začala v roce 2004 spolupráce GC s GSA, kdy vznikla první EC. GSA považuje EC za součást osvěty, dokonce jsou EC využívány pro výuku geologie.
OK, tomu rozumím, proti tomu nic nemám. Ale proč pouze výhradně geologie? Proč ne biologie? Proč ne ekosystémy? Proč ne urbanistika? Proč ne historie? Proč ne fyzikální jevy? Chápete už, co mi na EC vadí?
Já tu fyzickou krabičku k ničemu nepotřebuju.
Já taky ne. To jsou jiný experti, co jsou na geocachingu (tj. na nalézání krabiček) závislí. Ale jestliže je geocaching definován jako hra na hledání krabiček pomocí GPS, tak mi tam prostě EC nepasují. Bez ohledu na to, jestli se mi líbí nebo ne. Kdysi britové natočili kriminální cyklus Taggart. Hlavní postavou byl inspektor Jim Taggart. Herec, který ho hrál, pak zemřel, ale realizátoři se nechtěli zavedené série jen tak vzdát, tak Taggart jakoby povýšil a odjel jinam a jeho původní tým pokračoval v řešení případů. Série se samozřejmě i nadále jmenovala Taggart. Já tomu říkám „Taggart bez Taggarta“. Ačkoliv ty příběhy nebyly špatné, přišlo mi to přesto trochu hloupé. A tak nějak vidím EC. Jako „geocaching bez krabičky“, „stejky ze sójového masa“ apod.
V počátcích geocachingu bylo keší bez fyzické krabičky mnohem víc - webcam, virtuálky... , takže nevím, proč by to mělo být něco proti pravidlům nebo zralého na zrušení, jak tu kdosi píše.
Pokud tím míříš na mě, tak já nepsal nic o tom, že jsou proti pravidlům, ani že by je měli zrušit. Já jsem napsal pouze, že jsou nekoncepční a neorganický přívažek. A to je rozdíl. Něco, co by vzdáleně souviselo s rušením, psal MikiHamza, ale to znělo takto: „Takže nebudu horovat pro jejich vyřazení z GC.“
Že v počátcích byly další typy keší bez fyzické krabičky (virtuálky, webcam), je v současné době irelevantní, protože GC tyto typy zakázal (a nechal existující pouze na dožití), a to právě s poukazem na to, že nemají fyzickou krabičku a že všechny tyto „keše“ se mají přesunout na Waymarking. Proti tomuto rozhodnutí nic nemám, je to jejich hra. Ale EC z pro mě nepochopitelného důvodu mezi geocachingem zachovali a to je podle mého názoru nekoncepční a to kritizuju. Nic jiného.
Jinak earthek na rašeliništích je hafo, sama mám nějaké z dílny rakouského revírníka, takže jsou určitě OK.
To fakt ještě i po takové době keškování jsou lidi, kteří nechápou, že v geocachingu neexistuje princip precedentů? Že to, že existují nějaké keše (jakéhokoliv typu), ještě neznamená, že stejné nebo podobné keše budou nově schváleny? Pravidla se přece neustále posouvají (přitvrzují). Co platilo včera, dnes platit nemusí.