Přejít na obsah

Fotka

Stromolezecke vlakno - tipy a triky, otazky

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
1937 odpovědí na toto téma

#521 Dain & Olik

Dain & Olik

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 3 704 příspěvků(y)

Publikováno 04 listopad 2011 - 11:49

Modrak napsal/a:

V zadnym pripade neni pravda ze mit lano a jumar je to samy jako zebrik. Provazovej zebrik se nosi v kapse nebo v ledvine. Nepotrebujes batoh s lanem, jumary, sedak a spoustu dalsiho zeleza. Nemusis se do niceho oblikat. Ne vzdy se leze 20m vysoko na strom. Nekdy staci jen kousicek, instalovat kvuli tomu lano s plnou paradou je blbost. Navic jsou situace kdy se neleze nahoru, ale dolu. Odpadne nahazovani a zebricek v kapse je jasna vyhoda. Taky se s nim da pracovat min napadne nez s celym lanovym bordelem, coz nekdy taky muze bejt dulezity

no takhle jednoznacne to neni, pises to moc prehnane :). instalovat nejake lano s plnou paradou privazani stejne musis, nebo si nedokazu predstavit, jak ho jinak vytahnout nahoru. jedine, co ti odpadne je oblect sedak. kdyz mam jeden jumar, jedno grigri a dve karabiny, tak uz k tomu nepotrebuju zadne spoustu dalsiho zeleza. vyhoda je v tom lezeni dolu, ale ve chvili, kdy je pod tim hloubka, tak stejne je potreba abys byl jistenej. to je vubec ten nejvetsi hacek provazoveho zebriku - k lanu jsem porad pripoutany. prakticka vyhoda zebriku, ktera je opravdu videt je treba na jedne kesi, kde se spustis do skruze metr a pul/dva v zemi - das zebricek, spustis se/seskocis, zpatky dvakrat stoupnes a jsi nahore. to je jasny. ostatni veci ale uz jednoznacne nejsou. a ze jsem nekde min napadny se zebrikem nez jen se spustenym lanem - o tom se da s uspechem pochybovat - jako pest na oko jsem v obou pripadech :).
  • 0

#522 davidb11

davidb11

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 091 příspěvků(y)

Publikováno 04 listopad 2011 - 13:02

Ahojte snažím se zde na vláknu něčemu přiučit a že tady toho je :-) Řešili jste tady jednolanovou a dvoulanovou techniku. Pokud použiji dvoulanovou, tak chápu, že lano je jen přehozeno přes rozsochu nebo větev. Ale když použiji jednolanovou jak ten druhý konec lana přichytíte? Kolem vedlejšího stromu? A jakým uzlem? Děkuji za odpověď.
  • 0

#523 Parkis

Parkis

Parkis

• Members
  • PipPipPip
  • 1 912 příspěvků(y)

Publikováno 04 listopad 2011 - 13:14

davidb11 napsal/a:
Ahojte snažím se zde na vláknu něčemu přiučit a že tady toho je :-)
Řešili jste tady jednolanovou a dvoulanovou techniku. Pokud použiji dvoulanovou, tak chápu, že lano je jen přehozeno přes rozsochu nebo větev. Ale když použiji jednolanovou jak ten druhý konec lana přichytíte? Kolem vedlejšího stromu? A jakým uzlem?
Děkuji za odpověď.

kolem vedlejšího nebo i toho samého stromu, případně silnější větve na kterou dosáhneš. Ideálně loďákem, nebo stahovací smyčku s karabinou.
  • 0

#524 Citecka

Citecka

kecal neuvěřitelný

• Members
  • PipPipPip
  • 3 250 příspěvků(y)

Publikováno 04 listopad 2011 - 13:51

ZAJIŠTĚNÝM loďákem, nebo vůdcák či osmičkovej s karabinou, ale stejně jsou lepší dva oplety kolem stromu (hodně dělá tření). Nebo, když máš kratší lano a nevyjde ti nadvakrát, tu smyčku protáhneš pomocí reepky a necháš kolem větve - ovšem za smyčku nechat reepku, nebo to pak nestáhneš! :)
  • 0

...a neberte se tak vážně! :)
CITECKA Team: Pet a Čita a psice Miki von Mikolas

#525 Modrak

Modrak

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 345 příspěvků(y)

Publikováno 04 listopad 2011 - 15:09

Dain a Olik napsal/a:

no takhle jednoznacne to neni, pises to moc prehnane :). instalovat nejake lano s plnou paradou privazani stejne musis, nebo si nedokazu predstavit, jak ho jinak vytahnout nahoru. jedine, co ti odpadne je oblect sedak. kdyz mam jeden jumar, jedno grigri a dve karabiny, tak uz k tomu nepotrebuju zadne spoustu dalsiho zeleza. vyhoda je v tom lezeni dolu, ale ve chvili, kdy je pod tim hloubka, tak stejne je potreba abys byl jistenej. to je vubec ten nejvetsi hacek provazoveho zebriku - k lanu jsem porad pripoutany. prakticka vyhoda zebriku, ktera je opravdu videt je treba na jedne kesi, kde se spustis do skruze metr a pul/dva v zemi - das zebricek, spustis se/seskocis, zpatky dvakrat stoupnes a jsi nahore. to je jasny. ostatni veci ale uz jednoznacne nejsou. a ze jsem nekde min napadny se zebrikem nez jen se spustenym lanem - o tom se da s uspechem pochybovat - jako pest na oko jsem v obou pripadech :).

Tak jasne ze to neni az tak jednoznacne. Ale v podstate mluvis z pozice cloveka co s tim zebrikem asi neleze, takze to nemas vyzkouseny. Napriklad na jumarovani potrebujes lano s poradnym prumerem, aby na nem ten jumar drzel. Takze ve finale neses 30m statiky prumeru zhruba 10. Cili normalni velky lano. K provazovymu zebriku ti staci spagat polovicni delky (druha pulka je ten zebrik) a prumer neresis, kdyz k tomu mas 8mm, je to az az. Takze objem spagatu s sebou tahnes mnohem mensi. S jistenim je to taky jednoduchy. Pokud se chces jistit, nic tomu nebrani. jen priberes sedak se smyci a karabinou a proste se kdyz je treba cvaknes do toho zebriku.

S tim jak jsi nebo nejsi napadnej je to docela velkej rozdil. Prijit treba na most s zebrickem v kapse, cvaknout ho za klandr a spustit se dolu z dohledu cumilu je otazka par vterin. Zacit tam vybalovat lano je radove o necem jinym. Nermluve o tom ze s zebrickem v kapse nikdo nevi ze nejsi normalni turista, zatimco jak se nekde objevis s sedakem je to kazdymu jasny jeste nez se priblizis.

Ono dokud s tim chodis jen do lesa na stromy tak je lano jasna volba. Ale ja to pouzivam v situacich, kam ani nemuzes jit s batohem nebo nejakym slozitym vercajkem jak na expedici do Himalaji. Kriticky misto jsou treba jen 2 metry, ale musis se s nima vyporadat nenapadne behem chvilky. Nebo potrebujes nekam dostat 2 lidi. Prvniho vysadis, ten spusti druhymu zebricek, nic se nenahazuje, prekonas problem behem par vterin a jde se dal. A po akci zmizis za par vterin a ne ze este 10 minut motas spagat a uklizis vercajk. Proste zalezi kam s tim jdes. Ten zebrik samozrejme neni na regulerni lezeni, je to technicka pomucka na prekonani mensich prekazek. Proto taky nema smysl uvazovat o dlouhym.
  • 0

#526 Dain & Olik

Dain & Olik

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 3 704 příspěvků(y)

Publikováno 04 listopad 2011 - 15:46

no tak to je jasny, ze k zebriku se cvaknu odsedkou, abych se jistil, ale to uz zase musim mit ten sedak, ktery pises, ze ho nepouzivas, abys nebyl napadny a mel lehci batoh. pokud jak pises "Prijit treba na most s zebrickem v kapse, cvaknout ho za klandr a spustit se dolu z dohledu cumilu je otazka par vterin. Zacit tam vybalovat lano je radove o necem jinym. Nermluve o tom ze s zebrickem v kapse nikdo nevi ze nejsi normalni turista, zatimco jak se nekde objevis s sedakem je to kazdymu jasny jeste nez se priblizis" tak nevidim rozidl mezi prijit tam a cvaknout zebrik a prijit tam a cvaknout lano. nehlede na to ze na moste bych se uz chtel cvakat do zebriku na jisteni a to uz bych mel na sobe ten sedak, ktery se ti nelibi. ja naopak mam zkusenosti, ze kdyz jsem v sedaku, jsem povazovan za opravare mostu, ne za turistu :). hele ja se tady nechci hadat, jen mi trochu vadi, ze to popisujes hrozne zaujate :).
  • 0

#527 Ludvajs64

Ludvajs64

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 136 příspěvků(y)

Publikováno 04 listopad 2011 - 16:32

davidb11 napsal/a:
... jednolanovou a dvoulanovou techniku. Pokud použiji dvoulanovou, tak chápu, že lano je jen přehozeno přes rozsochu nebo větev.
Děkuji za odpověď.

To chápeš špatně, resp. takhle je to špatně. V žádném případě ne lano přímo na strom, jednak tím ničíš strom a taky by ses hrozně nadřel kvůli obrovskému tření. Lano patří při použití dvoulanové techniky do Cambium Saveru nebo do pomůcky založené až po vystoupání k bodu jištění. Smyčka s karabinou, propojené osmy, uvázaná kladka, kroužky atd. Ne lano přímo na strom.
  • 0

#528 Modrak

Modrak

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 345 příspěvků(y)

Publikováno 04 listopad 2011 - 19:00

Dain a Olik napsal/a:

hele ja se tady nechci hadat, jen mi trochu vadi, ze to popisujes hrozne zaujate :).

Se snad nehadame, ne? Diskutujem. On je asi problem ze jsem ti s tim vlezl do stromolezeckyho vlakna v geocachingu, v tomto kontextu se provazovej zebrik celkem logicky jevi jako blbost. Uvazujes tridu lidi co maj spoustu vercajku, umej s tim zachazet atd. Pak plati teze ze je pohodlnejsi si nekam vyjumarovat. Ale pezik to nectel na strom, an to ma normalni vercajk. Ja s tim lezu na kominy. Fakt nemuzu s sebou nosit batoh s lanem a blbnout s plnou paradou. Navic po tom musej vylezt i lidi co s zadnym vercajkem zachazet neumej. V podstate se s tim mnohdy ani neresej petkovy tereny, spis veci ktery bys v GC oznacil za 4,5. Nejsou na jumar, ale pro nektery lidi nejsou ani ze by tam jen tak vylezli bez niceho. Ostatne tyhle pomucky pouzivaj i horolezci, prestoze ten jumar maj taky. Proste vsechno ma svy. Je spousta veci kde si jumar bud muzes strcit za klobouk, nebo to s nim treba das, ale je to jak s kanonem na vrabce a jina pomucka muze poslouzit mnohem lip. A ta jina pomucka muze bejt ten zebricek, nebo treba neco jeste absurdnejsiho. Vzpomen si treba na Letovsky most.

Ja treba to dovedl do extremu a mam zebricek jen jako spagat s okama a jednou karabinou. Nez jsem z toho vytloustnul, nosil jsem to zapnuty karabinou kolem pasu jako opasek, ted uz to musim nosit v kapse. Cili neneses vlastne nic. Ale kdyz prijde do tuhyho, sahnes k pasu a mas. Prehodis, nebo cvaknes kam dosahnes a po pouziti za par vterin zase uklidis. Malokdy to nejak nahazujes vysoko jako lano na jumarovani, to je spis vyjimka a ja k tomu tu nahazovaci snuru ani nenosim. Spis to nekde prehodim tou karabinou a cvaknu do sebe. Vetsinou se s tim resi jen kratkej usek. A kdyz to chces srovnavat s jumarem, tak jumarovani je ve finale pohodlnejsi. Ale poneses s sebou batoh vybaveni abys vyjumaroval treba 1 nebo 2 metry, nebo si 3x stoupnes do zebricku kterej vytahnes z kapsy a vazi asi 300g?

Jinak na stromy jsem s tim lezl taky, ale to fakt neni zadna radost a bylo to z nouze pod tlakem okolnosti. Jednou mi akorat pomohl pri pohybu v korune na strome T4.5, ale na klasicky stoupani na strom je to na prd.

A jesli vse klapne, zajdu o vikendu na navstevu. Ale s jumarem, abys mel radost ;)
  • 0

#529 Dain & Olik

Dain & Olik

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 3 704 příspěvků(y)

Publikováno 04 listopad 2011 - 21:42

metr, dva nejumaruju - to me vzdycky donuteji stoupnout cejdovi a dorcimu na ramena, zatim jsem to prezil :D
  • 0

#530 Modrak

Modrak

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 345 příspěvků(y)

Publikováno 04 listopad 2011 - 22:43

Tak tyhle stoupaci pomucky ja s sebou nenosim. No a z navstevy asi nic nebude, sice tam jedu, ale, koukl jsem do logu, nemam jingle, za tehle okolnosti se mi tam moc nechce. Asi pockam na ten buk.
  • 0

#531 altair18

altair18

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 150 příspěvků(y)

Publikováno 15 listopad 2011 - 9:37

Zdravím všechny stromolezce, kteří nejen stromolozí, ale občas zavítají i na nějakou tu skálu. :) Chtěl bych se zeptat zda nemáte někdo zkušenosti s lany Singing Rock Trinity 10,3 nebo Tendon Ambition 10,2. Já už mám sice něco málo vylezeno, ale přítelkyně začíná a proto jsem se rozhodl koupit něco trochu silnějšího. Pokud bude někdo ochoten se podělit o své zkušenosti s těmito (popřípadě i jinými) lany budu rád. díky ;)
  • 0

#532 Samaell

Samaell

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 560 příspěvků(y)

Publikováno 15 listopad 2011 - 12:32

mam ten ambition a spokojenost.
  • 0

#533 zemekoulani

zemekoulani

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 248 příspěvků(y)

Publikováno 16 listopad 2011 - 7:05

altair18 napsal/a:
Tendon Ambition 10,2.

Tohle lano mám rok a jsem spokojen. Asi Ti nemusím povídat, že Master je lepší... ;)
  • 0
zeměkoulani zdraví zbytek světa!
---
www.zemekoulan.com
Většina řidičů se dělí na ty, kteří objevili SUBARU a na ty, které to teprve čeká! ;-)

#534 altair18

altair18

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 150 příspěvků(y)

Publikováno 16 listopad 2011 - 8:49

zemekoulani napsal/a:

altair18 napsal/a:
Tendon Ambition 10,2.

Tohle lano mám rok a jsem spokojen. Asi Ti nemusím povídat, že Master je lepší... ;)

Tak to asi určitě, ale začínám lozit s přítelkyní a učím ještě bratra a nemyslím si, že průměr 9,7 (master se silnější nedělá - aspoň co já vím) je zrovna to pravé ořechové pro začítečníka.
  • 0

#535 jarlok

jarlok

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 40 příspěvků(y)

Publikováno 24 listopad 2011 - 8:31

Nechystate se nekdo sem ? http://steel.sambar....1/o-zavodu.html Neni to sice stromolezeni , ale uplne od tematu to taky neni ;)
  • 0

#536 zlicinaci

zlicinaci

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 875 příspěvků(y)

Publikováno 24 listopad 2011 - 13:01

Dain a Olik napsal/a:
... to kdyz uz investovat do zebriku, tak do tohohle prumyslovydum.cz/No-name/Teleskopicky-skladaci-ebrik-3-8m_g6404.html :).

To jsem nedávno držel v ruce a je to těžký jak svině. Déle než 10 metrů bych nechtěl nést. :)
A k tomu žebříčku provázkovému z repky. Tady nevím, zda je metodicky správné si k tomu cvakat sedák na odsedce. To je jen taková moje úvaha, kdybych měl pod sebou třeba 10 metrů.
  • 0

Samsung Galaxy S5  (aDrake / WhereYouGo)
zpracováno programem GeoGet.
Systémy a programy se nechovají náhodně, chovají se zcela chaoticky. (Medvídek, 2006)
Pište prosím do svých logů čas, zajímá mě, s kým jsem se minul. Dík.

#537 Dain & Olik

Dain & Olik

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 3 704 příspěvků(y)

Publikováno 24 listopad 2011 - 13:52

no musis to nest slozeny a na zadech - ne rozlozeny a v ruce ;). pak je 11kg v pohode.
  • 0

#538 zlicinaci

zlicinaci

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 875 příspěvků(y)

Publikováno 24 listopad 2011 - 19:20

Dain a Olik napsal/a:
no musis to nest slozeny a na zadech - ne rozlozeny a v ruce ;). pak je 11kg v pohode.

No právě, měl jsem to v ruce složený a děs. Táhnout to ke stromu si nedokážu představit :-)
  • 0

Samsung Galaxy S5  (aDrake / WhereYouGo)
zpracováno programem GeoGet.
Systémy a programy se nechovají náhodně, chovají se zcela chaoticky. (Medvídek, 2006)
Pište prosím do svých logů čas, zajímá mě, s kým jsem se minul. Dík.

#539 Samaell

Samaell

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 560 příspěvků(y)

Publikováno 24 listopad 2011 - 20:11

Ja ho tahnul cca 150 ke kesce a z5 a docela se pronese. Je to narocnejsi nez odlov pomoci Jumaru :-)
  • 0

#540 sovidoupe

sovidoupe

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 575 příspěvků(y)

Publikováno 24 listopad 2011 - 20:15

zlicinaci napsal/a:

Dain a Olik napsal/a:
... to kdyz uz investovat do zebriku, tak do tohohle prumyslovydum.cz/No-name/Teleskopicky-skladaci-ebrik-3-8m_g6404.html :).

To jsem nedávno držel v ruce a je to těžký jak svině. Déle než 10 metrů bych nechtěl nést. :)
A k tomu žebříčku provázkovému z repky. Tady nevím, zda je metodicky správné si k tomu cvakat sedák na odsedce. To je jen taková moje úvaha, kdybych měl pod sebou třeba 10 metrů.

Máme ho v práci, občas ho vezmu na keše a taky si nemyslím, že je to s váhou tak hrozné :o))
Na stromovky ale určitě beru raděj lano smyčky, jumary a sedák :o)
  • 0
Zážitky nemusí být pozitivní, stačí když jsou extremní.

1 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 1 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama