slyšela jsem, že kdo nemá PM je socka. Nám to nevadí, nic navíc nám nechybí. Na keše se těšíme a pořád na ně jezdíme.
Geodepresivní koutek III
Publikováno 26 březen 2018 - 21:24
Teda tolik demagogie v jednom příspěvku
Já na tomhle pseudoproblému hlavně nechápu, že to někomu stojí za tu námahu. Uznávám, že 150 Kč má pro každého jinou hodnotu
150 korun má přesně hodnotu 150 korun. A malé částky dělají velké částky. Dáš 150 korun každému, kdo si o ně řekne?
ale roční hraní týhle hry stojí prostě víc. I když nebudu uvažovat benzín, mobilní data, nebo lístky na vlak, pořád tu budou nějaké náklady.
Tohle všechno bych platil, i kdybych geocaching nehrál. Jediný náklad navíc kromě PM byla koupě GPS a i ta jde nahradit mobilním telefonem, který má každý.
A těch ušetřených 12,50 Kč za měsíc není ani jeden lístek na autobus.
Nebo 41 haléřů za den. Ještě je dobrý trik přepočítávat to na cigarety nebo piva. Co na tom, že ani jedno z toho nekonzumuju.
Mimochodem napadlo někoho, že v Grounspeaku prostě nikoho nenapadlo, že by tohle někdo řešil a prostě si řekli. Cena bude 30 USD a kde je EUR, tam to bude 30 EUR. A kde je a kde není EUR, to tak nějak zhruba odhadneme, protože nám to je prostě úplně ale fakt úplně jedno.
Když je to jedno, tak může být jedno, kterou z těch částek si vyberu zaplatit. Když rezervuji letenky, tak taky vyberu tu měnu, ve které to vychází nejlépe. Mezinárodní vlakové jízdenky je výhodnější kupovat za eura vyměněná ve směnárně než v korunách. Norwegian mají jiné ceny v norské verzi stránek než v anglické. Prostě když je ta možnost, vyberu tu, která je pro mě nejvýhodnější.
Publikováno 26 březen 2018 - 21:33
Aneb když se mě někdo pokouší okrást, je v pořádku, že ho okradu?
Ne, je v pořádku, že mu to nedovolím, a dám mu jen tolik, kolik mu náleží - stejně jako když po mně v obchodě chtějí za zboží víc, než mají na cenovce, nebo když mi vrátí míň, než měli. Na druhé straně, když mi vrátí víc, dám jim to zpátky, že se spletli.
Publikováno 27 březen 2018 - 5:38
Že bychom GS navrhli, aby dal částku, rovnající se 10 pivům v dané zemi? Ale to by byl problém v muslimských zemích a prodražilo by se i to Chorvatsko.
Ale vážně, je horší podvod nastavit si dolary místo eura, nebo nezaplatit nic a data získávat alternativním způsobem?
Publikováno 27 březen 2018 - 6:48
Tento příspěvek byl upraven od panzerstepan: 27 březen 2018 - 6:49
Publikováno 27 březen 2018 - 7:35
Chtěl bych poděkovat všem zůčastněným za jejich příspěvky do mé ankety.
Publikováno 27 březen 2018 - 7:44
Na základě českého fóra od 1.4.2018 zvyšují cenu za prémiové členství na: 37$
Dobrá zpráva je, že pro platbu eurem se cena nemění.
Viděl jsem cedulku v muzeu Vstupné 100 Kč a pod tím menším písmem Češi platí polovinu. Dnes už by to nešlo. Ale nic nebránilo, aby cizinec si řekl o vstupenku česky.
Dvojí ceny už se nepovolují, ale v praxi ano - třeba sleva pro místní občany, doložitelná bydlištěm. Akční slevy, omezené časově. A nakonec v důsledku i stejné zboží, nakoupené v eshopu u nás, nebo v Číně. To jsou také dvojí ceny a tohle nikdo nezpochybňuje.
150 korun má přesně hodnotu 150 korun. A malé částky dělají velké částky. Dáš 150 korun každému, kdo si o ně řekne?
[...]
D-n, dík za názor, jak to máš ty konkrétně...
nechci nikoho poučovat, takže kdo má zájem, určitě už přišel na to, co jsem myslel osobní vs. nominální hodnotou, aneb pokuty na finský způsob by mohly napovědět.
Po napsání včerejšího příspěvku jsem přemýšlel, že jsem tam něco nenapsal. Takže to doplním:
Ať si každý platí kolik chce. Mě na tom vadí, že lidi neřeknou něco ve smyslu: "Jo platím míň, protože mi vadí dvojí ceny/chci ušetřit/těší mě jak jsem to groundspeaku nandal...atd.. Vím, že je to takový malý podvod, který ale podle mě nikomu neublíží a mám z toho dobrý pocit." Místo toho hážou na stůl argumenty, proč je to vlastně v pořádku. Aby bylo jasno, já taky kouknu na amazon.fr, amazon.de a ten v UK, než něco dražšího pořídim. A pokud si můžu vybrat měnu někde u letecký společnosti, taky si vyberu tu, která je pro mě lepší (ne nutně levnější). Ale jsme zase u toho, že srovnávat tyto dva příklady je trochu mimo. Srovnatelné by to přece bylo, kdyby groundspeak nabízel volbu měny bez vazby na home coordinates.
Ještě mě napadla otázka. Tipuju, že ve statistikách (který třeba neřešíte, ok), se vám pak objevuje, že jste většinu keší našli stovky, nebo tisíce km daleko, je to tak?
Publikováno 27 březen 2018 - 7:53
Myslím, že s HC to nesouvisí. Ale vidím další, legální způsob jak ušetřit, i když nevím, jestli to jde neomezeně. Kupovat po 3 měsících, nekupovat třeba přes zimu, kdo moc nehledá a stačí mu to, co si postahoval v létě. Vychází to na třetinu, tj. kdo si koupí 3 za rok, zaplatí stejně, jako by kupoval celý rok. Ale kdo hledá převážně v létě, mohlo by mu to stačit.
Publikováno 27 březen 2018 - 8:03
Pro odlehčení tématu: Podobnou ceduli jsem viděl v roce 1993 na Karlštejně. Velké číslice jako kráva na nějakých 150 Kč (přesně si to už nepamatuju) a pod tím ve větě slovy něco o osmdesáti korunách. Docela mě to tenkrát pobavilo. Anebo hotel DUM v Modřanech, rok 1994. V hotelové restauraci tomu, kdo měl hotelovou kartičku a byl Čech, přinesli jídelní lístek v jiných deskách a také s jinými (asi zhruba polovičními) cenami. To byly, panečku, časy.Viděl jsem cedulku v muzeu Vstupné 100 Kč a pod tím menším písmem Češi platí polovinu.
Publikováno 27 březen 2018 - 8:30
Ještě mě napadla otázka. Tipuju, že ve statistikách (který třeba neřešíte, ok), se vám pak objevuje, že jste většinu keší našli stovky, nebo tisíce km daleko, je to tak?
Nějak nechápu smysl dotazu. Opravdu si myslíte, že lidi lítají po světě kvůli keškám a bez GC by seděli doma na zadku? (Pravda, pár takových kačerů by se našlo.)
Publikováno 27 březen 2018 - 8:43
Jo taky nechápu, jak moje otázka souvisí se skutečným cestováním kamkoliv :-)
mám na mysli statistiku vzhledem k domovským souřadnícím uživatele (poslední na gc.com), kde je graf podle vzdálenosti ke keším. Když si někdo nastaví, že bydlí na Ukrajině, aby platil v dolarech, ale hledá kešky v okolí Litoměřic, kde bydlí, bude tenhle graf ukazovat, 0 na prvních šesti nebo sedi řádcích. Nebo ne? To byla celá moje otázka.
Publikováno 27 březen 2018 - 8:51
Ale jsme zase u toho, že srovnávat tyto dva příklady je trochu mimo. Srovnatelné by to přece bylo, kdyby groundspeak nabízel volbu měny bez vazby na home coordinates.
Pokud vím, tak platba vazbu na HC nemá. Jde tam jen o zadanou fakturační adresu. Ve statistikách tedy pak všechno sedí...
Publikováno 27 březen 2018 - 8:54
Statistiky se počítají na základě HC. Nastavení HC nemá žádný vliv na to, v jaké měně se platí příspěvek.
Publikováno 27 březen 2018 - 9:00
Statistiky se počítají na základě HC. Nastavení HC nemá žádný vliv na to, v jaké měně se platí příspěvek.
A i kdyby se platba odvíjela od HC, tak přece není žádný problém to po provedení platby ihned vrátit zpět.
Publikováno 27 březen 2018 - 10:20
Tohle všechno bych platil, i kdybych geocaching nehrál. Jediný náklad navíc kromě PM byla koupě GPS a i ta jde nahradit mobilním telefonem, který má každý.
Nebo 41 haléřů za den. Ještě je dobrý trik přepočítávat to na cigarety nebo piva. Co na tom, že ani jedno z toho nekonzumuju.
Když je to jedno, tak může být jedno, kterou z těch částek si vyberu zaplatit. Když rezervuji letenky, tak taky vyberu tu měnu, ve které to vychází nejlépe. Mezinárodní vlakové jízdenky je výhodnější kupovat za eura vyměněná ve směnárně než v korunách. Norwegian mají jiné ceny v norské verzi stránek než v anglické. Prostě když je ta možnost, vyberu tu, která je pro mě nejvýhodnější.
A ještě, částky X.01 až X.49 Kč platím zásadně v hotovosti, kdežto částky X.50 až X.99 Kč zásadně kartou.
Publikováno 27 březen 2018 - 11:17
Nevidím podvodné jednání na tom, když se koupí PM v dolarech. Jedná se o celosvětovou službu, využívanou na celém světě. Je přece úplně jedno, jestli se ta odpovídající částka v dolarech zaplatí přímo např. kartou nebo třeba skrz App Store (který si k té částce jen přihodí cca 10% provizi).
Ať to platíš, jak chceš, stejně nedostaneš žádný daňový doklad nebo fakturu, na které je mj. uvedené DIČ (VAT ID) plátce daně.
A jako podvodné jednání vidím, když někdo porušuje podmínky, které odsouhlasil při registraci. Tedy např. sdílení souřadnic keší nebo obcházení limitů pro zobrazování keší (cgeo).
Diskutovat o tom, co je a není podvod, co je horší, asi nemá smysl, to je cesta k depresi.
Publikováno 27 březen 2018 - 12:58
A ještě, částky X.01 až X.49 Kč platím zásadně v hotovosti, kdežto částky X.50 až X.99 Kč zásadně kartou.
Náhodou, na zaokrouhlování daní na celé koruny byl založen podvod s korunovými dluhopisy, který vlastně podvodem nebyl, jen vhodným využitím platné legislativy. Co na tom, že hlavní uživatelé tu legislativu pomáhali psát.
Publikováno 27 březen 2018 - 13:00
Dovolím si přeložit předchozí příspěvek:
"Při platbě PM uvádím falešné bydliště, abych platil v dolarech a vyšlo mě to levněji. Nesdílím finální souřadnice. Nepoužívám c:geo."
EDIT: Tak ne předchozí, ale přispěvek uživatele nalano.
Tento příspěvek byl upraven od Sven Gumby: 27 březen 2018 - 13:00
13 uživatel(ů) prochází toto téma
0 uživatelů, 13 návštěvníků 0 anonymních uživatelů