Jak na to koukám, je to kousek mimo České Švýcarsko. Ono je to logické, je to přísná rezervace a dávat to na turistické cesty, kudy chodí davy, nemá velkou cenu. Ale je to asi dobrá cesta, jak si někdo pomohl k penězům z dotací.
Geodepresivní koutek III
Publikováno 14 červenec 2016 - 22:01
A tohle je presne ta chvile, kdy se dokonale hodila ta mapka nahore. Ted jsem jak blbec minutu oddaloval mapu (ano na mobilu minutu) abych vedel, kde ta kes je. Namisto abych otevrel listing a videl to hned :-(
Samaellovi preji pevne nervy.
Tak to ten mobil zahod
Garmin Oregon 600+450 + iPhone 5S 32GB + GSAK 8.7.0.0
Publikováno 14 červenec 2016 - 22:29
To jsou myslím zbytečně silná slova, spíš bude třeba změnit software a vyzkoušet způsob práce s ním.
Publikováno 15 červenec 2016 - 6:18
Další paskvil http://geocaching.ceskesvycarsko.cz
Že by projekt č. 21? http://www.mzp.cz/C1...13_20130517.pdf ?
Ovšem to je z r. 2013. Takže trochu starší. Nic jiného jsem nedohledal.
I když co se týče her podobných geokešingu, je tam i pár dalších projektů...
Publikováno 15 červenec 2016 - 6:42
Když vidím těch 200000 za něco podobné geocachingu, napadá mě řešení, jak by to mohli mít zadarmo. Stačilo by to prohlásit na nějakém eventu, že by stáli o krabičky v určitých lokalitách, př. slíbit nějaké propagační materiály do keší, určitě by se někdo našel, kdo by to udělal. Protože organizátor toho projektu je určitě kačer nebo o tom alespoň dost ví. Jenomže to by nebyly ty peníze z dotace a o ty jde až v první řadě. Jako se kdysi rozčiloval jeden zasloužilý kačer a turista z Jihlavy, že za podobnou částku město osadilo do chodníku bronzový znak Střed Jihlavy, kdyby to poskytli klubu turistů, tak že za to mohli několik let značkovat po celém kraji.
Publikováno 15 červenec 2016 - 6:43
Hlava mi nebere, proč tyto projekty nazývají Geocaching, když to s oficiálním Geocachingem nemá nic společného. Je to jen na bázi geocachingu.
Je to i o právní stránce, neboť slovo Geocaching je chráněno ochrannou známkou. Na stránkách Geocachingu se výslovně píše:
- U digitálního obsahu by slovo "Geocaching" mělo odkazovat na www.geocaching.com
Publikováno 15 červenec 2016 - 8:17
Když vidím těch 200000 za něco podobné geocachingu, napadá mě řešení, jak by to mohli mít zadarmo. Stačilo by to prohlásit na nějakém eventu, že by stáli o krabičky v určitých lokalitách, př. slíbit nějaké propagační materiály do keší, určitě by se někdo našel, kdo by to udělal. Protože organizátor toho projektu je určitě kačer nebo o tom alespoň dost ví. Jenomže to by nebyly ty peníze z dotace a o ty jde až v první řadě.
Samozřejmě, že jde o ty peníze - každý si nějak vydělává.. Vím něco blíž o projektu, kde je přes sto krabiček, a jsem přesvědčený, že autor není kačer a dokonce o geocachingu (v pojetí firmy GS) mnoho neví... Nebo televize Déčko a její krabičky - taky to něco stálo (ale dcerka na ně jezdila ráda, byl kolem toho příběh a jediná výtka mohla být k použitým krabičkám, protože byly ještě méně vodotěsné než krabice od zmrzliny).
Publikováno 15 červenec 2016 - 8:21
Že by projekt č. 21? http://www.mzp.cz/C1...13_20130517.pdf ?
Ovšem to je z r. 2013. Takže trochu starší. Nic jiného jsem nedohledal.
I když co se týče her podobných geokešingu, je tam i pár dalších projektů...
No já nevím, kdyby mi někdo nabídnul 200t , klidně i desetinu těch dvěstě litrů, tak mu rád udělám vymazlenou keškovou sérii. Přijde mi to výrazně lepší, než většina jiných projektů financovaných z EU. Vždy, když vidím nějakou stupiditu, nebo naprosto nesmyslnou stavbu, je tam u toho cedulka projekt EU. A na druhou stranu, nevidím jedinej důvod dělat něco zadarmo, když za to můžu dostat peníze. Ekonomickej romantinzmus jsme opustili v roce 1989.
Tento příspěvek byl upraven od lubbez: 15 červenec 2016 - 8:23
Publikováno 15 červenec 2016 - 8:30
Hlava mi nebere, proč tyto projekty nazývají Geocaching, když to s oficiálním Geocachingem nemá nic společného. Je to jen na bázi geocachingu.
Je to i o právní stránce, neboť slovo Geocaching je chráněno ochrannou známkou. Na stránkách Geocachingu se výslovně píše:
- U digitálního obsahu by slovo "Geocaching" mělo odkazovat na www.geocaching.com
Nechci se hádat, ani marnit čas hledáním, ale nikdy jsem si nevšiml, že by u slova geocaching bylo někde ®
Že soukromá firma napíše na svůj web, že by nějaké slovo mělo odkazovat ne její web, moc směrodatné není.
Publikováno 15 červenec 2016 - 8:50
No já nevím, kdyby mi někdo nabídnul 200t , klidně i desetinu těch dvěstě litrů, tak mu rád udělám vymazlenou keškovou sérii. Přijde mi to výrazně lepší, než většina jiných projektů financovaných z EU. Vždy, když vidím nějakou stupiditu, nebo naprosto nesmyslnou stavbu, je tam u toho cedulka projekt EU. A na druhou stranu, nevidím jedinej důvod dělat něco zadarmo, když za to můžu dostat peníze. Ekonomickej romantinzmus jsme opustili v roce 1989.
Jo, ale jde hlava kolem, kolik pak v přepočtu z těch dotací jde na jednu keš. Výrobní cena většiny těch kešek, které v takovýchto projektech vznikají - do 100 Kč (lock&lock + zápisník + tužka + pár propagačních materiálů), pokud vše koupíš. Často daleko menší...
Občas si říkám, že bych si měl vydělávat děláním kešek. Jen na to mít žaludek a ostré lokty ve shánění dotací. Taky bych bral, kdyby mi někdo na zakládání kešek přispíval :-). Na druhou stranu si říkám, jak to může dopadnout, když bude každý chtít na keších jen vydělat. Zvlášť když jsem viděl kešky, co vznikali na Česko-Polském pomezí z jedné podobné dotace.
Publikováno 15 červenec 2016 - 8:51
No, vím o stránkách, které mají v názvu geocaching a neodkazují rovnou na geocaching.com. Například zrovna toto fórum. A nezdá se mi špatné, nazývat to geocachingem, tj. hrou založenou na hledání něčeho podle souřadnic. Snad se nedostaneme do situace kdy budeme muset vymýšlet slova, která ještě nikdo nepoužil a tudíž je nemá registrovaná.
Publikováno 15 červenec 2016 - 14:35
Zajímal by mě odkaz na stránku, kde je tento text. Hledat se mi to nechce, ale myslím si, že to je vytržené z kontextu.
Nechci se hádat, ani marnit čas hledáním, ale nikdy jsem si nevšiml, že by u slova geocaching bylo někde ®
Že soukromá firma napíše na svůj web, že by nějaké slovo mělo odkazovat ne její web, moc směrodatné není.
No, vím o stránkách, které mají v názvu geocaching a neodkazují rovnou na geocaching.com. Například zrovna toto fórum. A nezdá se mi špatné, nazývat to geocachingem, tj. hrou založenou na hledání něčeho podle souřadnic. Snad se nedostaneme do situace kdy budeme muset vymýšlet slova, která ještě nikdo nepoužil a tudíž je nemá registrovaná.
Já jsem se dokonce Groundspeaku před pár lety oficiálně ptal, jestli můžu pro svůj projekt použít název geocaching, nebo jestli mají ten název nějak chráněný. Odpověděli mi, že ho chráněný nemají, že je to podobné jako třeba „basketbal“ apod., takže si ho může kdokoliv použít pro svůj projekt. Pokud si ho od té doby nenechali skutečně ochránit, což nepředpokládám (ono to taky stojí nějaké peníze a asi ne malé), tak v použití pojmu geocaching není žádný právní problém.
Publikováno 15 červenec 2016 - 14:44
Jo, ale jde hlava kolem, kolik pak v přepočtu z těch dotací jde na jednu keš. Výrobní cena většiny těch kešek, které v takovýchto projektech vznikají - do 100 Kč (lock&lock + zápisník + tužka + pár propagačních materiálů), pokud vše koupíš. Často daleko menší...
No, myslím, že na to nelze vztahovat ceny, jako kdyby sis to dělal na koleně. Ono i ty máš náklady mnohem větší, i když si to ani neuvědomuješ. To není jenom o nákupu materiálu, ale taky o čase, který s tím strávíš, musíš vytipovat vhodná místa pro uložení keší, několikrát je navštívit (k tomu si připočti cestovní náklady), vymyslet a vytvořit listingy, zajisté jsou v ceně zahrnuty i související propagační předměty apod. Většinu z toho děláš i ty při zakládání své kešky, akorát ten čas, cestovní náklady a náklady na vytvoření listingu do toho nepočítáš, protože bereš, že tě to nic nestojí.
Neříkám, že to musí být hned 200 tisíc, ale rozhodně to vyjde u jedné krabičky na víc, než do 100 Kč.
A ještě, abych tak trochu navázal na to, co psal Luboš: Ono je takové přísloví — hloupej, kdo dává, hloupější, kdo nebere. Myslím, že v těchto případech to platí dvojnásob.
Publikováno 15 červenec 2016 - 19:51
Ono je ještě jedno pravidlo, že keš nesmí být komerční. Propagace kraje, obce, infocentra, rezervace, to se bere jako v pořádku. Propagace firmy, která má něco takového v popisu práce, už moc ne. Propagace konkrétní firmy už vůbec ne. Takže takovéto keše se posuzují individuálně. Např. projde pivovar jako historická památka, i když pořád vaří pivo, ale asi by neprošel, pokud by keš doporučovala nákup piva nebo posezení v jejich restauraci. I když pochopitelně i u historického pivovaru to má určitý reklamní efekt, pokud keš kačery přivede do blízkosti restaurace.
Ale pokud je to hra na principu geocachingu, mimo Groundspeak, je asi možné všechno. Jen je otázka, kdo ji bude hrát, když bude mimo. Nezdá se to, ale propagace, aby si toho zájemci vůbec všimli, taky něco stojí, u Groundspeaku je to "zadarmo".
Publikováno 15 červenec 2016 - 21:30
Co vím, tak i s pivovarem Konrád ve Vratislavicích byl problém, keš byla napoprvé posouzena jako komerční propagující soukromou firmu. Na korektnost ta hra jednou chcipne.
Publikováno 18 červenec 2016 - 20:04
Byl jsem teď poblíž (u Bizoní farmy) a po přečtení tohodle blogu mě docela zatrnulo. To už je druhé místo co vím, že dělají takové ofuky.
Publikováno 19 červenec 2016 - 13:39
To LudaL
Ono to nebude tak horké. Doporučuji si přečíst v diskuzi pod blogem názor pana Březiny, pana Kupce a všimněte si i příspěvku:
Bohumil Máca 51263Nešlo o vstup, ale o vjezd. A autor důsledně utajil, čím tam vjel.
Publikováno 19 červenec 2016 - 14:20
....
Nešlo o vstup, ale o vjezd. A autor důsledně utajil, čím tam vjel.
Ve druhém odstavci je psáno: "s dětmi na kolech" takže nic netajil.
Xiaomi Redmi Note 10 Pro => Locus 4 gold, WhereYouGo, Mapy.cz ; Samsung J5 (iGo navi) ;
GeoGet (+Stator)
Moje statistika na Geocaching.com
Publikováno 19 červenec 2016 - 17:02
To LudaL
Ono to nebude tak horké. Doporučuji si přečíst v diskuzi pod blogem názor pana Březiny, pana Kupce a všimněte si i příspěvku:
Bohumil Máca 51263Nešlo o vstup, ale o vjezd. A autor důsledně utajil, čím tam vjel.
No možná by bylo vhodné si nejdřív přečíst ten článek co odkazuji.
A o tom že pan Březina účelově LŽE se může přesvědčit každý na mapy.cz, kde jsou letecké mapy roku 2003, kde je vidět, že ta cesta tam byla i před nimi.
13 uživatel(ů) prochází toto téma
0 uživatelů, 13 návštěvníků 0 anonymních uživatelů