Offline (turistická) mapa pro Android
Publikováno 02 říjen 2016 - 20:30
Publikováno 02 říjen 2016 - 20:43
Ahoj, když už se řeší velikosti mapových prvků, tak bych se přimlouval za zvětšení ikon bodů. Při použití tématu se zvětšeným písmem často není poznat k čemu popis patří. Některé ikony jsou tak malé, že nejsou vidět skoro vůbec, například bránu (gate) jsem hledal hodně dlouho i s použitím funkce lupa. Je tam ale vypadá jak smítko na displeji. Podobně jsou na tom ikony guidepost, supermarket, school a spousta dalších. Kdyby s tím šlo něco udělat, byl bych moc rád.
Předem díky.
Publikováno 03 říjen 2016 - 6:26
Posuď sám - viz příloha. Já tu 15ctku na Samsung S5 přečtu, takže mě to stačí. Ale dovedu si představit, že pro někoho to bude malé. Taky si nejsem jistý, jestli bílá barva KČT rozcestníků je to pravé ořechové, zvlášť na světlém podkladě (třeba pole). Díky za trpělivost.
Tak tech rozcestniku jsem si vsiml az ted na te ukazce. V mape jsem je nikdy nevidel = vzdycky prehlidl. Primlouval bych se tedy za jejich zvetseni a asi i zmenu barvy.
MHD/PID vybranych mest CR jako POI (diskuse)
GeoGet:
- Combine - automatizace opakovanych cinnosti (diskuse, dávky)
- Stator - statistiky y GeoGetu (diskuse)
- Spoiler - uložení spoilerů do GPS jako POI (diskuse)
- Náhrada GJ legálními postupy
Publikováno 03 říjen 2016 - 7:31
A to ja zase ne. Jednak na "neobrovskych" rozlisenich takhle malicky neni, ba dokonce bych se i nebal rict, ze ta znacka nema tak velkou dulezitost, aby byla v mape nejak hodne vyrazna. Preci jen, neni to orientacni bod v krajine, je to jen doplnkova informace k turisticke trase. Nejcasteji hledam rozcestnik v mape v okamziku, kdy si na jinem rozcestniku prectu, ze dalsi rozcesti je 2.5km daleko, tak jdu po te care, a hledam jej. A najdu ho, i kdyz bude mrnavy a nevyrazny.
Publikováno 03 říjen 2016 - 8:25
Vicemene s tebou souhlasim. Ale kdyz uz to v te mape je, tak proc by to nemelo byt videt? Na druhou stranu - ted jsem se koukal do mapy na nektera misa, o kterych vim, ze jsou tam rozcestniky. Nevidim je tam. Tedy vidim, kdyz vim, ze to tam je, a hodne hledam. Ta ikonka ma asi milimetrovou velikost, ma vysku priblizne stejnou, jako je kosoctverecek pro vyplneni oblasti s lesem). Myslim, ze v teto velikosti je k nicemu. Budto at tam je a je videt, nebo at tam neni vubec.
GeoGet:
Publikováno 03 říjen 2016 - 9:00
Ještě dodám k těm miniaturám - ten telefon má rozlišení 1080 x 1920 a to na 5 palcích. Pokud chcete mít reálnou představu, jak je to veliké, je potřeba v prohlížeči nastavit lupu na 33%.
S těmi znaky je to různé - například shelter / přístřešek nebo studánka vidět jsou. Některé znaky jsou opravdu menší než 1mm - zelené info, znak pro rozcestník, křížek u cesty, lavička, kostelík je velmi obtížné rozeznat, Zvlášť když přes ně jde cesta.
Přikládám screenshot, který jsem zmenšil v grafickém editoru na velikost 33%, takže zhruba odpovídá tomu, co vidím. Schválně, kdo z vás tam najde lavičku a křížek ucesty?
Publikováno 03 říjen 2016 - 9:04
Vicemene s tebou souhlasim. Ale kdyz uz to v te mape je, tak proc by to nemelo byt videt? Na druhou stranu - ted jsem se koukal do mapy na nektera misa, o kterych vim, ze jsou tam rozcestniky. Nevidim je tam. Tedy vidim, kdyz vim, ze to tam je, a hodne hledam. Ta ikonka ma asi milimetrovou velikost, ma vysku priblizne stejnou, jako je kosoctverecek pro vyplneni oblasti s lesem). Myslim, ze v teto velikosti je k nicemu. Budto at tam je a je videt, nebo at tam neni vubec.
U rozcestníků - a zastavení naučných stezek bych byla pro to, "obšlehnout" to, jak rozcestníky zobrazují mapy SHOCart (tedy mj. cykloatlas online). Tedy u obojího nezobrazovat text, ale jen rozcestník výrazným křížkem, a ta zastavení, resp. jiné informační tabule také bodem na mapě. Koho zajímá, ten si význam v legendě najde, a přitom informace o jeho pozici většinou stačí. Ty texty dát případně jen na ta největší přiblížení - ne dříve než na přiblížení 17.
Já ty rozcestníky docela vítám - kvůli mapování pro OSM a jejich kontrole a focení, ale na mapě jsou dost nevýrazné. Sama nemám problém si to změnit, ale podle mého by to přehlednosti prospělo univerzálně. Název rozcestníku totiž v dost případech dubluje místní název či název zastávky, na mapě je pak prakticky tentýž text 2x. U toho zbytku by nebyl problém si mapu kvůli zobrazení textu dočasně přiblížit.
Publikováno 03 říjen 2016 - 9:13
Tak fullHD na peti palcich, to je pak opravdu nekoukatelne. Jenze to je vecny boj, kdyz to zvetsis, tak na hromade telefonu s mensim rozlisenim to bude obludne velke.
Idealni by asi bylo, nadefinovat schema jednou s absolutnimi velikostmi, a pak z toho nejakym skriptem vyrobit X temat s ruznymi DPI.
Publikováno 03 říjen 2016 - 9:29
U rozcestníků - a zastavení naučných stezek bych byla pro to, "obšlehnout" to, jak rozcestníky zobrazují mapy SHOCart (tedy mj. cykloatlas online). Tedy u obojího nezobrazovat text, ale jen rozcestník výrazným křížkem, a ta zastavení, resp. jiné informační tabule také bodem na mapě. Koho zajímá, ten si význam v legendě najde, a přitom informace o jeho pozici většinou stačí. Ty texty dát případně jen na ta největší přiblížení - ne dříve než na přiblížení 17.
Já ty rozcestníky docela vítám - kvůli mapování pro OSM a jejich kontrole a focení, ale na mapě jsou dost nevýrazné. Sama nemám problém si to změnit, ale podle mého by to přehlednosti prospělo univerzálně. Název rozcestníku totiž v dost případech dubluje místní název či název zastávky, na mapě je pak prakticky tentýž text 2x. U toho zbytku by nebyl problém si mapu kvůli zobrazení textu dočasně přiblížit.
Souhlasím. Rozcestník je pro turisty ma turistické mapě skoro nejdůležitější věc a ten tlustý kříž (viz třeba http://www.cykloserv...160P13.33404P15) je fajn. Taky mapuju. V současném stylu (15ctka) je pro mě viditelný pouze jméno rozcestníku (zoom 13-16). U zoomu 17 jméno zmizí (=> zmizí i značky) a od zoomu 18 výše se opět objeví. Značku a její umístění prakticky nevidím - je to moc malé.
Publikováno 03 říjen 2016 - 9:33
Rozcestnik nepochybne neni nejdulezitejsi vec. V krajine nema zadny orientacni vyznam, dulezitejsi mi pripada napr. i elektricke vedeni, osamele stromy , ... Nicmene informace to asi uplne zanedbatelna neni. A kdyz jsou videt jine ikony, urcite je mozne udelt viditelny i rozcestnik.
GeoGet:
Publikováno 03 říjen 2016 - 9:40
Tak fullHD na peti palcich, to je pak opravdu nekoukatelne. Jenze to je vecny boj, kdyz to zvetsis, tak na hromade telefonu s mensim rozlisenim to bude obludne velke.
Idealni by asi bylo, nadefinovat schema jednou s absolutnimi velikostmi, a pak z toho nejakym skriptem vyrobit X temat s ruznymi DPI.
On už to Speirs dělá pro různá rozlišení - viz http://osm.paws.cz/themes/ . Akorát se ukazuje, že zvětšit písmo nestačí. Znaky jsou stejný problém.
Publikováno 03 říjen 2016 - 9:49
Asi to bude chtít zahodit png a nahradit jej svg. osmarender to podporuje https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Osmarender/Symbols
Publikováno 03 říjen 2016 - 9:58
Tady je uplne jedno, co podporuje osmarender, zalezi na tom, co podporuje mapsforge.
Publikováno 03 říjen 2016 - 10:12
No podle https://github.com/m.../Rendertheme.md
mapsforge uz taky podporuje SVG
A mam pocit, ze aDrake pouziva verzi 0.6 ci 0.6.1. Tak v nem by to problem asi byt nemel
Tento příspěvek byl upraven od lnavrat: 03 říjen 2016 - 10:14
Publikováno 03 říjen 2016 - 20:09
https://osm.paws.cz -- Offline vektorová mapa.
Publikováno 07 říjen 2016 - 9:28
Chválím Speirse - ráno na mě vykouka v RSS aktualizace tématu, stáhla jsem variantu s mírně zvětšeným písmem a nezbývá než vyslovit pochvalu před nastoupenou jednotkou. Tahle poslední úprava u mě hrozně zlepšila čitelnost mapy na mobilu.
Poslední detailní připomínka - neuvažuje se o vykreslení srázů (cliff) zakreslených jako linie pomocí dasharray? U mě je to momentálně jediná úprava tématu, kterou budu ručně dělat, tedy změna na:
<line stroke="#444444" stroke-width="1" stroke-dasharray="1,1" stroke-linecap="butt" />
Je to univerzální, jednoduché a dobře viditelné a šířka čáry je kompromis pro dobrou viditelnost na všech přiblížení. Jinak se mi vykresluje v podstatě jen ta tenká čára. Jde si s tím i pohrát pomocí offsetu, ale pak to podle mě ztrácí univerzální použitelnost.
Publikováno 07 říjen 2016 - 17:32
Publikováno 07 říjen 2016 - 19:39
Speirs: super, ikony i popisky tak akorát. Ještě by to chtělo trochu zvětšit kolečka zastávek bus/tram/vlak, nebo nahradit ikonami.
Objevil jsem ještě drobnou chybičku, hospody, kavárny a bary mají dvakrát název, jeden modrý a druhý hnědý.
Publikováno 07 říjen 2016 - 21:31
Ahoj všem, již nějakou dobu sleduji diskuzi a mám pár námětů na změnu - je toho více, ale aspoň máš náměty na vylepšení ;-)
Předně kvituji úpravu zobrazení místních názvů na méně rušivý text menšího písma a slabšího kontrastu, stejně tak jsem si všiml, že se zesílily kontury komunikací, zejm. pak místních/účelových, které se předtím na bílých plochách téměř ztrácely.
K tomu bych snad jen dodal, že oproti tomu jsou stále, byť také nedávno upravené, silně viditelné lesní/polní cesty, zejm. pak typu 1, které "svítí" víc jak ona zmíněná místní komunikace, byť by to mělo být pro provoz autem obráceně. Bylo by lepší je trošku zúžit v šířce a ještě o fous zesvětlit do šeda.
Viz obrázek - polní cesta mezi Homolemi a Boršovem bije do očí, zatímco ulice a jiné cesty trochu splývají s okolím.
Na stejném obrázku je pak vidět, že není vidět vlečka - koleje, přesto v reálu exitují, viz. obrázek z OSM.
Dále jsem si všimnul špatného značení šipek na obratištích autobusů, jako tady v Českém Vrbném, v OSM pak správně.
Přijde mi, že z map zmizely kempy, které tam dříve bývaly, v OSM opět jsou. Zde bych se přimlouval o jejich viditelnost i při zvětšení aspoň 13. Jinak na tomto obrázku je vidět nahoře závora, která je v upraveném tématu až obludně veliká, něco mezi by stačilo ;-)
Přimlouval bych se i za ikonku archeo naleziště, která chybí, a též zříceniny, jež se zobrazuje, ale jen jako neznatelný puntík při velkém zvětšení. Opět by se hodilo aspoň na zv. 13-12, aby se zobrazovala, stejně tak by mohly i hrady/zámky..
Se zvětšením rozcestníků se to také trochu přehnalo, naopak třeba viditelnost vysílačů je titěrná (jinak opět není ikonka kemp) a ještě při velkém přiblížení (a to jsou kolikrát dobré orientační body).
A nakonec - při oddálení nepřehlednost, myslím si, že u takového oddálení již není potřeba vykreslovat všechny turistické trasy, barevné plochy polí a remízů také mohou zmizet, a nechat tam opravdu jen důležité tahy.
Za mě bych změnil i odstín některých barev lesů to teplejších tónů, ale to už není důležité.
Přispívám do OSM, hlavně zakresluji lesní cesty z výletů a samo spoustu těch drobností, které pomáhají turistovi / cyklistovi / řidičovi se více nad mapou rozhodovat a plánovat. Jsem rád za tyto mapy, neboť sdružují všechno od turist. značení po infocentra ve městech, ale přijde mi, že chybí věci, které onu orientaci v mapě nezlepšují - proč máme mapy, když nenajdeme hrad, kam chceme, když nevíme, kde je "Íčko", kde zaparkujeme, kde je sakra ten kemp, když tu má bejt, někde tady za rohem bylo Tesco a ne a né ho najít, po které cestě se dostanu z Putimi do Budějovic.. stále zvětšuji, přepínám témata, oddaluji a nic. Podklady pro to máme skvělé, jen to umět zúročit. Bohužel to neumím a tak Ti fandím, jednou to bude skvělé téma a skvělé mapy, těším se na to ;-)
Díky za Tvou práci :-).
Publikováno 08 říjen 2016 - 15:07
Ahoj, díky za poznámky, něco už jsem zpracoval, něco mě ještě čeká. Hrady a zříceniny jsou hřebíček na hlavičku, díky!
4 uživatel(ů) prochází toto téma
0 uživatelů, 4 návštěvníků 0 anonymních uživatelů