Přejít na obsah

Fotka

Stromolezecke vlakno - tipy a triky, otazky

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
1937 odpovědí na toto téma

#701 tomas451

tomas451

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 115 příspěvků(y)

Publikováno 28 březen 2012 - 13:28

Zdarec vsem, Potrebuji radu ohledne Provazoveho zebriku. Pri vyrobe vlastniho jsem narazil na problem, kdy nevim jake mezery mezi pricky jsou nejlepsi pro pohodlne lezeni. Mate nekdo zkusenost? Nechci to dat priliz od sebe, ale zaroven ani nahusto. Diky vsem a rady:)
  • 0

#702 fremen.cz

fremen.cz

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 681 příspěvků(y)

Publikováno 28 březen 2012 - 13:31

To okopíruj podle nějakého co se prodává ;)
  • 0

Merida s ještěrkou, nohy, MHD, vlak + Dakota 20 + většinou "geobáglík"
* Až budu mít víc odlovů jak příspěvků, znamená to, že jsem bez práce nebo v důchodu *
Obsah keší JE většinou tragický
- Endorphins are released during climbing which can cause severe dependence on the sport -

#703 Parkis

Parkis

Parkis

• Members
  • PipPipPip
  • 1 912 příspěvků(y)

Publikováno 28 březen 2012 - 13:33

u pevných žebříků se dělají rozteče 33cm, u provazového je lepší o něco menší, kolem 28-30cm
  • 0

#704 Dain & Olik

Dain & Olik

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 3 704 příspěvků(y)

Publikováno 28 březen 2012 - 13:41

v pripade pevnych pricek bych to videl na 40 cm. edit: no ja nez neco vzdycky dopisu ... :).
  • 0

#705 Modrak

Modrak

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 345 příspěvků(y)

Publikováno 28 březen 2012 - 14:16

Zvazuj to i z pohledu jak to bude velky/tezky. Pravdepodobne to budes nosit nekde s sebou v batohu a kazda sprusle navic neco vazi a zabere nejakej objem, navic i lana mas vic protoze pribydou uzly. Z tohodle pohledu je roztec 30cm a min zbytecnej luxus. Ja bych volil vetsi.
  • 0

#706 majkeld

majkeld

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 388 příspěvků(y)

Publikováno 07 duben 2012 - 10:10

Chtel jsem se zeptat - ma nekdo zkusenost s 8 mm prusikem z materialu PES/TECHNORA? Premyslim, ze ho poridim misto malyho poohovaciho blokantu (tj. Ropeman, Shunt), ale zajimalo by mne, jak drzi na 10/10,5mm statice? Arbo lana jsou totiz silnejsi (a mekkci)... PS: Proc je vlakno Podebradske T5ky zamcene?
  • 0

#707 zemekoulani

zemekoulani

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 248 příspěvků(y)

Publikováno 07 duben 2012 - 16:29

majkeld napsal/a:
Chtel jsem se zeptat - ma nekdo zkusenost s 8 mm prusikem z materialu PES/TECHNORA?
Premyslim, ze ho poridim misto malyho poohovaciho blokantu (tj. Ropeman, Shunt), ale zajimalo by mne, jak drzi na 10/10,5mm statice? Arbo lana jsou totiz silnejsi (a mekkci)...

Zkušenost nemám, ale přesně jak píšeš, hodně záleží na laně, po kterém se leze. Do dynamiky se zakousne leccos, u statiky je to horší. A to jsme se ještě nezačali zabývat tím, že i statika může mít různé složení a povrchovou úpravu.
Závěr? Obávám se, budeš muset vyzkoušet ;)
Ale, bylo by příjemné, kdybys sem pak hodil informace o "sestavě" a zkušenosti s ní :)

PS: kurník, to se mi ulevilo, že můžu napsat příspěvek (byť zbytečný) do vlákna, kde se řeší něco smysluplného :)
  • 0
zeměkoulani zdraví zbytek světa!
---
www.zemekoulan.com
Většina řidičů se dělí na ty, kteří objevili SUBARU a na ty, které to teprve čeká! ;-)

#708 BOSOCZ

BOSOCZ

Member

• Members
  • PipPip
  • 27 příspěvků(y)

Publikováno 07 duben 2012 - 17:15

:Dsafra to jsem rád že se zase píše tady
  • 0

#709 zemekoulani

zemekoulani

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 248 příspěvků(y)

Publikováno 07 duben 2012 - 19:02

Tak já přidám ještě jeden věcnej :) Před časem mne inspirovali kluci Hexenšůsovic s vyrobením cambium saveru ze 2 osem a smyce. Tuhle jsem konečně koupil druhou osmu a s 60cm smycí to funguje naprosto noblesně :) Nijak to nekomplikuje instalaci lana do koruny, šetří to strom i lano, umožňuje DRT. Prostě super a za pár kaček. Vřele doporučuju!
  • 0
---
www.zemekoulan.com
Většina řidičů se dělí na ty, kteří objevili SUBARU a na ty, které to teprve čeká! ;-)

#710 BOSOCZ

BOSOCZ

Member

• Members
  • PipPip
  • 27 příspěvků(y)

Publikováno 07 duben 2012 - 19:06

videjko nebo foto by nebylo?
  • 0

#711 Samaell

Samaell

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 560 příspěvků(y)

Publikováno 07 duben 2012 - 19:11

zemekoulan: Asi bych nerikal za par kacek, pro nekoho muze byt 300Kc (2x140 za osmy a 1x80 za smyci) taky velka castka, ale je to podstatne mene nez stoji cambium saver (cca 1000).
  • 0

#712 Parkis

Parkis

Parkis

• Members
  • PipPipPip
  • 1 912 příspěvků(y)

Publikováno 07 duben 2012 - 19:12

mě by zajímalo jak se to dá instalovat do koruny někam na vyšší větev. Když přehodím špagátek někam nahoru tak mi obvykle jde přes víc větví něž jednu.
  • 0

#713 Dain & Olik

Dain & Olik

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 3 704 příspěvků(y)

Publikováno 07 duben 2012 - 19:24

to tam vytahnes stejne, jako bys vytahoval reepkou lano. jen na to pouzijes figl s necim, co projde vetsim krouzkem ale neproleze malym. nekde x stranek zpatky je na to video. urcite jsemtu daval odkaz na youtube i vickrat. ted ho sem nedam, protoze pisu pres mobil. na youtube jsou to videa od tree climbing institute, konkretne by to mohlo byt anchoring in the tree - ale to jen z hlavy tipuju.
  • 0

#714 Parkis

Parkis

Parkis

• Members
  • PipPipPip
  • 1 912 příspěvků(y)

Publikováno 07 duben 2012 - 19:27

ale já vím jak to vytáhnout na větev, jde mi o situaci kdy jde reepka přes víc větví zároveň. typycky když nastřelím prakem někam do koruny buku a chci se dostat výš než jen pod nejnižší větev ;)
  • 0

#715 Dain & Olik

Dain & Olik

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 3 704 příspěvků(y)

Publikováno 07 duben 2012 - 19:32

bosocz: vezmes smyci a dve osmy. lisakem osmy privazes do te smyce - jednu vetsim okem, druhou mensim. samozrejme ty osmy musi byt rovnomerne proti sobe, aby jedna strana nebyla kratsi. no a mas home made jingle :)
  • 0

#716 Dain & Olik

Dain & Olik

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 3 704 příspěvků(y)

Publikováno 07 duben 2012 - 19:48

parkis: no dostanes to na tu vetev, z ktere jako z posledni visi reepka dolu. takze pokud jsi ji nahodil dal, musis ji trochu stahnout na tu vetev, co chces..
  • 0

#717 Parkis

Parkis

Parkis

• Members
  • PipPipPip
  • 1 912 příspěvků(y)

Publikováno 07 duben 2012 - 20:26

Dain a Olik napsal/a:
parkis: no dostanes to na tu vetev, z ktere jako z posledni visi reepka dolu. takze pokud jsi ji nahodil dal, musis ji trochu stahnout na tu vetev, co chces..

jo, to chápu, problém je když chci na tu nejvyšší ;) ale to holt asi nezbude nic jiného než to vzít postupně
  • 0

#718 zemekoulani

zemekoulani

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 248 příspěvků(y)

Publikováno 07 duben 2012 - 21:06

Parkis napsal/a:

Dain a Olik napsal/a:

jo, to chápu, problém je když chci na tu nejvyšší ;) ale to holt asi nezbude nic jiného než to vzít postupně

I ne. Dělá se to tak, že přehodíš/přestřelíš a pak na ten konec, kterej si nestřílel (nevím, jak to jinak vysvětlit) přivážeš závaží, dotáhneš až k tý správný větvi a spustíš dolů. Možná bude potřeba takhle vytáhnout a spustit i ten "přestřelovanej" konec, ale prostě se to dá. :) Ono taky hodně záleží na tom, jestli je větev u kmene, nebo v koruně. V koruně se to instaluje líp :)

Jo a link na to vide tu někde v tomhle vlákně bude, ale hledat se mi to nechce ;)
  • 0
---
www.zemekoulan.com

#719 Samaell

Samaell

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 560 příspěvků(y)

Publikováno 07 duben 2012 - 21:26

zemekoulani: Ja bych to vysvetlil takto. Prestrelis a pretahnes reapku az k sobe. Pak tesne za klubko uvazes zavazi a tahnes dal nahoru. Jakmile se zavazi dostane ke kmeni, tak povolis a ono sjede dolu. Bohuzel nevim, jak ted pretahovat ten kambium saver, ktery se navlika jeste pred tazenim reepky nahoru. To uz bude docela slozita operace (nedokazu si predstavit, jak ho protahuju s tim zavazim ke kmeni a zase spoustim)
  • 0

#720 zemekoulani

zemekoulani

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 248 příspěvků(y)

Publikováno 07 duben 2012 - 21:40

Samaell napsal/a:
Bohuzel nevim, jak ted pretahovat ten kambium saver, ktery se navlika jeste pred tazenim reepky nahoru. To uz bude docela slozita operace (nedokazu si predstavit, jak ho protahuju s tim zavazim ke kmeni a zase spoustim)

Popsal jsi to tak, že jsem to pochopil :D
A co se týče toho cambia, tak je to jednoduché...
1) protáhneš před přestřelením 1 z ok
2) přestřelíš a pošteluješ tak, jak jsi popsal, aby to šlo jen přes 1 větev
3) protáhneš ten druhej konec i se závažím druhým okem
4) přetáhneš závaží přes větev (ono ti stáhne repku, kterou pak protáhneš lano, ale už skrz oka cambia)
Z toho videa je to vcelku jasný... Chystám se, že ho taky natočím, ale furt se k tomu nemůžu dokopat ;)

Zkusil jsem to nakreslit ;)
Vložený obrázek

Omlouvám se, že se mi v průběhu mění strom, závaží i reepka :D
Jo a na obrázku je vlastně rozkreslený krok 3 do dvou obrázků ;)
  • 0
---
www.zemekoulan.com

7 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 7 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama