Stromolezecke vlakno - tipy a triky, otazky
Publikováno 15 říjen 2011 - 11:59
UPOZORNĚNÍ- moje ICQ, Soukromé zprávy či email opravdu NESLOUŽÍ jako technická podpora.
Pro pokládání dotazů nebo rad využijte fórum (od toho tu je).
Publikováno 15 říjen 2011 - 12:45
Publikováno 15 říjen 2011 - 12:57
Citecka napsal/a:
No, vyrobil:...
Tož děsil jsem se, žes to zbastlil z nějakých kroužků na záclony a reepky nebo tak něco
Dnes jsou lidi schopní ušetřit na všem, viz Rogosak
Merida s ještěrkou, nohy, MHD, vlak + Dakota 20 + většinou "geobáglík"
* Až budu mít víc odlovů jak příspěvků, znamená to, že jsem bez práce nebo v důchodu *
Obsah keší JE většinou tragický
- Endorphins are released during climbing which can cause severe dependence on the sport -
Publikováno 15 říjen 2011 - 12:57
Těch uzlů u ok si nevšímej, tam patří gumičky, který právě nemám. A ta kulička patří na lano, tady je připlá jen aby se neztratila.
...a neberte se tak vážně!
CITECKA Team: Pet a Čita a psice Miki von Mikolas
Publikováno 15 říjen 2011 - 16:18
fremen.cz napsal/a:
Citecka napsal/a:
No, vyrobil:...
Tož děsil jsem se, žes to zbastlil z nějakých kroužků na záclony a reepky nebo tak něco
Dnes jsou lidi schopní ušetřit na všem, viz Rogosak
Sice se bavíte zrovna o něčem jiném, ale já jsem se taky snažil ušetřit. Na stoupání jsem použil pás z auta. Okem kterym je přišroubovanej v autě ke sloupku projde karabina a dýlku si nauzluju jakou chci. Podle mě je to i pohodlnější na botu.
Pás jsem získal v kovošrotu za děkuju. Stačil jenom klíč a nůž.
Publikováno 15 říjen 2011 - 17:12
Publikováno 15 říjen 2011 - 17:51
Citecka napsal/a:
A ta kulička patří na lano, tady je připlá jen aby se neztratila.
Blba otazka: na co kulicka?
Ja mam o neco vetsi na radici pace v aute a hraju si s ni cestou, bo je jen nasazena a otaci se. Ty si s ni hrajes, kdyz lezes nahoru?
Publikováno 15 říjen 2011 - 18:17
...a neberte se tak vážně!
CITECKA Team: Pet a Čita a psice Miki von Mikolas
Publikováno 16 říjen 2011 - 8:16
T5 jsou o čase. Prostě ten si musíš najít. Máme jich mezi 150-160. A jelikož furt někde visíme na stromech, tak těch stromovek bude asi více jak polovina. A zkušenosti? No co se zde píše o opruzu při přetažení repky jako mezikusu mezi vlascem a lanem, tak to je to nejmenší a nejrychlejší na celé akci. Dále bohužel neexistuje přímá úměra mezi silou praku, velikosti závaží a rychlostí zdolání T5. Ba naopak. Vždy se střílí pod nějakým úhlem. To znamená, že nestřílím jen vysoko, ale i daleko. Takže závaží a to jakékoliv, přistane za tou vysněnou větví, na dalších různých větvičkách pahýlcích a dalším sajrajtu. A někdy i na dalším stromě.:( A tady nastává ten problém. Musím závaží opatrně stáhnout z tohoto bordelu tak, aby vlasec, šňura, či cokoliv, šlo pouze přes tu vybranou větev. Bohužel při stahování se děje to, že závaží při stahování jak se blíží ke konfliktnímu místu, tak i při sebevětší opatrnosti má tendenci se kolem místa omotávat, nebo při jeho překonání se omotat o jinou větev. A teď přichází rozdím, mezi vlascem s matkou a pytlikem s repkou. Když mi tam takto zaklíněná zůstane matka, upálím vlasec, navážu jinou a během dvou minut pokračuji dále. Když mi tam zůstane omotaný pytlík s repkou, která má nosnost 400 kg, tak mám problém. Ledaže bych v báglu měl 20 pytlíků a kilometr repky a bylo by mi úplně jedno, jestli na tom stromě jsem nechal viset 1500,-. Takže musím mít další pytlík, další repku a pokračovat ve střílení. Teď samozřejmě přichází rozhodování, zdali se budu snažit jako první odlovit keš a potom na druhé straně stromu uvízlej pytlík, či naopak. Každopádně se z toho stává akcička skoro na celý den a to se ještě musím modlit, aby se mi to nestalo znovu s dalším pytlíkem. To je obrovská výhoda praku, naviáku a matky. V báglu cca kilometr vlasce o průměru 0,35 mm v ceně cca 250,- a 50 matek M16 z Ferony za cca 80,-. A tato výbava stačí určitě více jak na dva roky. Tedy alespoň nám. Takže když čas od času něco ulítne, tak se člověk zasměje a jede se dál. No a když tak přijdeme pod strom a koukneme, co tam vše visí po našich předchůdcích, tak se kolikrát musíme od srdce zasmát a stom si nezadá s vánočním stromem na Staromáku. No nicméně i my jsme pozačátku zkoušeli, vymýšleli a na stromy věšeli. Jednou jsme měli dokonce takové závaží, že jsme hodili přes větev (bohužel jinou a dokonce na jiném stromě), měli krátký provázek a protože se nám ho nechtělo držet, tak jsme ho uvázali k uchu kýblu, no a jak to dopadlo? Najednou jsme měli v pěti metrech nad zemí visící závaží a na druhém konci provázku ve čtyřech metrech visící uvázanej plastovej kbelík. Pak jsme 3 hodiny chodili po lese sbírali kde co a hráli bastet, abychom naplnili kýbl a mohli pokračovat. Prostě prak, vlasec a matka je po dvouleté zkušenosti to nejrychlejší a nejlevnější co existuje. No a dneska se po zkušenostech snažíme střílet nejen vysoko, ale co nejpřesnějc. To znamená hlavně i dobře odhadnout sílu natažení praku tak, aby matka za větví pokračovala co nejméně a předmětnou větev jen tak přelezla. Když se to daří, tak pak je to opravdová rychlovka. No a když jsme ještě u té rychlosti. Zkuste si po nevydařeném pokusu změřit čas při navinutí vlasce do navijáku a čas smotání a srovnání repky do kýble tak aby se vám při odmotávání nezacuchala. Minulý týden jsme byli na Kladně na stromolezeckém eventu, kde se big prak s pytlíkem a pytlík samotný předváděl v akci. A musím říci, že jsme se dost nasmáli. A i profik, kterej to tam předváděl a kterej se tím živí a denně používá, tak se chvilkama dost rosil. Takže i Dain toužící po něčem průraznějším, uznal, že zůstaneme u svého praku.tomas451 napsal/a:
A hlavně nechcete tam trávit hodiny nahazováním a to je pro mě důležitý. Samosebou, že nastřelíte i víš prakem, ale za jak dlouho? A hlavně mě otravuje vytahovat prak, vlasec, oluvko, pak repku a pak až lano. Jedná se mi o to, jestli bych neušetřil hromady času, kdybych si pořídil tenhle Big Shot.
Publikováno 16 říjen 2011 - 8:56
Publikováno 16 říjen 2011 - 9:35
UPOZORNĚNÍ- moje ICQ, Soukromé zprávy či email opravdu NESLOUŽÍ jako technická podpora.
Publikováno 16 říjen 2011 - 17:16
Publikováno 16 říjen 2011 - 17:28
Pomocná šňůra pro arboristy.
Osobne mam lana 10.0 az 11.0, ktere maji pevnost 43-44 kN a ne 15 kN. Navic tohle uz by snad ani do Grigri neslo zalozit (to ma 8.9-11.0).
Publikováno 16 říjen 2011 - 17:33
Ne pro tebe vhodné není. Zabývej se statickýmy lany průměru 10, nebo 10,5 mm. Pro ty je určena většina blokantů a ostatního matroše. Ale hlavně ti budou pomaleji jezdit, což u začátečníka je vítáno.Popina napsal/a:
Mám dotaz: Začínám se stromolezením a tak mě napadlo, co by bylo uplně základní vybavení na stromolezení... Nejlépe co nejlevnější. Už jsem si něco zjišťoval a tak mám dotaz na tohle lano: http://www.mytendon....-reep-8-0?d=511 Je vhodné pro účely geokačerské (tj. lezení na stromy do výšky 30-50 m)? Dík
Publikováno 16 říjen 2011 - 17:44
http://www.mytendon....ano-timber-13-0
* Až budu mít víc odlovů jak příspěvků, znamená to, že jsem bez práce nebo v důchodu *
- Endorphins are released during climbing which can cause severe dependence on the sport -
Publikováno 16 říjen 2011 - 17:46
Publikováno 16 říjen 2011 - 17:48
Publikováno 16 říjen 2011 - 18:20
Publikováno 16 říjen 2011 - 18:37
Publikováno 16 říjen 2011 - 18:55
Myslíš, že by ti ho zadělal.fremen.cz napsal/a:
2 Cejda: sedák by mohl mít vlastní... ten se většinou nepůjčuje
Ale né, aby si to osáhl, tak jde na místě půjčit i ten sedák. Akorát je potřeba lézt až po majiteli sedáku, aby člověk měl jakous takous jistotu, že je v matroš v pohodě.
9 uživatel(ů) prochází toto téma
0 uživatelů, 9 návštěvníků 0 anonymních uživatelů