Před pár dny jsem si tu posteskl, že když se loguje v dešti, tak je pak logbook vlhký. To samé je, když víčko krabky tak úplně netěsní, krabka při změnách tlaku (teploty) "dýchá" - a výsledek je zvláště po zimě stejný. Ani nemusí na krabku pršet.
Zkoušel jsem logbooky všelijak vysušovat nad plamenem zapalovače, pořád to kloudně nešlo, ale včera jsem asi na řešení přišel. Aspoň u těch logbooků vzniklých rozstříháním listu papíru A4 na 5 dlouhých proužků:
Použil jsem zapalovač fungující jako hořák (viz foto). Vpravo je můj od Vietnamců za cca 60 Kč (má silnější plamen), vlevo je manželky, která ho používá při autopatii (nespolehlivý, po minutě zhasne. Stál asi 150 Kč).
Logbook chytím nahoře, kde je secvaklý a proužek papíru po proužku ohřívám ze vzdálenosti asi z 5-7 cm za stálého a rychlého pohybu zapalovačem sem a tam (cca 3-4 s na jednu stranu proužku, nesmí shořet). Tak ohřeju všech 5 listů, otočím a ohřívám je po jednom zas z druhé strany. Asi za 2 minuty byl logbook krásně suchý a teplý. Nemusím ho vozit domů, sušit ho doma a jet tam znova.
Když se to neudělá, tak zplesniví.
Do takového logbooku se vejde asi 120 logů, což je u většiny mých mysterek asi "na věčné časy" .
Otázkou je, jestli v takovém případě platí nerovnice: čas + náklady na sušení < čas + náklady na vyrobení nového logbooku (kterých mohu mít v batohu rezervu)