Přejít na obsah

Fotka

Geodepresivní koutek III

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
12543 odpovědí na toto téma

#6221 Trhac

Trhac

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 3 057 příspěvků(y)

Publikováno 21 červen 2017 - 17:51

• Tomu se říká chucpe.

A na závěr - pardon, aby Jonea poučoval ownera, že místo archivace měl předělat keše na tradičky, to už je vrchol drzosti.

(Židé mají takové slovo: chucpe. Je nepřeložitelné a těžko vysvětlitelné. Dle židovských anekdot se je jeden starý rabín pokoušel přiblížit takto: chucpe je, když někdo spáchá matkovraždu a otcovraždu a pak u soudu žádá shovívavost, protože je sirotek.)

Tento příspěvek byl upraven od Trhac: 21 červen 2017 - 17:58

• 2

RACCOON TEAM
Věk je uveden kačerský, život před nálezem první keše neplatí…

#6222 Ajlan1001

Ajlan1001

Newbie

• Members
  • Pip
  • 4 příspěvků(y)

Publikováno 21 červen 2017 - 19:03

Přeji hezký večer všem :)

K předešlé diskuzi bych chtěla jen pár vět. Ať máte na archivaci našich keší jakýkoliv názor, nic to nemění na skutečnosti, že nejvíce je krabiček líto nám. Nejen že je za nimi mnoho práce a času, ale byly součástí nejen našeho geoživota, ale i našeho společného života od počátku našeho vztahu s Pavelm a váže se k nim mnoho našich zážitků a vzpomínek. Právě díky těmto keším jsme poznali lidi, které dnes můžeme nazývat přáteli i další, na které už můžeme jen vzpomínat, ale byli pro nás důležití a zůstali v nás.

Nicméně masovost geocachingu přinesla hru, jakou už dál jako owneři hrát nechceme. Při zakládání jsme nikdy nic neošidili. Od listingu po údržbu, vždy jsme se snažili, aby naše krabky byly zárukou kvality a aby vás hráče nějak obohatily. Někdy uložením, někdy luštěním, někdy informacemi v listingu a nejlépe kombinací toho všeho. Nedělali jsme lehké keše, ale dělaly jsme výzvy. Aby pokud někdo uspěje, mohl pocítit uspokojení, že takovou výzvu zdolal. A právě v tom máme nyní problém. Naše keše jsou výzvou už jen pro mizivou část dnešních hráčů a pro nás se staly frustrací. Jejich původní účel zmizel a zůstala geodeprese a nechuť vůbec otevírat mail a číst logy. Těžko osobně můžu bojovat s nepoctivci. Pár jsem jich oslovila s dotazem, proč vůbec hrají hru, když nejsou ochotni ctít její morální pravidla a odpovědi se nesly od " to je moje věc" po (slušně řečeno) poslání do háje. Po zjištění, že většina našich keší, dokonce i multinek, je na finálkových serverech a ještě hůře, že už takykačeři  pokročili na vyšší level a často nejsou v logbooku zapsaní vůbec a přesto logují FI, se nám ownerství jeví jako ztráta času a sil. A ano, nebaví nás to. Po archivaci jsem dostala mnoho zpráv a WN, některé byly i za hranou slušného chování, přesto jsem se rozhodla vyhovět těm slušným žádostem a pozdržela jsem fyzickou likvdaci krabiček a přislíbila na každé dát WN o definitivním zániku. Proto si myslím, že jsme se v rámci dnešních geocachingových zvyklostí zachovali slušně a vstřícně. Argument, že archivací poškozujeme práva kačerů, je podle mého názoru zcestný až troufalý. Finálkáři si sami svou nepoctivostí krabičky zničili a je jedno jaká si uplatňují pravidla. Moje krabka - moje pravidla. A moje geoprávo ji zrušit, je asi tím jediným, které můžu proti takovým lidem uplatnit.

Mimochodem kdo je vlastně tohle? Tohle je dnešní geocaching? Smutné !

DodrzujmePravidla

reg_user.gifMember

default_avatar.png

4.png Write note
Jun/20/2017

Souhlasim s Pepou, pokud nekoho prudi ze na jeho mysterku chodi davy lidi, tak ji mel udelat jako tradicku, k cemu je kes, na kterou nikdo nechodi? Hospody na mytince nikomu radost neudelaji a owneri kteri nechteji aby jim na kese nekdo chodil nebo se o kese pak neumeji postarat, by je meli radsi archivovat, proto ocenuji ze si toto owner priznal a uvolnil misto rozumejsim kesim.

• 13

#6223 Toniczech

Toniczech

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 900 příspěvků(y)

Publikováno 21 červen 2017 - 19:27

. Ti co maj poctive odloveno archivaci o nic neprijdou, tem to nevadi, 

Možná tě to překvapí, ale najdou se i tací (jmenovitě já), kterým to vadí. Ne pro každého končí keš tím, že si ji našel, zalogoval, odfajfkoval a dál se jí nezaobírá. Jeden z aspektů GC je, že z téhož místa sdílíme svoje zážitky, rozprostřené v čase. Jsou lidi, co se na procházce či výletě zastaví u keše, kterou už kdysi odlovili, aby zavzpomínali a podívali se, zda a jak se jí daří. Z toho hlediska je kontinuita a otevřenost i k budoucnosti užitečná a troufám si říci že podstatná vlastnost hry. 
Neříkám, že archivace někdy v jednotlivém konkrétním případě nemůže být smysluplné řešení. Ale rozhodně zrazuju od toho, uvažovat o ní jako o prostředku, který by nějak obecněji mohl přispět ke zlepšení stavu. To je jak odstranit skvrnu obětováním kusu látky. Budeme mít sice šaty čisté, ale samá díra.

Realita je taková, že nás vývoj táhne 3,5 terénem, kde se výskyt lecjakého neřádstva prostě takřka nevyhnutelně přiházívá. Co s tím?

Z hlediska veřejné morálky: Jak už tady bylo poukázáno, my lidé jsme ve své podstatě stádní tvorové - máme sklony přidávat se k tomu, co si myslíme, že dělá většina. Proto myslím, že je hodně důležité nemlčet a neostýchat se tu a tam pochválit, co považujeme za správné a nebát se pranýřovat, co nám připadá špatné. Tak se spoluutváří veřejné mínění a pod jeho tlakem zpětně formují individuální postoje k tomu či onomu jednání. Řekl bych, že není až tak podstatné (resp. dosažitelné), aby se nepodvádělo vůbec, ale podstatné je (a naším cílem by mělo být), aby podvodníci nebyli za lidové hrdiny a vzory k následování. Dobré je, že valná část lidí, kteří dělají GC těmi pranýřovanými způsoby, se za to přinejmenším do jisté míry hanbí a snaží se svoje jednání více či méně úspěšně zamaskovat. Špatné svědomí je tuze užitečná věc... Čili moje rada především zní: Kýbl dehtu a pytel peří cíleně na ty nejkřiklavější případy. Každý má citlivá místa, kde nechce mít ho z ostudy kabát. Jak říkám, rozhodující je mít na svojí straně veřejné mínění. Pokud většině alespoň podvědomě vybarvíme, že jisté věci jsou už příliš černé na to, aby je šlo považovat za šedou, bude to fungovat, bude to mít na jejich rozhodování a chování vliv.
Sami před sebou by si třeba leckdy nějakou tu šedou zkratku neodepřeli a prohlásili si ji v duchu za vlastně celkem bílou, ale takhle, ukázáno na tapetě, jim to bude činit o něco větší duševní násilí, vybělit si to. Málokdo doopravdy má rád vědomí, že použil černotu, že se "přisírá k jakuze" atp. Mimoděk se jim vybaví to staré překadlo: Spolu chyceni, spolu pověšeni. Jistě, je určité procento lidí otrlých, bezohledných, bezcitných, na ty to nezabírá, ale valná většina jich chce mít nejen navenek čisté ruce ale i uvnitř pocit, že patří k "těm hodným". Proto je důležité na křiklavé neřády poukazovat a jako takové je označit. Kupř. to, že Maradonovi kdysi prošla "boží ruka" nic nemění na tom, že se naprostá většina lidí shodne na tom, že to není nic, jak by se fotbal měl hrát. U konkrétních skutků je sice arbitrární, kde je šedá dost světlá na bílou a kde je dost temná na černou, ale to nic nemění na tom, že skutek je veřejností nějak vyhodnocen a většinové mínění ho buď přijímá nebo zavrhuje. Čili je na nás, abychom nedopustili, aby v rámci GC byli švindléři vnímáni jako vítězové a vzor k nápodobě. V podstatě GC není hra s nulovým součtem, potud si svůj prostor k úspěchu v ní může najít skoro každý, to však není důvod k tomu dávat zde švindléřům větší prostor k obhajobě a pochopení, než by dostali v civilním životě. Ale současně přiznám, že nemíním hrát si nad logbooky svých keší na kádrováka (se svou krtkozrakostí jsem na tom ostatně tak, že jsem rád, když s přimhouřenýma očima a vyšpuleným jazykem při logování v lb usilovně rozeznám prázdné místo, kam se vejdu, od popsaného, natož posuzovat podpisy cizí :-)).

Na WP máme jednu dobrou komunitní zásadu: Assume good faith, To jest předpokládat u druhého poctivost a dobrou vůli, neukáže-li se opak. A právě proto, že ta nespecifická opatření, ať už mírná jako šíbování s keší či zcela brutální jako archivace, dopadají nejen na vinné, ale i na nevinná. Ba co víc, na nevinné daleko tvrději, protože oni do řešení svůj čas opravdu vložili, tudíž škodují víc. Ale podaří-li se komu z kolegů nějak důmyslně na lep nalákat a zostudit specificky jen prokazatelné švindléře, udělá tím dobrý skutek pro nás všechny. 

Jinak ještě podotknu, že mně osobně na finálkaření nepohoršuje ani tak to pomyšlení, že si někdo oproti kolegům usnadnil cestu k cíli a vytahuje se "bodem" navíc, jako to, že za to pouští do anonymního nekontrolovaného veřejného oběhu jiné údaje. To je v podstatě copyvio, jako by nějaký nakladatel neautorizovaně vydal něčí knihu. A, moralizování stranou, docela se divím, že GS nepožádá legální cestou o zablokování stránek, které takto institucionalizovaně zneužívají údaje, které jsou ve smyslu ToU vlastně skrytou částí proprietární databáze GS. I když asi bude pravda, co tu zaznělo, že finálkáři Groundspeaku vlastně generují větší traffic, takže odtud asi není žádný zvláštní zájem to potírat, nemluvě o tom, že globálně představují modré otazníčky daleko menší díl keší než zrovna u nás. Nemám nic proti tomu, že na GC Jeremy vydělává, jen doufám (a někdy i pochybuju), že v Seattlu mají dost zdravého rozumu, aby si uvědomili, že Revenues jsou jen jedna noha a bez té druhé jménem Spirit of the Game to prostě napořád 

běhat nemůže. Ono, když se nad tím realisticky zamyslíme, finálky jsou v podstatě dost poptávanou komoditou. Logicky by tedy GS sobě prospěl, kdyby pro ty svoje pohodlné oblíbence v duchu rovnice t=$ prostě finálky prodával oficiálně sám. Kdyby se to nějak systémově ošetřilo, zhoršilo by se tím na hře celkově něco? Kdoví. Představme si třeba hypoteticky, že by část výtěžku z finálek GS byl ochoten přerozdělovat zpátky tvůrcům povedených keší všech typů (ale mašli by mohl přidělit a do procenta pro hodnocení se počítat jen ten, kdo si dotyčnou finálku nekoupil). No a při logování by byla možnost výběru mezi typy keší, tj. ti finálkáři, co se hájí vykřikováním, že oni místo luštění radši jdou rovnou do lesa na tradičky, by si otazníček logli jako tradičku, myslí-li to upřímně. Atp. atd. Celkově dost kacířský námět k zamyšlení.

• 12

#6224 mh.mail

mh.mail

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 781 příspěvků(y)

Publikováno 21 červen 2017 - 22:46

Toniczku, nad první polovinou tvého příspěvku se mi teď nechce přemýšlet, protože s tou druhou nemůžu souhlasit. Nejen, že je to kacířské, je to podle mě i degradující.

Co člověk, to názor, co někomu vadí, to druhého nechává v klidu. Mě tedy nechává v klidu to zmiňované "vynášení skrytých údajů". A už vůbec mi nevadí, že někdo se k souřadnicím dostal nepoctivě, zatímco já si je musel vyluštit, případně jsem tu keš neodlovil, protože nevyluštil. Ač pro zjednodušení pojem "bod" používám, keše si v body netransformuju. Proto ani neuvažuju v termínech "lehký bod", "znehodnocení bodu" apod. Tomuhle já prostě nerozumím a nijak mě to neštve. Nevadí mi ani to, jestli má třeba Benjo5 víc FTF než já celkem odlovů.
Vadí mi však, a to zásadně, když někdo DEGRADUJE PRÁCI OWNERA na keši tím, že si někde upirátí souřadnice a jde si rovnou pro finálku. Všechny ty kecy o "hospodě na mýtince" jsou jenom demagogickou snahou nepoctivců odvrátit od sebe pozornost a nasadit psí hlavu ownerovi. Snaží se přesvědčit ostatní, že chyba není v nich, že podvádějí, ale v ownerovi, že mu to vadí. Je to samozřejmě šalba a nesmysl.

Zajímavějším argumentem je ten, že radši chodí do přírody než vysedávají u počítače. To se na první pohled může zdát jako rozumné. Že to nemyslí vážně, není složité dokázat. Luštění u počítače se týká jenom mysterek a ještě ne všech. Většina multinek, letterboxů a wherig se odehrává právě v té přírodě, nebo aspoň venku. Pokud by tuto svoji pózu mysleli vážně, pak by nemohli finálkařit žádnou multinu, letterbox ani wherigo, naopak, museli by si je užívat, protože o to více pohybu na venku by jim přinesly. Že to tak není, je zřejmé. Finálkáři to berou kobercem, bez ohledu na typ, obtížnost, na cokoliv. Prakticky všechny jejich výmluvy lze jednoduše vyvrátit.

Proto ještě jednou opakuji - jako kačer-lovec se finálkáři necítím nijak poškozen. Cítím se jimi poškozen jako owner, protože mi berou radost tvůrce. Ano, dělám keše pro druhé a mám radost, když mi na ně chodí, ale nikoliv za každou cenu a nikoliv kdokoliv. Pokud bude pozitivní náboj z vlastnictví konkrétní keše přehlušen negativním nábojem z "rabování" těmito individui, tak keš archivuji a hotovo. A nebudu zkoumat, jestli je to vůči někomu nespravedlivé, nebo jestli to náhodou není Pyrrhovo vítězství. Pokud dojde k archivaci keše z těchto důvodů, pak nevyhrál nikdo. Rozhodně to nemůžu považovat za své vítězství nad finálkáři. Spíš bych to přirovnal k vytržení bolavého zubu, u něhož již není šance na vyléčení. Zbyde po něm sice díra, ale aspoň to nebude bolet.

A proto mi nápad s oficiálním prodejem finálek přijde scestný a šílený zároveň. Protože to by můj problém nejen že nevyřešilo, ale ještě by ho to zhoršilo. Teď si aspoň můžu říkat, že to jsou podvodníci a že slušný člověk se tak nechová. Pokud by se to tímto legalizovalo, přišel bych i o tuto poslední útěchu.

Toniczku, promiň, ale jestli jsi to myslel vážně, tak je to to nejblbější, co jsem od tebe na těchto stránkách četl.
  • 4
„Normální je nepodvádět.“
http://gc.i-mh.net/ | gc@i-mh.net

#6225 Toniczech

Toniczech

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 900 příspěvků(y)

Publikováno 22 červen 2017 - 6:05

Ad Ajlan1001: Máš plné právo archivovat, to bych se ti neodvážil upírat, ale přesto si dovoluju tvrdit, že to nebyl šťastný krok. Pokaždé, když se necháme nějakým takovýmhle neřádem znechutit a podléháme blbé náladě, neřkuli pod jejím vlivem rezignujeme, tak tím de facto vyklízíme pole tomu jejich hulvátskému pojetí GC, místo toho, abychom lpěli na svém. Tady už se stalo a asi neodestane, ale kolegům vespolek, pokud koho zrovna zabolí u srdce od zlé sliny v nějakém logu či mailu, důrazně rozmlouvám následování - kapitulovat před tím, co nám přijde jako zlořád, není cesta ke zlepšení poměrů. 

No a osobně to samozřejmě mrzí dvojnásob. Na Tramvajové mystifikační mám tuším dokonce první zelenou, ale ten večer už se mi tam na kole honit pro FTF nechtělo (a vlastně dodneška jsem se tam nedokopal, přestože to od nás je celkem nedaleko), ale pořád vděčně vzpomínám na tu chvíli nevěřícného bláznivého rozchechtání, když jsem si zkontroloval, kam že ten výsledek ukazuje. Opravdu povedený vtip! :-) Jiné, jako Podřipské lokálky, ač se mi téma tuze líbilo, jsem prostě vyřešit nedokázal, holt nějak jsem si s tou mysteriozní částí nesednul, tak jsem to s lítostí odložil stranou. Čili při zpětném ohlédnutí bych subjektivně řekl, že menší obtížnost by leckdy posloužila věci líp. Ba možná i tradička, v tom má onen citovaný log kus pravdy. Hele, já mám pro tu placatou bezlesou krajinu Dolnooharské tabule srdeční slabost, což asi naprostá většina kolegů nebude chápat a sdílet, normálnější člověk asi bude pochodovat radši lesní pěšinou po Šumavě, než silnicí od vesnice k vesnici), takže o to víc si dovedeš představit, jak mi bylo dlouho docela líto, že je právě tam celkem málo keší, a když už, tak ještě k tomu místo "normálních" skoro samé mysterky, s nimiž jako na potvoru nejsem na stejné vlně jako jejich duchovní rodiče. Takže když už jsem se, celkem zřídka, na kole do těch končin vydal, bylo toho od Velvar a Slaného k Roudnici pro mne pramálo co k odlovu, a že to je leckdy dlouhá míle od vesnice k vesnici, jakpak bych byl býval za tradičku rád. Ale nikdy by mi nepřišlo, uchylovat se k nějakým finálkám za účelem znásilnění nějakého toho tamního otazníku. Prostě to beru tak, že buď to dám nebo to nedám, ale žádné černé úpisy vlastní krví kvůli tomu činit nebudu. Jestli, jak říkáš, budou ty keše alespoň fyzicky na místě na dožití, bylo by to fajn a za to se tedy přimlouvám. Uvažuju, že dokud ještě jakžtakž vidím (ono v tomhle směru nejisto plánovat), stačím si na Podřipsku obchodit a na Commons hodit nějaké ty památné stromy (srv. WP:Seznam památných stromů v okrese Litoměřice); u spousty toho ještě souřaďky a fotodokumentace chybějí. Takže berme to jako konstruktivní námět, jak zatočit s blbou náladou. Pokud by se u nich třeba zrovna vyskytla i tradička, potěší to pak dvojnásob. :-)

• 2

#6226 phrkt

phrkt

věčný rejpálek

• Members
  • PipPipPip
  • 2 745 příspěvků(y)

Publikováno 22 červen 2017 - 7:59

Ono, když se nad tím realisticky zamyslíme, finálky jsou v podstatě dost poptávanou komoditou. Logicky by tedy GS sobě prospěl, kdyby pro ty svoje pohodlné oblíbence v duchu rovnice t=$ prostě finálky prodával oficiálně sám. Kdyby se to nějak systémově ošetřilo, zhoršilo by se tím na hře celkově něco? Kdoví. Představme si třeba hypoteticky, že by část výtěžku z finálek GS byl ochoten přerozdělovat zpátky tvůrcům povedených keší všech typů (ale mašli by mohl přidělit a do procenta pro hodnocení se počítat jen ten, kdo si dotyčnou finálku nekoupil). No a při logování by byla možnost výběru mezi typy keší, tj. ti finálkáři, co se hájí vykřikováním, že oni místo luštění radši jdou rovnou do lesa na tradičky, by si otazníček logli jako tradičku, myslí-li to upřímně. Atp. atd. Celkově dost kacířský námět k zamyšlení.

Tak tady si dovolím, stejně jako mh.mail zásadně nesouhlasit.

1/ Finálkáři by tím fakticky získali argument, že jejich chování je naprosto v pořádku a legální,

když samotný GS nabízí finálky ke koupi

2/ Je naivní si myslet, že by tím přestaly existovat výměnné finálkové servery. Hudba je taky

legálně ke koupi, přesto jí lze leckde stáhnout nelegálně (OK, opravuji  :)  )

3/ Keš je majetkem ownera a pochybuju, že by každý owner s prodejem finálních souřadnic

souhlasil, kvůli tomu se obtížnější keše nedělají

Tento příspěvek byl upraven od phrkt: 22 červen 2017 - 8:30

• 2

#6227 tomy.22

tomy.22

MODERATORS

• Moderators
  • 2 411 příspěvků(y)

Publikováno 22 červen 2017 - 8:10

1/ Finálkáři by tím fakticky získali argument, že jejich chování je naprosto v pořádku a legální,

2/ Je naivní si myslet, že by tím přestaly existovat výměnné finálkové servery. Hudba je taky

legálně ke koupi, přesto jí lze leckde stáhnout nelegálně

3/ Keš je majetkem ownera a pochybuju, že by každý owner s prodejem finálních souřadnic

Souhlas. Krom bodu 2. Stahování hudby není nelegální.

• -1

#6228 ilus

ilus

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 105 příspěvků(y)

Publikováno 22 červen 2017 - 8:56

Zajímavé, myšlenka finálky vs. autorská práva mě už kdysi napadla, ale nepřišla jsem na to, jak ji dotáhnout do konce. Navíc se mi zdála dosti šílená, abych se jí nějak vážněji zabývala. No alespoň jsem ráda, že někdo uvažuje podobně.

Horší je to s navrhovaným pranýřováním hříšníků. To se snadno řekne a takhle všeobecně si tady na tu sebranku zanadáváme všichni. Ale kromě Joney, na nějž plivnout si už tak nějak patří k dobrým mravům, jaké konkrétní jméno kdy kde zaznělo? A přitom víme, kdo plní finálkové servery čerstvým materiálem, kdo jezdí na PT několika auty, kdo vám zaplatí pivo, když ho zapíšete do T5 (dobře, tady jsem asi konkrétní být mohla, zdravím tě, Míro). Jsou to všechno lidi, které osobně známe, pravidelně se s nimi setkáváme na eventech, bavíme se s nimi. Těžké je pak někde veřejně odsuzovat.

• 2

#6229 mh.mail

mh.mail

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 781 příspěvků(y)

Publikováno 22 červen 2017 - 9:17

Horší je to s navrhovaným pranýřováním hříšníků. ... Jsou to všechno lidi, které osobně známe, pravidelně se s nimi setkáváme na eventech, bavíme se s nimi. Těžké je pak někde veřejně odsuzovat.

A to je možná taky jeden z důvodů, proč ta mlčící většina mlčí. Ale to je jenom každého věc, s kým se kamarádí a baví. Jediná možnost, jak proti nim aspoň trochu bojovat, je právě na těch eventech jim dávat ostentativně najevo, že do slušné společnosti nepatří. Ale do toho půjde málokdo. Proto platí okřídlené: Jaký si to uděláš, takový to máš. Takže takové to máme.

• 2

#6230 Samaell

Samaell

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 560 příspěvků(y)

Publikováno 22 červen 2017 - 9:48

legálně ke koupi, přesto jí lze leckde stáhnout nelegálně (OK, opravuji  :)  )

ad 1) a myslis, ze si nekdo z nich rekne: moje chovani neni v poradku? Dle meho je toto netrapi

ad 2) 100% by zustali v chodu. Proc za neco platit, kdyz to nasdilim zadarmo

ad 3) taky by si pri publikaci mohl dat: (Ne)Souhlasim s prodejem finalky. A kdyz by je GS prodal, tak by Ti poslal xy% z prodeje :D + by to melo tu (ne)vyhodu, ze by casem na finalkovych serverech bylo 100% finalek. Takze by ta hra byla takova nijaka (me by to rozhodne nebavilo byt v takovemto prostredi). A ty FTF. to by byl ho. Udelal bys D5 krabku a za 5min bys na ni mel FTF :-)

• 1

#6231 bejcci

bejcci

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 670 příspěvků(y)

Publikováno 22 červen 2017 - 9:52

DodrzujmePravidla

reg_user.gifMember

default_avatar.png

4.png Write note
Jun/20/2017

Souhlasim s Pepou, pokud nekoho prudi ze na jeho mysterku chodi davy lidi, tak ji mel udelat jako tradicku, k cemu je kes, na kterou nikdo nechodi? Hospody na mytince nikomu radost neudelaji a owneri kteri nechteji aby jim na kese nekdo chodil nebo se o kese pak neumeji postarat, by je meli radsi archivovat, proto ocenuji ze si toto owner priznal a uvolnil misto rozumejsim kesim.

Klasika. Já mám sice názor, ale stydím se za něj a tak se schovám za anonymní nick. Pokud chce owner udělat Hospodu na mytince, je to jeho právo, přestože osobně taky nejsem z podobných keší vždy nadšený. Ale zase je to výzva nebo nová položka na ignore listu :) A že takové keše radost neudělají? Vždy se najde někdo, kdo to bude chtít odlovit. Že to neudělá radost tobě? To se stane. Docela by mě zajímalo, jak se lidé, jako je ten, který vložil uvedené WN, chovají v reálném životě. Taky jsou to sobci, namyšlenci a podvodníci? Asi jo. O to je to smutnější. Je škoda, že kačerský nick se u těchto lidí nedá jednoduše provázat s reálným jménem, možná by někteří lépe rozmýšleli, jak se ve hře chovají. I když určitě ne všichni.

Tento příspěvek byl upraven od bejcci: 22 červen 2017 - 9:53

• 3

#6232 Guest_chrobak.truhlik_*

Guest_chrobak.truhlik_*
  • Guests

Publikováno 22 červen 2017 - 10:09

Sledujem túto Vašu debatu o finálkároch, archivácii pekných keší a nedá mi nepripojiť môj pohľad (aj keď až spoza rieky Morava :)) na vec.

Archivácia akejkoľvek keše (peknej/škaredej, atď...) je len jej normálnym životným cyklom. Každá archivácia totiž uvoľní miesto v teréne pre novú (opäť peknú/škaredú, atď...) kešku, ktorú by si možno rád založil nejaký nový geokešer ale nemôže, pretože je (pravidlo 0,1 míle) miesto obsadené. Je výsostným právom majiteľa keše svoju kešku archivovať a je dobré, že to právo aj využíva. Teraz nechcem riešiť dôvod - pretože táto debata sa tu zacyklila a nikam sa neposúva - len poukazujem na pozitívny dopad archivácie akejkoľvek keše.

Chce sa mi napísať niečo ako: "Vďaka za každú novú archiváciu vďaka ktorej môže vzniknúť nová (a možno ešte lepšia) keška.". Ale v rámci tejto Vašej debaty je to tak kacírske, že som to napísal radšej kurzívou a radšej aj menším písmom :).

• 5

#6233 ilus

ilus

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 105 příspěvků(y)

Publikováno 22 červen 2017 - 10:13

No jo, ale dávej někomu najevo, že nepatří do slušné společnosti, protože sdílel na internetu souřadnice nějaké plastové krabice. Přestože mi to vadí, přestože vím, že tím snižuje hodnotu ownerovy práce, přestože tím (možná pro někoho) snižuje hodnotu poctivých logů, musela bych si v tu chvíli připadat jako blázen. Proč?

1) Protože geocaching beru víc jako hru a pohodovou volnočasovou aktivitu než jako sport, kde jsou vyšší nároky na fair play.

2) Protože zveřejnění polohy krabky s papírovým blokem člověka ze slušné společnosti opravdu nevyřadí.

3) Protože, a to především, finálkaření ostatní kačery sice dost štve, ale nemá asi tak velký reálný negativní dopad na hru, aby ho ostatní hráči odsoudili. Proto, i když je to smutné, určitým způsobem mohou archivace pomoci v boji proti finálkářům. Stačí pár archivovaných keší a nálada se rychle obrací od "ať si to každý hraje, jak uzná za vhodné, ochuzuje tím maximálně sám sebe" k "chucpe, kýbl dehtu na tebe, nepatříš do slušné společnosti".

• 0

#6234 jilovak

jilovak

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 72 příspěvků(y)

Publikováno 22 červen 2017 - 11:29

Jako owner několika keší řeknu svůj názor. Bohužel odlovy kešek finálkáři beru podobně, jako když premiér Topolánek dělal na národ "jedničku". Mám pár kešek, které vznikly spontálně pro radost ostatních kačerů a tam s finálkářema hraju hru. Prostě časem přesunu krabku o kousek dál a hotovo. Mnohem větší problém mám s těmi ostatními, které byly dělány s nějakým záměrem. Třeba multinky - procházky s pejskem. To jsou poslední procházky mých pekiňáků, kteří mě už opustili. A potom samozřejmě wiga. Kdo wigo nedělal, neví o co jde. V každém případě je archivace mnohem bolestivější pro mě, než pro ostatní kačery. Bohužel ještě větší problém je, že po určitém čase to přestane člověka bavit. FI na multině v zimě, kdy je metr sněhu a všechny stage jsou pod sněhem a opravdu nejdou najít a další podobné případy.

Souhlas - v zimě multinka ve dvou lidech, další den jsem šel kolem a ani jedna stopa tak snad levitace? A klasika - odloveno už dříve a ten den si došel jen pro finálku :)  No jo no

• 0

#6235 nalano

nalano

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 637 příspěvků(y)

Publikováno 22 červen 2017 - 11:30

Taková archivace je pro finálkářového honiboda ideální stav.... Vuluxuje dané místo, nasbírá body, owneři se naštvou zaarchivují kešky, na jejich místech vzniknou nové kešky. Honibodi to zase vyluxují. Získají další body... Čím rychleji bude koloběh keší v přírodě, tím větší radost budou mít, protože tím víc bodíků budou mít. a o to (jim) jde především...

A negativní vliv se určitě projeví, když se u těžkých mysterek násobně zvýší provoz na keši...

• 8

#6236 mh.mail

mh.mail

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 781 příspěvků(y)

Publikováno 22 červen 2017 - 12:11

No jo, ale dávej někomu najevo, že nepatří do slušné společnosti, protože sdílel na internetu souřadnice nějaké plastové krabice. Přestože mi to vadí, ... musela bych si v tu chvíli připadat jako blázen. Proč?

1) Protože geocaching beru víc jako hru a pohodovou volnočasovou aktivitu než jako sport, kde jsou vyšší nároky na fair play.

Ano, geocaching je hra a volnočasová aktivita, ale nechápu, proč by u ní měly být nižší nároky na fair play. Když hraješ stolní hru, tak tě taky nikdo nezavře, když budeš švindlovat, ale tak nějak tušíš, že se to nemá. Může se tak stát, že s tebou nebude nikdo chtít hrát (to je to vyčlenění ze slušné společnosti).

2) Protože zveřejnění polohy krabky s papírovým blokem člověka ze slušné společnosti opravdu nevyřadí.

Ale vyřadí. Minimálně z té slušné geocachingové společnosti. A o tu by nám tu v tuto chvíli mělo jít především. Nicméně — kontrolní otázka: Když někdo podvádí ve volnočasové aktivitě, kde o nic nejde, tak ve chvíli, kdy o něco půjde, bude a] dodržovat pravidla (zákony) nebo b] podvádět o to víc? Podle mého názoru je b] správně, takže se vlastně vyřazuje ze slušné společnosti i obecně.

Proto ... mohou archivace pomoci v boji proti finálkářům. Stačí pár archivovaných keší a nálada se rychle obrací od "ať si to každý hraje, jak uzná za vhodné, ochuzuje tím maximálně sám sebe" k "chucpe, kýbl dehtu na tebe, nepatříš do slušné společnosti".

Ano, s tím naprosto souhlasím. Toniczech tady navrhoval kontraverzní variantu s oficiálním prodejem finálek přímo od GS, tak já navrhnu jinou kontraverzní možnost: Ideální by bylo, kdyby všichni owneři (nebo aspoň jejich podstatná část) v jeden okamžik archivovali všechny své keše s výjimkou tradiček (ale museli by zároveň odnést krabičky fyzicky z terénu). Pak by se nálada asi změnila poměrně rychle. Ale tohle nikdo neudělá, takže to zůstává v rovině utopie.

Tento příspěvek byl upraven od mh.mail: 22 červen 2017 - 12:13

• 3

#6237 vvitty

vvitty

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 142 příspěvků(y)

Publikováno 22 červen 2017 - 12:38

Souhlas - v zimě multinka ve dvou lidech, další den jsem šel kolem a ani jedna stopa tak snad levitace? A klasika - odloveno už dříve a ten den si došel jen pro finálku :)  No jo no

Multinek které jsem prošel (!!) a finálku nechal na později mám plný deníček. Důvody jsou různé, obvyklým u těch co mají více zastávek než jednu je že jsme cestou zakufrovali, vrátili se a pak už došel čas. Což samozřejmě nevysvětluje levitaci v tomto případě, ale možná četli doporučení že mají po odlovu vše zamaskovat a uvést do původního stavu :D :D

• 0

#6238 vvitty

vvitty

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 142 příspěvků(y)

Publikováno 22 červen 2017 - 12:40

mh.mail : trochu se obávám že v tom hypotetickém archivačním případu by se nálada většiny neobrátila proti finálkářům ale naopak proti ownerům.

• 2

#6239 KaMo_cz

KaMo_cz

starej member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 103 příspěvků(y)

Publikováno 22 červen 2017 - 13:00

Jak to ten Jonea dělá. To ukecal RV? Koukněte se na ty atributy eventů.

https://www.geocachi...0874&u=MT-Jonea

Ono to asi opět zapadne v moderaci, ale třeba...

Odpověď slovenského revírníka je jasná a jeho snad nebudete podezírat z kverulace proti "vrchnosti" ;)

To samé jsem tady tvrdil už před 2 lety, ale neslučovalo se to s názorem části našich revírníků a jejich zdejších obdivovatelů - tak jsem byl za rebela.

Já to tenkrát řešil i s GS a ten mě napsal v podstatě to samé (u obdobného eventu, kde jsem chtěl D2,5, tak jako bylo 3 roky před tím). GS dokonce napsal, že bych měl mít D3, napsal několik příkladů, kdy je D>1. Ale pak to končilo takovou divnou větou. "Nakonec má poslední slovo místní revírník". Alibismus na entou! Takže pokud je místní revírník papežštější než papež, tak vám ani pravidla nepomohou. Usoudí, že od teď to bude takhle, protože proto a šlus.

Ano, jsem rebel, ale za rok, dva dojde třeba i na vás... ;)

PS: ten mail tenkrát naši revs četli.

• 2

#6240 ilus

ilus

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 105 příspěvků(y)

Publikováno 22 červen 2017 - 13:02

Já si nejsem jistá, jestli nejdůležitější pohnutkou pro finálkaření je zisk co nejvíce bodů. Ano, jistě jsou takoví, kteří se v počtu předhánějí a absolutní hodnotou je pro ně jen číslo v pravém horním rohu obrazovky. Ale podle mě je hlavní metou pro většinu finálkářů ne odlovit největší množství keší, nýbrž VŠECHNY keše. A takové asi nikterak netěší, že se jim na vyčištěném kusu mapy objevily nové ikony. Už vůbec by je pak nepotěšila vlna nevole, která by se na ně v případě masivnějšího úbytku zfinálkovaných keší snesla. Což je přesně to, co dosud v komunitě chybí. Tak jsem myslela svůj předchozí příspěvek, že většina hráčů zřejmě nevidí podvádění v geocachingu jako tak závažný prohřešek, aby jim stálo za to finálkáře nějak cíleně pronásledovat, vyčleňovat, veřejně odsuzovat atd.

• 1

8 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 8 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama