Přejít na obsah

Fotka

Geodepresivní koutek III

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
12543 odpovědí na toto téma

#2241 Fukar

Fukar

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 343 příspěvků(y)

Publikováno 08 prosinec 2014 - 12:20

Vím, jak je to se sériovým portem, který je stále v biosu, ale málokdy fyzicky v bedně. A tak starší měřáky, ve své době drahé a stále špičkové, jedou na starých šunkách, protože k novému stroji to nejde připojit.

Sériový port není jen v biosu desek, ale přímo fyzicky vyvedený na pinech. Stačí si za 50,- koupit propojovací kabel se záslepkou a máš plnohodnotný sériový port. Říkají tomu COM bracket. Moje poslední použití minulý týden na deskách pro procesory A6.

K zálohování.

Zálohovat na flashky je ta největší hovadina, jakou člověk může udělat. Je to nejporuchovější zálohovací médium.

Používám síťový disk na průběžné zálohování a disk v serveru na týdenní zálohu. A musím říct, že už 3x za posledních 5 let jsem byl hodně rád, že to tak dělám. Pak ta deprese z KO PC netrvá tak dlouho  :) .

• 3

Člen týmu URNA - Útvar Rychlého NAlezení.
Lovem postižen na 100%.

#2242 mpik

mpik

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 8 815 příspěvků(y)

Publikováno 08 prosinec 2014 - 13:02

Jo, v síti, kde se o to stará ajťák a kde tedy zálohovací disky (snad) musí být v pořádku, je to něco jiného. Ale co doma, kde jediná síť je internet?

Flashkám nevěřím, a nejen, že se ztratí data. Často se ztratí celá flashka, nebo ulomí (ošoupe) konektor.

A čemu moc nevěřím, je zpětná kompatibilita USB3-USB2. Mám disk USB3 a žádný konektor, kde by USB3 bylo. A na USB2 jde jen někde.

A s tím COMem - do noťasu ho nedostaneš. Dá se nahradit převodníkem z USB, což většinou funguje. Na rozdíl od paralelního, kde se nestandardní zařízení (např. programátor jednočipů) na převodníku USB-LPT nechytá.

• 0

#2243 Parkis

Parkis

Parkis

• Members
  • PipPipPip
  • 1 912 příspěvků(y)

Publikováno 08 prosinec 2014 - 15:01

Na rozdíl od paralelního, kde se nestandardní zařízení (např. programátor jednočipů) na převodníku USB-LPT nechytá.

Jo, taky mi leží v šuplíku programátor atmelů 80C(20)51. Kdyby ho někdo ještě využil, rád přenechám :)

• 0

#2244 mpik

mpik

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 8 815 příspěvků(y)

Publikováno 08 prosinec 2014 - 18:29

Mě ten LPT ještě funguje. Občas něco zkusím, teď už dlouho ne, i když pár Atmega8 mi ještě zbylo. Jenomže board je už 8-10 let starý a na novém LPT určitě už nebude. A kupovat USB programátor za 2000 na pokusy? Nebo hotové Arduino? Nebo si USB programátor postavit? Nebo si nechat někde ve sklepě staré PC, na kterém to půjde? To je zdánlivě nejednodušší cesta, ale krámy se ve sklepě hromadí a už je nikdo nevynese na světlo a nezprovozní.

• 0

#2245 Parkis

Parkis

Parkis

• Members
  • PipPipPip
  • 1 912 příspěvků(y)

Publikováno 08 prosinec 2014 - 21:19

Programátor na AVR mám z číny za pár dolarů a arduino jakbysmet, v tom není problém. Staré PC kvůli tomu v chodu udržovat nehodlám.

• 0

#2246 kiReGPS

kiReGPS

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 345 příspěvků(y)

Publikováno 08 prosinec 2014 - 21:41

Souhlas. Arduino je v Číně za $10, program do něj přes USB nasypeš ajncvaj. Nemá cenu tahat starý krámy ze sklepa. Ani paralení porty, ani programátory, ani starý Atmely... ;)

• 0

#2247 kolombo

kolombo

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 5 681 příspěvků(y)

Publikováno 08 prosinec 2014 - 22:06

Mě ten LPT ještě funguje. Občas něco zkusím, teď už dlouho ne, i když pár Atmega8 mi ještě zbylo. Jenomže board je už 8-10 let starý a na novém LPT určitě už nebude. A kupovat USB programátor za 2000 na pokusy? Nebo hotové Arduino? Nebo si USB programátor postavit? Nebo si nechat někde ve sklepě staré PC, na kterém to půjde? To je zdánlivě nejednodušší cesta, ale krámy se ve sklepě hromadí a už je nikdo nevynese na světlo a nezprovozní.

Když si pečlivě vybereš, tak je na MB jak paralelní, tak i seriový port :-)

• 0

Miroslav Kolombo, k.t.

Garmin Oregon 600

N50 45.701 E015 05.508

kolombo@kolombo.cz

#2248 Smrk

Smrk

proti proudu

• Members
  • PipPipPip
  • 5 271 příspěvků(y)

Publikováno 08 prosinec 2014 - 23:05

Vůbec netuším, o čem se tu vede diskuze :-)

• 5

#2249 Vláček

Vláček

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 787 příspěvků(y)

Publikováno 08 prosinec 2014 - 23:11

O nějakých přístavech v Mladé Boleslavi, asi na Jizeře. :D

• 2

#2250 prazskychytrak

prazskychytrak

Rendy

• Members
  • PipPipPip
  • 1 707 příspěvků(y)

Publikováno 08 prosinec 2014 - 23:28

Já taky nevim, ale toho vězněnýho programátora, který je někde v šuplíku a ve sklepě mi začíná být líto.
  • 7

Bookmarky: 2.gif Zajímavé osudy kešek world.pngKešky výletovky hint_icon.pngHinty
Web: geopraha.eu regionální web Prahy
pepikov.cz
web o zajímavostech Prahy

#2251 zvedavkanocni

zvedavkanocni

recesistka

• Members
  • PipPipPip
  • 4 040 příspěvků(y)

Publikováno 08 prosinec 2014 - 23:45

Hlavně neupadejte do deprese a přesuňte se v zájmu vlastního zdraví urychleně do jiného vlákna, kde se stále ještě píše česky. :) I pro mne je to španělská vesnice a dost se divím, že než by si pánové založili spešl vlákno pro počítačové/elektro kutily, svůj tajný jazyk procvičují v depresivním.  ;) Možná je škoda, aby jejich zkušenosti zapadly mezi geochmurami - nějaké nové vzdělávací vlákno by jejich debatě slušelo víc.

• -1

#2252 mr3ska

mr3ska

Optimista

• Members
  • PipPipPip
  • 1 982 příspěvků(y)

Publikováno 09 prosinec 2014 - 10:46

Hlavně neupadejte do deprese a přesuňte se v zájmu vlastního zdraví urychleně do jiného vlákna...

Nebo do lesa :D

• 0

Outdoor: Oregon 700, Colorado 300, fenix5x

Zápisník: http://mr3ska.onelove.cz/

(Oregon 6xx jednodušejiVlastní ikonky waypointů i bez .gpi)

"Když tu keš tak moc chceš tak si pro ni sakra běž..."

Poslední článek: Telefon jako uložiště tras pro GarminOdolný Xcover 3 VE

"The Universe is made of protons, neutrons, electrons and morons"

#2253 KaMo_cz

KaMo_cz

starej member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 103 příspěvků(y)

Publikováno 09 prosinec 2014 - 11:21

Vytesat do kamenných destiček, to se celkem osvědčilo co se týče trvanlivosti ;)

Já to řeším externím diskem a menší (a důležitější) věci ještě paralelně v cloudu. Disk už se jednou sesypal, naštěstí bez ztráty dat. Zvažuju NAS s dvěma zrcadlenými disky.

Žulu nebo mramor? Záleží na vkusu. Jinak RAID1 nebo 5, který není trvale připojen k elektrické ani datové síti.

• 0

#2254 Paha Ahma

Paha Ahma

Zlej rosomák

• Members
  • PipPipPip
  • 254 příspěvků(y)

Publikováno 10 prosinec 2014 - 19:51

Zdravím do GD koutku:

Přesně měsíc od publikace mi zmizela keš. Letterbox, u jehož tvorby jsem si to hodně užíval, krabice, do které jsem zainvestoval přes litr, a je v čudu... Jednoznačně téma sem, nicméně:

Pocit, který převládá, není kupodivu nasranost, ale to, že jsem součástí nějaký D5 mysterky. Co myslíte?

Krabice sama byla fungl nová, pěkná, masivní budka, zamčená na kodovej zámek, pověšená na habru v takovém lužním lesíku. V zimě totál opuštěné místo, v létě je sice poblíž pískovna, ale do toho lesíka nikoho nenapadne ani strčit nos, je takovej pralesík...

Psali mi kačeři DNF, no a souřadnice přitom měli dobře. Takovou velkou krabici minout... Tak jsem se ženou večer vyrazil na plac. Nejen, že keš je fuč, ale celej strom je pryč.

Zbyl po něm jen asi pulmetrovej pahejl, evidentě zlomenej, nikde stopy po pile, ani úderech sekery, ani po pilinách, na zemi čisto. Po kmeni, potažmo budce, ani stopy... Jako by tam ten strom nikdy nestál..

Příliš mnoho náhod... Zrovna strom, na kterym mám keš, se jedinej široko daleko zlomí. Náhodou v tu dobu jde kolem správce nebo hajnej, nebo člověk, kterej zrovna sháníé sřevo na zimu, strom vodborně odklidí, sebere ho i s budkou, a neozve se mi na kontakt, který v ní asi najde...

