No tak tohle zrovna je jednoduchy. Kdyz lezu nahoru, nevim do ceho jdu. Nevim jestli to mam dobre nastreleny, jesli nerupne vetev, budu na tom vseljak blbnout, pretahovat lano, mozna polezu nad lano a podobne. Riziko komplikaci a eventuelniho padu je velky. Dolu jedu za situace kdy uz mam vsechno vyzkouseny, vim ze me to unese, prohlidnul jsem si nahore kde mi to lano vlastne visi, pripadne si ho prendal bezpecnejc atd. Staticky se do te grigri povesim, pak odstojim ty dalsi veci ktery me eventuelne dojistujou a uz jen sjedu dolu. Riziko komplikaci cestou dolu je mnohem mensi nez cestou nahoru, s materialem by se uz nemelo dit nic mimoradneho, takze uz nemusim vsechno sichrovat nekolikrat.
Když lezeš nahoru, musí grigri neustále vykonávat nějakou činnost - vyklápí vačku a blokuje - a navíc se okolo také v pohybu motá spousta dalších zařízení. Podle mého grigri může selhat vpodstatě 2 způsoby (na rozpadnutí moc nevěřím):
- něco (smyce, větev, blbě založené lano, prusík, vlasy, kus oděvu,...) se zatáhne dovnitř a zablokuje se někde mezi tělem grigriny, lanem a vačkou. V tom případě nehrozí tolik pád, jako to, že se z toho nemusíš dostat. Mně se jednou zkomplikoval sestup tak, že se v grigri zaseklo lano jen proto, že bylo zasmolené a nalepilo na sebe trochu mechu. Musel jsem přestoupit do prusíku a odlehčit grigri, odepnout se z ní, abych ji odepnul z lana. A to byla jen špína. V případě zatažení třeba smyce by možná nešla ani snadno rozepnout.
- něco z toho cajku a lanoví, co máš před sebou, nedovolí páčce se vychýlit do blokovací polohy, a ty se při sednutí do grigri rozjedeš dolů. Jak píše Modrák, při těchto manipulacích nemáš zpravidla volný konec pod kontrolou. Pak půjde o to, jestli se ten bazmek, co se pere s páčkou, uvolní, popř. jestli se pak páčka zablokuje sama (což si myslím by měla). I tak ale ten "pád" asi nebude úplně rychlý - na druhou stranu, grigri samo o sobě nefunguje stejně dobře jako třeba kýbl nebo osma, to tření je tam menší a nevím, jestli lze plně otevřenou grigri udržet jen za volný konec lana - třeba ano, ale větší silou a podle nákresu to bude chtít držet směrem "dovnitř".
Když to všechno odendáš a zůstaneš na grigri a jedeš dolů, máš jednu ruku na páčce, která se nemá jak seknout, a druhou dle předpisu kontroluješ volný konec. Pořád můžeš do grigri zatáhnout špínu, oděv, vlasy a tak, ale přecejen to máš dobře před očima a pod kontrolou. Proto je sestup už bezpečnější.
PS: ježkovo brejle, samej překlap... opravuji.
Tento příspěvek byl upraven od Citecka: 28 listopad 2013 - 16:02