Přejít na obsah

Fotka

Geodepresivní koutek III

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
12543 odpovědí na toto téma

#7821 Roman_Jaromer

Roman_Jaromer

Roman_Jaroměř

• Members
  • PipPipPip
  • 4 201 příspěvků(y)

Publikováno 12 únor 2018 - 13:18

Greenhair: Co tě vlastně tak naštvalo? Už si nějak nepamatuji. Jen ta narážka Dr.voty na tvé psaní? Že ti napsal svůj názor trochu více neomaleně?

Obecně si myslím, že co se týče těch názorů je tu hodně a různých. Od toho je to tu fórum. A bylo by špatné, kdybychom se tady báli sdělit něco, co by se nemuselo někomu líbit, protože bychom pak nemohli o ničem diskutovat. Lidi, o tom snad fóra jsou!  Pokud někdo má jiný názor, snažím se najít argumenty proti jeho názoru, vysvětlit svůj postoj, případně svůj názor přehodnotím a mohu i uznat, že jsem se mýlil. Bohužel v dnešní společnosti mi přijde, že v módě je zabejčit se a říct - vy mi ubližujete, nebudu s vámi mluvit. To pak musíme najít kroužek přitakávačů na fejsbůku.

Na fóru se mi nikdy nemohou všechny názory líbit, nikdy nebudu se všemi přispívajícími plně souhlasit, stejně jako oni se mnou. Vždyť oni jsou na tom stejně. Proto bychom měli být ohleduplní. A to oběma směry. Pokud jsem v debatě, beru, že druhý má právo na jiný názor, s kterým nemusím souhlasit, ale kvůli tomu nebudu utíkat z debaty. Ale taky nebudu lhát, nebudu vulgární atp.

• 8

#7822 mh.mail

mh.mail

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 781 příspěvků(y)

Publikováno 12 únor 2018 - 13:21

i ty brute?

Ale vážně : nikdo tě nenutí to číst, máme (snad ještě) demokracii. Jak jsi viděl, je tu docela dost lidí, kteří příspěvky všech bez výjimky čtou nebo nečtou podle vlastního uvážení, ale minimálně je tolerují, ať jsou jakékoli.

Jestli jste si všimli vy, tak já jsem proti formální stránce příspěvků nikdy nic nenamítal a nenamítám to ani v tomto případě. Jinými slovy: nikomu neberu právo psát si tak, jak se mu líbí.

Ale stejně tak já mám právo napsat, co si o tom myslím, a velice rád bych se ohradil proti názoru, že důležitý je pouze obsah bez ohledu na formu. A to byl smysl mého příspěvku. Jak už jsem v něm psal, ale znovu to zopakuji: Nemám problém s tím, pokud někdo nedokáže psát jinak, protože např. trpí dysgrafií nebo dyslexií (třeba v nějaké lehčí formě, která mu zabrání vidět rozdíly v psaném textu). Ale mrzí mě, pokud to někdo umí a z nějakého důvodu to odflákne. Nikomu v tom ale nebráním, a pokud se nepletu, tak jsem tady na fóru nikdy nikoho nedeptal kvůli jeho projevu nebo chybám, natož neprolinkovanému profilu.

tady jsi podle mě mimo... toto fórum je o geocachingu a ne o gramatice jazyka českého...

Luboši, promiň, ale stejně jako si mistr ve šroubárně může přečíst Vergilia v originále, tak nevidím důvod, proč bychom se ve fóru o geocachingu neměli snažit psát co nejlépe. To platí o všech příležitostech — proč bychom třeba při psaní SMS neměli dodržovat pravidla pravopisu?

A je mi hodně smutno z toho, že pár netolerantních teď v nedávné minulosti otrávilo svými výpady minimálně dvě kačerky, defakto je z tohoto fóra vyhnali. A já se ptám : jakým právem a proč vlastně ? 

Promiň, ale s tímhle nemůžu souhlasit. Ačkoliv já osobně jsem proti písemnému projevu aktivně nevystupoval a dr.votovy neustálé připomínky ohledně neprolinkovaného profilu považuji za součást místního folklóru, myslím si, že tito stěžovatelé nikoho z fóra nevyhnali. Naopak dotyčné kačerky nebyly schopné přijmout sebereflexi.

Otázka první: Co je tak špatného na tom prolinkovat si zdejší profil s profilem na gc.com? Má nás to tak většina z nás.

Otázka druhá: Co je tak špatného na tom snažit se psát co nejlépe (gramaticky, stylisticky, typograficky)? Obzvlášť pokud toho jsme schopni.

Každý má samozřejmě v zásadě tři možnosti — buďto se na řeči kritiků vykašlat a psát si dál po svém, nebo uznat, že třeba mají v něčem pravdu, a snažit se o nápravu, anebo uraženě prásknout dveřmi. Dotyčné si samy svobodně zvolily třetí možnost.

A prosím, než mě začnete obviňovat z netolerance, přečtěte si ještě jednou, co jsem ve svém předchozím příspěvku napsal.

• 22
„Normální je nepodvádět.“
http://gc.i-mh.net/ | gc@i-mh.net

#7823 mpik

mpik

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 8 814 příspěvků(y)

Publikováno 12 únor 2018 - 13:42

Když někdo píše špatné i/y, strašně mě to tahá za oči.

Když někdo píše chaoticky a nepřehledně, a dlouze, většinou to nedočtu.

Tak nevím, který prohřešek je větší.

Pokud chci sdělit jen nějaké své myšlenky a chci aby to lidi četli, musím to napsat tak, aby se to číst dalo. Jinak se nestane nic horšího, než že to většina lidí přeskočí.

Mimochodem, i v tomto fóru je typografická chyba, kterou nikdo neřeší a kterou nelze řešit díky responzivnímu designu. Na běžném displeji jsou řádky příliš dlouhé a to čitelnost také snižuje. Na mobilu jsou zase příliš krátké. V delším textu se to dá řešit jedině sloupcovou sazbou a responzivně měnit počet sloupců. Ovšem fórum není děláno na dlouhé texty.

Tento příspěvek byl upraven od mpik: 12 únor 2018 - 13:43

• 3

#7824 phrkt

phrkt

věčný rejpálek

• Members
  • PipPipPip
  • 2 745 příspěvků(y)

Publikováno 12 únor 2018 - 14:13

Promiň, ale s tímhle nemůžu souhlasit. Ačkoliv já osobně jsem proti písemnému projevu aktivně nevystupoval a dr.votovy neustálé připomínky ohledně neprolinkovaného profilu považuji za součást místního folklóru, myslím si, že tito stěžovatelé nikoho z fóra nevyhnali. Naopak dotyčné kačerky nebyly schopné přijmout sebereflexi.

Otázka první: Co je tak špatného na tom prolinkovat si zdejší profil s profilem na gc.com? Má nás to tak většina z nás.

Otázka druhá: Co je tak špatného na tom snažit se psát co nejlépe (gramaticky, stylisticky, typograficky)? Obzvlášť pokud toho jsme schopni.

Každý má samozřejmě v zásadě tři možnosti — buďto se na řeči kritiků vykašlat a psát si dál po svém, nebo uznat, že třeba mají v něčem pravdu, a snažit se o nápravu, anebo uraženě prásknout dveřmi. Dotyčné si samy svobodně zvolily třetí možnost.

Co k tomu napsat? Myslím, že (skoro každé) fórum je zaměřením bližší hospodě než literární kavárně. A určitě bych si netroufnul v hospodě někoho opravovat, že použil nesprávný tvar slova, protože bych riskoval, že poklepe na čelo sobě (mírně), případně mně (důrazně) :) .

K češtině někdo vztah má, někdo ne, za sebe dávám přednost těm textům, z nichž je vidět, že autor rezignoval na formální pravidla záměrně oproti textům, v nichž jsou chyby z neznalosti. V každém případě ale  je podstatný obsah sdělení. Někdy  v celém dlouhém, formálně bezchybném textu marně hledám myšlenku, někdo napíše dvě krátké věty, ze kterých je jasné o co jde. Ale proč někomu vytýkat zvolenou formu? Autor maximálně riskuje, že to nikdo nebude číst...

A k dr.Votovi a podobným "folklorním pracovníkům" : Neustálé opakovaní stále stejných tvrzení má velice často kontraproduktivní účinky.

A ano, svými výzvami k toleranci už jsem taky pořádně otravný :D .

• 2

#7825 Roman_Jaromer

Roman_Jaromer

Roman_Jaroměř

• Members
  • PipPipPip
  • 4 201 příspěvků(y)

Publikováno 12 únor 2018 - 14:24

...

Díky, snažil jsem se to napsat, ale ty jsi to napsal daleko lépe.

Co k tomu napsat? Myslím, že (skoro každé) fórum je zaměřením bližší hospodě než literární kavárně. A určitě bych si netroufnul v hospodě někoho opravovat, že použil nesprávný tvar slova, protože bych riskoval, že poklepe na čelo sobě (mírně), případně mně (důrazně) :) .

K češtině někdo vztah má, někdo ne, za sebe dávám přednost těm textům, z nichž je vidět, že autor rezignoval na formální pravidla záměrně oproti textům, v nichž jsou chyby z neznalosti. V každém případě ale  je podstatný obsah sdělení. Někdy  v celém dlouhém, formálně bezchybném textu marně hledám myšlenku, někdo napíše dvě krátké věty, ze kterých je jasné o co jde. Ale proč někomu vytýkat zvolenou formu? Autor maximálně riskuje, že to nikdo nebude číst...

A k dr.Votovi a podobným "folklorním pracovníkům" : Neustálé opakovaní stále stejných tvrzení má velice často kontraproduktivní účinky.

A ano, svými výzvami k toleranci už jsem taky pořádně otravný :D .

I v té hospodě se občas probere to, jak kdo mluví atp., proč se tady nemůže probrat, kdo jak píše?

To, že je někdo tolerantní nebo ne, přece neznamená, že nemůže říct svůj názor... Budu dál klidně tolerovat názor Greenhair, že chce psát tak, jak píše a klidně si to přečtu. Ale zároveň ona musí tolerovat můj názor, že se mi grafická stránka její úpravy nelíbí a že ji to i napíšu, jako svůj názor. Od toho snad je diskuze... Tolerance musí být vzájemná...

• 4

#7826 mh.mail

mh.mail

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 781 příspěvků(y)

Publikováno 12 únor 2018 - 14:41

Někdy  v celém dlouhém, formálně bezchybném textu marně hledám myšlenku

Forma bez obsahu je druhý extrém. Ovšem jak psal mikeant: Úpadek vyjadřování v dnešní generaci je zřejmý. Je to dáno v první řadě tím, že dnešní mladí téměř nečtou nic jiného, než příspěvky stejně netknutých vrstevníků, tudíž už vůbec netuší, jak má takový správný projev vypadat. A ne, není to forma pro formu. Důsledky jsou vidět i tady — nejednou se stalo, že sem někdo napsal dotaz a nikdo nepochopil, na co se dotyčný ptal. A taky jsem zažil takové borce, kteří se na kontradotaz, co tím chtěl autor říci, ještě rozčilovali, že je to přece jasné a ostatní jim jenom nechtějí odpovědět, protože oni přece jasně věděli, na co se chtějí zeptat.

Takže pokud někdo něco napíše formálně špatně, ale má to smysluplný obsah, ještě budiž. Jenže co s případy, které jsou sice formálně špatně, ale navíc nemají ani ten obsah. Respektive ho snad i mají, ale nelze se k němu přes ty formální nedostatky vůbec dostat. Anebo ještě jinak — autor vinou svých formálních nedostatků napsal něco úplně jiného, než chtěl, nezřídka dokonce smyslu opačného.

Tohle se dá naučit jenom načítáním správných vzorů. Kde je ale vzít? V literatuře, jistě. Ale jak už jsem psal, tu mladí nečtou, ještě tak maximálně knihy napsané jejich současnými vzory — jůtubery. A pak už zbývají pouze psané projevy nás ostatních.

... za sebe dávám přednost těm textům, z nichž je vidět, že autor rezignoval na formální pravidla záměrně oproti textům, v nichž jsou chyby z neznalosti. ... Ale proč někomu vytýkat zvolenou formu? Autor maximálně riskuje, že to nikdo nebude číst...

Z výše uvedených důvodů mě mrzí, když je někdo schopen psát správně a nečiní tak, ať už z lenosti nebo nějakého furianství. To znamená, že má na to, aby šel správným příkladem, ale nejde. A zdůrazňuji slovo „mrzí“, nic víc v tom nehledejte.

• 7

#7827 phrkt

phrkt

věčný rejpálek

• Members
  • PipPipPip
  • 2 745 příspěvků(y)

Publikováno 12 únor 2018 - 14:44

Díky, snažil jsem se to napsat, ale ty jsi to napsal daleko lépe.

I v té hospodě se občas probere to, jak kdo mluví atp., proč se tady nemůže probrat, kdo jak píše?

To, že je někdo tolerantní nebo ne, přece neznamená, že nemůže říct svůj názor... Budu dál klidně tolerovat názor Greenhair, že chce psát tak, jak píše a klidně si to přečtu. Ale zároveň ona musí tolerovat můj názor, že se mi grafická stránka její úpravy nelíbí a že ji to i napíšu, jako svůj názor. Od toho snad je diskuze... Tolerance musí být vzájemná...

V hospodě: "Hele vole, mluv normálně, já ti nerozumím".

Tady na fóru: "Madam, nešlo by prosím psát tak, abychom nemuseli luštit co vlastně chcete říct?"

Tím chci říct, že by to obecně chtělo méně imperativů, ale taky mi to někdy ujede, za což se omlouvám.

• 0

#7828 Kreten8

Kreten8

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 798 příspěvků(y)

Publikováno 12 únor 2018 - 14:47

když mně na ni někdo upozorní

tak třeba tady má být jen MĚ

Tento příspěvek byl upraven od Kreten8: 12 únor 2018 - 14:48

• 6

#7829 mh.mail

mh.mail

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 781 příspěvků(y)

Publikováno 12 únor 2018 - 14:55

A ještě bych, s dovolením, navázal na svůj příspěvek a doplnil jeden praktický důvod ke snaze dávat si na svém psaném projevu co nejvíc záležet:

Pokud napíšete něco bezobsažného, pak vás ani vytříbená forma nezachrání. Pokud ale píšete něco smysluplného, obzvláště polemického, tak pokud to ještě navíc napíšete kultivovaně a formálně správně, berete svým případným oponentům jednu zbraň z ruky — nemohou se točit na formálních nedostatcích vašeho projevu, ale nezbývá jim nic jiného, než se vypořádat s obsahem (anebo mlčet). Navíc ta vytříbená forma dává vašemu obsahu vyšší váhu — jestliže si dotyčný dal záležet s formou, dá se předpokládat, že stejnou péči věnoval i obsahu.

• 9

#7830 mpik

mpik

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 8 814 příspěvků(y)

Publikováno 12 únor 2018 - 15:00

No, brát si příklad z literatury, nevím. Klasičtí autoři mívají jazyk beznadějně zastaralý a pokud je někdo nepřepsal do dnešní češtiny, nedá se to často číst.

Nejen pravopisem, ale i slohem. Klostermann třeba dovede v nejdramatičtějším místě zastavit děj a na dvou stránkách popisovat krajinu.

A co se týče jazykové stránky, už ten zmiňovaný Hrabal, nebo Hašek asi nepsali krásnou češtinou.

Spíš je divné, že lidé, kteří se češtinou živí - moderátoři - mluví občas taky všelijak.

Ale on se jazyk mění a pravopis taky. A nejen v češtině. Němci se taky bouřili, že se bude psát tak, jak za to kdysi dostávali pětky.

A mění se i názory, často s technikou. Před takovými 25 lety jsme psali bez diakritiky a nikomu to nevadilo, tisklo se na osmijehličkové tiskárně, tj. písmo silně stylizované. Dneska se to skoro nedá číst. Ve školách se už učí v podstatě tiskací písmo a na dřívější krasopis se už rezignovalo. Pro mě naštěstí, protože můj rukopis nikdo nepřečte.

• 1

#7831 phrkt

phrkt

věčný rejpálek

• Members
  • PipPipPip
  • 2 745 příspěvků(y)

Publikováno 12 únor 2018 - 15:02

Pokud napíšete něco bezobsažného, pak vás ani vytříbená forma nezachrání. Pokud ale píšete něco smysluplného, obzvláště polemického, tak pokud to ještě navíc napíšete kultivovaně a formálně správně, berete svým případným oponentům jednu zbraň z ruky — nemohou se točit na formálních nedostatcích vašeho projevu, ale nezbývá jim nic jiného, než se vypořádat s obsahem (anebo mlčet). Navíc ta vytříbená forma dává vašemu obsahu vyšší váhu — jestliže si dotyčný dal záležet s formou, dá se předpokládat, že stejnou péči věnoval i obsahu.

Co si myslet o oponentech, kteří vytáhnou gramatické nedostatky, když nenajdou nic jiného? Že si léčí vlastní mindráky?

Tento příspěvek byl upraven od phrkt: 12 únor 2018 - 15:04

• 0

#7832 mh.mail

mh.mail

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 781 příspěvků(y)

Publikováno 12 únor 2018 - 15:12

Co si myslet o oponentech, kteří vytáhnou gramatické nedostatky, když nenajdou nic jiného? Že si léčí vlastní mindráky?

Máš samozřejmě pravdu. Ale argumentace ad hominem je bohužel hodně častá (já bych argumentaci gramatickými chybami za ad hominem považoval). Ovšem proč zbytečně dávat druhé straně do ruky potenciální klacek, kterým mě mohou mlátit po hlavě? Není to hloupost?

• 0

#7833 phrkt

phrkt

věčný rejpálek

• Members
  • PipPipPip
  • 2 745 příspěvků(y)

Publikováno 12 únor 2018 - 15:14

No, brát si příklad z literatury, nevím. Klasičtí autoři mívají jazyk beznadějně zastaralý a pokud je někdo nepřepsal do dnešní češtiny, nedá se to často číst.

Nejen pravopisem, ale i slohem. Klostermann třeba dovede v nejdramatičtějším místě zastavit děj a na dvou stránkách popisovat krajinu.

A co se týče jazykové stránky, už ten zmiňovaný Hrabal, nebo Hašek asi nepsali krásnou češtinou.

Spíš je divné, že lidé, kteří se češtinou živí - moderátoři - mluví občas taky všelijak.

Klostermann měl nejspíš honorář od stránky, Jirásek to dělal taky tak. Hrabala a Haška bych z neznalosti jazyka nepodezíral, Švejk prostě už svým námětem hovorovou češtinu vyžadoval a ty "Taneční hodiny..." asi taky, už si to nepamatuju, je to nějakých let, co jsem to louskal.

MMCh: nechtělo by to extra vlákno "Jazykový koutek" ?

• 1

#7834 taxoft

taxoft

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 645 příspěvků(y)

Publikováno 12 únor 2018 - 16:59

MMCh: nechtělo by to extra vlákno "Jazykový koutek" ?

IMHO ano. ;-)

• 2

Dobrovolník si myslí, že ví, co je správné, a dělá to. Aktivista si myslí, že ví, co je správné, a nutí to dělat ty ostatní.

#7835 mr3ska

mr3ska

Optimista

• Members
  • PipPipPip
  • 1 982 příspěvků(y)

Publikováno 12 únor 2018 - 17:14

... co si o tom myslím, a velice rád bych se ohradil proti názoru, že důležitý je pouze obsah bez ohledu na formu. A to byl smysl mého příspěvku...

Já jsem celý ten příspěvek, na který jsem reagoval, ani nedočetl. Prostě mi to bez těch mezer za čárkami nevyhovuje a špatně se mi na to kouká. Ale jak jsem psal, je to věc pisatele.

Řekl bych však, že je to něco velmi podobného tomu, když někdo napíše na technickém fóru příspěvek typu "nejde mi počítač". Nikdo se jím nebude chtít zabývat. V tomhle případě může být pisatel překvapen, že se jeho příspěvkem nikdo nechce prokousávat. Toť asi vše z mé strany.
  • 4

Outdoor: Oregon 700, Colorado 300, fenix5x

Zápisník: http://mr3ska.onelove.cz/

(Oregon 6xx jednodušejiVlastní ikonky waypointů i bez .gpi)

"Když tu keš tak moc chceš tak si pro ni sakra běž..."

Poslední článek: Telefon jako uložiště tras pro GarminOdolný Xcover 3 VE

"The Universe is made of protons, neutrons, electrons and morons"

#7836 ProKesTom

ProKesTom

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 092 příspěvků(y)

Publikováno 12 únor 2018 - 17:35

... fórum ... bližší hospodě než literární kavárně. 

V hospodě se bavíte písemně? To si posíláte SMSky přes stůl? 

Rozdíl je podstatný: co vypustíš z pusy, už zpět nevezmeš. Kdežto omylem stisknutou klávesu - vložený znak - můžeš snadno opravit.

V hospodě se posluchač může snadno (no, v závislosti na hluku i méně snadno) hned zeptat. Fórum je svou povahou méně real-timeové, odpověď na případně vložený dotaz nepřijde dostatečně včas atd.

Proč psát, když ne srozumitelně?

Chápu, když někdo prostě dobře psát neumí (dyslektici,...), pro ně může být velký výkon napsat vůbec něco.

Proč ale záměrně snižovat srozumitelnost?  Vždyť chyb, kterých si při psaní nevšimneme zbude i tak dost.

Jinak ... jen bych opakoval, co přede mnou už (lépe) napsal Mh.Mail (a další).

• 4

#7837 turist

turist

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 176 příspěvků(y)

Publikováno 12 únor 2018 - 17:59

což se radši vrátit k polemice o keších? Bylo to vzrušující, kontroverzní, místy až geoperverzní a určitě to sem patří víc, navíc depka z kačerů je tady na správném místě, nebo ne?  :D  :P Nepřeválcovat, prosím  :huh: 

• 2

#7838 greenhair

greenhair

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 113 příspěvků(y)

Publikováno 12 únor 2018 - 19:44

Právě jsem absolvovala telefonický rozhovor s kamarádem, kterej mě nabádal, ať si jdu uhasit ty vášně, co jsem tu prej vyvolala. :-)
Už jsem neplánovala sem jít, ale nevěřila jsem, neodolala jsem a nakoukla.

Prosím vás, zadržte.
Ať vám nerupne žilka. :-)

Sypu si popel na hlavu, pro tentokrát se pokusím psát podle vašich instrukcí a doporučení, aby to bylo stravitelnější.

Předem se omlouvám za sáhodlouhej elaborát.Je to způsobeno spoustou citací a tím, že jsem to chtěla dát všechno do jenoho příspěvku.
Tentokrát je už opravdu poslední, slibuju.
Bohužel, nenašla jsem tu žádnej spoiler, do kterýho bych to schovala. :-(
Ale samozřejmě není povinnost to číst.
Dokonce pochybuju, že to většina z vás číst bude. :-)

Takže popořádku:

mh.mail.

Představte si, že někdo uvaří naprosto úžasné jídlo, ale naservíruje vám ho tak, že před vás hodí upatlaný kastrůlek, ve kterém ho připravoval, s oprýskanou hliníkovou lžící a do toho vám prskne kousek chleba. Někdo to i tak sní a pochutná si, jiný to ani neokusí, protože způsob „servírování“ ho spolehlivě odradí. V kom je chyba?
.........
Pokud totiž vědomě rezignuje na zásady správného písemného projevu, pak vyjadřuje neúctu nejen k mateřskému jazyku, ale také ke svým čtenářům, protože je mu jedno, že jim tím ztěžuje pochopení svých myšlenek. Pokud někdo nemůže, nedá se s tím nic dělat, horší je, když někdo může, ale nechce.

Děkuju za ocenění kvality mýho "pokrmu", to jsem nečekala.
Co se týká hliníkovýho ešusu, musím jen opakovat, že až do setkání se zdejšíma bojovníkama za jazyk český jsem neměla žádnou takovou odezvu na svůj projev, která by mi ukázala správnou cestu. :-)

Druhá citace je demagogie, nemám neúctu k jazyku, natož k lidem, s kterýma komunikuju.Prostě mě jen tenhle úhel pohledu nenapadl. Nic víc,nic míň.

Roman_Jaromer

Greenhair: Co tě vlastně tak naštvalo? Už si nějak nepamatuji. Jen ta narážka Dr.voty na tvé psaní? Že ti napsal svůj názor trochu více neomaleně?

Nenaštvalo mě to.
Pozastavila jsem se nad tím, protože, jak znovu opakuju, do tý doby mi nikdo můj způsob psaní nevytknul, tak mě to prostě nenapadlo.Mea culpa.
Bejt to jen názor dr.voty, nechala bych to plavat.
Jemu vadí můj styl, mě zase nenadchnul jeho projev.
Ale neměla jsem prostě potřebu psát mu, že jeho příspěvky jsou strohý, komisní, studený jak psí čumák.
Prostě ho respektuju tak, jak se tu vyjadřuje.V drtivý většině příspěvků jde k věci, takže O.K.
A já tu nejsem od výchovy, s dovolením :-)

Ale když jeho poznámku "opalcovalo" dalších několik lidí, už jsem se nad tím fakt zamyslela.
Ti lidi vyjádřili, že jim můj styl psaní vadí.
Měla jsem,jak napsal mh.mail., několik možností.
A já si vybrala.

mh.mail.

Při vší úctě, co k tobě mám, to, že něco má nebo dělá většina, pro mě ještě není argument a důvod, abych následovala dav.
Mám třeba ráda svý soukromí, přestože vidím, že davy lidí mají potřebu na různých sociálních sítích popisovat,co mají právě na talíři, i následné vyměšování. :-)

Otázka druhá: vidím tam možnosti čtyři, kromě těch, cos zmínil, přichází v úvahu i to, že uznám,že ostatní mají v něčem pravdu....a dál si budu psát po svým. :-)
A to jsem udělala.
Jelikož jsem ale měla na paměti, že to tu lidem vadí, přišlo mi lepší řešení, že to tu prostě zabalím.Přece jen ten reálnej život je někde trochu jinde,že? :-)

Roman_Jaromer

Romane,evidentně chodíme každej do jiný hospody. :-))
Přísahám, že jsem u piva češtinu ještě neřešila. :-)

Respektuju naprosto tvůj (a nejen tvůj) názor na můj písemnej projev. Opravdu.
A proto jsem přijala opatření v podobě "nevyskytování se zde".
Protože vám nechci dělat schválnosti.
Je to tak těžký pochopit?

mh.mail.

Forma bez obsahu je druhý extrém. Ovšem jak psal mikeant: Úpadek vyjadřování v dnešní generaci je zřejmý. Je to dáno v první řadě tím, že dnešní mladí téměř nečtou nic jiného, než příspěvky stejně netknutých vrstevníků, tudíž už vůbec netuší, jak má takový správný projev vypadat.
-------
Tohle se dá naučit jenom načítáním správných vzorů. Kde je ale vzít? V literatuře, jistě. Ale jak už jsem psal, tu mladí nečtou, ještě tak maximálně knihy napsané jejich současnými vzory — jůtubery. A pak už zbývají pouze psané projevy nás ostatních.

Předpokládám, že dnešní mladí,stejně jako my už dříve mladí, chodí do školy.
Takže svádět na někoho tady, že se někteří mladí vyjadřujou bezhlavopatně, je alibismus.
Ostatně, každej z nás může v tomto směru působit ve svým nejbližším okolí, na "své mladé".
V tomto ohledu mám svědomí čisté. :-)
Za to, že rodiče nedohlížejí na vzdělání svých potomků, dokud to ještě mohou ovlivnit, odmítám nést odpovědnost. :-)

Stejně tak za to, že by můj nepatrný projev zde pokřivil něčí charakter a narušil vzdělání.Stačí sledovat média, v kterých se dřív dbalo aspoň na gramatickou správnost, když už obsah dostával na zadek.

A jen promiň malou jedovatůstku,takhle plamenně za jazyk český bojuješ i ve svým nejbližším okolí? U dětí, rodičů, kolegů, sousedů...? :-))
Nebo jsem se na pranýř hodila právě já? :-DD
Promiň. :-)

Nepřistupuju k diskuzi jako k boji.Já nepřicházím bojovat, aby výsledkem byl vítěž a poražený.
Přicházím si vyměnit názor, něco se dozvědět, možná něco novýho sdělit.Nechci myslet na kolegu v debatě jako na oponenta, který na mě zaútočí zbraní mnou poskytnutou.
Vadí mi agresivita, útočnost, snaha nachytat druhýho "na švestkách".Nejsem povinná se takových debat účastnit a využívám právo takovou arénu opustit. :-)

Ale argumentace ad hominem je bohužel hodně častá (já bych argumentaci gramatickými chybami za ad hominem považoval). Ovšem proč zbytečně dávat druhé straně do ruky potenciální klacek, kterým mě mohou mlátit po hlavě? Není to hloupost?

Má-li to řečnickou otázkou naznačit, že jsem hloupá, když jsem dala svým oponentům do ruky klacek na sebe, no,tak asi jo.
Asi jsem.Protože pořád očekávám, že diskutující lidi mají dostatek sebereflexe, která jim nedovolí být útoční,uštěpační, zle ironičtí, obviňující, malicherní a podobně.
Osobně vnímám zhoršující se mezilidské vztahy, kdy lidi bezdůvodně přecházejí do útoku, kdy okamžitě využijí slabé stránky svého kolegy diskutéra.
No, máme "dobré" vzory na nejvyšších postech. :-)

- - - - - - - -

No,ještě jednou se omlouvám za "Lovosice", ale když už jsem sem přišla "uhasit ty vášně",chtěla jsem to vzít z jedný vody načisto. :-)

Prosím, už tohle všechno hoďte za hlavu, myslím, že turist má dobrej nápad.Věnujte se něčemu zábavnějšímu a nekazte si večer. :-)
Pokud snad někdo dočetl až sem, mám prosbu.
Už, prosím, nijak nereagujte, ani mi neklaďte další doplňující dotazy.
Další návštěva už se opravdu nekoná. :-)
A kamaráda jdu požádat, aby co si tu přečte, si laskavě nechal pro sebe. .-))
Ahoj.

Tento příspěvek byl upraven od greenhair: 13 únor 2018 - 0:19

• 6

Žij a nech žít.

#7839 honzak123456

honzak123456

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 147 příspěvků(y)

Publikováno 12 únor 2018 - 20:20

Věnujte se něčemu zábavnějšímu a nekazte si večer. :-)

Bez vědomím rizika zkaženého dne nebo aspoň části dne se geodepresivní koutek číst nedá ;-)

• 4

#7840 tomy.22

tomy.22

MODERATORS

• Moderators
  • 2 411 příspěvků(y)

Publikováno 12 únor 2018 - 20:21

Já jen přidám svůj názor na zdejší palcování o kterém se greenhair zmínila. Je naprosto zbytečné dávat mu nějakou váhu, palce o ničem nevypovídají. Naopak je to někdy prostředek, který lidi používají ne k ohodnocení toho co člověk napsal, ale jen proto kdo to napsal. Takže palce ať nahoru nebo dolů vůbec neřeším.

• 3

5 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 5 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama