Říkám si, že bych k těm kolobkám taky mohl něco písnout. Mám nakolobrnděno přes dvacet let, vloni něco přes 2500 km, nejdelší jízda 313 km za 20hodin, takže možná o tom něco vím. S kolobkou je to jako s kolem, pokud chceš mít pořádnej stroj, chce to jinej na asfalt a jinej do terénu (lze řešit výměnou kol a změnou výšky nášlapu) Vše ostatní jsou kompromisy. Na ježdění jsou výborná velká kola, nejlépe 28x20. Argument, že je to neskladné zase tak moc neobstojí, protože kola jsou pomocí rychloupínáku sundaná, nebo nasazená hned a bez kol se úplně v poho jezdí se 4 kolobkama v kufru. Do města beru 2x12 nejživější, nejobratnější, krásně skáče a doma to věším na chodbě na věšák místo kabátu. Výška nášlapu je moc a moc důležitá! Škrkání se nebojte, prostě to ke koloběhu patří. Raději občas zadrhnout, než dřepovat o cenťák navíc. Kotoučové brzdy -pouze na sjezdový speciál, jinak jsou zbytečně drahé a navíc těžší. Co se týká značek, tak čistě můj osobní názor je asi tento:
Kickbike- nejlepší velké koloběžky, stačí se podívat na nějaké video z MS
PG- holandské celokarbonové koloběžky, ještě lepší než nejlepší, ale to si nekoupíte
K-bike- do začátku nejlepší poměr cena/výkon brnda za 4000 Kč na které se dodnes jezdí závody.
Yedoo- zatím je to katastrofa, vhodné max pro děti na dvorek, ale ne na sport. Nicméně tak nějak věřím, že tato firma půjde časem nahoru.
Kostka- perfektní a pěkné dílenské zpracování, velké závodní koloběžky stále trošku zaostávají za tím Kickbikem, ale stále na tom pracují, tak uvidíme.
Vella- speedboard je moc pohodlná koloběžka, ale má dost slabé komponenty a chce to překopat. Cena dost vysoká.
Mibo- fajn kolobky, jen mi přijdou trošku moc těžké, ona ta váha je při jízdě do kopce znát.
Trojanky- koloběžky na kterých závodí KK Plzeň. Výborné koloběžky, ale nejsou v běžném prodeji. Vyšší hmotnost, je to železo.
BCS- sice měkčí a kratší než Kickbike, ale nejkrásnější, tu mám já