Přejít na obsah

Fotka

Stromolezecke vlakno - tipy a triky, otazky

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
1937 odpovědí na toto téma

#721 Samaell

Samaell

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 560 příspěvků(y)

Publikováno 07 duben 2012 - 22:10

zemekoulan: Tos nakreslil, jak se pretahuje Jingle, ale jak to udelat, kdyz musis prekonat tu zakernou vetev a jak mas spravne na obr1 je jiz jingl navliknut. Jako jedine schudne mi prijde: Vytahnout jingle se zbytkem reepky a spusti dolu tak, ze by situace pred finalnim tazeni jinglu vypadala (beru Tvuj obr z prava do leva): Zavazi, reepka kolem vetve, jingle a pod nim zavazi, reepka nad vetev, reepka do klubka. Docela divocina.
  • 0

#722 zemekoulani

zemekoulani

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 248 příspěvků(y)

Publikováno 07 duben 2012 - 22:16

žádná divočina to není... chce to zkusit. uvidíš, je to překvapivě jednoduchý... co se týče toho poštelování, aby reepka byla jen kolem jedné větve, tak to vážně nedokážu vysvětlit... jde o to, že máš 2 závaží (ale vystačíš si v podstatě i jedním) a taháš jeden, nebo druhej konec tak, aby zkrátka byla jen přes jednu větev... v tohle případě opravdu platí "1x vidět je víc, než 10x slyšet"
  • 0
zeměkoulani zdraví zbytek světa!
---
www.zemekoulan.com
Většina řidičů se dělí na ty, kteří objevili SUBARU a na ty, které to teprve čeká! ;-)

#723 Samaell

Samaell

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 560 příspěvků(y)

Publikováno 07 duben 2012 - 22:20

ten Tvuj obrazek obcas aktivne pouzivam, takze vim, ze dostat jingle nahoru je jednoduche a pokdu dodrzis spravne poradi, tak je jednoduche ho sundat i dolu. Pro nezasvecene: Konec lana, ktery prosel jinglem jako prvni a je uvazan ke stromu, nebo je volne (pokud lezete na obou koncich) je opatren uzlem a pri stazeni z5 projde velkym okem a malym ne. postelovani lana je jednoduche, ale mit ve finale jingle tam, kde ma byt uz jednoduche neni (ale to co jsem popsal v praxi funguje)
  • 0

#724 zemekoulani

zemekoulani

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 248 příspěvků(y)

Publikováno 07 duben 2012 - 22:34

Samaell napsal/a:
postelovani lana je jednoduche, ale mit ve finale jingle tam, kde ma byt uz jednoduche neni (ale to co jsem popsal v praxi funguje)

Hodně záleží na tom, jakej špagát a jaký závaží používáš na přetahování. Fakt nejvíc se mi osvědčil 250g nahazovací pytlík (2x) a 50m arboristická dynema.
  • 0
---
www.zemekoulan.com
Většina řidičů se dělí na ty, kteří objevili SUBARU a na ty, které to teprve čeká! ;-)

#725 Samaell

Samaell

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 560 příspěvků(y)

Publikováno 07 duben 2012 - 22:54

50m je malo :D ja pouzivam 2mm reepku (je levna a jeste neni tezka.) Mam ji cca 180m. Narozdil od te dynemy se da pretrhnout, kdyz se nekde zasmodrcha (to pokud nahazuju rovnou reepku). Jinak jako zavazi pouzivam takovy kovovy hranoly. O arbo pytliku uvazuju, ale asi o samovyrobe.
  • 0

#726 Samaell

Samaell

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 560 příspěvků(y)

Publikováno 07 duben 2012 - 22:57

btw. jinak ta dynema je naprosto suprova reepka, ale na me moc draha ;-)
  • 0

#727 BOSOCZ

BOSOCZ

Member

• Members
  • PipPip
  • 27 příspěvků(y)

Publikováno 08 duben 2012 - 4:37

Dain: dík,pochopil jsem
  • 0

#728 Parkis

Parkis

Parkis

• Members
  • PipPipPip
  • 1 912 příspěvků(y)

Publikováno 08 duben 2012 - 8:14

zemekoulani napsal/a:
I ne. Dělá se to tak, že přehodíš/přestřelíš a pak na ten konec, kterej si nestřílel (nevím, jak to jinak vysvětlit) přivážeš závaží, dotáhneš až k tý správný větvi a spustíš dolů.

Paráda, to je to co jsem chtěl slyšet :) akorát teda potřebuju oba konce reepky, takže vždycky vymotat celou špulku, ale co se dá dělat.
  • 0

#729 zemekoulani

zemekoulani

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 248 příspěvků(y)

Publikováno 08 duben 2012 - 8:19

Parkis napsal/a:
Paráda, to je to co jsem chtěl slyšet :) akorát teda potřebuju oba konce reepky, takže vždycky vymotat celou špulku, ale co se dá dělat.

Šuplku nevymotávám. Druhej pytlík uvážu kamkoli a pokud i po jeho vytažení nahoru do míst, která chci řešit, tak mi to navíc dává další možnost manipulace s ním.
  • 0
---
www.zemekoulan.com

#730 Parkis

Parkis

Parkis

• Members
  • PipPipPip
  • 1 912 příspěvků(y)

Publikováno 08 duben 2012 - 8:34

zemekoulani napsal/a:

Parkis napsal/a:

Šuplku nevymotávám. Druhej pytlík uvážu kamkoli a pokud i po jeho vytažení nahoru do míst, která chci řešit, tak mi to navíc dává další možnost manipulace s ním.

jo, to by taky šlo, akorát budu muset vzít těžší závaží, ten můj samodomo pytlík by asi dva špagátky dolů nestáhl
  • 0

#731 Samaell

Samaell

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 560 příspěvků(y)

Publikováno 10 duben 2012 - 19:28

Mam tu jeden dotaz na nejzkusenejsi lezce, kteri vyzkouseli nekolik technik: O kolik je mene vycerpavajici metoda FROG oproti metode YO-YO? Predpokladam froga jak s ascentionem, tak s patinem, jako hrudni blokant Croll, nebo tiblock. Na yo-yo ascention, grigri a kladka/karabina. Dokazete to odhadnout?
  • 0

#732 Citecka

Citecka

kecal neuvěřitelný

• Members
  • PipPipPip
  • 3 250 příspěvků(y)

Publikováno 10 duben 2012 - 19:56

Mně teda přijde míň namáhavý jojo.
  • 0

...a neberte se tak vážně! :)
CITECKA Team: Pet a Čita a psice Miki von Mikolas

#733 Bobr_

Bobr_

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 455 příspěvků(y)

Publikováno 10 duben 2012 - 20:16

Samaell napsal/a:
Mam tu jeden dotaz na nejzkusenejsi lezce, kteri vyzkouseli nekolik technik:
O kolik je mene vycerpavajici metoda FROG oproti metode YO-YO?

Predpokladam froga jak s ascentionem, tak s patinem, jako hrudni blokant Croll, nebo tiblock. Na yo-yo ascention, grigri a kladka/karabina.

Dokazete to odhadnout?

tu první metodu neznám, ale tou druhou vytáhnu sebe dost slušně nahoru. Váha cca 125kg a ochablé svalstvo.
  • 0

#734 Parkis

Parkis

Parkis

• Members
  • PipPipPip
  • 1 912 příspěvků(y)

Publikováno 10 duben 2012 - 20:19

ono to máš prašť jako uhoď, fyziku neošálíš a nějak ty špeky nahoru vytáhnout musíš. YOYO je takový pomalejší a pozvolnější takže do toho nemusíš dát tolik síly, ale zas to trvá dýl. Výhodu má spíš v tom že můžeš pohodlněji přejít ve visu do slanění, ale co se týče výstupu je to fuk. EDIT: ano pro případy co popisuje BoBr je asi to YOYO výhodnější ;)
  • 0

#735 Modrak

Modrak

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 345 příspěvků(y)

Publikováno 10 duben 2012 - 20:53

No teda za zkusenyho lezce se rozhodne nepovazuju, ale technik jsem uz par vyzkousel. Vlastne vsechny o kterejch je rec. YoYo s grigri je bezkonkurencne nejnamahavejsi, je tam spousta zbytecnejch ztrat. Nejsnazsi je jumar + croll, to jede uplne samo. Ono taky zalezi jak vysoko se leze. Kdybych nedej boze mel jt na neco jako insania70, tak jedine s tim crollem. Tam rozhoduje pohodli. Naopak na ty hodne maly vejsky kde jde o kousek ktery vylezu jakoukoliv metodou a spis se nechci zdrzovat nejakym prevazovanim, zacinam premejslet o opacnym extremu = ze polezu jen na jumar a osmu. Pakarna srovnatelna s grigri, ale nemusim investovat ani korunu. Na tenhle napad me privedlo kdyz jsem tuhle jumaroval asi blby 3 metry. Postupnym zkousenim metod a hledanim univerzalniho vercajku jsem dosel k tomu ze univerzalni vercajk takovej aby mi vyhovoval ve vsech situacich neexistuje.
  • 0

#736 zemekoulani

zemekoulani

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 248 příspěvků(y)

Publikováno 10 duben 2012 - 21:26

Taky se nepovažuju za nějak zkušenýho, ale jak správně poznamenal Parkis, fyziku neošálíš. To, kde vynaložíš menší námahu trvá dýl, protože taháš o to menší (resp. větší) dýlku... Z vlastní zkušenosti tvrdím, že nejlepší kombinace je grigri a jumar (nebo tiblock) a z něj přes kladku lano. Snoubí se tu šetření silou díky kladce a šetření času díky tomu, že není potřeba se převazovat.
  • 0
---
www.zemekoulan.com

#737 Modrak

Modrak

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 345 příspěvků(y)

Publikováno 10 duben 2012 - 22:00

zemekoulani napsal/a:
Taky se nepovažuju za nějak zkušenýho, ale jak správně poznamenal Parkis, fyziku neošálíš. To, kde vynaložíš menší námahu trvá dýl, protože taháš o to menší (resp. větší) dýlku...
Z vlastní zkušenosti tvrdím, že nejlepší kombinace je grigri a jumar (nebo tiblock) a z něj přes kladku lano. Snoubí se tu šetření silou díky kladce a šetření času díky tomu, že není potřeba se převazovat.

Tohle je pravda jen teoreticky, v praxi je to trochu jinak. Ruzny pomucky maj totiz ruzny ztraty. Ty ztraty jsou dvojiho druhu. Jednak treni pri protahovani lana, pak na pripadny zpetny krok jistici pomucky, pokud neni nulovy. Rekneme ze horni pomucka je vzdy stejna - predpokladejme klasicky jumar ascension nebo ekvivalent od jinyho vyrobce. Tohle je asi dany a s nicim jinym se bezne neleze. Trani mizivy, zpetnej krok blizkej nule, neni co resit. Lisi se to ale tim spodnim blokantem.

1. grigri ma velky treni uz samo v sobe, krome toho jeste pridas kladku kde se taky neco ztrati. Nadres se s tim dost.

2. tibloc ma treni malinky, zato ale si ho tahnes na karabine za sebou a pokazdy se propadnes zpatky o dylku ty karabiny. Da se tomu pomahat nejakejma srakama na prsa, ale je to problematicky, navic jak nema zapadku na perko, ne vzdy se hned blokne.

3. Da se dat jako dolni blokant pantin. Ztraty prakticky nulovy, ale je to trochu divny bejt chycenej pod tezistem. Jsou situace kdy je to vylozene nebezpecny, napriklad pri prestupu z jednoho lana na druhy

3. Croll s tou prsni ksandou, nevim jak presne se jmenuje - tady jsou ztraty nulovy a je to bezpecny. Kdyz by se nekdo placnul pres kapsu a dal si k tomu obourucnej jumar, tak asi nejpohodlnejsi kombinace

4. Dat si 3 blokanty, tedy jumar, croll a jeste pantin jsem nikdy nezkousel. Na normalni lezeni mi to prijde zbytecny, ale zas to muze pomoct resit treba oblejzani vetvi a podobny lahudky, kdyz je jeden blokant redundantni
  • 0

#738 Mirdule22

Mirdule22

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 220 příspěvků(y)

Publikováno 10 duben 2012 - 22:10

Už to tu vypadalo, že tu někdo chce dělat něco ;)na čas:D. Mě taky přijde YO-YO dobrý. Hlavně nechvátat, nezadejchat se a nepanikařit, protože může nastat okamžik kde bude potřeba superrychlý rozhodování.
  • 0

#739 Citecka

Citecka

kecal neuvěřitelný

• Members
  • PipPipPip
  • 3 250 příspěvků(y)

Publikováno 10 duben 2012 - 22:19

No, myslim, že jak Zeměkoulan, tak já nešpekulujem o tření ani nulovejch propadech, ale ze zkušenosti kladka grigri je namáhavý nejmíň. Prostě a jednoduše: je to kladka. A když to říká 60kg Zemekoulan a 120kg Pet od Čitečky taky, tak tam něco bude. Croll na prsou je normální opruz. I s originál kšandou to různě odstává. Jediný, že je to nejrychlejší, ale o tom otázka nebyla. Jumarový blokanty potřebujou lano dole aspoň trochu našponovaný/zatížený, jinak si ho zvedáš. U těžších vah/zaseklejšího blokantu dokonce musíš i někdy povolovat. To se ti s grigri nestane. U joja se zvedáš oběma nohama (aspoň teda já) na dlouhou ruku/jumar a druhá ruka táhne přes kladku dvojitou dýlku - od shora až pod zadek - poloviční silou. Nějaký tření navíc tu nehraje roli, tuplem když si představíš to sekání palce v jumaru/crollu a převazování do slaňovátka nahoře - čili shyb na jedný ruce. Športovcí ať si hopsaj s jumarama, oldskůlové s prusíkama a my pohodlný s jojem. PS: jo, prodám málo používanej croll. Dvě kila sleva.
  • 0

...a neberte se tak vážně! :)
CITECKA Team: Pet a Čita a psice Miki von Mikolas

#740 zemekoulani

zemekoulani

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 248 příspěvků(y)

Publikováno 10 duben 2012 - 22:22

Modrak - pravdu díš. Rozebral jsi to dokonale... Mně osobně croll nevyhovuje, protože přinejmenším na prvních 2-3 metrech, než je jím protažený dostatek lana, tak nefunguje úplně na 100% a musí se mu občas pomoct. Mluvím jen o vlastních zkušenostech, nikoli o teorii. Nicméně, Tvůj rozbor jde daleko víc do hloubky a nepochybně bude matematicky a fyzikálně přesnější. A k tomu si troufnu dodat - je potřeba vyzkoušet, co komu nejlíp vyhovuje, protože někdo je silovej, někdo vytrvalostní, něco se jde na krátkou a něco na dlouhou "trať", takže univerzální ideální řešení nejspíš neexistuje ;)
  • 0
---
www.zemekoulan.com

19 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 19 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama