jak dostat knihy do kindlu
Publikováno 30 leden 2013 - 22:02
Publikováno 31 leden 2013 - 6:21
Publikováno 31 leden 2013 - 6:38
bazilisek napsal/a:
Jen dotaz, proč čteš na nexusu? Jakou s tím máš zkušenost? Nevadí ti to svícení displeje? Já když koukám přes den do počítače, tak jsem pak rád, když doma zapnu kindla a nevypálí mi to oči
Děkuji za radu, až příjdu z práce, tak to vyzkouším.
Jen vysvětlím jak je to stím posíláním knih. Normálně jsou v Nexusu na disku jako jakýkoliv jiný soubor., Takže se jen kopírují ze složky do složky. K žádnému posílání tam prově nedochází. A to možná je ta chyba.
K dotazu ohledně čtení. Já mám čtečtu e reading a jsem za to taky ráda, že to nevypálí oči, jako počítač a sdílím stejný názor. Nexus je tablet v rodině a používá ho více lidí než jeho majitel, tak proto by bylo dobré to zprovoznit. Na cesty si dvě věci, ten kdo pojede pryč, brát nebude. Čtečka je moje (není problém ji doma půjčit), ale primárně je prostě moje a čtu na ní já. Nexus je pro všechny. Takže, když někdo chce, tak si ho prostě doma vezme a je to. Tablet byl vánočním (rodinným) dárkem, takže se teprve všechny možné zkušenosti sbírají. Zatím na tom tedy nikdo moc nečte, viz. dotaz.
Publikováno 31 leden 2013 - 8:40
Publikováno 31 leden 2013 - 20:41
Publikováno 31 leden 2013 - 21:10
...a neberte se tak vážně!
CITECKA Team: Pet a Čita a psice Miki von Mikolas
Publikováno 31 leden 2013 - 21:14
Garmin 60csx, MacBook Air M1 + Geoget 2.8.X
Publikováno 31 leden 2013 - 21:43
Publikováno 31 leden 2013 - 22:05
Publikováno 31 leden 2013 - 22:19
Bazilišek má pravdu. U starších jednoduchých formátů, kde není poznat použité kódování, se musí Calibre použitý způsob kódování určit. Typicky u textových souborů nebo PDB. Žádné změny fontů ani jiné zde uvedené "rady".bazilisek napsal/a:
...Zkus v calibre v "Předvolby"->"Společná nastavení" změnit "Kódování vstupních znaků" na cp1250. ...
Prostě je potřeba si zjistit kódování zdroje nebo udělat pár pokusů...
Publikováno 31 leden 2013 - 22:31
Publikováno 31 leden 2013 - 22:35
Publikováno 31 leden 2013 - 22:35
Abych byl pozitivní, klidně mi pošli inkriminovanou knížku na <můj nick>@gmail.com. Kouknu a poradím jak překódovat.
Publikováno 01 únor 2013 - 7:41
Garmin Oregon GPS Wiki - Vše co jste chtěli vědět o Garmin Oregonu
Geoget - Jak rozchodit Geoget, statistiky aj.
Instalace Topo czech do počítače
Publikováno 01 únor 2013 - 19:41
Citecka napsal/a:
Měla bys uvést formát souboru, ve kterém to máš, popř. i verzi Calibre (ale tam by problém být neměl). V případě, že je to některý starší formát, nebude kodování 1250, ale 852 (také (může být označeno i jinak, třeba Latin 2 anebo 8859-2) anebo naopat UTF-8. Přímo Calibre má prohlížeč, takže se v něm dá kouknout na výsledek.
Bylo by dobrý o těch věcech něco vědět. Co je to za knížku?
Tak ohledně formátu to je jednoduché, převádím PDF, PDB, WORD, E pub a možná ještě nějaký a snažím se to dát do MOBI, jelikož je to Kindle formát. Občas i MOBI do jiného. Pokud by se jednalo o jednu knihu, tak by mi to bylo jedno, ale je jich více, takže by mně to potěšilo, kdych to rozchodila. Verzi calibre mám 0.9.12 a vím, že je nová. Tak si ji asi nainstaluju, ale ti ji maj novou tak co týden. V tom bych problém neviděla. Mě je jasné, že to jen neumím nastavit tak, aby to převádělo správně.
Publikováno 01 únor 2013 - 20:08
Garmin 60csx, MacBook Air M1 + Geoget 2.8.X
Publikováno 01 únor 2013 - 20:33
- pdf je převoditelné jen částečně a někdy, a to tehdy, pokud je to skutečně vytvořené pdf z textové vrstvy a NENÍ zamčené proti úpravám. Bohužel většina knih na netu v pdf jsou prosté scany, a tedy obrázky, a to jednoduše převést nejde. Dělá se to pak přes OCR, rozpoznávání textu, a to je práce na několik hodin.
V Kindlu se to řeší tak, že do něj prostě nahraješ to pdfko jak je a čteš ho na šířku položeným Kindlem (přes tlačítko AA), ale není to ono.
PDB je starší formát ebooků a jako takový může trpět právě na onu nemoc zvanou "znakové sady". V podstatě jde o to, že počítač má v sobě jen sadu anglických písem a jakékoli národní znaky musí přiřazovat přes nějaký filtr, jako že třeba za nějaký nepoužívaný znak dosadí "ř". Bohužel v českém prostředí se používaly ty znakové sady nejméně čtyři... a Calibre to často neumí rozlišit.
Takže postup: do Calibre si "přidej knihy". Označ si tu knihu a dej (přes ikonu nahoře) "převést knihy". Vpravo nahoře zvol "Výstupní formát: MOBI". Můžeš si pak vyplnit tzv. metadata, údaje o knize, aby se ti pěkně zobrazovala a třídila. Vlevo ve sloupci zvol druhou volbu, "Vzhled a chování". Víceméně můžeš kašlat na všechny řádky kromě "Kódování vstupních znaků" - a to jsou ty znakový sady. A jsme u toho. Text vytvořený ve Windows bude pravděpodobně v sadě 1250. Text tvořený na webu pak asi UTF-8. V pdb je dost pravděpodobné kódování Latin2, což sice v Calibre nenajdeš, ale je tam jeho rodný bratr 8859-2. (nemusí být vždy...). Kamenické kódování tam nenajdeš vůbec, ale s tím se snad nepotkáš. Veškeré ostatní volby můžeš víceméně pominout a spustíš konverzi. Pak klepneš na převedenou knihu přímo v Calibre a v interním prohlížeči si zkontroluješ výsledek.
Na pdb máš ještě jednu možnost - přes google si najdi nějaký převodník do textu, nejspíš se bude jmenovat nějak jako pdb2txt, a zkus to převést v něm do něčeho, co dokáže (správně) přečíst Word. A z Wordu budeš pokračovat tak, jako v případě .doc.
doc: Calibre ani Kindle neumí doc. Je to kvůli sporům s Microsoftem. Obchází se to přes html - otevřeš si ve Wordu dokument, dáš "Uložit jako..." a vybereš si formát "zjednodušené HTML" (anebo webový formát, zjednodušený - nebo podobně). Toto html pak otevřeš v Calibre a převedeš už bez problémů (používá sadu cp1250, ale to Calibre pozná sám). Poznámka: vytvoří se ti z Wordu soubor s příponou html a složka s pár soubory, ale ta složka tě nezajímá.
A to by tak bylo všechno. Další rady na swebech amazon-kindle.cz anebo třeba na surf.wz.cz/ebook.html
Publikováno 01 únor 2013 - 20:50
Publikováno 01 únor 2013 - 22:27
http://www.stanislavmaslan.cz/kindle/kindle.php
1 uživatel(ů) prochází toto téma
0 uživatelů, 1 návštěvníků 0 anonymních uživatelů