Přejít na obsah

Fotka

Stromolezecke vlakno - tipy a triky, otazky

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
1937 odpovědí na toto téma

#461 S474N

S474N

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 6 522 příspěvků(y)

Publikováno 15 říjen 2011 - 11:59

Citecka: zajimavej napad, fotku bys nemel?
  • 0
Vložený obrázek GASP - statistiky z Geogetu na pár kliknutí (diskuze ke GASP)

UPOZORNĚNÍ- moje ICQ, Soukromé zprávy či email opravdu NESLOUŽÍ jako technická podpora.
Pro pokládání dotazů nebo rad využijte fórum (od toho tu je).

#462 Dain & Olik

Dain & Olik

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 3 704 příspěvků(y)

Publikováno 15 říjen 2011 - 12:45

uz jsem to nekde pred casem psal - my jako oka pouzivame dve osmy privazane lisakem na smyci za druhe oko, potom ani uzel neprekazi. je to samozrejme zalozeny na tom, ze jsme ty osmy meli :) edit: tak dokonce v tomhle vlaknu nekdy pred rokem.
  • 0

#463 fremen.cz

fremen.cz

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 681 příspěvků(y)

Publikováno 15 říjen 2011 - 12:57

Citecka napsal/a:
No, vyrobil:...

Tož děsil jsem se, žes to zbastlil z nějakých kroužků na záclony a reepky nebo tak něco :D
Dnes jsou lidi schopní ušetřit na všem, viz Rogosak Vložený obrázek
  • 0

Merida s ještěrkou, nohy, MHD, vlak + Dakota 20 + většinou "geobáglík"
* Až budu mít víc odlovů jak příspěvků, znamená to, že jsem bez práce nebo v důchodu *
Obsah keší JE většinou tragický
- Endorphins are released during climbing which can cause severe dependence on the sport -

#464 Citecka

Citecka

kecal neuvěřitelný

• Members
  • PipPipPip
  • 3 250 příspěvků(y)

Publikováno 15 říjen 2011 - 12:57

Tady:

Vložený obrázek

Těch uzlů u ok si nevšímej, tam patří gumičky, který právě nemám. A ta kulička patří na lano, tady je připlá jen aby se neztratila.
  • 0

...a neberte se tak vážně! :)
CITECKA Team: Pet a Čita a psice Miki von Mikolas

#465 Mirdule22

Mirdule22

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 220 příspěvků(y)

Publikováno 15 říjen 2011 - 16:18

fremen.cz napsal/a:

Citecka napsal/a:
No, vyrobil:...

Tož děsil jsem se, žes to zbastlil z nějakých kroužků na záclony a reepky nebo tak něco :D
Dnes jsou lidi schopní ušetřit na všem, viz Rogosak Vložený obrázek

Sice se bavíte zrovna o něčem jiném, ale já jsem se taky snažil ušetřit. Na stoupání jsem použil pás z auta. Okem kterym je přišroubovanej v autě ke sloupku projde karabina a dýlku si nauzluju jakou chci. Podle mě je to i pohodlnější na botu.
Pás jsem získal v kovošrotu za děkuju. Stačil jenom klíč a nůž.
  • 0

#466 Modrak

Modrak

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 345 příspěvků(y)

Publikováno 15 říjen 2011 - 17:12

No to je genialni. Zrovna shanim stupacku k jumaru a zadna komercne dostupna se mi nelibi. Ale kdyby byl starej pas z auta co neni samonavijeci a ma jeste prezku na zkracovani, tak to by byl docela luxus, nic by se uzlovat nemuselo
  • 0

#467 majkeld

majkeld

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 388 příspěvků(y)

Publikováno 15 říjen 2011 - 17:51

Citecka napsal/a:
A ta kulička patří na lano, tady je připlá jen aby se neztratila.

Blba otazka: na co kulicka?

