Citace
KaMo_cz napsal/a:
Citace
jak jsem už psal někde dole, jsem z vč (soa zámrsk) a tyto vymoženosti nemáme, u nás se musí hezky pěšky do archivu...eL_KeDaRoSs napsal/a:
Zvědavost mi nechce dát a rád bych se registroval a nakoukl do databaze na stránce actapublica.cz.
...
Co vy na to? Je bezpečné se zde registrovat?
...no a když jdu do archivu, tak tam taky dávám občanku. celý projekt actapublica jsem nestudoval, ale měl by to býv vlastně online archiv, takže registrace nutná.
ještě než se registruješ, tak si projdi inventář (to je seznam matrik a jejich rozsah s popisem), jestli tam je to co vlastně hledáš
a pak bych ještě dodal pro začínající badatele. podle zákona vám nepůjčí matriku mladší 100 let, tzn. že pokud je matrika v rozsahu 1860-1920, tak se do ní nepodíváte! a na farní budete potřebovat povolení z fary.
To, co píše KaMo se zdá být logické, ale proč potom v jiných digitálních archivech takové údaje nepožadují a někde (např. Opava) nevyžadují ani žádnou registraci?
Zatím jsem žádné údaje o něčí registraci nedostala. Systém nabízí několik funkcí (různé poznámky k bádání, vkládat do matrik záložky, psát na nástěnku....) a některé z nich jsou zřejmě předmětem zmíněného bodu, nikolliv vlastní registrace.