¨Jsem z toho jelen. Měli byste, prosím. nějaké hypotézy nebo zkušenosti s něčím podobným? Co se mohlo stát?

Budu rád za nějakou reakci; s keškou jsem si fakt při tvorbě užil a myslím, že by se i lidem líbila. Takhle je projekt v troskách a bude potřeba vymyslet nějaký úplně jiný ztvárnění lovu... Ach jo.

• 0

Hyvä ahma - huono ahma. Ainoa hyvä ahma on pahaa.

#2255 VHteam

VHteam

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 144 příspěvků(y)

Publikováno 10 prosinec 2014 - 20:22

Ten strom na kterým byla ta budka......nebyl to smrček a neprodával telefony?...:)    

• 3

#2256 vlastin

vlastin

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 90 příspěvků(y)

Publikováno 10 prosinec 2014 - 23:45

Zajed si do polského Těšína na tržnici. Určitě ji tam tu budku najdeš. Za polovinu si tu budku koupíš zpět. :)

• 0

#2257 Paha Ahma

Paha Ahma

Zlej rosomák

• Members
  • PipPipPip
  • 254 příspěvků(y)

Publikováno 11 prosinec 2014 - 5:13

Možná mi fóry v této situaci nejdou přes pysky... Nemám TV (smrček prodávající telefony je předpokládám nějaká smart and cool reklama)? a do Polska daleko. Pochopil bych, kdyby nějaký kripl potřeboval ptačí budku, ale proč u toho zlomí celej zdravej strom?

• 1

#2258 preshing

preshing

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 305 příspěvků(y)

Publikováno 11 prosinec 2014 - 8:23

Možná mi fóry v této situaci nejdou přes pysky... Nemám TV (smrček prodávající telefony je předpokládám nějaká smart and cool reklama)? a do Polska daleko. Pochopil bych, kdyby nějaký kripl potřeboval ptačí budku, ale proč u toho zlomí celej zdravej strom?

Toto vždy zamrzí, zvláště když keši věnuješ tolik času a peněz. Ovšem při umístění takto cenné keše je to vždycky risk...leda by byla někde pod stálým dohledem. Teď k dotazu....přijde mi hodně ulítlé aby někdo LÁMAL strom kvůli keši (to slovo lámal mě dostává..kolik měl ten kmen v průměru?) Myslím že kdyby šlo někomu o tvojí keš a chtěl si jí přivlastnit tak jí prostě odmontuje a nebude se zdržovat nějakým stromem. Nemohla být spíš nějaká bouřka nebo vichřice? Strom to třeba zlomilo a lesníci ho odklidili a keš prostě zlikvidovali. Já být tebou tak keš posunu, nahradim jí dočasnou krabičkou a zvýšil bych četnost kontrol. Uvidíš jestli zmizí i náhradní...
  • 1

#2259 Skywalker

Skywalker

"kašpar"

• Members
  • PipPipPip
  • 1 108 příspěvků(y)

Publikováno 11 prosinec 2014 - 8:50

• co okolí stromu - pokud ho táhli, talk tam můsela zůstat spoušť a spousta stop
  • kde je nejbližšší cesta - a kam vede ?
  • nemůžou být trosku keše někde kolem v příkopu - jak ho nakládali ?

• 0

*

#2260 Paha Ahma

Paha Ahma

Zlej rosomák

• Members
  • PipPipPip
  • 254 příspěvků(y)

Publikováno 11 prosinec 2014 - 8:51

Toto vždy zamrzí, zvláště když keši věnuješ tolik času a peněz. Ovšem při umístění takto cenné keše je to vždycky risk...leda by byla někde pod stálým dohledem. Teď k dotazu....přijde mi hodně ulítlé aby někdo LÁMAL strom kvůli keši (to slovo lámal mě dostává..kolik měl ten kmen v průměru?) Myslím že kdyby šlo někomu o tvojí keš a chtěl si jí přivlastnit tak jí prostě odmontuje a nebude se zdržovat nějakým stromem. Nemohla být spíš nějaká bouřka nebo vichřice? Strom to třeba zlomilo a lesníci ho odklidili a keš prostě zlikvidovali. Já být tebou tak keš posunu, nahradim jí dočasnou krabičkou a zvýšil bych četnost kontrol. Uvidíš jestli zmizí i náhradní...

Díky, kolego. Moje myšlenky se ubíraj obdobným směrem... Taky mi to právě přijde celé ujeté...kdyby někdo tu keš chtěl domů, tak si přinese štípačky a má ji za minutu dole... Kmen je určitě zlomenej, ony habry jsou docela křehký, ale takové párátko to nebylo, měl tak cca 15-20 cm průměr. ... Teorie o bouřce dává smysl... teď mě dochází... LEDOVKA!! ... Ta to mohla zlomit, no a dál už to asi bylo, jak říkáš..

OK, najdu fleka poblíž, šoupnu tam něco "méněcenného" a uvidím. Díky.

• 0

6 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 6 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama