Přejít na obsah

Fotka

Georadostný koutek:)

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
3631 odpovědí na toto téma

#1881 Kub4

Kub4

acrophobiac :)

• Members
  • PipPipPip
  • 529 příspěvků(y)

Publikováno 21 prosinec 2016 - 14:27

Jestli narážíš s tou severní Moravou na mě, tak by sis měl zopáknout zeměpis :-). Já jsem ještě z Čech;-).

Ovšem v mládí jsem sledoval "Poláky", protože tam dávali "Disneyovky", které u nás byly ještě tou dobou asi zakázány (Tom a Jerry atp.), takže je pravda, že polákům docela rozumím. Určitě mě nenapadlo s nimi komunikovat v angličtině.

Bohužel jsem zjistil, při nějakých rozhovorech s některými poláky, že já rozuměl jim, ale oni nerozuměli mně.

Nevím odkud jsi, takže nevím, proč bych si měl opakovat zeměpis. Já jsem poláky nikdy nechytil, evidentně jsi žil v oblasti, kam sahal jejich kulturní (přinejmneším televizní) vliv. Já jsem nějakou poloviční polštinu poprvé slyšel ve dvaceti letech na návštěvě Českého Těšína (exotika!) pak dlouho dlouho nic a pak až před nedávnem na třech výletech do Polska. Na prvním se mi podařilo objednat si jídlo tak, že mi přinesli asi dvacet porcí (nějakým záhadným způsobem pochopili mou objednávku jako skupinovou). Další drobná kulinářská nedorozumění nepočítám, pokud jsem dostal něco jedlého (jednou jsem dostal misku horké vody) a v přiměřeném množství, považoval jsem komunikaci za úspěšnou. Na posledním výletě mě spolužák a spolužačka prohlásili za mluvčího, protože umím ty jazyky (umím průměrně anglicky a pak dalších asi deset jazyků na úrovni první nebo druhé lekce učebnice pro začátečníky). Navíc mě prohlásili i za navigátora, přičemž jediná mapa, kterou jsme měli, byl jakýsi polský autoatlas kde na sousedních stránkach silnice vůbec nenavazovaly a bylo i zpřeházené pořadí vesnic na cestě. Výlet to byl povedený, ale šlo by podle něj natočit ještě lepší komediální road movie, polovina zápletky by souvisela s jazykovými nedorozuměními a druhá polovina s naprostým navigačním chaosem :) ...

Tento příspěvek byl upraven od Kub4: 21 prosinec 2016 - 14:31

• 0

You are leaving the map zone database. You are on your own, Claire.

#1882 mpik

mpik

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 8 812 příspěvků(y)

Publikováno 21 prosinec 2016 - 18:51

Měl jsem dva spolužáky, z Jičína a z Ostravy. Oba uměli polsky a občas to předváděli. Navzájem si nerozuměli. Tedy rozuměli, ale dohadovali se, že tohle se říká jinak. Asi je několik různých polštin. Alespoň u nás.

• 0

#1883 Kub4

Kub4

• Members
  • PipPipPip
  • 529 příspěvků(y)

Publikováno 21 prosinec 2016 - 18:55

Tož to je normální. S jakou hořkostí jsem vzpomínal na čtyři roky gymnaziální buzerace s němčinou - biflování slovíček s příslušnými členy - když se tři mí němečtí kolegové v hospodě pohádali o člen u nějakého běžného slova, každý obhajoval jinou variantu. A to byli všichni tři z různých měst v Bavorsku.

• 0

#1884 bella-donna

bella-donna

z ZZ9 Plural Z Alpha

• Members
  • PipPipPip
  • 458 příspěvků(y)

Publikováno 21 prosinec 2016 - 21:11

Speciálně ten Český Těšín - většina lidí zde umí česky, polsky a "po našomu" (my, příbuzní místních, tomu říkáme chachařina, oficiálně se to jmenuje slezkopolské nářečí). Trojjazyčnost je především díky tomu, že v Polsku si za vzdělání dost připlatíte (sešity, učebnice), proto většina lidí z pohraničí volí školy zřizované ČR (buď s českým, nebo s polským vyučovacím jazykem - ale děti se stejně domlouvají chachařinou).

Tento dialekt se stává dost velkým byznysem vhodným pro dotace z EU.

Tento příspěvek byl upraven od bella-donna: 21 prosinec 2016 - 21:14

• 0

#1885 Nemo02

Nemo02

Nemo02

• Members
  • PipPipPip
  • 393 příspěvků(y)

Publikováno 22 prosinec 2016 - 8:34

bella-donna:

Oficiálně se to jmenuje "nářečí česko-polského smíšeného pruhu". U nás tomu říkáme "po našymu" nebo "po naszymu".

Já to bohužel neovládám, jsem plně počeštěný (až na ten krótky zobak). Ale moje matka si ani neuvědomuje, že když někoho potká, že s ním mluví po našymu.

Jestlí chceš slyšet chachařinu, doporučuju navštívit Jablunkovsko.

• 0

#1886 Jacka

Jacka

Zlobení je dovoleno :D

• Members
  • PipPipPip
  • 4 214 příspěvků(y)

Publikováno 22 prosinec 2016 - 9:10

Jestlí chceš slyšet chachařinu, doporučuju navštívit Jablunkovsko.

Se slzou v oku jsem vzpomněla na svého spolužáka z VŠ, který, když se mnou začal diskutovat o věcech filosofických a náboženských, se dočkal od své ateistické babičky napomenutí: "Ja ci tego Panbućka z głovy vymłacem." :D

Jinak podle mě je polština zcela srozumitelná, jakmile si na ni člověk trošku zvykne. Já jsem na ni narazali prvně asi tak ve 20 (pocházím z divokého Západu :D) a trvalo mi to den, než jsem začala rozumět, a asi 3 dny, než jsem začala mluvit.

• 1

#1887 jardavera

jardavera

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 343 příspěvků(y)

Publikováno 22 prosinec 2016 - 10:04

To by mohlo Jacku zajímat - kousek od Ostravy je za hranicemi celkem rozsáhlá série keší s biblickou tématikou. Jsou to mysterky a je třeba odpovídat na otázky z Bible. Zhruba před rokem jsme jí (ač ateisti) dokončili. Vždy to byla nenáročná procházka zajímavou rovinatou krajinou.

https://www.geocachi...KQ0_11-listopad'>https://www.geocachi...KQ0_11-listopad ...a další...

• 0

Co nevidím, nahmatám . . .

#1888 Kub4

Kub4

• Members
  • PipPipPip
  • 529 příspěvků(y)

Publikováno 22 prosinec 2016 - 11:10

Se slzou v oku jsem vzpomněla na svého spolužáka z VŠ, který, když se mnou začal diskutovat o věcech filosofických a náboženských, se dočkal od své ateistické babičky napomenutí: "Ja ci tego Panbućka z głovy vymłacem." :D

Jinak podle mě je polština zcela srozumitelná, jakmile si na ni člověk trošku zvykne. Já jsem na ni narazali prvně asi tak ve 20 (pocházím z divokého Západu :D) a trvalo mi to den, než jsem začala rozumět, a asi 3 dny, než jsem začala mluvit.

Tak to máš holt talent na jazyky nebo polský geny :) Osobně mám pocit, že bych se dřív naučil klingonštinu, protože ta aspoň není plná false friends :)

Nebo já mám blok na polštinu. Protože třeba v chorvatštině jsem skládal námořní zkoušku a byl jsem schopen odpovídat na chorvatsky kladené otázky (směsí češtiny, posunků a ukazování v mapě, angličtinu nebral).

Tento příspěvek byl upraven od Kub4: 22 prosinec 2016 - 11:11

• 0

#1889 ladislavappl

ladislavappl

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 888 příspěvků(y)

Publikováno 22 prosinec 2016 - 13:11

Jenom bych se rád zeptal: když jsem byl malý, tak babička o někom říkala, že je "Wasserpolák". Možná, že je to hanlivé, až urážlivé označení. Víte někdo, co to vlastně znamená? Děkuji.

Našel jsem např. tohle:

http://www.cs-magazi...p?a=a2005051038

http://nase-rec.ujc....iv.php?art=6617

Zajímavá je teorie, že to možná byli původně Kvádové (germánské obyvatelstvo nahradivší u nás Kelty - v Čechách Markomani (Marobud a spol.) a na Moravě Kvádové. Prý to ale není jisté.

Nechci vyvolávat vědeckou diskusi, ale je ještě běžné tímto výrazem na Ostravsku někoho označovat?

Tento příspěvek byl upraven od ladislavappl: 22 prosinec 2016 - 13:36

• 0
Quaerendo invenietis (Kdo hledá, najde).

#1890 mpik

mpik

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 8 812 příspěvků(y)

Publikováno 22 prosinec 2016 - 13:52

Tohle je opravdu georadost. Moji keš zalogoval MT-Jonea. Koho ještě nezalogoval, ten jako by nebyl.

• 0

#1891 taxoft

taxoft

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 645 příspěvků(y)

Publikováno 22 prosinec 2016 - 13:55

Jen zalogoval nebo i navštívil?

• 0

Dobrovolník si myslí, že ví, co je správné, a dělá to. Aktivista si myslí, že ví, co je správné, a nutí to dělat ty ostatní.

#1892 jilovak

jilovak

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 72 příspěvků(y)

Publikováno 22 prosinec 2016 - 14:19

Přeji všem hodně štěstí a krásných kešek v roce 2017

• 1

#1893 KulisekW

KulisekW

KulisekW

• Members
  • PipPipPip
  • 2 237 příspěvků(y)

Publikováno 23 prosinec 2016 - 15:28

Právě jsem zjistil, že můj TB Medvídek Vendelín se  včera večer objevil na eventu jen kousek ode mne. Škoda, že jsme se minuli, shledání by mne potěšilo ještě více. :) Dnešním dnem jsem také konečně dorazil domů, kde na mne čekal krásný nový Geokalendář 2017 se spoustou krásných fotografií (a také několika mými :rolleyes: ). Však nejvíce mne potěšily dvě obálky s dřevěným překvapěním od Zvědavky a Zvěřince, kterým tímto děkuji za krásné kulaté dárečky! :)
Tak hezké svátky všem! ;)

• 0

#1894 MK1977

MK1977

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 276 příspěvků(y)

Publikováno 23 prosinec 2016 - 19:43

Právě jsem zjistil, že můj TB Medvídek Vendelín se  včera večer objevil na eventu jen kousek ode mne. Škoda, že jsme se minuli, shledání by mne potěšilo ještě více. :)

Tak to mi připomnělo můj aktuálně nalezený MK1977 - Geo-Achievement Finds 1,000 Geocoin, který se po půl roce vynořil z archívní keše a krátce na to jsem dostal nabídku na setkání s ním. Akorát, že on byl na cestě směrem ke mně (Přelouč/Pardubice) a já na cestě směr Kladno. :)

Tento příspěvek byl upraven od MK1977: 23 prosinec 2016 - 19:43

• 0

#1895 kalubr

kalubr

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 648 příspěvků(y)

Publikováno 24 prosinec 2016 - 20:54

Závěr toho logu je dobrý, ne?
https://coord.info/GLPYJNY0
  • 1

#1896 Jerry 68

Jerry 68

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 447 příspěvků(y)

Publikováno 24 prosinec 2016 - 21:18

No jestli ten policajt loví zločince, tak, jak Pepa kešky, tak potěš koště :-) .
  • 4
Čas strávený v Chřibech se nepočítá:-).

#1897 tomy.22

tomy.22

MODERATORS

• Moderators
  • 2 411 příspěvků(y)

Publikováno 24 prosinec 2016 - 22:19

Myslíš něco na ten způsob stůj nebo po tobě hodím CWG? :D

• 3

#1898 zvedavkanocni

zvedavkanocni

recesistka

• Members
  • PipPipPip
  • 4 040 příspěvků(y)

Publikováno 29 prosinec 2016 - 9:40

Nějak málo radosti kolem svátků - že by se všichni léčili z viróz ? Mně i tak udělalo radost skládání puzzlí na adrese z odkazu phrkt a MikiHamzův puzzlíkový bookmark. Tam jsem pro jistotu ještě s luštěním nezačala, protože bych určitě už nic jiného nedělala. :D

• 2

#1899 mr3ska

mr3ska

Optimista

• Members
  • PipPipPip
  • 1 982 příspěvků(y)

Publikováno 29 prosinec 2016 - 20:56

Dneska jsem si udělal vejlet a po delší době se mi stalo, že jsem udělil víc než 1FP. Mám radost. Bude-li mít někdo cestu, tyhle kešky jsou moc fajn udělané - GC6R1MTGC3JWW2

• 0

Outdoor: Oregon 700, Colorado 300, fenix5x

Zápisník: http://mr3ska.onelove.cz/

(Oregon 6xx jednodušejiVlastní ikonky waypointů i bez .gpi)

"Když tu keš tak moc chceš tak si pro ni sakra běž..."

Poslední článek: Telefon jako uložiště tras pro GarminOdolný Xcover 3 VE

"The Universe is made of protons, neutrons, electrons and morons"

#1900 Zverinec

Zverinec

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 163 příspěvků(y)

Publikováno 30 prosinec 2016 - 11:47

Dneska jsem si udělal vejlet a po delší době se mi stalo, že jsem udělil víc než 1FP. Mám radost. Bude-li mít někdo cestu, tyhle kešky jsou moc fajn udělané - GC6R1MTGC3JWW2

Škoda, žes to nenapsal dřív, sháněla jsem parťáka na keše :)

• 0

1 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 1 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama