Přejít na obsah

Fotka

Stromolezecke vlakno - tipy a triky, otazky

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
1937 odpovědí na toto téma

#641 Parkis

Parkis

Parkis

• Members
  • PipPipPip
  • 1912 příspěvků(y)

Publikováno 22 March 2012 - 21:50

ten tiblok můžeš rovnou použít místo horního prusíka, nebudeš do něj padat ale maximálně odsedávat, takže nic neorveš
  • 0

#642 vsa

vsa

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 568 příspěvků(y)

Publikováno 22 March 2012 - 22:38

fremen.cz napsal/a:

vsa napsal/a:
Jak dobře drží ta 6mm ? Nebude se muset vícekrát omotat?

Kolem čeho? :)

Já měl dojem, že se zde probírá něco o prusíkování. Tak asi ne kolem krku :) , ale omotat kolem nosného lana.
  • 0
VSA

#643 pripluv

pripluv

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 82 příspěvků(y)

Publikováno 23 March 2012 - 6:10

Možná to tady už proběhlo, ale nedá mi to nepřipomenout metodiku. Sice horolezeckou, ale třeba sekce jištění či uzly se hodí.
  • 0

#644 zemekoulani

zemekoulani

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 248 příspěvků(y)

Publikováno 23 March 2012 - 6:28

Zkusím to jednoduše shrnout. Používám tiblock a grigri (typicky i tiblock mám uvázaný do sedáku!). Začínal jsem na 2 prusíkách a kdybych nezačal lézt víc, tak bych u nich nejspíš i zůstal, protože je to levné, funkční a bezpečné. (pomalejší a namáhavější) Ilex2 tady upozornil na závody v arboristice. Komu to není úplně z ruky, tak ať si udělá čas a dojede se mrknout. Je to velmi poučné! Pak odpadnou takové otázky, jako "jak má být prusík tlustej", nebo jaký karabiny používat. Jen počítejte s tím, že i ti nejšikovnější z nás si budou připadat jako slimáci a nemehla :)
  • 0
zeměkoulani zdraví zbytek světa!
---
www.zemekoulan.com
Většina řidičů se dělí na ty, kteří objevili SUBARU a na ty, které to teprve čeká! ;-)

#645 ja05

ja05

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 624 příspěvků(y)

Publikováno 23 March 2012 - 16:40

Citecka napsal/a:
tak si dej od toho nožního prusa smyci na sedák taky, co je za problém?

no sypu si popel na hlavu - priznavam, ze tohle nejjednodussi reseni me nenapadlo :-(

a k prumeru repky - mozna skutecne pouzivam 6mm, tech 4-5mm byl jen takovej nastrel, ale diky za upozorneni, radsi to omrknu
  • 0

#646 zemekoulani

zemekoulani

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 248 příspěvků(y)

Publikováno 23 March 2012 - 17:36

ja05 napsal/a:
no sypu si popel na hlavu - priznavam, ze tohle nejjednodussi reseni me nenapadlo :-(

Ále, nic si nesypej! Pak budeš mít špinavou kebuli... ;)
A přitom to je základ všech základů! Pokud je to jen trochu možné, jistit 2x! Naprosto automaticky cvakám reepku od tiblocku do sedáku...

ja05 napsal/a:
a k prumeru repky - mozna skutecne pouzivam 6mm, tech 4-5mm byl jen takovej nastrel, ale diky za upozorneni, radsi to omrknu

:D a to je právě to vtipný! Odhaduju, že běžně používají průměr 9mm! A jak to pěkně funguje! Viz třeba toto: http://arboristickao...ring-loop-43-cm
  • 0
---
www.zemekoulan.com
Většina řidičů se dělí na ty, kteří objevili SUBARU a na ty, které to teprve čeká! ;-)

#647 ja05

ja05

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 624 příspěvků(y)

Publikováno 23 March 2012 - 21:43

zemekoulani napsal/a:
A přitom to je základ všech základů! Pokud je to jen trochu možné, jistit 2x! Naprosto automaticky cvakám reepku od tiblocku do sedáku...

no prave proto jsem vznesl dotaz na dojisteni...zatim jsem prusikama vylezl na jeden sloup a uvazoval jsem nad tim, ze jsem jistenej jen jednim...ale ted uz je jasno..diky vsem za rady
  • 0

#648 sovidoupe

sovidoupe

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 575 příspěvků(y)

Publikováno 23 March 2012 - 22:04

Dodnes jsem se usmíval zdejším debatám, jestli střílet, nebo nahazovat a jak dlouho to všechno trvá. Já i vysoké stromy nahazoval 200g ložiskovou kuličkou s navařeným očkem po vzoru práčat nejvíc na třetí pokus. Dneska jsem ale taky okusil deprimující, skoro dvouhodinové, nahazování. Holt cíl je skoro 25m nad zemí, skrytý za drobnými větvičkami a je poměrně malý. Zespodu to tak nevypadá, ale dostat keš, když už je správně nahozeno není nijak zvlášť těžké :o) GC3AKBC
  • 0
Zážitky nemusí být pozitivní, stačí když jsou extremní.

#649 Parkis

Parkis

Parkis

• Members
  • PipPipPip
  • 1912 příspěvků(y)

Publikováno 23 March 2012 - 22:48

vida, druhý stromisko v Poděbradech, bude příští víkend co dělat :)
  • 0

#650 Samaell

Samaell

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 560 příspěvků(y)

Publikováno 24 March 2012 - 7:38

ten podepradsky stromecek vypada jako hezka lumparna :-)
  • 0

#651 majkeld

majkeld

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 388 příspěvků(y)

Publikováno 24 March 2012 - 17:03

Samaell napsal/a:
ten podepradsky stromecek vypada jako hezka lumparna :-)

Jee, uz je to konecne venku! Hurra! Neposlal by mi plz nekdo gpxko s listingem? Nejsem PM. Dikes!

Jen premyslim, kdy se dostanu do Pdy... Zitra jsem mel v planu Kurdistan od Dachacka....
  • 0

#652 zemekoulani

zemekoulani

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 248 příspěvků(y)

Publikováno 24 March 2012 - 20:02

Škoda, že jsou mi Poděbrady tak z ruky... njn... Třeba někdy.
  • 0
---
www.zemekoulan.com

#653 LALA.eu

LALA.eu

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 175 příspěvků(y)

Publikováno 24 March 2012 - 23:43

sovidoupe napsal/a:
Dodnes jsem se usmíval zdejším debatám, jestli střílet, nebo nahazovat a jak dlouho to všechno trvá. Já i vysoké stromy nahazoval 200g ložiskovou kuličkou s navařeným očkem po vzoru práčat nejvíc na třetí pokus.
Dneska jsem ale taky okusil deprimující, skoro dvouhodinové, nahazování. Holt cíl je skoro 25m nad zemí, skrytý za drobnými větvičkami a je poměrně malý. Zespodu to tak nevypadá, ale dostat keš, když už je správně nahozeno není nijak zvlášť těžké :o)
GC3AKBC

Naší snahou bylo ukázat kačerům i jinou techniku než klasické SRT. Protoře jsme ale tušili, co se bude na místě činu dít, tak jsme zvolili větev která se dá případně i nastřelit. Podle všeho si zatím na dvoulanovku nikdo netroufl, což je škoda... No nic, rozhodně to není naše poslední stromovka...
  • 0

#654 sovidoupe

sovidoupe

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 575 příspěvků(y)

Publikováno 25 March 2012 - 5:56

LALA.eu napsal/a:
Naší snahou bylo ukázat kačerům i jinou techniku než klasické SRT. Protoře jsme ale tušili, co se bude na místě činu dít, tak jsme zvolili větev která se dá případně i nastřelit. Podle všeho si zatím na dvoulanovku nikdo netroufl, což je škoda... No nic, rozhodně to není naše poslední stromovka...

No pravda, ve stromolezeni se moc nevyznám. A co je dvoulanová technika nevím. :-)
  • 0

#655 zemekoulani

zemekoulani

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 248 příspěvků(y)

Publikováno 25 March 2012 - 7:51

Taky nejsem žádnej odborník, ale hádám, že dvoulanovou technikou je myšleno to, že máš přes větev cambium saver, jeden konec lana máš uvázaný do sedáku a po druhém lezeš, což pak nahoře umožňuje např přes grigri, nebo prusík opět lano povolovat a pohybovat se tak po stromě. Uvítám komentář od odborníků, případně odkaz na video či pdf, kde toto bude vysvětleno podrobněji.
  • 0
---
www.zemekoulan.com

#656 LALA.eu

LALA.eu

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 175 příspěvků(y)

Publikováno 25 March 2012 - 7:51

sovidoupe napsal/a:
No pravda, ve stromolezeni se moc nevyznám. A co je dvoulanová technika nevím. :-)

Názornou ukázku použití dvoulanové techniky zachycuje následující video:

Pokud to někdo myslí se stromolezením opravdu vážně, tak na DRT dříve či později přejde...
  • 0

#657 zemekoulani

zemekoulani

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 248 příspěvků(y)

Publikováno 25 March 2012 - 8:18

Jo, v tom videu je přesně to, co jsem myslel. Na čase 5:27 - 6:00 a na 9:35 je hezky ukázáno co se děje, když se nepoužívá cambium saver, jak na to stále upozorňuje Dáin. LALA.eu - díky!
  • 0
---
www.zemekoulan.com

#658 sovidoupe

sovidoupe

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 575 příspěvků(y)

Publikováno 25 March 2012 - 11:02

LALA.eu napsal/a:

Pokud to někdo myslí se stromolezením opravdu vážně, tak na DRT dříve či později přejde...

No ale jestli to chápu dobře, tak bych se tou dvoulanovou technikou na tu větev nedostal. Měl jsem nahozeno asi metr od toho pěkného hnízda, kde se dalo stát, lano mi vedlo i přes další boční větve a nahoře se to rozšiřovalo tak na1,5m. Lézt po obou lanech, skončím metr pod větví.
  • 0

#659 majkeld

majkeld

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 388 příspěvků(y)

Publikováno 25 March 2012 - 11:06

Poslal by mi nekdo listing a coords na tuhle podebradskou,plz? Kdyz uz je to moje sousedka.,
  • 0

#660 Dain & Olik

Dain & Olik

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 3704 příspěvků(y)

Publikováno 25 March 2012 - 12:22

LALA.eu napsal/a:

sovidoupe napsal/a:

ten kdo to mysli se stromolezenim vazne, pracuje jako arboretista :). pro geocaching uplne bohate staci srt :). podle me je blbuvzdornejsi, jednodussi, pro nevazne to myslici se stromolezenim bezpecnejsi. a uz vubec nehlede na opakovane treni lana se zatezi na stejnem miste - jak upozornuje zemekoulan.
  • 0

14 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 14 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama