Přejít na obsah

Fotka

Stromolezecke vlakno - tipy a triky, otazky

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
1937 odpovědí na toto téma

#1581 Parkis

Parkis

Parkis

• Members
  • PipPipPip
  • 1 912 příspěvků(y)

Publikováno 24 září 2014 - 8:20

Ten postup bude velmi podobný jako s jumary.

Při stoupání - spodní krátký prusík přímo u sedáku, druhý delší na délu natažené ruky s přidanou smycí na nohu.

Po dolezení nahodu odsedneš do horního prusíku tak aby spodní zůstal volný. Povolíš lano mezi prusíky a založíš tam osmu, osmu cvakneš přes vhodně dlouhou smyčku do sedáku (tedy ne přímo, ale tak aby byla o něco výš). Spodní prusík zůstává stále na místě jako sebejištění pří slanění.

Stoupneš do smyčky na nohu a tak se nadzvedneš. Popotáhneš osmu i spodní prusík co nejvýš a následně do ní odsedneš. Tím uvolníš horní prusík a můžeš ho zrušit. A pak už jen pohodlně jedeš dolů.

Je to celé dosti citlivé na správné nastavení délek prusíku a smyčky pro osmu, je dobré si to vyladit někde kousek nad zemí.

• 1

#1582 Jacka

Jacka

Zlobení je dovoleno :D

• Members
  • PipPipPip
  • 4 214 příspěvků(y)

Publikováno 24 září 2014 - 8:41

No, někde kousek nad zemí musim vyladit celou akci dřív, než se s ní odvážim vylézt vejš než do dvou metrů, že jo :D. Moc díky! Prosim tě, jestli jsem to dobře pochopila, tak ty když lezeš s prusíkama nahoru, tak máš k sedáku připevněný oba a stoupáš do toho horního? Kolega mi nedávno říkal, že on má na sedáku horní a na nohu používá spodní, přičemž stoupá přímo do toho špagátu bez smyčky. Já jsem (pod dohledem zkušenějších) vždycky lezla jen na železech a pak jsem sama experimentovala s kombinací grigri + prusík, což šlo dobře. Teď chci zkusit "nízkorozpočtovou" variantu s dvěma prusíkama.

• 0

#1583 kstavk

kstavk

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 299 příspěvků(y)

Publikováno 24 září 2014 - 8:50

s prusíkama sem nelezl, ale pokud to jde, tak bych určitě k sedáku připevnil oba dva prusíky. Stejně jako když lezeš se železem.

• 0

#1584 Parkis

Parkis

Parkis

• Members
  • PipPipPip
  • 1 912 příspěvků(y)

Publikováno 24 září 2014 - 8:54

Při stoupání by vždycky měly být na sedák připnuty oba body, ať už jsou to prusíky nebo jumary. Je celkem jedno jestli do sedáku připojíš přímo prusík a stoupáš do smyce, nebo opačně (stoupáš do prusíku který je smycí spojený se sedákem)

To co popisuješ ty, tj že nohou se stoupá do spodního prusíku (který ale tak jako tak musí být připojen k sedáku!) je taky možné, ale neumožňuje to pak tento spodní použít rovnou na sebejištění, musel by se zkracovat. Ale je to zase o něco pohodlnější při výstupu, něco za něco :)

Tento příspěvek byl upraven od Parkis: 24 září 2014 - 8:55

• 1

#1585 Jacka

Jacka

• Members
  • PipPipPip
  • 4 214 příspěvků(y)

Publikováno 24 září 2014 - 9:12

Tak moc díky, vyzkouším pak vám sdělím svoje dojmy, případně připojím foto sanitky :D.

• 0

#1586 Jacka

Jacka

• Members
  • PipPipPip
  • 4 214 příspěvků(y)

Publikováno 24 září 2014 - 9:47

Parkis: ještě se optám - při týhle konstelaci - jak dlouhý by sis ustříhl ty špagáty na jednotlivý prusíky, než si začneš vylaďovat dýlky přesně na konkrétní figuru? Pro vejšku řekněme 175 cm? Po 2m každej nebo jinak? A jak silnej špagát používáš ty při normálním laně (10 - 11)?

• 0

#1587 panMuf

panMuf

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 100 příspěvků(y)

Publikováno 24 září 2014 - 9:55

jestli mohu přispět ......já občas používám systém:horní prusík distel(tak 40 cm nad sedákem) cvaknutý do sedáku,spodní prusík jakýkoliv na nohu.Stoupnu do spodního,posunu horní a odsednu,posunu a stoupnu do spodního atd.Nahoře zůstanu viset na distelu,sundám nožní prusík,navléknu osmu nebo kyblík a chytnu do sedáku.Rukou chytnu volný konec lana,druhou rukou zatlačím na distela zeshora a ten sjíždí dolů,takže jednou rukou řídím osmu,druhou prusík.Není to žádný problém,většina lidí při slaňování na osmě se stejně jednou rukou přidržuje lana nad osmou,teď tou rukou se přidržuje prusíku a stahuje ho dolů.Toho distela mám vyrobeného z průměru 7 nebo 8 mm(mám jich několik různých délek).Distel se sice většinou používá na DRT,ale jako druhé jištění  s osmou nevidím problém.

Nějak se mi nedaří sem dát odkaz na youtube,ale když tam zadáš distel,tak ti to vyběhne.Používám to bez té kladky.

• 1

#1588 Parkis

Parkis

Parkis

• Members
  • PipPipPip
  • 1 912 příspěvků(y)

Publikováno 24 září 2014 - 9:57

Já už leta po prusíkách nelezu, bo železo je přecejen o dost pohodlnější :)

Ale odhadem - metr na spodní prusík, 3m na horní, 2,5m na stoupací smyci. Bude to vše s rezervou, ale zkrátit se dá vždy :)

Tloušťku tak 6-8mm, podle tvrdosti lana. silnější líp drží na měkkých tlustších lanech a líp se popotahuje. Slabší zas líp zabere na tvrdých lanech.

• 1

#1589 VasaM

VasaM

VasaM

• Members
  • PipPipPip
  • 855 příspěvků(y)

Publikováno 24 září 2014 - 10:50

Jen doplním, že při slaňování s prusíkem, by měl být prusík POD jistítkem.
A to z toho důvodu, že pokud dojde k puštění lana, tedy k situaci, kdy prusík zafunguje jako brzda. Tak by v případě, že by byl uvázán nad jistítkem, byl zatížen celou vahou lezce. Zatímco v opačném přípaďe, kdy je uvázán pod jistítkem, se váha rozloží mezi jistítko a prusík.

Tento příspěvek byl upraven od VasaM: 24 září 2014 - 10:51

• 0
Mapy pro přístroje Garmin: http://www.garmin.vasam.cz (GitHub)

#1590 Citecka

Citecka

kecal neuvěřitelný

• Members
  • PipPipPip
  • 3 250 příspěvků(y)

Publikováno 24 září 2014 - 10:50

Nezapomeň, že prusík už vešel do lingvistiky, odvozuje se z něj expresivní vyjádření "je to oprus".

Trochu mi neleze do hlavy, co zu už snad dvakrát píše panMuf - a to o průběžném slanění na prusíku při jeho byť částečném zatížení. Že takové použití může pokurvit lano mě vůbec netrápí, ale z techniky "bez železa" na DR vím, co se děje s opletem prusíku... i při obyčejném použití "popotáhnu zaseknu občas povolím" se ti po pár minutách začne měnit vlastnost toho uzlu, začne víc prokluzovat - tedy pokud nepoužiješ speciální reepku právě na toto odolnou. Uvědom si, že třecí plocha uvnitř prusíku zůstává stále stejná a teplo se vyvíjí poměrně značné. Sjíždět na něm bych fakt moc nedoporučoval.

U té popsané techniky přejištění mi vrtá hlavou, proč se zbavovat spodního prusíku a sjet to s horním dojištěním - viděl bych to právě opačně (pokud máš vyzkoušenu délku tak, aby to dolní prus nezalezl do osmy...). tedy sednu do horního prusu, nasadím osmu přes smyci, stoupnu do horního prusu, popotáhnu co to jde osmu i spodní prus, povolím a rukou vedu horní prus tak, až si seu do spodního, sundám horní prus.

Ale připomínám, i v případě, že ti to ideálně vyjde (správné délky), pořád to vyžaduje dost síly v rukách.

S prusíkama je fakt docela opruz, budou se s tebou prát, když je budeš chtít popotáhnout nahoru, budou ti odmítat se sevřít, až je budeš zatěžovat (a budeš tak ztrácet části vystoupané výšky) a podobně. Strávíš ve visu víc času, násobně, a tím pádem i víc sil.

Možná bych vyzkoušel minimálně na horní úvaz ten prusík, co se omotává i kolem karabiny, mohlo by se s tím lépe manipulovat. Já to zkoušel jen jednou a to, samosebou, nic moc nenapoví... teda, kromě toho, že to prostě jumar není :D  Minimálně by se s tím mělo lépe manipulovat směrem vzhůru.

Když už si chceš pohrát a vyzkoušet lézt nahoru s minimem železa, co vyzkoušet DR techniku? Nejsnáz tak, že přehodíš rozsochu, vytáhneš do ní statiku s karabinou nebo kladkou na konci (NIKDY jen lano skrze lano!) jako kotevní bod a skrze tu karabinu pracovní lano jako dual rope. Na pasivní konec se přivážeš k sedáku tak, aby ti asi metr, metr a půl lana zbyl, a tím koncem lana asi půl metru před tělem uděláš (asimetrický) prusík na činném konci DR. Dobře to funguje jen, můžeš-li se nohama aspoň trochu opřít o kmen (jinak musí být lezec mrštnej jak kanadská veverka a zhruba stejně vážit, ale taky to jde). Pak to funguje takhle: prakticky vodorovně ležíš a visíš v tom. Provedeš rychlý záklon s vytrčením středních partií, zároveň jednou rukou posuneš ten prusík po činném laně výš a druhou rukou si činné lano popotáhneš a zároveň si tím pomůžeš. Je to docela srandovní... odpadl jsem asi po deseti metrech, musel jsem vydýchat, ale ten první kousek šel jak víno. No, a pak začal ten prus prokluzovat ("ošoupal" se) a už to taková sranda nebyla... výhoda je jako u každé DR: volně se pohybuješ nahoru dolů při stálém zajištění. Jo, jasně, slaňuješ po zatíženém prusíku, což o kus výš kritizuju...

• 0

...a neberte se tak vážně! :)
CITECKA Team: Pet a Čita a psice Miki von Mikolas

#1591 Citecka

Citecka

kecal neuvěřitelný

• Members
  • PipPipPip
  • 3 250 příspěvků(y)

Publikováno 24 září 2014 - 11:00

Koukni na http://www.youtube.c...Climbing/videos - zhlédni "usefull knots" a "dual rope technique" nebo jak se ty videa přesně jmenujou.

• 0

#1592 Modrak

Modrak

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 345 příspěvků(y)

Publikováno 24 září 2014 - 11:04

Teda me z toho beha mraz po zadech. Zajimalo by me kdo z tech prusikovacu pouziva aramidovy prusiky. Dost by me prekvapilo kdyby vubec nekdo.

A taky nevim kdyz to tak pozoruju, jesli se nemame slozit na drobny dar cirkvi. Mozna by chudy rad Dominikanu preci jen uzil nejaky to zelezo. Se to muze hodit, kdyz trba opravujou strechu, nebo tak neco ;)

• 1

#1593 Jacka

Jacka

• Members
  • PipPipPip
  • 4 214 příspěvků(y)

Publikováno 24 září 2014 - 12:19

No, teda, jak ty rady čtu, tak pokud je začnu praktikovat všechny současně, měli byste se mi asi začít skládat spíše na věnec neb rakev:D. A nezapomeňte mi do truhly/urny přidat logbook :D!

Citečka: ještě jsem neviděla metrákovou kanadskou veverku :D!

• 0

#1594 panMuf

panMuf

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 100 příspěvků(y)

Publikováno 24 září 2014 - 12:48

já nevím jestli jsem to napsal tak blbě....když slaňuju na osmě nebo kýblu,tak hlavní tah je na nich,distel mám jako pojistku nad nimi.Takže je minimálně zatěžován.Teprve v případě nutnosti ho pustím a on se kousne.Vím že tam vzniká teplo,proto taky používám silnější průměr prusíku.Zase je to o tom,aby si každý vyzkoušel co mu vyhovuje,jen musí dodržovat bezpečnost dvojím jištěním.A těch technik je celkem dost na výběr.

Jak psal Citecka o DRT,našel jsem a vyzkoušel systém" floating prusík".Na youtube se ti objeví ukázka s vousáčem dlouhá asi 13 minut,je to celkem názorné,jen k tomu potřebuješ malou kladku.

• 0

#1595 Modrak

Modrak

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 345 příspěvků(y)

Publikováno 24 září 2014 - 13:39

Jeste se zeptam na ty prusiky, lidi co na tom lezou. Zkusili jste do toho prusiku nekdy spadnout, co se stane? Drzi to fest, nebo to proklouzne? Jak moc to eventuelne po tom lane popojede, kolik se to ohreje, atd? Pac samozrejme je jen otazka casu kdy do toho nekdo padne. Ani ne vlastni chybou, staci kdyz rupne neco nahore pres co mate vedeny lano, to se sem tam prihodi. Kdyz lezu normalne na zeleze (at uz jakymkoliv), vim ze to tyhle veci v zasade vydrzi, dokud mi to neroztrhne lano tak jsem relativne OK. Parkrat uz jsem videl jak se nekdo treba o metr propadnul, ale jen se zahoupal a v pohode. Jen mi neni jasny co za tyhle situace udelaj ty prusiky tak se radsi zeptam, nez bych to zkousel na sobe ;)

• 0

#1596 hoblik

hoblik

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 456 příspěvků(y)

Publikováno 24 září 2014 - 14:06

My jsme v rámci nácviku DRT potrápili pár prusíků a moje zkušenost je zhruba následující - POKUD je prusík z vhodného materiálu a je správně uvázán tak se chytne okamžitě a drží dobře. Ale je spousta možností, jak ho uvázat špatně a pak pořádně nedrží, nebo drží moc. To je na dlouhé povídání u piva.

Je určitě dobré umět lozit s prusíkama, ale pro běžné užívání bych spíše doporučil "železo", anébrž je to mnohem chybovzdornější.

• 0

Hoblíkovo geocoiny, nevelký geocaching blog a T5 geocaching

#1597 panMuf

panMuf

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 100 příspěvků(y)

Publikováno 24 září 2014 - 14:32

někde na videu jsem viděl právě testování jumaru,grigriny a prusíku v případě pádu a prusík vůbec nedopadl špatně,ani lano nebylo moc zničené narozdíl třeba u jumaru.Ale už se mi to video fakt nechce hledat.

Je jasné,že ten kdo bude lézt hodně často si pořídí pořádnou výbavu(tím pádem i drahou) a ten kdo leze párkrát do roka, chce ušetřit a lézt po staru(což neznamená blbě)s prusíky.Ale ať už poleze jakoukoliv technikou,je fakt dobré si najít co nejvíce informací,případně si najít někoho se zkušenostma s tou technikou.

• 0

#1598 brumlik

brumlik

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 92 příspěvků(y)

Publikováno 24 září 2014 - 15:44

Jumar na zachycení pádu  opravdu není vhodný, ten bych nepoužíval v žádném případě !!!  Je spoustu technik, spoustu cajků a spoustu metod, ale nejlepší je osobní zkušenost, vyzkoušet si více věcí a až pak se rozhodnout do čeho půjdu :)

• 0

#1599 Citecka

Citecka

kecal neuvěřitelný

• Members
  • PipPipPip
  • 3 250 příspěvků(y)

Publikováno 24 září 2014 - 16:09

to video je http://www.youtube.c...h?v=ynWNLZMjX4c - opravdu stojí za podívání.

resp. http://www.youtube.c...WWWworksafetyCZ

co udělá při pádu "zubatý" blokant s opletem lana (zde sambar, ale jumar je snad ještě horší) je pěkně vidět tady: http://www.youtube.c...h?v=NRiYi4v0dgI

Tento příspěvek byl upraven od Citecka: 24 září 2014 - 16:13

• 0

#1600 Citecka

Citecka

kecal neuvěřitelný

• Members
  • PipPipPip
  • 3 250 příspěvků(y)

Publikováno 24 září 2014 - 17:59

Modrák: prusík, samotný, test 12,17,18,19