Ja mam o neco vetsi na radici pace v aute a hraju si s ni cestou, bo je jen nasazena a otaci se. Ty si s ni hrajes, kdyz lezes nahoru? :D
  • 0

#468 Citecka

Citecka

kecal neuvěřitelný

• Members
  • PipPipPip
  • 3 250 příspěvků(y)

Publikováno 15 říjen 2011 - 18:17

Když lezeš nahuoru, můžeš si hrát s vlastníma kuličkama, trčej ti určitě ze sedáku stejně výrazně jako mě B) Tahle kulička tam, jak píšu, nepatří. Je na lano místo uzlu, bo proklouzne tím větším okem snáz. Ale jo, jinak je vcelku na ho... na houby.
  • 0

...a neberte se tak vážně! :)
CITECKA Team: Pet a Čita a psice Miki von Mikolas

#469 Cejda

Cejda

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 172 příspěvků(y)

Publikováno 16 říjen 2011 - 8:16

tomas451 napsal/a:
A hlavně nechcete tam trávit hodiny nahazováním a to je pro mě důležitý. Samosebou, že nastřelíte i víš prakem, ale za jak dlouho? A hlavně mě otravuje vytahovat prak, vlasec, oluvko, pak repku a pak až lano. Jedná se mi o to, jestli bych neušetřil hromady času, kdybych si pořídil tenhle Big Shot. :o

T5 jsou o čase. Prostě ten si musíš najít. Máme jich mezi 150-160. A jelikož furt někde visíme na stromech, tak těch stromovek bude asi více jak polovina. A zkušenosti?;) No co se zde píše o opruzu při přetažení repky jako mezikusu mezi vlascem a lanem, tak to je to nejmenší a nejrychlejší na celé akci. Dále bohužel neexistuje přímá úměra mezi silou praku, velikosti závaží a rychlostí zdolání T5. Ba naopak. Vždy se střílí pod nějakým úhlem. To znamená, že nestřílím jen vysoko, ale i daleko. Takže závaží a to jakékoliv, přistane za tou vysněnou větví, na dalších různých větvičkách pahýlcích a dalším sajrajtu.:( A někdy i na dalším stromě.:(:( A tady nastává ten problém. Musím závaží opatrně stáhnout z tohoto bordelu tak, aby vlasec, šňura, či cokoliv, šlo pouze přes tu vybranou větev. Bohužel při stahování se děje to, že závaží při stahování jak se blíží ke konfliktnímu místu, tak i při sebevětší opatrnosti má tendenci se kolem místa omotávat, nebo při jeho překonání se omotat o jinou větev. A teď přichází rozdím, mezi vlascem s matkou a pytlikem s repkou. Když mi tam takto zaklíněná zůstane matka, upálím vlasec, navážu jinou a během dvou minut pokračuji dále. Když mi tam zůstane omotaný pytlík s repkou, která má nosnost 400 kg, tak mám problém. Ledaže bych v báglu měl 20 pytlíků a kilometr repky a bylo by mi úplně jedno, jestli na tom stromě jsem nechal viset 1500,-. Takže musím mít další pytlík, další repku a pokračovat ve střílení. Teď samozřejmě přichází rozhodování, zdali se budu snažit jako první odlovit keš a potom na druhé straně stromu uvízlej pytlík, či naopak. Každopádně se z toho stává akcička skoro na celý den a to se ještě musím modlit, aby se mi to nestalo znovu s dalším pytlíkem. To je obrovská výhoda praku, naviáku a matky. V báglu cca kilometr vlasce o průměru 0,35 mm v ceně cca 250,- a 50 matek M16 z Ferony za cca 80,-. A tato výbava stačí určitě více jak na dva roky. Tedy alespoň nám.;) Takže když čas od času něco ulítne, tak se člověk zasměje a jede se dál. No a když tak přijdeme pod strom a koukneme, co tam vše visí po našich předchůdcích, tak se kolikrát musíme od srdce zasmát a stom si nezadá s vánočním stromem na Staromáku. No nicméně i my jsme pozačátku zkoušeli, vymýšleli a na stromy věšeli. Jednou jsme měli dokonce takové závaží, že jsme hodili přes větev (bohužel jinou a dokonce na jiném stromě),:D měli krátký provázek a protože se nám ho nechtělo držet, tak jsme ho uvázali k uchu kýblu, no a jak to dopadlo? Najednou jsme měli v pěti metrech nad zemí visící závaží a na druhém konci provázku ve čtyřech metrech visící uvázanej plastovej kbelík. Pak jsme 3 hodiny chodili po lese sbírali kde co a hráli bastet, abychom naplnili kýbl a mohli pokračovat. Prostě prak, vlasec a matka je po dvouleté zkušenosti to nejrychlejší a nejlevnější co existuje. No a dneska se po zkušenostech snažíme střílet nejen vysoko, ale co nejpřesnějc. To znamená hlavně i dobře odhadnout sílu natažení praku tak, aby matka za větví pokračovala co nejméně a předmětnou větev jen tak přelezla. Když se to daří, tak pak je to opravdová rychlovka. No a když jsme ještě u té rychlosti. Zkuste si po nevydařeném pokusu změřit čas při navinutí vlasce do navijáku a čas smotání a srovnání repky do kýble tak aby se vám při odmotávání nezacuchala. Minulý týden jsme byli na Kladně na stromolezeckém eventu, kde se big prak s pytlíkem a pytlík samotný předváděl v akci. A musím říci, že jsme se dost nasmáli. A i profik, kterej to tam předváděl a kterej se tím živí a denně používá, tak se chvilkama dost rosil. Takže i Dain toužící po něčem průraznějším, uznal, že zůstaneme u svého praku.:D
  • 0

#470 Ludvajs64

Ludvajs64

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 136 příspěvků(y)

Publikováno 16 říjen 2011 - 8:56

T5 jsou hlavne o radosti a zabave. Ta zacina jeste driv, nez se vystreli prvni matice do koruny stromu....Pred par dny jsem dovlacel tezky batoh s dvemi lany pod mohutny buk. Nastrelit uzkou vidlicku ve 27m nemel byt problem, kdyby...kdyby v batohu nechybel prave ten prak a navijak:o. Vlacet vsechno pryc a jet domu pro nacini? Nikdy! Vysypal jsem vsechno harampadi a koumal, cim co nahradit. A svete div se, slo to. Za necelou hodinku a asi 30ti marnych pokusech se nahradni "provazek" houpal v prvnich slusnych vetvich. Pak stacilo postupne nahazovat smyce na vyssi vetve a vyveverkovat az do spicky koruny. Takze neresil bych otazku jak drahy a dokonaly prak, ale piloval umeni s tim, co mam a zkousel ruzne alternativni postupy. T5 nastesti nejsou podle kopiraku a nejak tusim, ze blizka budoucnost prinese stromovky o obtiznosti cca T7;). Paradoxne u nich bude Bigshot uplne k nicemu.
  • 0

#471 S474N

S474N

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 6 522 příspěvků(y)

Publikováno 16 říjen 2011 - 9:35

A to bych rekl, ze je to nejdulezitejsi - umeni improvizace. Nekdo mavne rukou a jde domu a jinej se snazi vymyslet, jak to udelat.
  • 0

UPOZORNĚNÍ- moje ICQ, Soukromé zprávy či email opravdu NESLOUŽÍ jako technická podpora.

#472 Popina

Popina

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 435 příspěvků(y)

Publikováno 16 říjen 2011 - 17:16

Mám dotaz: Začínám se stromolezením a tak mě napadlo, co by bylo uplně základní vybavení na stromolezení... Nejlépe co nejlevnější. Už jsem si něco zjišťoval a tak mám dotaz na tohle lano: http://www.mytendon....-reep-8-0?d=511 Je vhodné pro účely geokačerské (tj. lezení na stromy do výšky 30-50 m)? Dík
  • 0
Kačica - označení kačerky. Geodežing - není třeba vysvětlovat. Chodím s o dvanáct let starší Terexičkou :-)

#473 S474N

S474N

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 6 522 příspěvků(y)

Publikováno 16 říjen 2011 - 17:28

Pomocná šňůra pro arboristy.

Osobne mam lana 10.0 az 11.0, ktere maji pevnost 43-44 kN a ne 15 kN. Navic tohle uz by snad ani do Grigri neslo zalozit (to ma 8.9-11.0).
  • 0

#474 Cejda

Cejda

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 172 příspěvků(y)

Publikováno 16 říjen 2011 - 17:33

Popina napsal/a:
Mám dotaz: Začínám se stromolezením a tak mě napadlo, co by bylo uplně základní vybavení na stromolezení... Nejlépe co nejlevnější. Už jsem si něco zjišťoval a tak mám dotaz na tohle lano: http://www.mytendon....-reep-8-0?d=511 Je vhodné pro účely geokačerské (tj. lezení na stromy do výšky 30-50 m)? Dík

Ne pro tebe vhodné není. Zabývej se statickýmy lany průměru 10, nebo 10,5 mm. Pro ty je určena většina blokantů a ostatního matroše. Ale hlavně ti budou pomaleji jezdit, což u začátečníka je vítáno.
  • 0

#475 fremen.cz

fremen.cz

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 681 příspěvků(y)

Publikováno 16 říjen 2011 - 17:44

Popino Popino... je tam napsané REEP což je pomocné lano, když už teda chceš stromolezecké, tak....

http://www.mytendon....ano-timber-13-0
  • 0

* Až budu mít víc odlovů jak příspěvků, znamená to, že jsem bez práce nebo v důchodu *
- Endorphins are released during climbing which can cause severe dependence on the sport -

#476 S474N

S474N

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 6 522 příspěvků(y)

Publikováno 16 říjen 2011 - 17:46

fremen.cz: no jo, jenze tam je uz skoro trojnasobna cena. On chce usetrit za kazdou cenu. Mozna kdyby si koupil snuru na pradlo, tak usetri jeste vic. :D
  • 0

#477 fremen.cz

fremen.cz

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 681 příspěvků(y)

Publikováno 16 říjen 2011 - 17:48

:D:D:D:D:D

Vložený obrázek
  • 0

#478 Cejda

Cejda

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 172 příspěvků(y)

Publikováno 16 říjen 2011 - 18:20

Nechte toho, nebo vás vezme za slovo. No a tobě bych dal upřimě míněnou radu. NIC NEKUPUJ;) prachy můžeš utratit vždycky. Spíš si vyndej tkaničku z boty a večer u televize si zkus vázat popaměti uzly. A až dojdeš k přesvědčení, že se odvážíš na sebou uvázanej uzel si pověsit život, tak je ta pravá chvíle se přidat k nějaké skupině janků, kteří po těch stromech lezou. A věř, že je najdeš, jsou všude:D. Potom si s nima něco zkusit a když tě to bude držet, tak je ten pravej čas rozpárat polštář a vyndat prachy. No a v té době budeš i vědět, co si koupit a budeš i vědět, že se tady moc ušetřit nedá. Většinou to šetření je na úkor bezpečnosti. No a ještě jednu takovou malou radičku. Nikdy nechoď sám. Nahoru vylézt můžeš, dolů se dostat musíš. A když je ti nedejbože někde nahoře něco posere, tak ten dole je k nezaplacení.;)
  • 0

#479 fremen.cz

fremen.cz

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 681 příspěvků(y)

Publikováno 16 říjen 2011 - 18:37

2 Cejda: sedák by mohl mít vlastní... ten se většinou nepůjčuje
  • 0

#480 Cejda

Cejda

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 172 příspěvků(y)

Publikováno 16 říjen 2011 - 18:55

fremen.cz napsal/a:
2 Cejda: sedák by mohl mít vlastní... ten se většinou nepůjčuje

Myslíš, že by ti ho zadělal.:D
Ale né, aby si to osáhl, tak jde na místě půjčit i ten sedák. Akorát je potřeba lézt až po majiteli sedáku, aby člověk měl jakous takous jistotu, že je v matroš v pohodě.
  • 0

9 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 9 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama