Přejít na obsah

Fotka

Geodepresivní koutek III

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
12542 odpovědí na toto téma

#2741 KulisekW

KulisekW

KulisekW

• Members
  • PipPipPip
  • 2236 příspěvků(y)

Publikováno 05 June 2015 - 22:08

Příběh téhle keše u jeskyně, respektive listing a diskuzi pod ním jsem pročítal v dopoledních hodinách a bylo mi z toho na nic. Ach jo...

Log nelze smazat jen z důvodu, že "je příliš krátký" ("bod", tečka nebo smajlík, dokonce i prázdný text, je z technického hlediska "log"), nebo že "neobsahuje poděkování". Pokud je logující zapsán v papírovém logbooku v keši, je jeho i sebekratší log platný.

Jen díky výše zmíněné citaci má "autor" právě došlých logů štěstí, že jsem jeho slohová veledíla rovnou nesmazal. Těmito "rádobykačery" vážně opovrhuji...

• 0

#2742 mr3ska

mr3ska

Optimista

• Members
  • PipPipPip
  • 1982 příspěvků(y)

Publikováno 05 June 2015 - 22:21

Jen díky výše zmíněné citaci má "autor" právě došlých logů štěstí, že jsem jeho slohová veledíla rovnou nesmazal. Těmito "rádobykačery" vážně opovrhuji...

Jo, Kulíšku, mě taky štvou logy typu "tečka", smajlík atd. Zato si vážím každého delšího logu a ještě víc takových jaké mi na dvou keších nechala Jacka. Při představě některých jí samotnou popisovaných věcí jsem se při čtení logů usmíval :)

• 1

Outdoor: Oregon 700, Colorado 300, fenix5x

Zápisník: http://mr3ska.onelove.cz/

(Oregon 6xx jednodušejiVlastní ikonky waypointů i bez .gpi)

"Když tu keš tak moc chceš tak si pro ni sakra běž..."

Poslední článek: Telefon jako uložiště tras pro GarminOdolný Xcover 3 VE

"The Universe is made of protons, neutrons, electrons and morons"

#2743 Roman_Jaromer

Roman_Jaromer

Roman_Jaroměř

• Members
  • PipPipPip
  • 4194 příspěvků(y)

Publikováno 06 June 2015 - 6:58

Ono ale občas nestačí napsat jen delší log. Ono je občas na depresi i log, který je na maximální povolenou délku, pokud je o ničem (rozuměj úplně o něčem jiném, než o keši)...

Zrovna nedávno mi na několik mých keší podobný přišel. Úplně stejný na několik keší víc jak 20 km od sebe, po přečtení jsem zjistil, že dotyčný tak zalogoval nejspíše stovku keší, spletl si v logu i města. Hlavně, že log byl dlouhý, ale o kešce v něm nebylo vůbec nic...

Sice taky píšu v logu i o tom, co jsme který den dělali, ale vždy napíšu alespoň něco o kešce... 

• 4

#2744 Skywalker

Skywalker

"kašpar"

• Members
  • PipPipPip
  • 1108 příspěvků(y)

Publikováno 06 June 2015 - 7:14

K těm Příhrahrdským skalám - původní text z listingu:

JESKYNĚ RACÁK
Víceprostorová jeskyně se nachází v Příhrazských skalách. Její portál se otvírá asi 30 m nad dnem rokle. Ze vstupního výklenku s maximální výškou 2,8 m pod okapem se malým, 160 cm širokým a přibližně metr vysokým otvorem se dostáváme do největší vnitřní prostory jeskyně nepravidelného půdorysu o rozměrech 7 x 2 - 4 m a výšky stropu více jak 2 m. V jihovýchodním rohu je průlez do 5 - 6 m dlouhé, velmi nízké a směrem dozadu se zužující prostory. V protilehlé části přechází hlavní síňka do zanesené úzké pukliny, komunikující s povrchem otvorem ve svahu několik metru od vstupního výklenku. Proti vchodu se v severní stěně otvírá nízká dutina typu pece, v severozápadní stěně vstupního výklenku se nachází rozměrná skalní kapsa. Celá jeskyně je suchá a dobře chráněná před větrem.

Nejstarší doklady přítomnosti člověka jsou kladeny podle nalezené keramiky do pokročilého vrcholného středověku (nejspíše 15. století) a staršího novověku (16. - 17./18. století). Soubor tvoří 7 drobných zlomků nádob a 16 fragmentů zvířecích kostí nesoucích známky přepálení v ohni. 9 určitelných kostí pochází ze samce jelena deset let starého. V oblasti jelen evropský přinejmenším od 18. století nežije.

