Publikováno 07 August 2009 - 21:59
Tak Vám to tady lidičkové čtu, a mám pocit, že v našich zeměpisných šířkách jde GC "do kytek" ...
Někdo pravidla čte, jiný ne, další zase říká na krabici: "líbí se ti něco? vezmi si to, a nahraď to jinde", atd.
GC není vázáno povinností, vše je založeno na principu dobrovolnosti. Konstatování typu "vezmeš, nahradíš" je v zásadě poplatné někde hodně daleko odsud. Ani pravidla nezmiňují frázi "vezmeš, musíš nahradit".
CWGčka jsou bohužel českým specifikem (neochotou investovat do klasických track itemů) a tím pádem i cílem neadresných sběratelů...Mezi námi, tvůrce rubové strany vyžaduje, aby kdokoli, kdo použije ofic rub CWG, poslal jeden nový kus právě jemu, do sbírky. Stačí jediné, navrhete vlastní rub i líc, a je to …
Pravdou je, že o tom silně přemýšlím. Ne proto, abych provokoval rebelii. Ale proto, že mne mrzí absence principu dobrovolnosti ..
Majitelé, kteří CWG pouští "do světa" by měli brát na vědomí jejich hodnotu (pokud si jich tak cení). Není to Track Item, ale přitom hodnotu, alespoň výrobní, rozhodně má. Pro majitele ale spíše hodnotu směny. Takže vložení do krabice ve větším množství je pouze předem prohraná investice. Směna dle GC je přece popsána tak, že "by se měly (!!!) měnit jen věci zhruba stejné hodnoty" (tedy není nezbytně nutné aby se jen měnily, a ani hodnota nemusí být nutně stejná). Princip dobrovolnosti v praxi ...
U CWG je ovšem známá výše nákladů (surovina, laser, obaly, karty, atd.), takže objeví-li se nálezce, který smění CWG za kupříkladu list hotelového toaletního papíru, bude ještě majitel onoho CWG protestovat? Princip obecné dobrovolné směny byl naplněn, i když je v hodnotách nepoměr ... (pro cizince jde ovšem jen o dva poněkud odlišné kusy celulozy absolutně bez hodnoty).
Je to jen můj názor. Bohužel je podpořen zkušenostmi více regionálních cacherů, vlastními negativními zkušenostmi a viditelnými následky hektické medializace GC ...
Skoro se ani nedivím jednomu z guru českého GC, že nechal dobrovolné práce …… a dal se na WM a jiné aktivity ...
Dakota 10 + HTC Touch HD + Mio560 + Mio510