kolombo, k.t.
Garmin Oregon 600
N50 45.701 E015 05.508
kolombo@kolombo.cz
Publikováno 22 březen 2009 - 10:08
Publikováno 22 březen 2009 - 11:51
derilin napsal/a:
Ahoj,
Narazil jsem na spoustu informací o jizerských pomníčcích a křížích (řada webů, Nevrlého kniha). Ale to hlavní, co bych jako kačer očekával, tj. seznam se souřadnicemi do GPSky jsem nikde nenašel.
Ahoj, nejdřív jsem si myslel, že je to dobrý nápad, ale potom co jsem si něco přečetl na výše uvedených odkazech jsem svůj názor zcela změnil. Je to vesměs dosti smutné čtení a pomníčky by měl v klidu navštívit jen ten, kdo o to stojí a nikoliv ten, kdo tam "musí" kvůli kešce. Za náš tým můžu říci, že body si raději nasekáme jinde.
Publikováno 22 březen 2009 - 12:30
derilin napsal/a:
... Ale to hlavní, co bych jako kačer očekával, tj. seznam se souřadnicemi do GPSky jsem nikde nenašel...
zajimava formulace...a to, ze jsi kacer, Te nejak opravnuje mit vsechny "civilni" waypointy ?
mohu byt tak smely a zeptat se k cemu to jako kacer potrebujes ?
Publikováno 22 březen 2009 - 12:57
Discovery Team napsal/a:
derilin napsal/a:
Ahoj,
Ahoj, nejdřív jsem si myslel, že je to dobrý nápad, ale potom co jsem si něco přečetl na výše uvedených odkazech jsem svůj názor zcela změnil. Je to vesměs dosti smutné čtení a pomníčky by měl v klidu navštívit jen ten, kdo o to stojí a nikoliv ten, kdo tam "musí" kvůli kešce. Za náš tým můžu říci, že body si raději nasekáme jinde.
Jako autor kešky, která je nedaleko jednoho z profláknutých pomníčků musím říci, že mne překvapilo, kolik lidí, i místních, o pomníčku vůbec nevědělo.
A u toho druhého, přímo nad cestou, kolik lidí jede kolem a nevnímá, že je nedaleko místa neštěstí, při kterém zahynuli čtyři lidé.
Myslím, že máme v Jizerkách štěstí na autory keší, kteří k místu přistupují tak, že keš zvyšuje zážitek z místa a nevyvolává nevěřícné kroutění hlavou.
Ale dát do placu souřadnice pomníčků, které jsou utajené v lesích a opravdu vyžadují hledání, to já určitě neudělám.
Jo, a stav se na nějaké pomníčkové keši :-)
Miroslav Kolombo, k.t.
Garmin Oregon 600
N50 45.701 E015 05.508
kolombo@kolombo.cz
Publikováno 22 březen 2009 - 18:25
Publikováno 22 březen 2009 - 18:49
Publikováno 22 březen 2009 - 20:04
Publikováno 22 březen 2009 - 22:38
derilin napsal/a:
Dík všem za informace a za názory.
Jak je vidět, souřadnice pomníčků jsou veřejeně dostupné a žádná katastrofa nenastala
......
:-D
Když ony jsou ty souřadnice jen o kousek mimo :-)
A když vidím, jak mi lidi logují "pomníček jsem neviděl" při vzdálenosti 30 metrů, tak starost fakt nemám ...
Miroslav Kolombo, k.t.
Garmin Oregon 600
N50 45.701 E015 05.508
kolombo@kolombo.cz
Publikováno 22 březen 2009 - 23:11
Publikováno 22 březen 2009 - 23:50
kolombo napsal/a:
:-Dderilin napsal/a:
Dík všem za informace a za názory.
Jak je vidět, souřadnice pomníčků jsou veřejeně dostupné a žádná katastrofa nenastala
......
Když ony jsou ty souřadnice jen o kousek mimo :-)
A když vidím, jak mi lidi logují "pomníček jsem neviděl" při vzdálenosti 30 metrů, tak starost fakt nemám ...
Moc nerozumím. Já myslel, že je nechuť k zveřejnení souřadnic z obavy o zvýšenou návštěvnost míst. Na to přece nemá vliv, jestli nakonec někdo ten pomníček najde nebo ne. Jde o to jestli ho tam vyrazí s GPSkou hledat nebo ne.
Jinak, co jsem porovnával pár souřadnic se svýma, tak byla chyba do 30 metrů.
Publikováno 23 březen 2009 - 1:32
Tak to si nemyslim, ten hlavni napor turistu se k pomnickum nepresune. Ono totiz pokud je pomnicek jenom v knizce, tak je tezce za vodou - ten pujde hledat opravdu jen zajemce. Pokud je v mape, ale ne na znacene ceste, tak je take v pohode (to nemluvim o takovem, ktery je mimo cestu). Ale kdyz uz u nej bude kes, tak se tam dostanou kaceri a) kteri si jdou pro bod, ktere ten pomnicek take zajima, ale ne zas natolik, aby po nem bez kese buhvijak patrali. Takze navstevnost se zvedne spis pomoci GC nez ze se zvysi navstevnost Jizerek. Osobne nemam nic proti tomu, aby u nekterych pomnicku kes byla (obzvlast u takovych, ke kterym uz pesina vede), ale spis proti tomu, aby tam nekdo zalozil megaserii.derilin napsal/a:
K pomníčkům nepovedou geodálnice, ale normální lesní pěšiny. Zájem o Jizerky rok od roku roste a to bez ohledu na GC. Hlavní turistické cesty už jsou v sezoně narvaný k prasknutí. Tipnul bych, že část lidí začne mířit mimo ně a pomníčky jsou možný cíl.
Publikováno 27 březen 2009 - 23:54
jessie.r napsal/a:
Plně stojím za těmito názory lidí, kteří tyhle hory milují a kteří pro ně mnoho udělali, a kterých si proto neskonale vážím, např. Miroslava Nevrlého, Marka Řeháčka, už zemřelého Gustava Ginzela, O. Simma a dalších...
Ale několik pomníčků má už dokonce keše, takže ty navštívit s GPS můžeš bez problémů, viz např. Kolombův Stammelův kříž nebo multi v Oldřich. sedle, teď si nevzpomenu na název, později doplním...
Alenko, ver never, ta kes se jmenuje uplne stejne jako tenhle vlakno - Jizerske pomnicky moc hezka pohadka:)
jessie.r napsal/a:
.. lidí, kteří tyhle hory milují a kteří pro ně mnoho udělali, a kterých si proto neskonale vážím, např. Miroslava Nevrlého, Marka Řeháčka, už zemřelého Gustava Ginzela, O. Simma a dalších...
souhlasim, ale na druhou stranu me trosku mrzi, ze se casto zapomina na dilo, ktere bylo pro uvedene pany obrovskou inspiraci a zakladem jejich tvurci cinnosti. jedna se o legendarni Matouschkovu mapu z roku 1927 - revolucni dilo nemajici do te doby obdoby siroko dalekoB)
v mape jizerskeho rodaka Josefa Matouschka nejsou zachyceny jen pomnicky, ale i spousta dalsich zajimavych mist a hlavne tras.
co je ale hodne zajimave, to je fakt, ze citovani panove neobjevili zadny novy pomnicek, ktery by prave Matouschek zmapovan nemel;)
takze by se dalo rici, ze jejich zasluha je vlastne "jen" literarni:) ale i to by se dalo vyvratit, pac tehdejsi jestedsko-jizersky spolek ty legendy k tem pomnickum vydaval...takze jsme uz "jen" u zasluh dejepisnych a prekladatelskych:D
ne, vazim si jich vsech stejne, ale toho Matouschka fakt nejvicB)
no mame byt na koho pysni ze jo !
Publikováno 28 březen 2009 - 6:41
1 uživatel(ů) prochází toto téma
0 uživatelů, 1 návštěvníků 0 anonymních uživatelů