Publikováno 02 September 2011 - 9:00
Mě osobně se toto příliš nelíbí. Pro mě to jsou jen body navíc, ale celkově se vším všudy to nedělá dobrotu.
K duplicitě - jasně, podle pravidel se to může, každá krabka který je hezčí je lepší. Ale, pokud už na místě nějaká je, tak prostě zakládat ještě tu naprosto stejnou keš, akorát s tím že je krabka o velikost větší a zatím snad hezčí, mi přijde vůči ownerovi původní keše docela nefér. Je to bytečnost, protože pochybuju že se třeba v hrabyni dubluje pro to, aby tam byla hezčí keš, ale pro to, aby se prostě někam nějaká uvrtla.
Vidím to tak že prostě vznikl plán založit 100 keší na pěkných místech, bez ohledu na to, jestli tam keše už jsou nebo ne. Protože projekt msgc potřebuje umístit 100 keší, a musí to být nějaký významná místa, tak se tma prostě dají. je to kravina už předem, protože zákonitě se dublovat bude ve většině případů jelikož téměř všechny zajímavá a významná místa jako zámky nebo památníky už jsou obsazena.
Radost z toho že najdu hezkou krabku sice je větší, ale co z toho, je to jen bod, né nic speciálního když už tam jedna je a to just ta stejná. Kdyby se dublovalo mysterkou nebo multinou, wigem, letterboxem... neřeknu ani n, to je v pohodě, v některých případech i dobře. Ale dublovat tradičku tradičkou naprosto stejnou, vzdálenou od původní jen na kolizi +- pár metrů....
Silně pochybuju že tohle nějak zvýší turismus, podle mě to zvýší akorát počet lidí typu "viděl jsem to v ordinaci v růžové zahradě", nebo taky obyč. mudlů, protože jak se na to nalepí akce nějaké organizace typu školy nebo táboru, tak ty kešky pujdou dřív či později do háje.
Není mi nic do toho, podle čeho kdo jak zakládá keše, ale podle mě to není o tom, že si předem řeknu, že založím 100 keší a prostě je někam narvu, ale to že si najdu místa kam se hodí a podle toho je udělám.
Ohánět se tím, že v raduni je původní keška pomalu na odpis je taky kravina. Pořád tam je a je hratelná, i když nedávno ji někdo nejspíš vymudlil. To nic nemění na tom, že pokud si někdo přeje, aby tam byla hezká keš, může jít a spravi ji, nebo nějak adoptovat, když owner už se tomu nevěnuje.
A má-li to propagovat i geocaching, tak bych řekl že ho to spíš lehce degraduje. Gc není jen o tom že krabka má bejt hezká, nová a plná pěknejch věcí, to je jen jeden aspekt z mnoha dalších.
Ohledně penez si nemá cenu stěžovat tady, protože to už je i věc ministrů a dalších lidí co maj na starost fondy atd...
Nicméně muj názor je ten, že si dokážu představit lepší způsob, jak využít takové peníze i na rozvoj turismu.
Je to už ale jedno, ten projekt se nezruší a my si časem zvyknem.
Ano, v geocachingu je spousta komerce. To neznamená, že se musí tvořit stále další, byt jen malá. Potom si nemáme nárok na to stěžovat, ani se tomu divit.