Přejít na obsah

Fotka

Finanční náročnost geocachingu

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
120 odpovědí na toto téma

#81 wertr

wertr

Member

• Members
  • PipPip
  • 18 příspěvků(y)

Publikováno 21 červenec 2011 - 21:33

kapsa napsal/a:

Jo, to by bylo hezky mit vsechno a hned ale na to proste kazdej nema - respektive na to ma malokdo. Pokud ti jde opravdu o to si zahrat, tak v zacatku se to da i bez GPS a bez jakehokoli dalsiho vybaveni, jen podle satelitnich map. Znam lidi, kteri takto odlovili i stovky kesi. No a pokud te to zacne opravdu bavit, tak si na to mezitim muzes zacit setrit ....

no, mit vsechno hned... jiz 2 roky nemam nic, a setrim si na jine veci, treba jako skola atd...

ja lovim bez gps, podle google earthu a google maps... nic vic, jen papirmapka a hint...
  • 0
Salaš! :-)

#82 Barrandoff

Barrandoff

Barrandoff

• Members
  • PipPipPip
  • 405 příspěvků(y)

Publikováno 21 červenec 2011 - 23:02

Jakožto spokojenému majiteli stařičkého Etrexu Háčka (koupeného v roce 2005 za 1500 korun z druhé ruky) mi už delší dobu vrtá hlavou: Co vlastně je tak skvělé na těch moderních gpskách (Oregon&spol.), že za ně jste ochotní vyplácnout 10 kKč? Když si zrekapituluji svůj standardní postup během keškového výletu:

1. surfuji na gc.com a hledat zajímavé kešky
2. řeším zapeklité rébusy na mysterkách
3. zjistím přibližnou polohu finálky na mapě
4. přeťukám souřadnice do gpsky
5. šlapu cestou necestou blátem křovím mlázím potokem za šipkou

...tak na 1. a 2. mi žádná gpska nepomůže, 3. je otázkou pár kliknutí na maps.google.com, 4. zabere půl minuty a na 5. potřebuji jen tu šipku.

Dobře, ještě to chápu u kombajnérů. Ale co vy ostatní? Jakou přidanou hodnotu vám dávají moderní gpsky, že se vám vyplatí za ně utratit tisíce?
  • 0

#83 fotrik

fotrik

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 846 příspěvků(y)

Publikováno 21 červenec 2011 - 23:40

R-A-von-B napsal/a:
Jakožto spokojenému majiteli stařičkého Etrexu Háčka (koupeného v roce 2005 za 1500 korun z druhé ruky) mi už delší dobu vrtá hlavou: Co vlastně je tak skvělé na těch moderních gpskách (Oregon&spol.), že za ně jste ochotní vyplácnout 10 kKč? Když si zrekapituluji svůj standardní postup během keškového výletu:

...tak na 1. a 2. mi žádná gpska nepomůže, 3. je otázkou pár kliknutí na maps.google.com, 4. zabere půl minuty a na 5. potřebuji jen tu šipku.

Dobře, ještě to chápu u kombajnérů. Ale co vy ostatní? Jakou přidanou hodnotu vám dávají moderní gpsky, že se vám vyplatí za ně utratit tisíce?

Treba jit sice delsi, ale lepsi, pohodlnejsi a dost casto i rychlejsi cestou nez za sipkou?
  • 0
Android: Locus Map Pro | Waze navigation, traffic & gas prices
Dekuji vsem zakladatelum kesi, kteri se neucastni cim dal silenejsich zavodu, kdo da kes vys nebo vic schova souradnice, a jeste se drzi myslenky privest kolegy na hezke misto a neco mu o nem rict.

#84 mpik

mpik

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 8 810 příspěvků(y)

Publikováno 21 červenec 2011 - 23:49

Nebo nechodit jen za šipkou, ale třeba taky z lesa na vlak, najít správné rozcestí, zjistit, že tudy cesta nevede, atd. Ale dlouho, dlouho jsem hledal bez navigace, jen jsem si psal přibližné slovní popisy, kde najít, a nacházel jsem. Žluťáka jsem měl jeden čas půjčeného a bylo to vždycky dobrodružství. Jestli najde signál, kam mi to asi ukáže, jestli tam vůbec povede cesta, atd. Jinak řečeno, kdo to bere jako sport, může mu nemapová stačit. Kdo chodí na výlety a při tom hledá, tam je mapová dost velkou výhodou.
  • 0

#85 Trhac

Trhac

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 3 057 příspěvků(y)

Publikováno 22 červenec 2011 - 0:14

R-A-von-B napsal/a:
Ale co vy ostatní? Jakou přidanou hodnotu vám dávají moderní gpsky, že se vám vyplatí za ně utratit tisíce?

Pro mě je to - samozřejmě kromě geocachingu a orientace na silnicích - milá možnost mít v kapse a po ruce mapu celé ČR v solidním provedení s podrobnostmi odpovídajícími prý měřítku cca 1:10.000. Používal jsem mapy KČT 1:50.000 a těch je na celé území kolik? 98? A každá za 86 Kč? Asi tak. Dokupy 8.428 Kč. A to je víc, než kombinace Dakota 20+Czech Topo Pro, o eTrexech nemluvě. Používám Vistu hCx a stála mě 4 litry.
  • 0

RACCOON TEAM
Věk je uveden kačerský, život před nálezem první keše neplatí…

#86 polas_CZ

polas_CZ

polas_CZ

• Members
  • PipPipPip
  • 589 příspěvků(y)

Publikováno 22 červenec 2011 - 0:15

Mám žluťáka ... Poslední dobou se snažím se šipkou chodit s rozmyslem. :) Ale dobrodůžo to furt je, protože každá cesta ke keši prostě nevede. :-D
  • 0
Cogito ergo sun ...

#87 pajakuma

pajakuma

Member

• Members
  • PipPip
  • 29 příspěvků(y)

Publikováno 22 červenec 2011 - 6:11

R-A-von-B napsal/a:
Ale co vy ostatní? Jakou přidanou hodnotu vám dávají moderní gpsky, že se vám vyplatí za ně utratit tisíce?

Je to jen otázka úhlu pohledu - my používáme GPS rovnou dvě :D
- jsme hravá rodina, takže lákalo WiG - pořídili jsme si Oregona
- šipkového Etrexe stále používáme na dohledání - je přesnější
- s mapovkou si troufneme bez obav i do neznámého terému - lovíme s dětmi
  • 0

#88 Aviatik

Aviatik

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 435 příspěvků(y)

Publikováno 22 červenec 2011 - 6:43

R-A-von-B napsal/a:
Co vlastně je tak skvělé na těch moderních gpskách(Oregon&spol.), že za ně jste ochotní vyplácnout 10 kKč?

Vyzkoušej a uvidíš. Mapa se zobrazením cachí, zobrazení listingů, odolnost, dlouhá výdrž na baterky. Ale stejně jenom teoretizuju, tohle všechno mám levněji díky PDA+BT modulu - za tu cenu, že navázání spojení s BT modulem občas zlobí, že to je do přírody choulostivé, že baterky vydrží tak 3hodiny a tak... Ale proti mým začátkům s nemapovým Garminem 12 nebe a dudy. Šlo to i tak ale najít si na mapě přístupovou cestu je k nezaplacení. A to ruční ťukání souřadnic do GPS jsem odboural jako první, to bylo peklo.
  • 0
Ej vy mé krabičky z umělé hmotičky!

#89 Aviatik

Aviatik

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 435 příspěvků(y)

Publikováno 22 červenec 2011 - 6:56

mpik napsal/a:
Jinak řečeno, kdo to bere jako sport, může mu nemapová stačit. Kdo chodí na výlety a při tom hledá, tam je mapová dost velkou výhodou.

Já například používám PDA, takže se orientuju podle map v PDA (SmartMaps) a GPS zapínám většinou jenom na dohledání. Někdy ani to ne, v offline listingu je výřez z fotomapy. Také mne fascinují lidé, kteří bez zapnuté GPS nedají ani ránu. Ale jak to kdo provozuje je na vkusu toho kterého cachera.
  • 0
Ej vy mé krabičky z umělé hmotičky!

#90 Valicek1

Valicek1

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 595 příspěvků(y)

Publikováno 22 červenec 2011 - 7:17

Taky jdu podle mapy, pak se podívám na výřez a je to. Je jasný, že třeba v lese to nejde, ale vzhledem k tomu, že kešuju s mobilem tak o přesnosti stejně jenom sním :)
  • 0
Abych nebyl kačer teoretik, mám si raděj zajet na nějaký PT??

#91 tomi-h

tomi-h

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 52 příspěvků(y)

Publikováno 22 červenec 2011 - 7:19

R-A-von-B napsal/a:

My v tom vidíme hlavní výhodu (teda u Oregona a výš), že si můžeš zahrát Wherigo. Ale to už tu bylo řečeno. A hlavně se mi líbí tahle věc. Hodně cestujeme, takže nahrajeme kešky z okolí kam jedem a pak najdeme jen nejblížší. Téměř žádná domácí příprava, na kterou téměř není čas...Všechno v jednom přístroji, bez potřeby internetu apod.
  • 0
Sakra, někde to tu musí být...

#92 S474N

S474N

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 6 522 příspěvků(y)

Publikováno 22 červenec 2011 - 7:42

R-A-von-B: cele mi to prijde jako resit, proc ma nekdo rychlejsi pocitac, kdyz na prohlizeni internetu a psani ve Wordu prece staci nejake stare Pentium 4. Ano, tobe treba rozhodne staci, ale ruzni lide maji ruzne potreby/pozadavky - ja si kuprikladu velmi rad spustim ve VirtualPC dalsi system, sem tam strihnu nejake to video a dalsi. A to same mas s temi GPS - do Oregona si velmi pohodlne nacpu kuprikladu 2 cele kraje, kde mam komplet listingy, v pripade vylustenych mysterek i posunute souradnice na finalku. Muzu si jednotlive cache oznacit jako nalezene a potom naraz vse nahrat na Geocaching. Stejne tak mam v POI nahranou komplet celou CR, takze kdyz se nahodou dostanu mimo klasicky akcni radius a nejsem pripraven, tak i tak mohu lovit. Stejne jako kdyby se mi GPS kousla a ja prisel o ten GPX soubor. Dal mohu hrat WIG hry. V lese vidim diky TOPO mape pomalu kazdou cesticku a vrstevnici, takze se mohu rozhodnout, kudy ke kesi pujdu - jestli primo z toho srazu za sipkou dolu nebo si to obejdu po ceste, atd. atd. atd. Jinak to same mas i s vybavou na lezeni, kdyz jsem si vybiral, co zvolit kuprikladu pro stoupani po lane, tak muzes zvolit prusiky (cenove skoro bezmala nulanula nic, respektive pocitejme teda tak 50-100 Kc) nebo muzes zvolit ruzne blokanty a jine zarizeni. Jenom pro predstavu, takovy jumar+grigri2 te cenove vyjde lehce pres 3 tisice. A pro vysplhani jsou mozne oba dva zpusoby, je jenom na tobe, jaky si zvolis. Kdyz to shrnu, tak obvykle si za penize koupis veci, ktere ti v necem usnadni zivot - at jiz komfortem pouziti nebo necim jinym. Je pouze na tobe, jestli si priplatis ci nikoliv. Ale nezapomen na to, ze s penezma jsou veci (a i zivot) obvykle "jednodussi".
  • 0
Vložený obrázek GASP - statistiky z Geogetu na pár kliknutí (diskuze ke GASP)

UPOZORNĚNÍ- moje ICQ, Soukromé zprávy či email opravdu NESLOUŽÍ jako technická podpora.
Pro pokládání dotazů nebo rad využijte fórum (od toho tu je).

#93 WinD3

WinD3

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 211 příspěvků(y)

Publikováno 22 červenec 2011 - 7:49

hrabosata napsal/a:
Nezkoušeli jste si někdo jen tak z legrace spočítat, na kolik vás tenhle koníček vyjde (třeba měsíčně)? Náklady na založení kešky, projetý benzín, nákup geocoinů, CWG a jiných předmětů na výměnu, eventy a tak? Trochu se bojím, že kdybych si ten výpočet udělal, asi bych se vážně zamyslel nad dopadem do rodinného rozpočtu ;)

Teď is uvědomuju, že jsem to omylem hodil do Poradny, ač by to mělo asi být v Obecných.

Geocaching se da hrat i zcela zdarma.. :-)
zakladni investice je GPS přístroj. který se da sehnad i za male penize..
Keš se dá udělat i co dům dá.
Benzín nepotrebuji jezdím na kole či pešky.
I takhle se da lovit :-) :-)
  • 0

#94 Autacek

Autacek

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 744 příspěvků(y)

Publikováno 22 červenec 2011 - 8:37

R-A-von-B napsal/a:
Co vlastně je tak skvělé na těch moderních gpskách (Oregon&spol.), že za ně jste ochotní vyplácnout 10 kKč?

Tak, řekl bych, vyzkoušej ten rozdíl a uvidíš.

Ostatně, Favorit 136L za 5.000,- tě taky doveze z místa na místo a svoji úlohu splní, ale jsou i tací, co mají své fáro i 500x dražší.

A garantuju ti, že rozdíl u té GPS je mnohem markantnější a skutečně jej pocítíš a hlavně využiješ.
  • 0

#95 Valicek1

Valicek1

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 595 příspěvků(y)

Publikováno 22 červenec 2011 - 9:00

Já si to počítal, jediná investice byla 500 korun do PM, jináč teď 260 za GeoCoin a ještě 400 za CWG, který si objednávám tento týden
  • 0
Abych nebyl kačer teoretik, mám si raděj zajet na nějaký PT??

#96 Popina

Popina

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 435 příspěvků(y)

Publikováno 22 červenec 2011 - 22:29

tomi-h a tweety napsal/a:

R-A-von-B napsal/a:

My v tom vidíme hlavní výhodu (teda u Oregona a výš), že si můžeš zahrát Wherigo. Ale to už tu bylo řečeno. A hlavně se mi líbí tahle věc. Hodně cestujeme, takže nahrajeme kešky z okolí kam jedem a pak najdeme jen nejblížší. Téměř žádná domácí příprava, na kterou téměř není čas...Všechno v jednom přístroji, bez potřeby internetu apod.

Hm, já hraju Wherigo na svém stařičkém mobilu taky :-)
  • 0
Kačica - označení kačerky. Geodežing - není třeba vysvětlovat. Chodím s o dvanáct let starší Terexičkou :-)

#97 h0--

h0--

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 141 příspěvků(y)

Publikováno 22 červenec 2011 - 23:07

WIG neřeším. Listingy nemám. Fakt, že mám u sebe mapu ČR/Evropy (a odpovídající množství keší) a můžu jet na bajku kam chci, je k nezaplacení. Nový Oregon/62 bych nekupoval, 10k za takovou krabičku je moc. To, že neklikám keše po jedné, ale "po tisících" šetří hrozně moc jinak zbytečně spálenýho času. Jestli umí Háčko POI netuším. To je jedna z těch rozhodujících věcí. Teoreticky na to stačí i PDA. Jen na dvě tužkovky nevydrží dva dny lovení. :))
  • 0

Lovím zážitky a zakládám body. | https://openstreetmap.cz/

#98 Klicnik team

Klicnik team

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 32 příspěvků(y)

Publikováno 23 červenec 2011 - 7:19

R-A-von-B napsal/a:
Jakožto spokojenému majiteli stařičkého Etrexu Háčka (koupeného v roce 2005 za 1500 korun z druhé ruky) mi už delší dobu vrtá hlavou: Co vlastně je tak skvělé na těch moderních gpskách (Oregon&spol.), že za ně jste ochotní vyplácnout 10 kKč?

Podívej, ono je to celé o úhlu pohledu. Samozřejmě že stačí jít za šipkou, ale jsou lidé, kteří si připlatí za to, že svoji polohu vidí na mapě na displeji a tato informace pro ně má hodnotu, za kterou jsou ochotni zaplatit. Nebo si do GPS stáhnou kompletní listing a neřeší papírky nebo PDA. Někdo třeba používá stejnou GPS i v autě, i já jsem najezdil tisíce kilometrů s šedesátkou, i když místo Pavla Lišky jenom pípá. Ono totiž není důležité, jakou máš GPS. Důležité je, jestli ti vyhovuje a jsi s ní spokojený. Pak je všechno v pořádku a jak má být ;)

Mimochodem - než jsem si koupil GPSmap60C, taky jsem moc nechápal, co všichni na těch barevných mapách mají ;)

No a pokud jde o finanční náročnost, tak zde platí "jaký si to uděláš, takový to máš". Můžeš hledat s mobilem v okolí bydliště a máš náklady nula nic. Můžeš zakládat cache v krabičkách od ťik-ťaku a taky máš náklady +/- nulové. Taky můžeš dělat "pořádné" velké cache, které prostě stojí peníze (ammo box, lock&lock, logbook, vybavení). Můžeš investovat do TB, GC, CWG. Můžeš vyrážet desítky i stovky kilometrů na cache. Je to jenom o tom, co si můžeš dovolit a co jsi ochotný tomuto koníčku obětovat. Ono to je jako v té reklamě od Master Card - spoustu věcí si můžeš koupit, ale něco je k nezaplacení.
  • 0

#99 Trnec

Trnec

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 135 příspěvků(y)

Publikováno 23 červenec 2011 - 7:54

Hm, tohle je tema, ze kteryho mi beha mraz po zadech. Nerad totiz zpetne propocitavam uvaleny prachy. Parkrat jsem si rikal, ze bych to teda za toho 3,5 roku loveni spocital a tohle tema byl posledni impulz. Nebudu tady vypisovat jednotlive polozky, ale musim zminit to, ze do konecneho "hrubeho" vypoctu jsou zapocteny veci jako skutr, gps, mobil, batoh, spacak, jidlo, verejna doprava, ubytovani v hotelech, benzin a ostatni ptakoviny. Takze, od zacatku roku 2008 jsem nasel 421 kesi (coz je nic moc, protoze jsem sezonni kacer - to jde ostatne videt v mych statistikach...) a jeden bodik me stal dle mych vypoctu v prumeru 140Kc... coz je cifra, ktera mi rika, ze uz nemam nic pocitat a radeji se zamyslet nad mou rozezranosti a posedlosti geocachingem...(megaevent v Plzni tomu jeste pomuze) PS: Gps za 10K? Pokud na to clovek ma a je pohodlny, tak proc ne. Ja jsem typ cloveka, ktery nez by daval takovy balik za hotove reseni radsi neco pohleda a nauci se. Z toho plyne moje reseni - Garmin eTrex H + Samsung GH-i5500 + Locus a kdyz uz jde do tuhyho tak HP Pavilion DM3 + O2 internet na cesty za 200/mesicne... WIG zatim neresim, ale s touto kombinaci se toho nebojim. PS2: tento prispevek pisu v mirne podrousilem stavu, takze ho mozna, az vystrizlivim, smazu :-D
  • 0
Garmin eTrex H, HP Pavilion dm3, Geoget, Locus, WhereIGo ... Vek? To je ta doba, po kterou sbiram ty plastove krabicky na potraviny...

#100 Mr.FiFa

Mr.FiFa

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 80 příspěvků(y)

Publikováno 23 červenec 2011 - 18:08

Ja mam akorat T-Mobile move za 499,- od T-mobile v kombinaci Bav se smých 5 + Internet v mobilu klasik a cekam na razitko http://www.gravirova...mprinterQ12.jpg za 179,- A projistotu digitální kompas za 329,- Takze 1007,- neni zas tolik.
  • 0

7 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 7 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama