Přejít na obsah

Fotka

Geodepresivní koutek III

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
12543 odpovědí na toto téma

#5161 petegeo

petegeo

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 005 příspěvků(y)

Publikováno 23 listopad 2016 - 11:36

Jedině musíme počkat, až Američani pochopí, že někdo prostě vědomě podvádí. Jejich mentalita to totiž ještě chápat neumožňuje.

Já si myslím že to nepochopí nikdy. A i kdyby to "vzali na vědomí", nic s tím dělat nebudou, neboť je jim to právě tou mentalitou šuma-fuk.
Např. EC v národních parcích měly tak složité otázky, že je musí dávat opravdu geolog. A většině je to jedno, resp. berou to jako fakt, že jsou to keše pro geologicky zaměřené lidi, a nevadí jim to a prostě je nelogují a nedělají si s tím hlavu... :-)

• 1

#5162 MikiHamza

MikiHamza

MikiHamza

• Members
  • PipPipPip
  • 890 příspěvků(y)

Publikováno 23 listopad 2016 - 11:38

A taky ......ské rašeliniště GCxxxxx

Hlavně neukazovat prstem, aby náhodou někoho nenapadl teplý bonz, že existuje něco, co neodpovídá liteře zákona. To by pak byla teprve depréze.

K EC: Je to skoro na samostatné vlákno, ale mně se EC moc nelíbí, ani je moc nelovím. Nikoliv snad samy o sobě, ale v GC je chápu jako neorganický přívažek a určitou nekoncepčnost. Co mají geologické procesy společného s GPS? A proč by se zrovna geologické procesy měly chápat nějak nadřazeněji, než třeba zrovna biologické procesy či zajímavosti jiného druhu, aby měly takovouto výjimku (bez fyzické krabičky)? Podle mě prostě někdo z GS je blázen do geologie, tak to takhle podporuje. Ale logiku to, podle mého názoru, nemá. Ale jak psal von Bronin: je to věc GS.

Možná by nějaký historik mohl objasnit, proč začala v roce 2004 spolupráce GC s GSA, kdy vznikla první EC. GSA považuje EC za součást osvěty, dokonce jsou EC využívány pro výuku geologie.

Já mám earthcache taky rád, i když nejsou košer, tj. nemají fyzickou schránku s logbookem. Takže nebudu horovat pro jejich vyřazení z GC.

Pokud vím (nechce se mi to teď hledat), musí tam owner být v posledních 3 měsících před publikací keše a nikoliv "kdysi dávno". A co do fotek - ani k plnění úkolů se nesmí vyžadovat vůbec žádné fotky.

Stačí kliknout na některý z mých linků, je to jak ve wiki tak i v pravidlech v odst. 5 - návštěva ownera max. 2 měsíce stará.

• 1

#5163 petegeo

petegeo

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 005 příspěvků(y)

Publikováno 23 listopad 2016 - 11:45

To je jako s podvody na jiných keších....Jak stíhají kontrolu autoři PWT? atd.atd.atd. Ano, s odpovědí earthcache se dá "obchodovat" a děje se to - pro tyhle ubožáky ale nezakládám a jsou pro mne něco jako vzduch. Většina kačerů stále k logu dává fotku, že tam byli, já taky dávám, přijde mi to samozřejmé....Zakázáním požadavku fotek si jen Zeměplk usnadnil SVŮJ život a ownerům věc zkomplikoval (a je mu to úplně šumafuk), takže přítomnost cachera na místě už owner 100% ověřit prostě nemůže, i kdyby se na hlavu stavěl...to ale není problém ownera, nýbrž firmy GS, když to takto vede a chce to tak mít. Howgh!

Ono to tak úplně přesně není... Zeměplk sice zakázal požadavek ownerů na fotky... Ale např. dost keší tam mělo v podmínkách od ownerů - buď odpověz na otázky a zašli odpověď, nebo přidej dobrovolně fotku... Takže kdo chtěl, přidal dobrovolně fotku sebe z místa a nemuseli jsme nic posílat a bylo to OK... :-)

• 1

#5164 Kub4

Kub4

acrophobiac :)

• Members
  • PipPipPip
  • 529 příspěvků(y)

Publikováno 23 listopad 2016 - 11:48

Já tu fyzickou krabičku k ničemu nepotřebuju. U obyčejné keše hledám krabičku, u EC geologický útvar. To druhé je často náročnější, zajímavější a poučnější, proto mě to baví ještě víc. Kešky někde v anonymní městské zástavbě jsou pro mě asi to nejméně zajímavé. Ale ani ty nezavrhuji, někdy (často) není na nic lepšího čas, a i to město, včetně různých periférií, je zajímavé poznat. Jen prostě keš někde na vrcholu Everestu (nebo i menšího kopečku) je pro mě nesrovnatelně zajímavější - a jestli je tam fyzická krabička nebo ne, je mi opravdu jedno. A pokud je ta EC dobře vymyšlená a něco zajímavého se naučím, je to lepší než krabička.

Nejvíc se mi líbí EC, kde člověk na místě něco skutečně řeší a zkoumá. 

• 3

You are leaving the map zone database. You are on your own, Claire.

#5165 bejcci

bejcci

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 670 příspěvků(y)

Publikováno 23 listopad 2016 - 11:55

Pokud vím (nechce se mi to teď hledat), musí tam owner být v posledních 3 měsících před publikací keše a nikoliv "kdysi dávno". A co do fotek - ani k plnění úkolů se nesmí vyžadovat vůbec žádné fotky.

No jo, fakt fotografie musí být jako volitelné. Docela by mě zajímalo, kdy tohle změnili, protože ještě nedávno fotky jako součást úkolu procházely. Ach jo. U některých EC ty fotoúkoly dávají docela dobrý smysl.

• 0

#5166 bejcci

bejcci

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 670 příspěvků(y)

Publikováno 23 listopad 2016 - 11:59

Já EC rád navštěvuji, protože bývají na zajímavých místech.

Ale logovat Found it na základě toho, že jsem něco přečetl na ceduli a přepsal do mailu mi přijde takové divné. A tak EC až na výjimky neloguji.

EC jde udělat zajímavě a i bez nutnosti cokoliv opisovat z cedule. Navíc informace na ceduli obvykle bývají na Internetu, takže jejich zadávání do úkolů postrádá smysl a je to i proti myšlence EC.

• 2

#5167 Jacka

Jacka

Zlobení je dovoleno :D

• Members
  • PipPipPip
  • 4 214 příspěvků(y)

Publikováno 23 listopad 2016 - 11:59

V počátcích geocachingu bylo keší bez fyzické krabičky mnohem víc - webcam, virtuálky... , takže nevím, proč by to mělo být něco proti pravidlům nebo zralého na zrušení, jak tu kdosi píše. Pro mě jsou earthky jedny z nejoblíbenějších keší - něco zajímavého se při nich dozvím, obvykle jsou na pěkném místě a nemají T1,5...

Jinak earthek na rašeliništích je hafo, sama mám nějaké z dílny rakouského revírníka, takže jsou určitě OK.

No jo, fakt fotografie musí být jako volitelné. Docela by mě zajímalo, kdy tohle změnili, protože ještě nedávno fotky jako součást úkolu procházely. Ach jo. U některých EC ty fotoúkoly dávají docela dobrý smysl.

Změnili to už před několika lety (cca 2011?), a Bohu díky za to, jinak bych je nemohla lovit prostě proto, že nemám foťák :D.

• 0

#5168 mh.mail

mh.mail

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 781 příspěvků(y)

Publikováno 23 listopad 2016 - 12:13

začala v roce 2004 spolupráce GC s GSA, kdy vznikla první EC. GSA považuje EC za součást osvěty, dokonce jsou EC využívány pro výuku geologie.

OK, tomu rozumím, proti tomu nic nemám. Ale proč pouze výhradně geologie? Proč ne biologie? Proč ne ekosystémy? Proč ne urbanistika? Proč ne historie? Proč ne fyzikální jevy? Chápete už, co mi na EC vadí?

Já tu fyzickou krabičku k ničemu nepotřebuju.

Já taky ne. To jsou jiný experti, co jsou na geocachingu (tj. na nalézání krabiček) závislí. Ale jestliže je geocaching definován jako hra na hledání krabiček pomocí GPS, tak mi tam prostě EC nepasují. Bez ohledu na to, jestli se mi líbí nebo ne. Kdysi britové natočili kriminální cyklus Taggart. Hlavní postavou byl inspektor Jim Taggart. Herec, který ho hrál, pak zemřel, ale realizátoři se nechtěli zavedené série jen tak vzdát, tak Taggart jakoby povýšil a odjel jinam a jeho původní tým pokračoval v řešení případů. Série se samozřejmě i nadále jmenovala Taggart. Já tomu říkám „Taggart bez Taggarta“. Ačkoliv ty příběhy nebyly špatné, přišlo mi to přesto trochu hloupé. A tak nějak vidím EC. Jako „geocaching bez krabičky“, „stejky ze sójového masa“ apod.

V počátcích geocachingu bylo keší bez fyzické krabičky mnohem víc - webcam, virtuálky... , takže nevím, proč by to mělo být něco proti pravidlům nebo zralého na zrušení, jak tu kdosi píše.

Pokud tím míříš na mě, tak já nepsal nic o tom, že jsou proti pravidlům, ani že by je měli zrušit. Já jsem napsal pouze, že jsou nekoncepční a neorganický přívažek. A to je rozdíl. Něco, co by vzdáleně souviselo s rušením, psal MikiHamza, ale to znělo takto: „Takže nebudu horovat pro jejich vyřazení z GC.“

Že v počátcích byly další typy keší bez fyzické krabičky (virtuálky, webcam), je v současné době irelevantní, protože GC tyto typy zakázal (a nechal existující pouze na dožití), a to právě s poukazem na to, že nemají fyzickou krabičku a že všechny tyto „keše“ se mají přesunout na Waymarking. Proti tomuto rozhodnutí nic nemám, je to jejich hra. Ale EC z pro mě nepochopitelného důvodu mezi geocachingem zachovali a to je podle mého názoru nekoncepční a to kritizuju. Nic jiného.

Jinak earthek na rašeliništích je hafo, sama mám nějaké z dílny rakouského revírníka, takže jsou určitě OK.

To fakt ještě i po takové době keškování jsou lidi, kteří nechápou, že v geocachingu neexistuje princip precedentů? Že to, že existují nějaké keše (jakéhokoliv typu), ještě neznamená, že stejné nebo podobné keše budou nově schváleny? Pravidla se přece neustále posouvají (přitvrzují). Co platilo včera, dnes platit nemusí.

• 4
„Normální je nepodvádět.“
http://gc.i-mh.net/ | gc@i-mh.net

#5169 bejcci

bejcci

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 670 příspěvků(y)

Publikováno 23 listopad 2016 - 12:19

V počátcích geocachingu bylo keší bez fyzické krabičky mnohem víc - webcam, virtuálky... , takže nevím, proč by to mělo být něco proti pravidlům nebo zralého na zrušení, jak tu kdosi píše. Pro mě jsou earthky jedny z nejoblíbenějších keší - něco zajímavého se při nich dozvím, obvykle jsou na pěkném místě a nemají T1,5...

Změnili to už před několika lety (cca 2011?), a Bohu díky za to, jinak bych je nemohla lovit prostě proto, že nemám foťák :D.

To se mýlíš, fotky nesmí být vyžadovány jako důkaz návštěvy místa opravdu již od této doby. Ale součást úkolu být mohly minimálně letos na jaře (schváleno v EC). Takže buď je něco nového, ale spíše je to pouze aplikace tohoto starého pravidla a pak jako součást plnění úkolu fotka stále být může. Protože koukám, že poslední změna pravidel byla v roce 2013. 

Fajn  :) Někdo nemá foťák, někdo nemá lano, někdo je na vozíku a nikdy neuloví ani nic v terénu. Pokud přizpůsobíme všechno všem, nezůstane nic. Možnosti jsou skoro vždy. Můžeš třeba lovit s někým, kdo foťák má.

Úkoly musí být koncipovány tak, aby zároveň posloužily autorovi jako důkaz návštěvy místa. Podle pravidel platných od 1. 1. 2011 již autoři nemohou vyžadovat přiložení fotografie osoby, GPS, atd, jako tomu bylo dříve. Pokud je takový požadavek uveden, považuje se za dobrovolný. Záleží jen na vůli návštěvníka, zda autorovu přání vyhoví. Autor tedy nesmí smazat log bez přiložené fotografie, případně pokud přiložená fotografie nevyhoví jeho požadavkům na obsah. Výjimku však tvoří požadavky na fotografie zaznamená geologických jevů - např. sesuv půdy, změna PH vody, eroze, která jejíž děj lze v fotograficky zaznamenávat. Takové požadavky však musí být schváleny odpovědným reviewerem. Pokud návštěvník takovému požadavku nevyhoví, má vlastník právo log neuznat.

zdroj: http://wiki.geocachi...wiki/Earthcache

• 1

#5170 bejcci

bejcci

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 670 příspěvků(y)

Publikováno 23 listopad 2016 - 12:28

To jsem čekal, že někdo to wherigo zmíní. Jenže podle mě wherigo patří do GC víc než EC. Protože je založeno na GPS souřadnicích a na konci musí být fyzická krabička, takže naplňuje všechny atributy geocachingu. Což EC nikoliv, minimálně je tam absence krabičky. A proč je to nekoncepční? Proč by geologické zajmavosti měly být součástí geocachingu (dokonce s takovým samostatným aparátem — bez krabičky, schvalování speciálním reviewerem, přísnější pravidla), a třeba biologické nebo urbanistické zajímavosti už ne (viz třeba zmíněná rašeliniště, která by už dnes jako EC neprošla)? Virtuálky zrušili a EC, které jsou podle mě pouze speciálním případem virtuálky, nechali.

Podle mě tam ne úplně zapadá ani jedno, ani druhé, ale líbí se mi obojí a jsem rád, že to součást hry je  :) U wheriga sice máš tu krabičku na konci, ale fakticky ta krabička není součástí hry, ta je vedená na jiném serveru a dohrát to většinou můžeš i bez nálezu krabičky. Pokud neodehraješ hru, ale najdeš krabičku, která patří listingu na gc.com, je to platný nález. Ale pokud odehraješ hru, ale pro krabičku nepůjdeš, platný nález na gc.com si zapsat nemůžeš. Potřebuješ na to zvláštní aplikaci či přístroj. Taky je to věc trochu mimo, stejně jako EC či waymarking. 

• 0

#5171 Kub4

Kub4

• Members
  • PipPipPip
  • 529 příspěvků(y)

Publikováno 23 listopad 2016 - 12:28

OK, tomu rozumím, proti tomu nic nemám. Ale proč pouze výhradně geologie? Proč ne biologie? Proč ne ekosystémy? Proč ne urbanistika? Proč ne historie? Proč ne fyzikální jevy? Chápete už, co mi na EC vadí?

protože GEOcaching - obecná fyzika s tím moc nesouvisí, biologie a ekosystémy se do té geologie vejdou (viz ta rašeliniště - pokud je teď zakazují, je to chyba)

Já taky ne. To jsou jiný experti, co jsou na geocachingu (tj. na nalézání krabiček) závislí. Ale jestliže je geocaching definován jako hra na hledání krabiček pomocí GPS, tak mi tam prostě EC nepasují. Bez ohledu na to, jestli se mi líbí nebo ne. Kdysi britové natočili kriminální cyklus Taggart. Hlavní postavou byl inspektor Jim Taggart. Herec, který ho hrál, pak zemřel, ale realizátoři 

On je geocaching definován jako hra na hledání krabiček? To je pro mě novinka. Krabička v definici není a pokud ano, je tam špatně - protože ne každá keš je krabička. Mám uloveno šest typů keší bez krabiček.

• -2

#5172 mpik

mpik

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 8 813 příspěvků(y)

Publikováno 23 listopad 2016 - 12:30

EC jsou zřejmě ponechané virtuálky, které jinak jen dožívají. Asi tehdy geologové dostatečně lobovali. Mě EC připadají taky dost mimo systém, jdu na ně když už na tom místě jsem, ale znám jednoho, co se na ně dost specializoval. Jinak co je geologický jev, je otázka. Pravčická brána určitě, EC u rašelinišť je poměrně hodně (a i s fyzickou krabičkou u vyhlídky, která je žádána jako fotomísto do EC), železitý pramen v místě vrtu, soutok řek, vrcholové skály na kopcích, atd. Nakonec si dovedu představit i EC věnovanou Lišovskému prahu, který odděluje Budějovickou a Třeboňskou pánev, nebo třeba Šumavě. A tam všude je keší hromada. Už se přestaly schvalovat vodopády, mimo opravdu výjimečné. Já mám spíš pocit, když už někdo chce zakládat u zajímavého geologického jevu, že je lepší dát tam tradičku, pokud to jde. K Pravčické bráně bych jí nedával, tam je EC na místě (rezervace a přeturistované místo).

• 2

#5173 MikiHamza

MikiHamza

MikiHamza

• Members
  • PipPipPip
  • 890 příspěvků(y)

Publikováno 23 listopad 2016 - 12:34

.... Ale proč pouze výhradně geologie? Proč ne biologie? Proč ne ekosystémy? Proč ne urbanistika? Proč ne historie? Proč ne fyzikální jevy? Chápete už, co mi na EC vadí?

<joke>Možná, že Jeremyho sestra/bratr/strýc/teta* pracuje v GSA, a ne v ESA, AIBS, BSA či APS**.</joke>

* nehodící se škrtněte

** ESA=Ecological S. of A., AIBS=A. Institute of Biological Sciences, BSA=Botanical S. of A., APS=A. Physical S.

• 0

#5174 mpik

mpik

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 8 813 příspěvků(y)

Publikováno 23 listopad 2016 - 12:36

A že geologie protože GEOlogie? To asi ne. Proč potom ne geografie, nebo tř. sv. Jiří (Georgos - zemědělec). V tom žádná souvislost nebude, prostě je to tak a logiku v tom nemá cenu hledat.

• 0

#5175 Kub4

Kub4

• Members
  • PipPipPip
  • 529 příspěvků(y)

Publikováno 23 listopad 2016 - 12:38

GEOlogie a GEOgrafie je pořád to samé GEO, Země, Jíří s tím nemá co dělat.

• 0

#5176 mh.mail

mh.mail

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 781 příspěvků(y)

Publikováno 23 listopad 2016 - 13:16

On je geocaching definován jako hra na hledání krabiček? To je pro mě novinka. Krabička v definici není a pokud ano, je tam špatně - protože ne každá keš je krabička. Mám uloveno šest typů keší bez krabiček.

Možná to pro tebe novinka je, ale to je jenom tvůj problém, že si ani nepřečteš pravidla hry, kterou hraješ.

http://support.groun...=kb.page&id=537

Stačí si přečíst první dvě věty, pokud bys chtěl polemizovat nad pojmem „hidden items“, rozklikni si ještě odkaz, který je na něm uveden, a uvidíš, co si autor hry pod tím pojmem představuje. Pro mě je ale už ten pojem sám jasným důkazem. Krabička je možná ne úplně přesný český ekvivalent, ale „skryté věci“ nebo „skryté předměty“ zní v češtině trochu hloupě.

Krabička v definici není a pokud ano, je tam špatně

Ty jsi opravdu vybroušený kousek. Když náhodou realita neodpovídá tomu, co tvrdíš, tak je špatně realita, protože správně je to tak, jak si to představuješ ty.

• 2

#5177 Kub4

Kub4

• Members
  • PipPipPip
  • 529 příspěvků(y)

Publikováno 23 listopad 2016 - 13:20

Realita je, že cca polovina typů keší žádné krabičky neobsahuje. Item skutečně není krabička. Item je stejně tak logbook nebo třeba trilobit, žíla či ohmataný mosazný pes na virtuální keši.

• 0

#5178 mh.mail

mh.mail

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 781 příspěvků(y)

Publikováno 23 listopad 2016 - 13:22

:)  :D  :lol:

Tvoje motto: Já se nikdy nemýlím, že?

Můžeš mi říci, co je např. na ohmataném psu na Karlově mostě za skrytého?

• 2

#5179 Kub4

Kub4

• Members
  • PipPipPip
  • 529 příspěvků(y)

Publikováno 23 listopad 2016 - 13:26

Běž ho najít v turistické špičce a odpovíš si sám. A pro případ že ne, tradičky, co jsou vidět na první pohled, také neodpovídají definici geocachingu?

• 0

#5180 mpik

mpik

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 8 813 příspěvků(y)

Publikováno 23 listopad 2016 - 13:29

Toho Georga jsem napsal jako vtip, i když v původním významu zřejmě také něco společného se Zemí měl. Ale ona je nejen geologie a geografie, ale i geometrie (pův. zeměměřičství) a pak spousta Geo slov odvozených (geofyzika, geobotanika, atd.) Ale jak jsem psal. logiku v tom hledat nemůžeme, je to tak prostě schváleno.

• 0

4 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 4 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama