Zdar fšici!
tenhle TYP soubor je primárně určený pro ty, kteří používají TOPO Czech na velkých obrazovkách s plnou škálou barev (PDA, Tablet, mobil). Tedy Garmin Mobile XT (Symbian, Windows Mobile atd), Garmin StreetPilot (Android), autonavigace Garmin.
Udělal jsem ho proto, abych dokázal, že vektorová mapa (Topo Czech) s vyladěným TYPkem dokáže plně nahradit rastrovou mapu i po vizuální stránce. Snažil jsem se maximálně se přiblížit rastrovým mapám SHOCARTu (viz třeba
http://www.cykloserver.cz/cykloatlas/).
Začal jsem úpravou TYPku od Dandry, ale nakonec jsem ho celý předělal. Většinu polygonů, linií a bodů jsem udělal znova. Geocaching mě moc nebere, spíš si rád hraju s mapama :-) Třeba to někomu k něčemu bude. Snažil jsem se dodržovat pár pravidel:
Polygony:
- plochy světlé, budovy tmavší
- slabá saturace barvami, aby plochy nekřičely a aby na nich byly dobře vidět body (ikony)
- základní barvy (les, stavba) jsou v zásadě identické s barvami, které jsou používány v rastrových mapách (SHOCART, případně Smartmaps) na webu a v mobilních aplikacích
- do polygonů nepatří žádné malůvky, složité vzory nebo symboly. Od toho jsou body (ikony). Takže jsem preferoval jednolitou plochu, případně šrafování nebo mřížku. Symboly zcela výjimečně (vinice, chmelnice atp.)
Linie:
- barvy podle SHOCARTu
- sytější barvy než u ploch, důraz na turistické značky
- linie jsou rozšířené, aby byly dobře vidět i na tabletu
Body:
- ikony jsou převzaté z turistických map SHOCARTu, případně z dalších map (Smartmaps, zabaged)
- ruční práce, dolaďování, u ikon jsme si hrál pomalu s každým pixelem
- maximální velikost (32x32) pro lepší čitelnost na velkém displeji tabletu
- některé body jsem zneprůhlednil: věžovitá stavba, kóty.
- některé body jsem nestihl předělat.... snad později
Upravoval jsem trochu pořadí zobrazování. Vše je ale děláno s rozmyslem a funguje jak má.
Upravoval jsem jenom denní barvy, ale (původní) noční barvy jsem v TYPku ponechal.
Jo a poděkování Mischovi za jeho skvělý editor:
http://ati.land.cz/g...comp/editor.cgi
Testováno na Streetpilot pro Android (pro zájemce: hledejte Streetpilot na fóru noeman.org), který ale bohužel neumí zobrazovat body (ikony), podobně jako nové autonavigace od Garminu. Za to, že takto znehodnocuje práci tvůrců topo map (Picodas), by Garmin zasloužil nakopat do zadku...
Enjoy!!
Budulínek
Následuje pár screenshotů...