Přejít na obsah

Fotka

Stromolezecke vlakno - tipy a triky, otazky

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
1937 odpovědí na toto téma

#741 zemekoulani

zemekoulani

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 248 příspěvků(y)

Publikováno 10 April 2012 - 22:25

Koukám, že jsme s Petem (citecka) psali nastejně :D
  • 0
zeměkoulani zdraví zbytek světa!
---
www.zemekoulan.com
Většina řidičů se dělí na ty, kteří objevili SUBARU a na ty, které to teprve čeká! ;-)

#742 Citecka

Citecka

kecal neuvěřitelný

• Members
  • PipPipPip
  • 3250 příspěvků(y)

Publikováno 10 April 2012 - 22:25

Jo, Modráku, koukni na metodiku: pantin je jen POMOCNEJ blokant, právě tak na to šponování lana, případně zvedání se. Nikdy se nesmí použít jako samostatnej blokant, a to ani pokud používáš k výstupu systém na dva blokanty - ten jeden totiž vždy nese celou váhu, a to pantin nesmí.
  • 0

...a neberte se tak vážně! :)
CITECKA Team: Pet a Čita a psice Miki von Mikolas

#743 zemekoulani

zemekoulani

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 248 příspěvků(y)

Publikováno 10 April 2012 - 22:29

Citecka napsal/a:
ten jeden totiž vždy nese celou váhu, a to pantin nesmí.

Pete, toho bych se nebál. Nejde IMHO v tomhle případě o nosnost blokantu, ale spíš o práci nohy, tedy jestli je ve správným úhlu a blokant tedy bude pracovat spráně a pokud by náhodou horní blokant selhal, tak nepochybně dojde k vážnému poškození nohy a problém s vyprošťováním ani nezmiňuju... Čili v tomhle případě se zabýváme spíš bezpečností, než efektivitou.
  • 0
---
www.zemekoulan.com
Většina řidičů se dělí na ty, kteří objevili SUBARU a na ty, které to teprve čeká! ;-)

#744 Citecka

Citecka

kecal neuvěřitelný

• Members
  • PipPipPip
  • 3250 příspěvků(y)

Publikováno 10 April 2012 - 22:34

Však je jedno, PROČ nesmí nýst sám celou váhu, ne? // nebo jinak: bejt sám v jednom okamžiku za blokant.
  • 0

...a neberte se tak vážně! :)
CITECKA Team: Pet a Čita a psice Miki von Mikolas

#745 Modrak

Modrak

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2345 příspěvků(y)

Publikováno 10 April 2012 - 22:34

Jo, lano se musi trochu predepnout. Resim to vudcovskym uzlem kus nad zemi do kteryho cvaknu batoh. Poloprazdnej batuzek to zatizi tak akorat.
  • 0

#746 Parkis

Parkis

Parkis

• Members
  • PipPipPip
  • 1912 příspěvků(y)

Publikováno 10 April 2012 - 22:36

ten pantin taky nemá žádnou pojistku proti vysmeknutí lana ne? aspoň co jsem viděl, zkušenosti s tím nemám
  • 0

#747 Samaell

Samaell

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 560 příspěvků(y)

Publikováno 10 April 2012 - 22:38

parkis: muze se do nej dat karabina a pak nevypadne
  • 0

#748 zemekoulani

zemekoulani

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 248 příspěvků(y)

Publikováno 10 April 2012 - 22:39

Parkis napsal/a:
ten pantin taky nemá žádnou pojistku proti vysmeknutí lana ne? aspoň co jsem viděl, zkušenosti s tím nemám

Je to tak. Stejně jako croll.

Samaell napsal/a:

Není kam jí cvaknout.
  • 0
---
www.zemekoulan.com

#749 zemekoulani

zemekoulani

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 248 příspěvků(y)

Publikováno 10 April 2012 - 22:40

Citecka napsal/a:
Však je jedno, PROČ nesmí nýst sám celou váhu, ne? // nebo jinak: bejt sám v jednom okamžiku za blokant.

100% souhlas.
  • 0
---
www.zemekoulan.com

#750 Modrak

Modrak

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2345 příspěvků(y)

Publikováno 10 April 2012 - 22:41

zemekoulani napsal/a:

Citecka napsal/a:
ten jeden totiž vždy nese celou váhu, a to pantin nesmí.

Pete, toho bych se nebál. Nejde IMHO v tomhle případě o nosnost blokantu, ale spíš o práci nohy, tedy jestli je ve správným úhlu a blokant tedy bude pracovat spráně a pokud by náhodou horní blokant selhal, tak nepochybně dojde k vážnému poškození nohy a problém s vyprošťováním ani nezmiňuju... Čili v tomhle případě se zabýváme spíš bezpečností, než efektivitou.

Presne tak. Ten blokant sam o sobe je uplne stejnej mechanismus jako jumar nebo croll. Problem je v tom ze je na noze a navic je tam pridelanej jen tema reminkama. Dokud vse funguje tak OK. Ale teda spadnout se do toho neda, to si vubec nedovedu predstavit co by se stalo. Pravdepodobne by to dopadlo dost seredne. Jsou lidi co s tim lezou, ale taky to nepovazuju za dobrej napad.
  • 0

#751 zemekoulani

zemekoulani

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 248 příspěvků(y)

Publikováno 10 April 2012 - 22:45

Modrak napsal/a:
Jo, lano se musi trochu predepnout. Resim to vudcovskym uzlem kus nad zemi do kteryho cvaknu batoh. Poloprazdnej batuzek to zatizi tak akorat.

Jo, to je řešení. Taky jsem ho zkoušel. Nicméně i pokud navážeš batoh tak, aby lano zatížil, pořád zůstává nutnost nahoře se převázat do slaňovátka.
  • 0
---
www.zemekoulan.com

#752 Samaell

Samaell

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 560 příspěvků(y)

Publikováno 10 April 2012 - 22:46

zemekoulani: ten co jsem mel v ruce, tak ma oko do ktereho se da karabina cvaknout. lano pak nevypadne. http://www.clarkfore...-foot-ascenders zde je videt dira, do ktere se da cvaknout.
  • 0

#753 Modrak

Modrak

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2345 příspěvků(y)

Publikováno 10 April 2012 - 22:46

zemekoulani napsal/a:

Parkis napsal/a:

Je to tak. Stejně jako croll.

Samaell napsal/a:

Není kam jí cvaknout.

Pantin ma uplne stejny oko na karabinu nad palcem jako jumar. Ta mechanicka cast je fakt stejna. Problem je jen v tom ze je to na noze a jeste obycejnym reminkem.
  • 0

#754 zemekoulani

zemekoulani

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 248 příspěvků(y)

Publikováno 10 April 2012 - 22:53

No, to není pravda. Jak u crollu, tak u pantinu je díra jen v jedné částí, ale u jumaru jde skrz obě a skutečně lano ven nepustí.... Stačí se podívat na obrázky...
jumar: Vložený obrázek
croll: Vložený obrázek
pantin: Vložený obrázek
  • 0
---
www.zemekoulan.com

#755 Samaell

Samaell

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 560 příspěvků(y)

Publikováno 10 April 2012 - 22:55

kdyz das karabinu do ty diry na patinu, tak lano ven nevypadne. Nejde vyklopit ta blokujici zaklopka (zkousel jsem to)
  • 0

#756 zemekoulani

zemekoulani

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 248 příspěvků(y)

Publikováno 10 April 2012 - 22:59

Samaell napsal/a:
kdyz das karabinu do ty diry na patinu, tak lano ven nevypadne. Nejde vyklopit ta blokujici zaklopka (zkousel jsem to)

Měl bych pochybnosti. Bude záležet na mnoha okolnostech (tvar karabiny, síla materiálu,...) Každopádně, je to nesrovnatelné s konstrukcí jumaru. (nezkoušel jsem to)
  • 0
---
www.zemekoulan.com

#757 burg

burg

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 277 příspěvků(y)

Publikováno 17 April 2012 - 16:07

Jeden dotázek: co kdo používáte na označování středů lana? Tak nějak si říkám, že okudlat to nožem nebude moc košer...
  • 0
Lovte tak, aby vás to bavilo a zakládejte tak, aby to bavilo ty ostatní.

#758 zlicinaci

zlicinaci

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1875 příspěvků(y)

Publikováno 17 April 2012 - 16:33

burg napsal/a:
Jeden dotázek: co kdo používáte na označování středů lana? Tak nějak si říkám, že okudlat to nožem nebude moc košer...

Ani uzel se nedoporučuje :) Asi nejlepší je fixa, speciální fixa, aby ti to lano nerozežrala.
  • 0

Samsung Galaxy S5  (aDrake / WhereYouGo)
zpracováno programem GeoGet.
Systémy a programy se nechovají náhodně, chovají se zcela chaoticky. (Medvídek, 2006)
Pište prosím do svých logů čas, zajímá mě, s kým jsem se minul. Dík.

#759 burg

burg

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 277 příspěvků(y)

Publikováno 17 April 2012 - 16:51

zlicinaci napsal/a:
Ani uzel se nedoporučuje :) Asi nejlepší je fixa, speciální fixa, aby ti to lano nerozežrala.

Což to jo, napadla mě nějaká na textil. Jde o to, co je vhodný a co už nebrat. Taky jsem koukal, že u nás v kamzíku mají nějaký popisovač na středy za 250 vočí, to mi přijde jako slušná darda...

E: Tady
  • 0
Lovte tak, aby vás to bavilo a zakládejte tak, aby to bavilo ty ostatní.

#760 zlicinaci

zlicinaci

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1875 příspěvků(y)

Publikováno 17 April 2012 - 17:11

burg napsal/a:

zlicinaci napsal/a:

Což to jo, napadla mě nějaká na textil. Jde o to, co je vhodný a co už nebrat. Taky jsem koukal, že u nás v kamzíku mají nějaký popisovač na středy za 250 vočí, to mi přijde jako slušná darda...

E: Tady

http://www.mytendon.cz/znackovac-lan
  • 0

Samsung Galaxy S5  (aDrake / WhereYouGo)
zpracováno programem GeoGet.
Systémy a programy se nechovají náhodně, chovají se zcela chaoticky. (Medvídek, 2006)
Pište prosím do svých logů čas, zajímá mě, s kým jsem se minul. Dík.

9 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 9 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama