Publikováno 29 May 2009 - 16:47
Dobrý den/Ahoj, na geocaching.cz jsem zpočátku docela nevinně rozjel thread o směně CWG , protože mi, přiznám se, není moc jasné, jak k „céwégéčkům“ při směně přistupovat. Kloním se k názoru, že dnes, kdy není snad pro nikoho problém navrhnout a nechat si zhotovit vlastní GWC, což by ostatně rozšířilo edici, je jejich význam více sběratelský než snad kdysi ve smyslu common trade s jakýmikoliv předměty v keších.. Zdá se, že na vláknu reagovali především odpůrci takového pojetí...
Protože i v osobních diskuzích s kačery mnozí krčí rameny, neuvažujete o tom, že byste status CWG přesněji určili? Bylo by možné třeba veřejně sdělit, jakou představu máte o dalším směřování CWG? Nebylo by formou etického doporučení vhodnější pojímat CWG jako trade subject výlučného charakteru, který by měl být pro sběratelské účely směňován spíše mezi sebou než s cizími předměty?
Skg-CZ
Jelikož jsem byl požádán o jasný názor k této věci, tak tady je:
CWG vznikly proto, aby se používaly jako standardní trade, a tak by tomu mělo být i nadále, přestože se v rámci geokomunity postupem času staly vyhledávaným sběratelským artiklem. Je asi vhodné měnit CWG za CWG, ale kromě specializovaných keší pro výměnu CWG k tomu nelze nikoho nutit.
A pár poznámek, či argumentů...
- každý si přece může vzít z keše cokoli, pokud něco přiměřeně hodnotného vloží; z jakého titulu by měl někdo zakázat výměnu CWG??
- možná se takto i trochu zvyšuje kvalita obsahu keší, protože pokud vím, většina lidí kteří vyberou CWG a nemají na výměnu vlastní, se snaží vložit něco pěkného
- žádným předpisem nezabráníte tomu, aby ti, kteří mění CWG za projeté jízdenky nebo je vybírají bez poznámky v logu, to přestali dělat
A teď obráceně. Někdo je především sběratel a je mu líto dávat CWG do kešek... No dobře, vždyť nemusí, měňte z ručky do ručky... A nebo je to proti původnímu smyslu CWG a měli bychom to zakázat??? Docela dobře si umím představit někoho, koho to napadne... Ale geocaching je mimo jiné o tom, že si ho každý může pojmout tak, jak mu to vyhovuje. A já bych si přál, aby totéž platilo i o CWG.
P.S. A kdo si libuje v diskusích, nechť si o tom podiskutuje :-) Trochu jsem prolétl příspěvky a líbil se mi ten od DUsoft...