Přejít na obsah

Fotka

Geodepresivní koutek III

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
12543 odpovědí na toto téma

#7301 mpik

mpik

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 8 814 příspěvků(y)

Publikováno 11 leden 2018 - 8:29

Já např. jsem se zaregistroval v září, protože jsem na jedné stránce viděl něco zajímavého a bez registrace jsem tehdy neviděl souřadnice. Pořádně jsem ani nevěděl, o co v GC jde. Hledat jsem začal až půl roku potom, co jsem si řekl, že to i bez navigace zkusím. A je spousta lidí, co se zaregistrují a hledat vůbec nezačnou, nebo najdou pár krabiček a skončí. Jako já jsem se zaregistroval na Munzee a nenašel nic, po prohlédnutí o co jde mi došlo, že to pro mě nebude. Znám i pár lidí, kteří hledají, logují do logbooků, ale na webu nelogují.

Nebo znám jednoho historika, který má za několik let jen asi stovku nálezů, ale umí udělat propracovanou keš na téma, kterým se zabývá. Takže omezit to časem nebo počtem nálezů opravdu nejde.

• 2

#7302 KulisekW

KulisekW

KulisekW

• Members
  • PipPipPip
  • 2 237 příspěvků(y)

Publikováno 11 leden 2018 - 8:55

Nehledal bych důvody proti, kdo je slušný a vstřícný, s tím se RV domluví vždy (toť má reakce na zakládání pod jiným nickem). Pokud se podívám na sebe, když jsem před více než pěti lety zakládal svou první kešku, také jsem vydržel počkat a odlovil si nejprve určitě množství keší. Registrován jsem byl dlouho, postupně se snažil oslovit alespoň stovku krabiček různého provedení (nakonec jsem měl cca sto dvacet při zakládání své prvotiny), nastudoval si požadavky pro základní keší, probral si HTML skousnutelné webem GC (kvůli listingu) a ještě před odesláním k publikaci se dobrovolně obrátil na betatestra, aby se na mou prvotinu zašel raději podívat, jestli je skutečně vše dle pravidel a také správně zaměřeno. Safra, když jsem to mohl zvládnout já, proč ne i ostatní? Tolik práce navíc to zase nebylo a hlavně, má keš je nějakou mou vizitkou. Za sebe bych tedy pro nějaké požadavky na prvozakladatele byl (stovka nálezů a nějaká doba hraní by šla) a navíc, poslední slovo má vždy RV.
  • 7

#7303 mikeant

mikeant

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 688 příspěvků(y)

Publikováno 11 leden 2018 - 9:03

Řekl bych, že žádné. Není třeba tam nic nahrávat, abys viděl obsah databáze (jsem se chtěl také kouknout na své kešky...).

Aha, já jen že jsem si kdysi ověřoval, jestli jsou tam u mých keší zadané platné souřadnice a musel jsem nějaké vložit výměnou. Překvapilo mně, že i když jsem si ty vložené souřadnice vycucal z prstu, systém to pobral naprosto bez problému a nikdo už nic nekontroloval (a to byly ty vložené keše vybavené geocheckem)

• 0

#7304 Dan-Sam

Dan-Sam

Cestovatel a turista

• Members
  • PipPipPip
  • 806 příspěvků(y)

Publikováno 11 leden 2018 - 9:16

Já např. jsem se zaregistroval v září, protože jsem na jedné stránce viděl něco zajímavého a bez registrace jsem tehdy neviděl souřadnice. Pořádně jsem ani nevěděl, o co v GC jde. Hledat jsem začal až půl roku potom, co jsem si řekl, že to i bez navigace zkusím. A je spousta lidí, co se zaregistrují a hledat vůbec nezačnou, nebo najdou pár krabiček a skončí. Jako já jsem se zaregistroval na Munzee a nenašel nic, po prohlédnutí o co jde mi došlo, že to pro mě nebude. Znám i pár lidí, kteří hledají, logují do logbooků, ale na webu nelogují.

Nebo znám jednoho historika, který má za několik let jen asi stovku nálezů, ale umí udělat propracovanou keš na téma, kterým se zabývá. Takže omezit to časem nebo počtem nálezů opravdu nejde.

​Souhlasím, přirozený výběr brzy provede selekci a nepodařené půjdou do archivu (jako třeba kdysi velmi nepovedená začátečnická GC13JD3 [Svacinka] na pražském Újezdě). Ač nejsem FTFkař tak mi přišlo, že FTF hunt je takové dobrodružství, které možná vyjde (​Budu první, yes!​), ale taky dost často vyjít nemusí (​Až čtvrtej? A je tady vůbec někde?​). Ono je to tak i v životě, že kdo chce být první, často riskuje víc než ti po něm, že?

Naopak, negativním projevem by bylo výrazné zpomalení hry v zemích, které nemají 0,68 cache/km2 jako my. Z takového pohodlí by se pravidla pro zakládání zpřísňovala snadno, ale naní na zemi jen geopotrhlá ČR, Německo, UK a USA. Možná doporučuji osvěžit si jak začátky hry vypadají na GC11KHH (Zapisnik geocachera) od Milancera - dnes už si málokdo dokáže představit, že se někdo snažil ulovit všechny cache v ČR nebo že mu na všechny stačila jen free verze GSAKu s, tuším, 200 záznamy.

• 1

#7305 KulisekW

KulisekW

KulisekW

• Members
  • PipPipPip
  • 2 237 příspěvků(y)

Publikováno 11 leden 2018 - 9:30

Aha, já jen že jsem si kdysi ověřoval, jestli jsou tam u mých keší zadané platné souřadnice a musel jsem nějaké vložit výměnou. Překvapilo mně, že i když jsem si ty vložené souřadnice vycucal z prstu, systém to pobral naprosto bez problému a nikdo už nic nekontroloval (a to byly ty vložené keše vybavené geocheckem)

Asi záleží na tom, jaký server si navštívil ty a jaký jsem měl na mysli já. Osobně vím o dvou, přičemž ani u jednoho není vyžadována výměna za nahlédnutí do databáze (tedy do toho, co obsahuje), ale jeden tě pak už nepustí k souřadnicím bez výměny a druhý ano.
Naštěstí je to s kontrolou takové jaké je. U keší s ověřovátkem to jde, u keší bez něj se musí finálkaři spoléhat na sebe a riskovat neúspěch.
  • 0

#7306 Roman_Jaromer

Roman_Jaromer

Roman_Jaroměř

• Members
  • PipPipPip
  • 4 201 příspěvků(y)

Publikováno 11 leden 2018 - 11:05

Naopak, negativním projevem by bylo výrazné zpomalení hry v zemích, které nemají 0,68 cache/km2 jako my. Z takového pohodlí by se pravidla pro zakládání zpřísňovala snadno, ale naní na zemi jen geopotrhlá ČR, Německo, UK a USA. Možná doporučuji osvěžit si jak začátky hry vypadají na GC11KHH (Zapisnik geocachera) od Milancera - dnes už si málokdo dokáže představit, že se někdo snažil ulovit všechny cache v ČR nebo že mu na všechny stačila jen free verze GSAKu s, tuším, 200 záznamy.

Tak já na založení své první keše čekal také, než odlovím min. 100 keší. Dokonce ještě déle... A to bylo už před více jak 10 lety, takže taky nebylo tolik keší, aby člověk měl hned nalezeno (i když trochu více, než popisuješ):-). 

Spíše by se to mělo řídit tím, že do nějakých nálezů by měl být povinný betatest (minimálně striktně doporučovaný). A samozřejmě záleží na tom, v které zemi to je... Je rozdíl, zda se jedná o Rusko za Uralem, kde není keška stovky km a o kačera tam nezavadíš, nebo o Německo, Českou republiku či jinou zemi, kde je kačerů spousta... Od toho ale jsou lokální pravidla.

Jenže dnešní společnost je orientovaná na čísla. A není to jen u počtu nálezů, ale i u počtu založených / schválených / publikovaných keší na serveru GS, takže ten se snaží, aby jich bylo publikováno co nejvíce a asi nebude chtít zakládání moc omezovat.

• 0

#7307 mh.mail

mh.mail

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 781 příspěvků(y)

Publikováno 11 leden 2018 - 11:41

Promiňte, ale koukám, že „omezovači“ už zase vystrčili růžky. Hezky to napsal Dan-Sam nebo mpik:

Na druhou stranu - vadí to někomu? Když poznám už z listingu, že to je nesmysl, tak tam nepůjdu. A dlouho to na mapě strašit nebude, tohle skončí v archivu brzo.

Opravdu je taková tragédie, když se podaří založit blbou keš? Zakládání blbých keší mě opravdu netrápí, jak píše mpik, když poznám z listingu, že je to nesmysl, tak tam přece nepůjdu. A když to nepoznám a půjdu tam, tak je to přece dobrodružství — najdu, nenajdu? Jak zase píše Dan-Sam. O tom přece geocaching taky je, o té nejistotě, jestli na souřadnicích keš je nebo není.

Vy, co máte takové osypky z malé kvality některých keší, založte si samoobsluhu, kam přijdete a z jednotlivých regálů si vyberete keš podle požadovaných parametrů a kvality. A pokud ta kvalita nebude podle vašich představ, tak můžete nákup reklamovat.

Mně teda víc vadí, že když už se nějakému ownerovi podaří udělat úžasnou keš, že za prvé dlouho nevydrží, protože mu ji někdo ukradne nebo zničí, a za druhé ji stejně dřív nebo později (spíš dřív) někdo hodí na finálkový server a bude to.

• 12
„Normální je nepodvádět.“
http://gc.i-mh.net/ | gc@i-mh.net

#7308 Sven Gumby

Sven Gumby

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 324 příspěvků(y)

Publikováno 11 leden 2018 - 12:28

Finálkové servery jsou pro jelita. Elita si souřadnice zjistí a předá jinak.

• -1

#7309 mh.mail

mh.mail

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 781 příspěvků(y)

Publikováno 11 leden 2018 - 13:30

Pro mě je to jedno a to samé. Prostě „sdílení finálek“, na technickém řešení nezáleží.

• 2
„Normální je nepodvádět.“
http://gc.i-mh.net/ | gc@i-mh.net

#7310 Smrk

Smrk

proti proudu

• Members
  • PipPipPip
  • 5 271 příspěvků(y)

Publikováno 11 leden 2018 - 14:45

Mě by spíš zajímalo, jak takový server vychází finančně. Ten, co jsem se tam zaregistroval (www.xxxxx.cz) sice vypadá jednoduše, ale úplně zadarmo provoz nebude. Není tam ani žádná reklama, ale podle počítadla tam bylo už půl milionu přístupů, šedesát tisíc za týden, dneska 334 a právě teď je tam online 24 lidí (což mi přijde hodně).

Ještě jsem si všimnul, že tam jsou kešky z celého světa. To snad ty servery mezi sebou sdílejí?

• 0

#7311 Pe_Bo

Pe_Bo

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 613 příspěvků(y)

Publikováno 11 leden 2018 - 14:53

To je malinký web. To pořídíš za 25 Kč na měsíc.

• 0

#7312 HaLuMa

HaLuMa

Autor Geogetu

• Members
  • PipPipPip
  • 14 531 příspěvků(y)

Publikováno 11 leden 2018 - 15:23

Elita? Vzdyt si ani ty souradnice neumi ukrast sami a musi si je navzajem predavat... :lol:

• 2

#7313 Sven Gumby

Sven Gumby

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 324 příspěvků(y)

Publikováno 11 leden 2018 - 15:36

Elita geocachigová, nikoli hackerská.

Jak psal tomy.22:

...

Osobně budu raději, když bude takových, co pod jedním nickem loví a pod druhým zakládají, daleko více, než podvodníků, co začínají geocachingu s tichou podporou některých ,co se tváří jak neviňátka, pomalu a nenápadně vládnout.

Akorát nemůžu souhhlasit s tím "pomalu a nenápadně".

• 1

#7314 bejcci

bejcci

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 670 příspěvků(y)

Publikováno 11 leden 2018 - 16:03

To je malinký web. To pořídíš za 25 Kč na měsíc.

Přesně tak. Pokud nepotřebuješ nic extra sofistikovaného a stačí ti běžně nastavené php a databáze, lze opravdu hosting pořídit za pár desítek korun na měsíc. Ale musí někdo věnovat čas tomu, aby to naprogramoval. To je v těchto případech největší investice. Stejně je zvláštní, že někdo věnuje spoustu času, aby jiným kazil hru.

• 0

#7315 bejcci

bejcci

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 670 příspěvků(y)

Publikováno 11 leden 2018 - 16:07

Jak psal tomy.22:

Akorát nemůžu souhhlasit s tím "pomalu a nenápadně".

Elita? Ty podvodníkům a finálkařům říkáš elita? Já bych je tak nenazýval, pod pojmem elita si představuji trochu jiné lidi. Část z nich velmi schopná je, to zcela jistě, ale zástupce elity by měl mít i morální kredit a ten u této skupiny postrádám.

• 1

#7316 HaLuMa

HaLuMa

Autor Geogetu

• Members
  • PipPipPip
  • 14 531 příspěvků(y)

Publikováno 11 leden 2018 - 16:12

Kdo mluvil o hackerech?

Aha, takze truhlik, ktery si ani nedokaze sam opsat souradnice z finalkoveho webu, ale musi mu je nekdo podstrcit ve velkem GPX najednou, je geocachingova elita? :P

• 0

#7317 Sven Gumby

Sven Gumby

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 324 příspěvků(y)

Publikováno 11 leden 2018 - 16:38

No, bohužel ano.

Jsou nejvíce vidět, slyšet, jsou vzory pro mládež. Frfňáme proti nim jen my, co jim závidíme body.

• 0

#7318 HaLuMa

HaLuMa

Autor Geogetu

• Members
  • PipPipPip
  • 14 531 příspěvků(y)

Publikováno 11 leden 2018 - 16:54

Mluv za sebe, já jim nic nezávidím. U mne vzbuzují spíš lítost, protože ochuzují sami sebe. Pak si ale řeknu, že když mají potřebu očůrávat geocaching, tak asi budou takoví i jinde, a že je dobře, že to vím. A už mi jich líto není, pak jsou jen k smíchu.

Nebude elitou náhodou ten, kdo ty mysterky opravdu vyluštil? To, co dělají finálkaři, dokáže každý blbeček.
  • 10

#7319 kiReGPS

kiReGPS

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 345 příspěvků(y)

Publikováno 11 leden 2018 - 19:27

Mluv za sebe, já jim nic nezávidím. U mne vzbuzují spíš lítost, protože ochuzují sami sebe. Pak si ale řeknu, že když mají potřebu očůrávat geocaching, tak asi budou takoví i jinde, a že je dobře, že to vím. A už mi jich líto není, pak jsou jen k smíchu.

Nebude elitou náhodou ten, kdo ty mysterky opravdu vyluštil? To, co dělají finálkaři, dokáže každý blbeček.

Dal bych tři palce nahoru, kdyby to šlo. Označovat ubožáka elitou je více než směšné. Finálkař je přece ten, kdo chodí tajně krást do obchodu. Do obchodu, ve kterém se prodává zboží, co prodavač vlastnoručně a na vlastní náklady vytvořil a všem nezištně nabídnul. Obchodu, ve kterém se platí jen poděkováním, nebo i úsměvem, pokud se zboží hodně líbí. Obchodu, ve kterém ostatním nakupování přináší radost a poučení a tvoří jim někdy nezanedbatelnou součást života.

Nazvat zloděje elitou proto, že už kradl 9398x...?!?

• 6

#7320 kalubr

kalubr

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 648 příspěvků(y)

Publikováno 11 leden 2018 - 19:44

...a já blbá si lámu hlavu,jak udělat aspoň trochu pěknou kešku...listing,obal atd.
abych vrátila zrníčko radosti,kterou jsem si z GC odnesla... :-))
prostě to hodím pod psí boudu....a hint bude jméno psa,aby se lovec k pokladu dostal..... :-)
evidentně to klapne...

Listing tam možná byl. Owner porušil pravidla, šlo mi jen o to, jestli nezaložil i tu keš v zahrádkářské kolonii.
  • 0

3 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 3 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama