Přejít na obsah

Fotka

Rumunský banát - článek + info na cestu

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
21 odpovědí na toto téma

#1 Kapsa

Kapsa

Kapsa

• Members
  • PipPipPip
  • 3 084 příspěvků(y)

Publikováno 26 únor 2012 - 13:36

Nedávno jsme tu probírali Rumunský Banát, kde žije početná česká komunita.
Pokud Vás to zaujalo, koukněte na článek u mě na webu :

http://www.michalkup...-banatu-32.html

Jaro se blíží, ideální doba k návštěvě a vězte, že zakešováno je tam také velmi slušně.
  • 0
www.michalkupsa.cz - můj web o cestování, fotografování a geocachingu.

#2 dr.vota

dr.vota

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 5 455 příspěvků(y)

Publikováno 26 únor 2012 - 14:00

Hezký. Co přesně znamená "do Bígru se běžným osobním autem vůbec nedostanete"? Jak tam ta cesta vypadá a odkud se tam dá nejlíp dostat?
  • 0

#3 Kapsa

Kapsa

Kapsa

• Members
  • PipPipPip
  • 3 084 příspěvků(y)

Publikováno 26 únor 2012 - 14:08

dr.vota napsal/a:Hezký.
Co přesně znamená "do Bígru se běžným osobním autem vůbec nedostanete"? Jak tam ta cesta vypadá a odkud se tam dá nejlíp dostat?

No, to je takovy tezky - da se tam dojet nakladakem a nebo terennim autem celkem bezne. Osobakem se to fakt hodne lisi, zalezi na konkretnim aute a taky na okamzitych podminkach. Jezdi se tam od Dunaje po docela dlouhe (cca 15km) a silene klikate ceste, jejiz kvalita se prubezne neustale meni - nejhorsi je na jare po tani, nejlepsi je na podzim, kdyz je to nejhorsi opravene a tak porad dokola .... ;)
Nejlip se tam da dostat pesky, pekne poctive vandrem od jedne ceske vesnice ke druhe. V ramci projektu nadace Clovek v tisni je tam vytvorena sit turistickych znacek + kvalitni mapa k tomu (mapa i znacky jsou cesky standard KCT).
  • 0

#4 Slashiik

Slashiik

Slashiik

• Members
  • PipPipPip
  • 141 příspěvků(y)

Publikováno 26 únor 2012 - 16:09

No nevim ta cesta uz je slusna, tedy minuly predminuly leto, problem muze byt zjara kdyz bejvaj sesuvy, ale ten samej problem je i na Rovensko, pokud bude slusny pocasi tim mysli, ze nebude lejt 14 dni nemel by byt problem se do Bigru osobakem dostat.

Ta cerna kuchyne http://www.michalkup...vensku-612.html je naproti Pelnarovi v tom polorozpadlim domku co vlasni clovek v tisni ? Byl jsem tam predloni a vypadalo to o dost hure :D.
  • 0

#5 dr.vota

dr.vota

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 5 455 příspěvků(y)

Publikováno 26 únor 2012 - 17:01

Slashiik napsal/a:
No nevim ta cesta uz je slusna, tedy minuly predminuly leto, problem muze byt zjara kdyz bejvaj sesuvy, ale ten samej problem je i na Rovensko, pokud bude slusny pocasi tim mysli, ze nebude lejt 14 dni nemel by byt problem se do Bigru osobakem dostat.

Ta cerna kuchyne http://www.michalkup...vensku-612.html je naproti Pelnarovi v tom polorozpadlim domku co vlasni clovek v tisni ? Byl jsem tam predloni a vypadalo to o dost hure :D.

předpokládám, že dřív než červenec-srpen bych tam stejně nejel:)
  • 0

#6 Kapsa

Kapsa

Kapsa

• Members
  • PipPipPip
  • 3 084 příspěvků(y)

Publikováno 26 únor 2012 - 17:16

dr.vota napsal/a: předpokládám, že dřív než červenec-srpen bych tam stejně nejel:)

Prazdniny nedoporucuju, je tam dost zivo a taky vedro. Lepsi je pozdni jaro nebo stred podzimu.
  • 0

#7 dr.vota

dr.vota

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 5 455 příspěvků(y)

Publikováno 26 únor 2012 - 17:47

kapsa napsal/a:

dr.vota napsal/a: předpokládám, že dřív než červenec-srpen bych tam stejně nejel:)

Prazdniny nedoporucuju, je tam dost zivo a taky vedro. Lepsi je pozdni jaro nebo stred podzimu.

to je sice dobrá rada, to chápu, ale těžko realizovatelné během školního roku ;)
  • 0

#8 Kapsa

Kapsa

Kapsa

• Members
  • PipPipPip
  • 3 084 příspěvků(y)

Publikováno 27 únor 2012 - 8:03

dr.vota napsal/a: to je sice dobrá rada, to chápu, ale těžko realizovatelné během školního roku ;)

A jooooo, tak to pak spis az na konci - v cervenci fakt dost lidi a hlavne to vedro, i kdyz nevim, treba to snasis lip jak ja .... :)
  • 0

#9 Slashiik

Slashiik

Slashiik

• Members
  • PipPipPip
  • 141 příspěvků(y)

Publikováno 27 únor 2012 - 8:08

V srpnu neni problem najit podzim na kazdym kroku, buky opadany listi vsechno suchy, kdyz je teda pekny leto.
  • 0

#10 Kapsa

Kapsa

Kapsa

• Members
  • PipPipPip
  • 3 084 příspěvků(y)

Publikováno 27 únor 2012 - 11:28

Slashiik napsal/a: V srpnu neni problem najit podzim na kazdym kroku, buky opadany listi vsechno suchy, kdyz je teda pekny leto.

Joooooooo, ty buky, kdyz se vybarvi, to je parada .... :)
  • 0

#11 Slashiik

Slashiik

Slashiik

• Members
  • PipPipPip
  • 141 příspěvků(y)

Publikováno 18 červenec 2012 - 15:41

Tak do Banátu letos jedu v půlce srpna na festival, http://www.festivalbanat.cz/ cestu domu bych rád zvolil západním směrem až k Jadranu a pak na sever :), koukám do mapy a nevím, kterou cestu zvolit (nechci jet ze Srbska po dálnici na Záhřeb radši bych nějak přes B&H)? Máte to někdo najetý můžete poradit ?
  • 0

#12 Slashiik

Slashiik

Slashiik

• Members
  • PipPipPip
  • 141 příspěvků(y)

Publikováno 19 červenec 2012 - 8:04

Tak jsem vymyslel tuhle trasu http://goo.gl/maps/H2sA (neni definitivni) a potreboval bych vedet jestli jste nekdo nejel mezi Gostivar-Debar-Lezhe, jak ta cesta prez narodni park vypada atd. dik, pripadne nejake dalsi info vítáno :)
  • 0

#13 michal_a_jana

michal_a_jana

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 426 příspěvků(y)

Publikováno 19 červenec 2012 - 8:35

Dalboset-Rovensko je nova sotolinova cesta z penez EU, tam by nemel byt problem.
  • 0

#14 Sagapo

Sagapo

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 92 příspěvků(y)

Publikováno 19 červenec 2012 - 8:58

Jen na okraj - z Rovenska na festival do Eibenthálu/Ujbányje a zpět plánujete jít pěšky?
  • 0

#15 bender-king

bender-king

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 285 příspěvků(y)

Publikováno 19 červenec 2012 - 11:51

Slashiik napsal/a:
Gostivar-Debar-Lezhe

Z te trasy jsme jeli pred tydnem jen kousek, dalnice Nis - Leskovac, kvalitni povrch, jedna mytnice, plati se 2.5E, pak prujezd horama na Vranje, docela v pohode, v tech omezenich obcas meri. Posledni usek pred makedonskou hranici se buduje dalnice a je tam 60ka, kterou nikdo moc neresi, policie nezahlednuta. Prechod do Makedonie - zalezi, jak se trefite do terminu, kdy se turecti nemci/svicari... presouvaji do Turecka. Obecne vikend bude horsi, pres tyden asi pohoda. Hned za hranici v Makedonii uz zacina M1, na mytnici se plati 1E (nebo 50DN). Po prejezdu na M4 u Skopje - dalnice na Gostivar je mytnic snad 5, mytne je tak ruzne od 10 do 60 eurocentu. Na mytnicich, pri platbe v E obcas vraci v jejich dinarach... nekdy i v eurech. Myto se da platit i kartou. Povrch te M4 dalnice je naprosto dokonaly. Po ceste je benzinek docela dost, i na evropske urovni, prodejna, restaurace, WC a karty berou. Prujezd Gostivarem - v pohode, asi 1 -2 semafory... zaujalo me to odpocitavani casu do okamziku, kdy padne zelena :). Dal uz vede slusna silnice 1 tridy, do kopcu vetsinou 3pruhy. Ta cesta na Debar by mela byt v pohode asfaltka, ale tou jsme sami nejeli. Prechod do Albanie , mame zkusenost s prechodem u Lin ( u jezera Ohrid ) a s tim u Konispolu (do Recka). Zadne problemy nedelali a nic nekontrolovali. Na rozdil od drivejsich let nechteji vystavovat zadne potvrzeni na auto a pro Cechy ani zadne poplatky. Staci standarte predkladat zelenou kartu a maly technicak.
V Albanii je kvalita silnic docela nevyrovnana, misty je krasna silnice 1. tridy, napr. Kakavia - Gjirokaster nebo Korce - Pogradec. Jinde, z nasi zkusenosti prujezd horami kolem Leskoviku vylozene silena ;) tisice serpentin po skalnich plotnach bez svodidel a poradne krajnice, miliony der, totalne rozbita uzoucka okrska, obcas i bez asfaltu, obcas se objizdi kus silnice co spadla kamsi dolu... I na tech sirokych silnicich prekvapi omezeni rychlosti na 40km pred krizovatkami a dost policejnich kontrol. Nicmene cizince (alespon z nasi zkusenosti) nestavi. A take prekvapi jak nefunguji dopravni predpisy - to ze jste na hlavni silnici opravdu neznamena, ze ten co prijizdi z te vedlejsi vam da prednost, mozna tak, kdyz budete vic troubit :) Albanci troubi porad, na tech krizovatkach, do zatacek... V obcich je 40kmh, mimo 80kmh. V Albanii jsme nenarazili na benzinku, kde by brali karty, ale pry i takove jsou. Da se vybrat z bankomatu, ty jsou v kazdem trochu vetsim mestecku ( Jestli chces, zbylo nam asi 2000LEK :) ).
  • 0

#16 Slashiik

Slashiik

Slashiik

• Members
  • PipPipPip
  • 141 příspěvků(y)

Publikováno 19 červenec 2012 - 13:14

[quote]michal_a_jana napsal/a:
Dalboset-Rovensko je nova sotolinova cesta z penez EU, tam by nemel byt problem.[/quote]
diky vim, kamosi jezdi na Rovensko jak na chalupu tak z tehle oblasti mam cerstve info :)
[quote]Sagapo napsal/a:
Jen na okraj - z Rovenska na festival do Eibenthálu/Ujbányje a zpět plánujete jít pěšky?[/quote]
nee vozem :)
quote]bender-king napsal/a:
...[/quote]
diky, musim to zkouknou na mape, jeste jsem premyslel jestli se nevyhnout tomu prejezdu hor mezi Makedonii a Albanii zkratkou pres Recko :), kudy kam jste jeli vy ? nemas nejakou mapu trasy ?
  • 0

#17 Sagapo

Sagapo

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 92 příspěvků(y)

Publikováno 19 červenec 2012 - 13:24

Slashiik napsal/a:

Právě mě zarazilo to v mapě zadané Rovensko.

Jinak když si vzpomeneš a dáš pak vědět, jak vypadá cesta do Eibenthálu od jihu, budu ráda. Byla jsem tam teď, ale prý se měla/má opravovat, tak jen pro představu, jak to tam vypadá ...
  • 0

#18 Slashiik

Slashiik

Slashiik

• Members
  • PipPipPip
  • 141 příspěvků(y)

Publikováno 19 červenec 2012 - 13:30

Sagapo napsal/a:

Slashiik napsal/a:

Právě mě zarazilo to v mapě zadané Rovensko.

Jinak když si vzpomeneš a dáš pak vědět, jak vypadá cesta do Eibenthálu od jihu, budu ráda. Byla jsem tam teď, ale prý se měla/má opravovat, tak jen pro představu, jak to tam vypadá ...

zadal jsem ho jen tak od boku, abych vedel km, jinak Rovensko pouziju jako zakladnu kde se par dni pred a po festivalu zdrzim :)
  • 0

#19 bender-king

bender-king

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 285 příspěvků(y)

Publikováno 19 červenec 2012 - 14:54

Slashiik napsal/a:
kudy kam jste jeli vy?

My jsme tu Albanii jeli opacne, nicmene, nasi trasu bych jako inspiraci nebral.
Jeli jsme z Recka na ten Konispol, pak Butrint http://cs.wikipedia.org/wiki/Butrint,GC32Q2J a GC1HKV4 , nejdriv je nova, siroka asfaltka, pak sotolina, pak takova ceska derata okrska a pak u Butrintu prevoz (3E) , to archeologicke naleziste (6E) stoji za navstevu, je toho tam docela dost, nejen ta keska :). Pak jsme jeli na Sarande a nahoru po SH99 (takova okrska), tam je Syri i Kalter (200LEK) GC36X5E a dal nahoru na Jergucat, silnice uzka, ale docela v pohode. Pak na zapad po SH4 na Gjirokaster http://cs.wikipedia....iki/Gjirokastër a pak pred Tepelene nahoru do hor - Kelcyre, Permet, Leskovik, Erseke, Korce (kvalita cesty nic moc, viz predchozi prispevek) ,cestou jsou GC1E408 a GC2AEXN - tam je restaurace a camp. Pak jsme jeli na Pogradec a nahoru kolem jezera Ohrid na Lin GC1E16N a do Makedonie...

PS:

Pokud se chces vyhnout horam a jet po relatvni slusne silnici, tak asi jet Makedonii dal dolu po M4 za Strugu - silnice jak jsme psal, do kopce 3 pruhu, siroka.. do AL prejet pred tim Linem, doprava na Perrenjas a porad dal po SH3 az do Elbasanu - silnice by tam mela byt slusna (alespon ten zacatek u MK byl hodne slusny, nedavno rekonstruovany) a dal na Tiranu by take nemel byt problem.
Ta tvoje trasa, co jsi sem daval, myslim ze tam je Albanii dost useku po sotoline.

PS2:
Tva trasa vede po SH6 - tohle je fotka teto silnice z roku 2006, dobra ne? :) :
http://www.panoramio.com/photo/186734

Ale toto je o pak km dal a 3 roky pozdeji...:
http://www.panoramio.../photo/26213889
  • 0

#20 bender-king

bender-king

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 285 příspěvků(y)

Publikováno 20 červenec 2012 - 7:08

Slashiik napsal/a:
...jeste jsem premyslel jestli se nevyhnout tomu prejezdu hor mezi Makedonii a Albanii

Protoze me tvuj napad na prujezd touto trasou zaujal, tak jsem tu tvoji trasu Albanii prosel podrobneji a vypada to, ze i useky, co na fotomapach vypadaji jako sotolina jsou dnes slusna asfaltka, viz fotky na Panoramio a jine.. Zrejme se to tyka cele SH6. Prujezd NP na makedonske strane podle fotomapy take zcela bez problemu. Trasa o ktere se zminuji v predchozim prispevku by tak byla zbytecna zajizdka a navic by ses nevyhnul prujezdu Tiranou, coz vzhledem k albanskemu zpusobu jizdy, by nebylo nic moc prijemneho..
  • 0

4 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 4 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama