V hospodě: "Hele vole, mluv normálně, já ti nerozumím".
Tady na fóru: "Madam, nešlo by prosím psát tak, abychom nemuseli luštit co vlastně chcete říct?"
Tím chci říct, že by to obecně chtělo méně imperativů, ale taky mi to někdy ujede, za což se omlouvám.
Máš pravdu, šlo to říct méně uštěpačně...
No, brát si příklad z literatury, nevím. Klasičtí autoři mívají jazyk beznadějně zastaralý a pokud je někdo nepřepsal do dnešní češtiny, nedá se to často číst.
Nejen pravopisem, ale i slohem. Klostermann třeba dovede v nejdramatičtějším místě zastavit děj a na dvou stránkách popisovat krajinu.
A co se týče jazykové stránky, už ten zmiňovaný Hrabal, nebo Hašek asi nepsali krásnou češtinou.
Spíš je divné, že lidé, kteří se češtinou živí - moderátoři - mluví občas taky všelijak.
Ale on se jazyk mění a pravopis taky. A nejen v češtině. Němci se taky bouřili, že se bude psát tak, jak za to kdysi dostávali pětky.
A mění se i názory, často s technikou. Před takovými 25 lety jsme psali bez diakritiky a nikomu to nevadilo, tisklo se na osmijehličkové tiskárně, tj. písmo silně stylizované. Dneska se to skoro nedá číst. Ve školách se už učí v podstatě tiskací písmo a na dřívější krasopis se už rezignovalo. Pro mě naštěstí, protože můj rukopis nikdo nepřečte.
Tak nevím, před pár roky (asi 6-ti) jsem u babičky při obědě viděl Klostermannovu knihu V ráji šumavském. Ze zvědavosti jsem si to přečetl a neřekl bych, že to bylo nudné čtení... Měl jsem to přečtené za pár dní. A osobně bych vůbec neřekl, že podrobné popisy musely být kvůli "gáži". Jestli to nebylo spíše kvůli tomu, že tenkrát vůbec nebyla televize, fotky a lidi vůbec neznali cizí kraje...
A i před 20-ti lety jsem se vždy, když to šlo snažil psát pořádně česky! Vždy, když to šlo. Stejně jako mi vždy vadilo to, že nebylo možné psát názvy kešek s diakritikou, i když ostatní jazyky používat speciální znaky mohly atp.
Já jen přidám svůj názor na zdejší palcování o kterém se greenhair zmínila. Je naprosto zbytečné dávat mu nějakou váhu, palce o ničem nevypovídají. Naopak je to někdy prostředek, který lidi používají ne k ohodnocení toho co člověk napsal, ale jen proto kdo to napsal. Takže palce ať nahoru nebo dolů vůbec neřeším.
Osobně dávám palec podle toho, jestli se mi opravdu dotyčný názor líbí či nelíbí a je jedno, čí ten názor je.