Právě jsem absolvovala telefonický rozhovor s kamarádem, kterej mě nabádal, ať si jdu uhasit ty vášně, co jsem tu prej vyvolala. :-)
Už jsem neplánovala sem jít, ale nevěřila jsem, neodolala jsem a nakoukla.
Prosím vás, zadržte.
Ať vám nerupne žilka. :-)
Sypu si popel na hlavu, pro tentokrát se pokusím psát podle vašich instrukcí a doporučení, aby to bylo stravitelnější.
Předem se omlouvám za sáhodlouhej elaborát.Je to způsobeno spoustou citací a tím, že jsem to chtěla dát všechno do jenoho příspěvku.Tentokrát je už opravdu poslední, slibuju.Bohužel, nenašla jsem tu žádnej spoiler, do kterýho bych to schovala. :-(Ale samozřejmě není povinnost to číst.
Dokonce pochybuju, že to většina z vás číst bude. :-)
Takže popořádku:
mh.mail.
Představte si, že někdo uvaří naprosto úžasné jídlo, ale naservíruje vám ho tak, že před vás hodí upatlaný kastrůlek, ve kterém ho připravoval, s oprýskanou hliníkovou lžící a do toho vám prskne kousek chleba. Někdo to i tak sní a pochutná si, jiný to ani neokusí, protože způsob „servírování“ ho spolehlivě odradí. V kom je chyba?
.........
Pokud totiž vědomě rezignuje na zásady správného písemného projevu, pak vyjadřuje neúctu nejen k mateřskému jazyku, ale také ke svým čtenářům, protože je mu jedno, že jim tím ztěžuje pochopení svých myšlenek. Pokud někdo nemůže, nedá se s tím nic dělat, horší je, když někdo může, ale nechce.
Děkuju za ocenění kvality mýho "pokrmu", to jsem nečekala.
Co se týká hliníkovýho ešusu, musím jen opakovat, že až do setkání se zdejšíma bojovníkama za jazyk český jsem neměla žádnou takovou odezvu na svůj projev, která by mi ukázala správnou cestu. :-)
Druhá citace je demagogie, nemám neúctu k jazyku, natož k lidem, s kterýma komunikuju.Prostě mě jen tenhle úhel pohledu nenapadl. Nic víc,nic míň.
Roman_JaromerGreenhair: Co tě vlastně tak naštvalo? Už si nějak nepamatuji. Jen ta narážka Dr.voty na tvé psaní? Že ti napsal svůj názor trochu více neomaleně?
Nenaštvalo mě to.
Pozastavila jsem se nad tím, protože, jak znovu opakuju, do tý doby mi nikdo můj způsob psaní nevytknul, tak mě to prostě nenapadlo.Mea culpa.
Bejt to jen názor dr.voty, nechala bych to plavat.
Jemu vadí můj styl, mě zase nenadchnul jeho projev.
Ale neměla jsem prostě potřebu psát mu, že jeho příspěvky jsou strohý, komisní, studený jak psí čumák.
Prostě ho respektuju tak, jak se tu vyjadřuje.V drtivý většině příspěvků jde k věci, takže O.K.
A já tu nejsem od výchovy, s dovolením :-)
Ale když jeho poznámku "opalcovalo" dalších několik lidí, už jsem se nad tím fakt zamyslela.
Ti lidi vyjádřili, že jim můj styl psaní vadí.
Měla jsem,jak napsal mh.mail., několik možností.
A já si vybrala.
mh.mail.Otázka první: Co je tak špatného na tom prolinkovat si zdejší profil s profilem na gc.com? Má nás to tak většina z nás.Otázka druhá: Co je tak špatného na tom snažit se psát co nejlépe (gramaticky, stylisticky, typograficky)? Obzvlášť pokud toho jsme schopni.Každý má samozřejmě v zásadě tři možnosti — buďto se na řeči kritiků vykašlat a psát si dál po svém, nebo uznat, že třeba mají v něčem pravdu, a snažit se o nápravu, anebo uraženě prásknout dveřmi. Dotyčné si samy svobodně zvolily třetí možnost.
Při vší úctě, co k tobě mám, to, že něco má nebo dělá většina, pro mě ještě není argument a důvod, abych následovala dav.
Mám třeba ráda svý soukromí, přestože vidím, že davy lidí mají potřebu na různých sociálních sítích popisovat,co mají právě na talíři, i následné vyměšování. :-)
Otázka druhá: vidím tam možnosti čtyři, kromě těch, cos zmínil, přichází v úvahu i to, že uznám,že ostatní mají v něčem pravdu....a dál si budu psát po svým. :-)
A to jsem udělala.
Jelikož jsem ale měla na paměti, že to tu lidem vadí, přišlo mi lepší řešení, že to tu prostě zabalím.Přece jen ten reálnej život je někde trochu jinde,že? :-)
Roman_JaromerI v té hospodě se občas probere to, jak kdo mluví atp., proč se tady nemůže probrat, kdo jak píše?To, že je někdo tolerantní nebo ne, přece neznamená, že nemůže říct svůj názor... Budu dál klidně tolerovat názor Greenhair, že chce psát tak, jak píše a klidně si to přečtu. Ale zároveň ona musí tolerovat můj názor, že se mi grafická stránka její úpravy nelíbí a že ji to i napíšu, jako svůj názor. Od toho snad je diskuze... Tolerance musí být vzájemná...
Romane,evidentně chodíme každej do jiný hospody. :-))
Přísahám, že jsem u piva češtinu ještě neřešila. :-)
Respektuju naprosto tvůj (a nejen tvůj) názor na můj písemnej projev. Opravdu.
A proto jsem přijala opatření v podobě "nevyskytování se zde".
Protože vám nechci dělat schválnosti.
Je to tak těžký pochopit?
mh.mail.
Forma bez obsahu je druhý extrém. Ovšem jak psal mikeant: Úpadek vyjadřování v dnešní generaci je zřejmý. Je to dáno v první řadě tím, že dnešní mladí téměř nečtou nic jiného, než příspěvky stejně netknutých vrstevníků, tudíž už vůbec netuší, jak má takový správný projev vypadat.
-------
Tohle se dá naučit jenom načítáním správných vzorů. Kde je ale vzít? V literatuře, jistě. Ale jak už jsem psal, tu mladí nečtou, ještě tak maximálně knihy napsané jejich současnými vzory — jůtubery. A pak už zbývají pouze psané projevy nás ostatních.
Předpokládám, že dnešní mladí,stejně jako my už dříve mladí, chodí do školy.
Takže svádět na někoho tady, že se někteří mladí vyjadřujou bezhlavopatně, je alibismus.
Ostatně, každej z nás může v tomto směru působit ve svým nejbližším okolí, na "své mladé".
V tomto ohledu mám svědomí čisté. :-)
Za to, že rodiče nedohlížejí na vzdělání svých potomků, dokud to ještě mohou ovlivnit, odmítám nést odpovědnost. :-)
Stejně tak za to, že by můj nepatrný projev zde pokřivil něčí charakter a narušil vzdělání.Stačí sledovat média, v kterých se dřív dbalo aspoň na gramatickou správnost, když už obsah dostával na zadek.
A jen promiň malou jedovatůstku,takhle plamenně za jazyk český bojuješ i ve svým nejbližším okolí? U dětí, rodičů, kolegů, sousedů...? :-))
Nebo jsem se na pranýř hodila právě já? :-DD
Promiň. :-)
Pokud napíšete něco bezobsažného, pak vás ani vytříbená forma nezachrání. Pokud ale píšete něco smysluplného, obzvláště polemického, tak pokud to ještě navíc napíšete kultivovaně a formálně správně, berete svým případným oponentům jednu zbraň z ruky — nemohou se točit na formálních nedostatcích vašeho projevu, ale nezbývá jim nic jiného, než se vypořádat s obsahem (anebo mlčet). Navíc ta vytříbená forma dává vašemu obsahu vyšší váhu — jestliže si dotyčný dal záležet s formou, dá se předpokládat, že stejnou péči věnoval i obsahu.
Nepřistupuju k diskuzi jako k boji.Já nepřicházím bojovat, aby výsledkem byl vítěž a poražený.
Přicházím si vyměnit názor, něco se dozvědět, možná něco novýho sdělit.Nechci myslet na kolegu v debatě jako na oponenta, který na mě zaútočí zbraní mnou poskytnutou.
Vadí mi agresivita, útočnost, snaha nachytat druhýho "na švestkách".Nejsem povinná se takových debat účastnit a využívám právo takovou arénu opustit. :-)
Ale argumentace ad hominem je bohužel hodně častá (já bych argumentaci gramatickými chybami za ad hominem považoval). Ovšem proč zbytečně dávat druhé straně do ruky potenciální klacek, kterým mě mohou mlátit po hlavě? Není to hloupost?
Má-li to řečnickou otázkou naznačit, že jsem hloupá, když jsem dala svým oponentům do ruky klacek na sebe, no,tak asi jo.
Asi jsem.Protože pořád očekávám, že diskutující lidi mají dostatek sebereflexe, která jim nedovolí být útoční,uštěpační, zle ironičtí, obviňující, malicherní a podobně.
Osobně vnímám zhoršující se mezilidské vztahy, kdy lidi bezdůvodně přecházejí do útoku, kdy okamžitě využijí slabé stránky svého kolegy diskutéra.
No, máme "dobré" vzory na nejvyšších postech. :-)
- - - - - - - -
No,ještě jednou se omlouvám za "Lovosice", ale když už jsem sem přišla "uhasit ty vášně",chtěla jsem to vzít z jedný vody načisto. :-)Prosím, už tohle všechno hoďte za hlavu, myslím, že turist má dobrej nápad.Věnujte se něčemu zábavnějšímu a nekazte si večer. :-)Pokud snad někdo dočetl až sem, mám prosbu.Už, prosím, nijak nereagujte, ani mi neklaďte další doplňující dotazy.Další návštěva už se opravdu nekoná. :-)A kamaráda jdu požádat, aby co si tu přečte, si laskavě nechal pro sebe. .-))Ahoj.
Tento příspěvek byl upraven od greenhair: 13 únor 2018 - 0:19