Přejít na obsah

Fotka

Stromolezecke vlakno - tipy a triky, otazky

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
1937 odpovědí na toto téma

#501 majkeld

majkeld

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 388 příspěvků(y)

Publikováno 28 říjen 2011 - 21:30

Jen tak pro zajimavost - chranicka Singing Rock, pouzita dohromady 3x. Po prvnim uziti v pohode, druhe uziti - jako podlozka ve vidlici stromu a po lane bylo 2x slaneno a jednou vystup, tzn. zadne dlouhe treni, jen staticky tlak a mirne posuny lana. Zbytecne vyhozen 300,- a jdu si zaridit pozarni hadici "C"...

Přiložené miniatury

• 281020112507.jpg

• 0

#502 Samaell

Samaell

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 560 příspěvků(y)

Publikováno 30 říjen 2011 - 17:05

Ja osobne na stromy pouzivam Jingle: http://www.hanibal.c...k-jingle-100cm/ a na technicke stavby (ostra hrana) bud hadici (klasickou zahradni), nebo kus latky. Do te hadice mam udelanou diru, takze se da i vytahnout po lane nahoru :-)
  • 0

#503 Parkis

Parkis

Parkis

• Members
  • PipPipPip
  • 1 912 příspěvků(y)

Publikováno 31 říjen 2011 - 8:51

O víkendu jsem vyzkoušel metodu průsíkování po kmeni kterou tu doporučoval tuším Dáin (tohle). Tedy dole klasický prusík ze smyce na nohu a nahoře smyčka z konce lana spojená karabinou a lano cvaknuté do grigri. Nahoru to šlo bezvadně, smyčka z lana se posouvá o dost líp než plochá smyce a díky grigri se dá různě štelovat její délka a tak jsem mohl posouvat p vetších kusech než se dvěma plochými smycemi.
Slanění dolů taky pohoda, ale dostat pak lano dolů byl větší oříšek :) Myslím že tak do 10m by to fungovalo bezvadně, ale na vyšším stromě (tohle bylo tak 20m) už je váha lana tak velká, že se smyčka nechtěla povolit. Kvedlal jsem tam lanem snad čtvrt hodiny, posouvalo se dolů po molimetrech a chvilkama uvažoval že tam znova vylezu. Myslím (ale nemám vyzkoušeno), že by pomohlo před slaněním do karabiny navázat reepku, za kterou bych pak dole zatáhl a tím by se smyčka uvolnila.
  • 0

#504 Dain & Olik

Dain & Olik

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 3 704 příspěvků(y)

Publikováno 31 říjen 2011 - 10:48

jj, to pomuze - cvaknout si do oka/karabiny druhe lano/reepku a stahnout to s ni .... ja bych to videl tak, ze to je vhodny i pro jistotu na kratsi vzdalenosti, kdy strom ma nejake boule, zbytky po vetvickach nebo je to dub s drsnou kurou ... ta padajici smycka v podstate porad objima kmen, i kdyz je povolena a zbytecne se muze kousnout o nerovnosti. a teda my jsme to ted tusim od leta zacali cvakat a stahovat druhym lanem automaticky vsude i treba pri prusikovani do 5ti metru - je to proste pohodlnejsi a nic me to "nestoji".
  • 0

#505 majkeld

majkeld

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 388 příspěvků(y)

Publikováno 31 říjen 2011 - 22:15

Dain a Olik napsal/a:
....
a teda my jsme to ted tusim od leta zacali cvakat a stahovat druhym lanem automaticky vsude i treba pri prusikovani do 5ti metru - je to proste pohodlnejsi a nic me to "nestoji".

A nemate nekdo svoje video, jak davate nejaky silnejsi buk/dub ve smycich? Bych se docela rad kouknul a priucil (ale moc se mi do toho nechce...)
  • 0

#506 Dain & Olik

Dain & Olik

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 3 704 příspěvků(y)

Publikováno 01 listopad 2011 - 9:56

proboha tocit vlastni video, jen to ne :D ono lezeni ve dvou smycich je stejne, jako na tom videu co odkazuje parkis (stoupnes do spodni smyce, posunes si horni, sednes do hroni smyce a posunes si dolni :)) jen horni smyci mas chycenou rovnou natvrdo k sedaku, ne jako tady lano do grigri. je to narocnejsi, protoze krome posunovani nahoru se musis pak sunout i dolu.
  • 0

#507 majkeld

majkeld

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 388 příspěvků(y)

Publikováno 01 listopad 2011 - 20:13

Dain a Olik napsal/a:
...videu co odkazuje parkis (stoupnes do spodni smyce, posunes si horni, sednes do hroni smyce a posunes si dolni :)) jen horni smyci mas chycenou rovnou natvrdo k sedaku, ne jako tady lano do grigri. je to narocnejsi, protoze krome posunovani nahoru se musis pak sunout i dolu.

No proc jsem to psal. Jak jit ve smycich na stromu s prijatelnym prumerem(obvodem), si predstavit umim.

Ale byl jsem v patek na kesi Karl Prusik 2 u Decina a mj. jsem zaslechl, ze autorovi vadi, ze to lidi nastreluji a nejdou to ve smycich. Tak jsem se nad tim trochu zamyslel a docela bych chtel videt, jak se takovy buk, cca 2 metry v prumeru, leze ve smycich:
1) Nejdelsi sitou smyci mam 240cm, coz dokola neda, jedine lanovice (lanyard)
2) Jak nadhodim smyci o kus vyse, kdyz dosahnu tak max.do poloviny obvodu kmene?
  • 0

#508 Samaell

Samaell

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 560 příspěvků(y)

Publikováno 01 listopad 2011 - 20:25

Pokud se to jmenuje Prusik2, tak bych predpokladal, ze autorovi bude vadit, ze lezou lidi po lane s grigri a ne s prusikama. Pokud vim, tak prusikovani neni o smycich kolem stromu, ale prusiku na lane. Nebo se mylim?
  • 0

#509 majkeld

majkeld

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 388 příspěvků(y)

Publikováno 01 listopad 2011 - 20:39

Samaell napsal/a:
Pokud se to jmenuje Prusik2, tak bych predpokladal, ze autorovi bude vadit, ze lezou lidi po lane s grigri a ne s prusikama.
Pokud vim, tak prusikovani neni o smycich kolem stromu, ale prusiku na lane. Nebo se mylim?

Je mozny, ze to bylo spatne interpretovano, ale zamyslel jsem se nad tim z duvodu toho "nastrelovani" - dodatek byl, ze priste uz to nastrelit nepujde. Proto z toho dedukuji, ze autor chce, aby se to lezlo ve smycich.
  • 0

#510 Dain & Olik

Dain & Olik

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 3 704 příspěvků(y)

Publikováno 01 listopad 2011 - 22:13

majkeld napsal/a:
bych chtel videt, jak se takovy buk, cca 2 metry v prumeru, leze ve smycich

to se leze kurevsky blbe :D jak nedosahnes na opacnou stranu kmene, je jakakoliv boule, nerovnost .... pekny opruz.
  • 0

#511 majkeld

majkeld

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 388 příspěvků(y)

Publikováno 02 listopad 2011 - 7:06

Dain a Olik napsal/a:
to se leze kurevsky blbe :D jak nedosahnes na opacnou stranu kmene, je jakakoliv boule, nerovnost .... pekny opruz.

Diky Predsedo,ze ses me zastal! Si taky myslim! :D
  • 0

#512 Parkis

Parkis

Parkis

• Members
  • PipPipPip
  • 1 912 příspěvků(y)

Publikováno 02 listopad 2011 - 9:43

na silné stromy už se obvykle leze se stoupacími železy a silným lanyardem který jde "popohazovat". To je ale samozřejmě pro naše účely nepoužitelné, přecejen nechceme stromečkům škodit :)
je to vidět na začátku tohohle stařičkého videa, princip je ale pořád stejný.
  • 0

#513 Dain & Olik

Dain & Olik

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 3 704 příspěvků(y)

Publikováno 02 listopad 2011 - 12:55

a takhle se leze a hlavne sleza se zelezy ovsem bez lanyardu :)- samo je to sloup, aby to slo obejmout

• 0

#514 pezik1

pezik1

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 221 příspěvků(y)

Publikováno 03 listopad 2011 - 22:40

Ahoj, mam jednu otazku. Obcas jsem se v logach docetl, ze nekdo na strom ci jine prekazky leze pomoci provazoveho zebriku. Dival jsem se na net, ale vetsinou jsou vsude jen detske lanove zebriky. Pouziva nekdo tuto pomucku, pripadne kde ji poridil a v jakych ramcich se pohybuji ceny? Ja vygoogloval jen provaznictvi v Praze, ale tam nemaji ceny. PS: na stromy lezu klasicky pres SRT, ale o zebriku uvazuju jako doplnek
  • 0

#515 ssva

ssva

jak malej jarda

• Members
  • PipPipPip
  • 851 příspěvků(y)

Publikováno 03 listopad 2011 - 23:58

Co třeba tady...
http://kutil-florenc...briky-provazove
  • 0

#516 Dain & Olik

Dain & Olik

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 3 704 příspěvků(y)

Publikováno 04 listopad 2011 - 8:12

pezik: ten zebrik s plastovymi prickami z odkazu ssva je ten samy, co jsme meli na zavodech ironduck o delce 15 m. ale hodne lidi ma spis homemade.

jinak mne se ty ceny zebriku moc nelibi, takze jsme uvazovali o upleteni vlastniho - pricky pleteny z lana gord.gringo.cz/Uzly/index.html?Text=ZU-ProvazovyZebrik.html a koupit na to zbytkovou statiku tendon z hornbachu ci obi. nakonec jsme zatim teda nic neupletli, protoze ackoliv se nam to libi, tak ve vysledku stejne musim prehodit lano a jestli lezt s jumarem nebo po provazovem zebriku uz je mi jedno. myslim, ze tomu, kdo umi stoupat po lane, provazovy zebrik nic moc neulehci. to kdyz uz investovat do zebriku, tak do tohohle prumyslovydum.cz/No-name/Teleskopicky-skladaci-ebrik-3-8m_g6404.html :).
  • 0

#517 Parkis

Parkis

Parkis

• Members
  • PipPipPip
  • 1 912 příspěvků(y)

Publikováno 04 listopad 2011 - 8:31

Přepadnout nějaký hokejový tým a rozřezat mu hokejky. To je ideální materiál na příčky :)
  • 0

#518 Modrak

Modrak

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 345 příspěvků(y)

Publikováno 04 listopad 2011 - 9:15

Znam par lidi co v podstate bez provazovyho zebriku s nahazovaci snurou nevychazej z domova. Ale vsichni si to delali sami. Tyhle komercne dostupny jsou zbytecne velky, drahy a nesikovny. Zaklad je vyrobit ty sprusle, jsou i lidi co je maj z duralu. Vubec nepotrebujes takhle silny spagaty, musi stacit reepka 6mm. Aspon mne to unese. Je to sice divnej pocit viset treba pod mostem na trochu tlustsi tkanicce do bot, ale nakonec nepada se do toho a ja mam 6mm s pevnosti 10kN (bacha, ne vsechny reepky se stejnym prumerem maji i stejnou nosnost, pokud jdete do tenkejch, zjistete si parametry). Nekdo ma i s tema pletenejma prickama jak zminuje Dain. V zadnym pripade neni pravda ze mit lano a jumar je to samy jako zebrik. Provazovej zebrik se nosi v kapse nebo v ledvine. Nepotrebujes batoh s lanem, jumary, sedak a spoustu dalsiho zeleza. Nemusis se do niceho oblikat. Ne vzdy se leze 20m vysoko na strom. Nekdy staci jen kousicek, instalovat kvuli tomu lano s plnou paradou je blbost. Navic jsou situace kdy se neleze nahoru, ale dolu. Odpadne nahazovani a zebricek v kapse je jasna vyhoda. Taky se s nim da pracovat min napadne nez s celym lanovym bordelem, coz nekdy taky muze bejt dulezity
  • 0

#519 pezik1

pezik1

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 221 příspěvků(y)

Publikováno 04 listopad 2011 - 9:46

Jak tak koukam na ceny, tak skutecne bude lepsi si nejaky ten zebrik vyrobit sam. Ja ho totiz nechci jen na nstromy, ale obcas jsou nejake kesky, kde musis nekam slezt ci si zajistit lepsi pristup k nastoupeni na lano. Mate vyzkousenou nejou delku, ktera je nejuniverzalnejsi?
  • 0

#520 Modrak

Modrak

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 345 příspěvků(y)

Publikováno 04 listopad 2011 - 10:24

Nejuniverzalnejsi delka je asi tak 500m. To bohate staci na vsechny mosty, mrakodrapy, vysilace, vetsinu propasti a vodopadu, tezko te neco muze zaskocit. Obvykle ho nepouzijes celej, neco zbyde. Spis je otazka kolik je jeste unosna delka. Je treba vyjit z technologie jakou to vyrobis a rozmeru jaky to ma mit sbaleny. Je rozdil jestli to chces nosit v batohu, nebo v kapse. Bezne se pouzivaj delky 3-5m. Ja mam asi 3 a pul a v podstate to bezne staci. Kdyz nestaci rekneme ani tech 5m, pak uz plati co rika Dain, ze uz je to urcite na lano. Nema smysl mit moc dlouhej. Regulerni skladaci pevnej zebrik je taky moc dobra vec, taky mam jeden co se da normalne vozit v kufru u auta. Ale je to tezky. Kdysi jsem nekde narazil na skladaci taktickej zebrik pro specialni jednotky. Byl karbonovej, vaha tim padem prijatelna, mel popruhy jak batoh aby sel nosit na zadech, akorat cena byla jaksi hrube mimo moznosti meho rozpoctu na takticke vybaveni.
  • 0

11 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 11 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama

Naše nabídka