zdravím a omlouvám se za minulé z,chyba :-))).K jumaru-v neděli jsme lezli a tak jsem o tom trochu přemýšlel a došel k názoru,zatím teoretickému(jen co se dostanu ven tak hned otestuju),že když používám k výstupu jumar a grigrinu,tak mám na jumaru kladku.To znamená,že když by selhala grigrina,tak lano mi ještě vede skrz kladku na jumaru,jen to lano musím podržet abych nejel dolů.A když na stoupacím laně bude u země uzel,i kdybych lano nechytl tak pojedu přes kladku jen do půlky stromu než se uzel zasekne v kladce a pak visím na jumaru.Snad jsem to vysvětlil srozumitelně.A jak někdo píše,lepší být celý a mít stržený oplet na laně,než být rozpláclý pod stromem s netknutým lanem.
ty..... mne nekdy dokazes trocha nadzvednout. Predstav, ze jedes na statickem lane x-metru k zemi a pak te zarazi uzel na lane? to budes mit s prominutim sedak zarizuty az k hlave. asi to tu zaznelo, ale nebylo by krapet bezpecnejsi si cvaknout treba i smyc mezi sedak a jumar? Takhle pouzivam Y-lanyar s 1m delky, kdy jeden konec mam na jumaru a druhy pro pripadne cvaknuti na odsed