Citace
petegeo napsal/a:
Hlavne aby neroutovala jako ta Slovenska TOPO. Ta aspon mne tedy "dusi", kdyz v 85 pripadech nedokaze ani vypocitat v Kolousovi trasu, a skonci chybou vypoctu. A kdyz vypocte, tak mne "naroutuje" misto sedlem pres kopec, oklikou po cervene pres 4 vrcholy sousednich hor. Jo jo, kazdy chce od routovani neco jineho.... 
Dobrovolně se přiznávám, že vůbec nechápu problematiku routingu u Garminů. Respektive, že nechápu v čem je vlastně problém ...
Pokud vím, tak v turistických GPS si můžu v předvolbách nastavit co jsem zač -- řidič automobilu / řidič motorky / cyklista / chodec / atd. Čekal bych, že tahle volba bude mít vliv na to, které typy cest se do výpočtu zahrnou. Tzn. že chodec tam bude mít i lesní cesty a cesty v pěší zóně, cyklista tam bude mít oproti automobilistovi navíc cyklostezky, atd.
V GPSkách do auta se to asi nastavit nedá, ale tam je účel té GPS jasný, a čekal bych če tedy bude routovat jen po silnicích.
Pak se dá v GPS nastavit jestli chci jezdit i po placených silnicích, otáčet se do protisměru, atd. Tam taky není myslím co řešit -- význam těch nastavení je jasný, a s turistickými cestami a cyklosteskami by to nemělo mít nic společného.
A to, jestli mě GPS táhne přes vrchol nebo oklikou přes 7 km serpentin, by se zase mělo dát ovlivnit volbou "rychlejší / kratší cesta".
Takže když si jako turista v TOPO SK nastavím že jsem "pěší" a že chci routovat přes kratší trasu, tak to taky spočítá cestu tou oklikou po červené přes 4 vrcholy? :-o A jestli fakt jo, chápe někdo proč?
Protože je mi jasné že routovací algoritmus není asi žádná sranda, ale ty
základní údaje, ze kterých musí při výpočtu vycházet, jsou IMHO jednoznačné:
- typy silnic po kterých smí routovat ... to by mělo být dané nastavením GPS, a fakt mi není jasné proč to u žádné z našich TOPO map nefunguje :-o
- koeficient "prostupnosti" dané cesty pro jednotlivé typy dopravních prostředků. Něco jako "dálnice=[auto:130, motorka:130], okreska=[auto:90, motorka:90, cyklista:30, pěší:6], město=[auto:50, motorka:50, cyklista:20, pěší: 6], cyklostezka=[cyklista:20, pěší:6]", atd. A kdyby měla GPS extra dobrý procesor a programátoři spoustu času nazbyt, mohl by se z DEM dat v mapě u každého dílčího úseku cesty zjistit poměr stoupání ("rovina, 5 % stoupání, 30 % klesání, ..." ), a vzít to při výpočtu rychlosti taky do úvahy.
Ale i bez těch doplňkových údajů je myslím pojem "kratší cesta" celkem jasný, a netuším proč ho tedy GPS chápe úplně jinak než člověk ...
Ví někdo proč jsou tedy s obecným routováním takové potíže?