Jeskyně Racák byla podle trampské ústní tradice jedním z nejstarších trampských kempů v oblasti a jeho vznik bývá kladen již  do 20. – 30. let 20. století. Zatímco počátky trampingu nejsou zcela jasné, důležitosti nabyl Racák na sklonku druhé světové války. Od února do 23. března 1945 se ve skalních dutinách v oblasti Mužského ukrývalo minimálně 113 uprchlíků ze zajateckých transportů, většinou sovětských vojáků. Zajatci se na svobodu dostali ojedinělými riskantními útěky během nočních zástávek transportů, např. během odpočinku ve stodolách v Bosni či v hospodářských prostorách valečovského dvora, nebo také s pomocí členů odboje, kteří na vlakové zastávce v Březině nad Jizerou uvolnili dveře vagonu stojícího vlaku. Ve skalách mohli přežít jen díky pomoci obyvatel sousedních sedmi obcí, kteří je zásobovali potravinami, ošacením, obuví, léky a cigaretami. V rokli 23. března 1945 gestapo zatklo 13 uprchlých sovětských zajatců a 3 místní obyvatele včetně velitele zdejších partyzánů Karla Kohouta (krycí jméno Alexej Korsakov).

Alois Havel ve svém rukopisu o historii odboje v oblasti Mužského uvádí:
   „Toho dne si totiž Kohout společně s Bořivojem Kopalem ze Zápudova a Josefem Havlasem z Mužského, ač byli Mikešovými ze Zápudova varováni, že tu zas řádí gestapo, vyšli – snad plni nedočkavosti z toho, jak se Kohout dohodne s Volkem (velitel osmičlenného parašutistického oddílu) – do lesa mezi zajatce. Nebyli dost opatrní ani oni (zajatci), ani partyzáni, říká se, že se dokonce slunili kdesi na skále nad roklí u pole. Dopadlo to špatně. Němci je obklíčili, střílelo se ze všech stran. Do jejich rukou se dostalo 13 sovětských zajatců a jmenovaní 3 Češi.“ Na cestě z lesa, na silnici na okraji obce Branžež, se Kohout pokusil o útěk. Byl postřelen a při převozu do nemocnice zranění podlehl.

Racák byl trampsky využíván ve druhé polovině 20. století, hlavní prostora byla doplněna dřevěnými konstrukcemi, takže vpravo od vchodu vznikla zvýšená dřevěná podlaha z kulatin sloužící jako ložní prostor a podél severní stěny byla umístěna lavice se stolem. Nízká dutina sloužila bez dalších úprav rovněž na spaní. V ústí stoupající pukliny stála litinová kamna, z nichž byl kouř odváděn plechovou rourou zasazenou v puklině. Kamna se nacházela pod reliéfem lidské lebky z profilu. V roce 1994 kdosi kemp v jeskyni zapálil, a v týž moment zmizel i trampský deník. Ze žhářství byl podezříván několikanásobně trestaný recidivista a přítel trampů p. Petrásek, přezdívaný Děda, se kterým je spojována i řada dalších požárů trampských kempů v oblasti. Děda Petrásek dominantně formoval trampský život v Příhrazských skalách koncem minulého století. Zemřel údajně násilnou smrtí ve zdejších skalách v roce 2003 (neověřená informace).

KOHOUTOVA jeskyně

Cestou k jeskyni Racák (cca 45 m od ní) nemůžete minout Kohoutovu jeskyni, upozorní Vás na ni dobový rytý nápis „KOHOUTOVA JESKYNĚ 1945“, je to 8 m široký a 4 m hluboký výklenek, kde se také na sklonku druhé světové války skrývali sovětští uprchlíci.

• 0

*

#2745 Citecka

Citecka

kecal neuvěřitelný

• Members
  • PipPipPip
  • 3250 příspěvků(y)

Publikováno 06 June 2015 - 7:31

Vítejte v realitě pískovcových skal :( My už v tomhle marasmu jsme patnáct let. Divím se, že Jenče ještě někdo nevyhubil; s původním nositelem viru se to přece dělá.

• 0

...a neberte se tak vážně! :)
CITECKA Team: Pet a Čita a psice Miki von Mikolas

#2746 Skywalker

Skywalker

"kašpar"

• Members
  • PipPipPip
  • 1108 příspěvků(y)

Publikováno 06 June 2015 - 8:18

to CItecka: hele a neříkej mi, že by se ta situace stále zhoršovala ? Ve smyslu bobtnání počtu návštěvníků /turistů atd. ? Že by jsich přibývalo ?

Mně osobně připadá, že o ty odlehlé, vzdálené místa je čím dál tím menší zájem - ať už turistů, trempů, kačerů (viz návštěvnost takových keší).

A kam nevede asfaltová cyklostezka z peněz EU tam pomalu nikdo ani nepáchne.

Třeba minulý týden jsem šel jednou odlehlou turistickou stezkou na úbočí Chřibů - a podle vysoké trávy, kopřiv a stop jsem tam byl pomalu letos první !

Tady snad platí - čím méně lidí chodí do přírody, tím víc jim to musíme zakazovat ?

Ale to je spíš na delší debatu někde v hospůdce u rybníka :)

• 3

*

#2747 Aviatik

Aviatik

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1435 příspěvků(y)

Publikováno 06 June 2015 - 8:32

Kvůli jedné mé nedaleko umístěné keši na mne už také dělal jeden člověk pěkné bububu že jako PR a 1.pásmo CHKO a tudíž zákaz vstupu mimo turistické značky (není a nebyla to pravda) a že správa CHKO o mne ví a bude to řešit bla bla bla.... Zastrašoval mne soukromými vzkazy přes geocaching.com ze svého normálního účtu a jak jsem zjistil, tak jenom mne. Ale nebyl to úplně blbec, prostě to na mne zkusil a když neuspěl, tak se dál neangažoval, protože věděl že by s NA logem neuspěl. Kde si byl jistý, tam se s NA nežinýroval. To, že má hodně blízko k Jenčovi jsem tehdy zjistil během pár minut.

Na druhou stranu si také myslím, že všude by cache být nemusely, že jsou místa, která by měli lidé nechat na pokoji. Otázka jenom je, s jakou umanutostí za tento názor bojovat. (viz Honzák a podobní). 

• 3
Ej vy mé krabičky z umělé hmotičky!

#2748 Aviatik

Aviatik

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1435 příspěvků(y)

Publikováno 06 June 2015 - 8:33

to CItecka: hele a neříkej mi, že by se ta situace stále zhoršovala ? Ve smyslu bobtnání počtu návštěvníků /turistů atd. ? Že by jsich přibývalo ?

Mně osobně připadá, že o ty odlehlé, vzdálené místa je čím dál tím menší zájem - ať už turistů, trempů, kačerů (viz návštěvnost takových keší).

A kam nevede asfaltová cyklostezka z peněz EU tam pomalu nikdo ani nepáchne.

Třeba minulý týden jsem šel jednou odlehlou turistickou stezkou na úbočí Chřibů - a podle vysoké trávy, kopřiv a stop jsem tam byl pomalu letos první !

Tady snad platí - čím méně lidí chodí do přírody, tím víc jim to musíme zakazovat ?

Ale to je spíš na delší debatu někde v hospůdce u rybníka :)

Také mne připadá, že s přibývajícím množstvím snadno přístupných cachí počet navštěv na těch daleko od silnic spíše klesá i přes narůstající počet cacherů.

• 0
Ej vy mé krabičky z umělé hmotičky!

#2749 Citecka

Citecka

kecal neuvěřitelný

• Members
  • PipPipPip
  • 3250 příspěvků(y)

Publikováno 06 June 2015 - 12:14

Zajímavej postřeh, ale jo, máte pravdu; klesá. Tím hůř.

Skywalker: já ale mluvil o šílenejch ochráncích a jejich zásazích kvůli... poškozování půdního krytu, archeologických vrstev, plašení vzácných živočichů a sraní v lese. A tohle šílenství se zřetelně stupňuje. Začlo to kdysi po vyhlášení národního parku Labské pískovce (což je kapitola sama pro sebe :( )  a pokračuje to směrem k Praze.

A přitom v reálu se jedná o několik málo magorů. Doba se mění, fanatici zůstávají :(

• 0

...a neberte se tak vážně! :)
CITECKA Team: Pet a Čita a psice Miki von Mikolas

#2750 Smrk

Smrk

proti proudu

• Members
  • PipPipPip
  • 5271 příspěvků(y)

Publikováno 06 June 2015 - 13:58

Hergot, za barákem mám pražský Kunratický les, tak abych tam za chvilku nemusel jen po turistické značce, která vede do kruhu.

• 0

#2751 MikiHamza

MikiHamza

MikiHamza

• Members
  • PipPipPip
  • 890 příspěvků(y)

Publikováno 06 June 2015 - 17:00

Ono ale občas nestačí napsat jen delší log.

Teď jsem našel pěkný dlouhý univerzální log, se kterým si vystačím všude:

"Danke für die Dose - Thanks for that Cache- Merci pour la Cache - Dzięki za Cache - Grazie per questo Cache - Takk for at Cache - Obrigado por isso Cache - Gracias por el Cache - Díky za keš - Ačiū už tą talpyklą - Paldies par šo Cache - Aitäh selle eest Cache - Спасибо за то кэш - Kiitos, että Cache - Tack för att Cache - Tak for denne Cache - Hvala cache - Ευχαριστώ για τη μνήμη cache - 感謝您的高速緩存 - Önbellek için teşekkürler - Köszönjük, hogy a cache - Bedankt voor de cache - Graças para o cache - Dankon pro la kaŝmemoron"

• 0

#2752 phrkt

phrkt

věčný rejpálek

• Members
  • PipPipPip
  • 2745 příspěvků(y)

Publikováno 06 June 2015 - 18:04

Teď jsem našel pěkný dlouhý univerzální log, se kterým si vystačím všude:

"Danke für die Dose - Thanks for that Cache- Merci pour la Cache - Dzięki za Cache - Grazie per questo Cache - Takk for at Cache - Obrigado por isso Cache - Gracias por el Cache - Díky za keš - Ačiū už tą talpyklą - Paldies par šo Cache - Aitäh selle eest Cache - Спасибо за то кэш - Kiitos, että Cache - Tack för att Cache - Tak for denne Cache - Hvala cache - Ευχαριστώ για τη μνήμη cache - 感謝您的高速緩存 - Önbellek için teşekkürler - Köszönjük, hogy a cache - Bedankt voor de cache - Graças para o cache - Dankon pro la kaŝmemoron"

Hm, 100 slov to nemá, takhle diamantový odznak za logování nezískáš. Chce to přidat ještě pár jazyků :D .

• 0

#2753 Jacka

Jacka

Zlobení je dovoleno :D

• Members
  • PipPipPip
  • 4214 příspěvků(y)

Publikováno 06 June 2015 - 18:06

Však třeba čeština ještě chybí :D!

• 0

#2754 kalubr

kalubr

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1648 příspěvků(y)

Publikováno 06 June 2015 - 18:17

Však třeba čeština ještě chybí :D!

Nechybí. Ale Ďakujem za keš! tam nemá.
  • 1

#2755 von Bronin

von Bronin

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 599 příspěvků(y)

Publikováno 06 June 2015 - 22:39

PIERRE BRICE R.I.P.

Přiložené miniatury

• C__Data_Users_DefApps_AppData_INTERNETEXPLORER_Temp_Saved Images_jpn6zmpdus1gsugm.jpg

Tento příspěvek byl upraven od von Bronin: 06 June 2015 - 22:40

• 0

#2756 Smrk

Smrk

proti proudu

• Members
  • PipPipPip
  • 5271 příspěvků(y)

Publikováno 06 June 2015 - 23:05

Co má společného s keškami? Někde jsem nedávno slyšel, že to byl po světě nejznámější francouzský herec, kterého ve Francii skoro nikdo neznal.

• 0

#2757 Hamaci

Hamaci

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1183 příspěvků(y)

Publikováno 07 June 2015 - 0:24

Taky mívám pocit, jestli už není načase přenechat to dalším.

Taky si už připadám jako Don Quijote. Mám kolem třiceti založených kešek. Ty asi tři městské, které se ztrácejí po měsíci beru jako sysifovský úděl, ale že jsou ničeny i kešky v přírodě daleko od civilizace, to mne mrzí. Často nejsou ani ukradeny, ale poničeny tak, že do nich zatéká apod.

Dalším problémem je to, že když jsem před lety zakládal kešky na vrcholcích Krušných hor, měl jsem hezhý oumysl udělat je odlovitelné i v zimě a vyrobil jsem dřevěné zavěšené schránky na mikrošku. Jenže dnes, kdy kešuje každý, kdo má v zadečku ďouru (nic ve zlém, každému tu zábavu přeji), jsou logbooky zaplněné během pár měsíců.

Takže si teď začínám připadat jako otrok svých vlastních kešek a na výlety jinam mi nezbývá čas.

Ale nedávno se mi přihlásila dobrá duše, že by jednu kešku, kterou jistý Need Archive aktivista/pablb nahlásil, adoptovala.

• 1

#2758 jessie.r

jessie.r

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 471 příspěvků(y)

Publikováno 07 June 2015 - 4:28

Co má společného s keškami?

S keškami asi možná nic, ale s tím, že ho někteří kačeři - jako například i já - měli rádi!
  • 4

#2759 Smrk

Smrk

proti proudu

• Members
  • PipPipPip
  • 5271 příspěvků(y)

Publikováno 07 June 2015 - 6:39

Z toho ale přijde deprese a ne geodeprese.

• 0

#2760 Smrk

Smrk

proti proudu

• Members
  • PipPipPip
  • 5271 příspěvků(y)

Publikováno 07 June 2015 - 6:40

...

Takže si teď začínám připadat jako otrok svých vlastních kešek a na výlety jinam mi nezbývá čas.

...

Už jsem měl několik dobrých nápadů na kešku, ale tohle jsem si naštěstí řekl dřív, než jsem je založil. Že bych pak nedělal nic jiného, než je pořád obnovoval, kontroloval a doplňoval. Proto mi pak hlava nebere, jak to dělají kačeři se stovkami založených keší.

• 0

5 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 5 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama