: Pokud někdo založí asociaci, která má podle stanov již měsíc jednat i za mě (protože si zosobuje jednat za geocaching a geocachery obecně), aniž bych mohl vyjádřit (ne)souhlas, nebo o tom aspoň věděl, s nulovou informovaností ze strany asociace, tak mám právo aby se mi to nelíbilo již z těchto důvodů
Nekdo tu zminil KČT. To je myslim velmi dobry priklad k zamysleni pro vsechny hysteriky (i ty, kteri to o sobe nevedi).
Cituji z uvodniho webu KČT: "Historie KČT sahá do roku 1888, kdy byl Klub založen skupinou vlastenců okolo Vojty Náprstka. Dnes má necelých 40 tisíc členů, z toho téměř čtvrtinu mládeže."
A dnes, po vice nez 100 letech...?
- turistika je v nasich zemich velmi siroky pojem, spousta lidi ji provozuje individualne
- nikdo nemusi mit nejakou legitimaci, platit nekde clenske prispevky a kdesi cosi, aby se mohl sebrat a jit na vylet
- kdyz nekam prijde zastupce KCT, snad nikdo jej automaticky nepovazuje za zastupce VSECH turistu a vyletniku a ... v CR (alespon pokud vim), i kdyby to dotycny o sobe snad tvrdil
- kdyz nekudy prochazim coby turista nebo vyletnik, nesetkavam se s tim, ze by me prosty lid automaticky hazel do jednoho pytle s KCT
- KCT jiste organizuje nejaka setkani, pochody a podobne, jedna pri tom s mistnimi urady atd. atd.
- ruzni dalsi lide organizuji ruzna setkani, pochody a podobne, jednaji pri tom s mistnimi urady atd., pricemz nemaji a nemusi mit nic spolecneho s KCT
Jiste by se dalo doplnit hodne vselijakych prikladu, ale babrat se s tim nebudu.
Nekomu je jiste davno jasne, kam mirim, nekomu to ani asi dalsich deset prikladu neosvetli.
Jen pro spravny kontext - nejsem clenem KCT, v podstate jen vim, ze existuje, ale priznam se, ze o jejich cinnost nemam nijak detailni prehled. Vim treba, ze spravuji sit znacenych tras, kterou osobne vubec k nicemu nepotrebuju, ale zaroven vim velmi dobre, ze pro spoustu jinych lidi je to vec v urcitem ohledu temer nepostradatelna. Dale vim, ze diky spolupraci KCT s VKU je na trhu jedna velmi dobra edice map. Opet, velmi podobne - tuto skutecnost muzu s povdekem vyuzit, nebo ji uplne v klidu ignorovat a koupit si mapu od nakladatelstvi Mapy Franty Voprsalka.
Co takhle uplne jiny priklad?
Hodne jezdim na kole, skoro porad a skoro vsude.
Vim, ze existuje mj. ČEMBA - Česká mountainbikova asociace, taky uz dobrych par let. Opet o nich v podstate moc nevim, z toho mala tusim, ze jsou spis trochu na jine vlne nez ja, takze se po dalsich informacich ani prilis nepidim, za sve zastupce je nepovazuju a co jsem si zatim vsiml, ani ona organizace se nikde neohani tim, ze vystupuje "taky" mym jmenem. Oni si v ČR v klidu existuji, ja si v ČR v klidu existuju, nemame s tim problem.
Ciste teoreticky bych naopak mohl byt zanicenym clenem obou organizaci (rekneme v alternativni realite).
Ciste teoreticky bych (zase z jineho soudku) mohl na forech venovanych turistice nebo cyklistice vasnive "diskutovat" s kymsi o tom, jak jsou tyto organizace cestou do pekel.
Ciste teoreticky (v dlouhe rade kombinaci) muzu existenci techto organizaci (ne)vnimat, (ne)zjistit si o nich vic informaci, (ne)uvedomit si, ze (ne)maji spolecne zajmy, jako ja, (ne)stat se clenem, (ne)prat jim hodne zdaru v jejich cinnosti, (ne)doufat, ze me osobne (ne)budou nijak "prudit", pokud o to (ne)budu stat, v nejhorsim - a predevsim pak zcela konkretnim - pripade se (ne)zurive (ne)branit...