Todle tvrzení mi teda vůbec neni jasný. Měla jsem za to, že (pokud zanedbáme všechny ostatní fyzikální procesy, samozřejmě) je právě ta vysoká teplota prusíku známkou nahromaděnho tepla. A že ta závislost mezi ohřáváním a teplem jakožto dodávanou energií je víceméně lineární (jako koeficienty tam fungujou, neklamie - li mě paměť - nějaký hmotnosti a tepelný kapacity) až do chvíle, než dojde ke zkapalnění prusíku . Tudíš, má - li prusík vysokou teplotu, je v něm nahromaděno hodně tepla, totiž energie schopné vykonat nějakou práci (třeba ohřát mi kafe ), má - li nízkou teplotu, je v něm nahromaděno málo tepla. Samozřejmě nemluvím o "dalších druzích" tepla, který se dá uvolnit třeba chemickou reakcí, ale jen o tom ohřávání a ochlazování kvůli tření.
V principu je to jednoduchy. Kdyz se projedes po lane smerem dolu, snizi se ti potencialni energie. Pokud nebrzdis, premeni se na kinetickou a to je ta rychlost kterou padas. Pokud to brzdis, premeni se na teplo. To teplo se vyvine trenim v miste kde to treni vznika, tedy v kontaktu lana se slanovatkem. Mnozstvi tepla je v podstate dane vahou (konstanta) a vejskou slaneni, uvazujeme-li ze konecna i pocatecni rychlost je nulova. No a to tepl se nekam musi vstrebat. Pokud jedes pomalu, stihne se vyzarovat do okoli a je to v pohode. Pokud jedes rychle, nestiha se vyzarit a ohriva ten material. No a pak nastoupej ty konstanty, merna tepelna kapacita + sireni tepla materialem. Hlinik ma celkem velkou konstantu, ohrejva se stejnym teplem na mensi teplotu. Zaroven dobre vede teplo, takze se teplo rozvede materialem do velkeho objemu, ohriva se to cele, zaroven tak roste plocha kterou se to chladi vzduchem.
Noa kdyz mas misto hlinikovy osmy prusik, tak ta umela hmota ma malou konstantu, takze se stejnym mnosztvim tepla stejny mnozstvi materialu ohreje na vyssi teplotu. Zaroven ale spatne vede teplo, takze teplo vznikle v kontaktu prusiku s lanem se nesiri materialem dal do prusiku, ale ohriva ho jen lokalne, tedy v malem objemu. No a stejne mnozstvi tepla v mmensim objemu znamena vyssi teplotu. A s malym mernym teplem materialu jeste vyssi teplotu.
Je to totez tvrzeni ze dvou stran. V prusiku s vysokou teplotou fakt nebude skoro zadny teplo, z tehoz duvodu ale i malym teplem se prusik ohreje na vysokou teplotu. Ty vzorce jsou samozrejme symetricky.
Nevim jaka je teplota tani obycejny polyamidovy sury, ale zrejme to bude jen nekde kolem 250 stupnu.