mysakf - dufam, ze si nikdy v zivote na pisomke v skole neopisoval, ze si sa v skole spoluziakom neposmieval, ze si si nenapalil ziadne CD/nestiahol film/nezahral piratsku pocitacovu hru...lebo inak to dusovanie sa za to, ze niekto chce byt ludsky, nieje na mieste. Ak nie, tak mi dovol ti (fakt teraz to myslim uprimne) zablahozelat a povedat, ze si ten najdokonalejsi clovek, akého poznam a mohli by podla teba a tvojho zivota stanovovat vsetci, co je spravne a co nie
Geodepresivní koutek III
Publikováno 11 červenec 2018 - 10:11
Co si mám představit pod případem nouze? Nějak se mi totiž tohle slovo nehodí k hraní hry. Když je nouze tak přestávám hrát a řeším podstatnější věci.
Nekdy muzes mit nouzi o tuzky
Publikováno 11 červenec 2018 - 10:31
Kazdu chvilu tu citam ze jedina podmienka toho ze si mozem dat found it je zapis v logbooku, ale potom citam ze ziskat finalku bez lustenia je proti pravidlam. Tak ako to vlastne je?
Mícháš hrušky a jablka. Nutnou podmínkou zalogování keše jako nalezené na gc.com je zápis ve fyzickém logbooku nebo návštěva místa a splnění podmínek v případě eventů, ec, virtuálek a webcam.
U keší, kde finální souřadnice nejsou přímo v záhlaví listingu, máš listing keše a tam ti autor poskytuje indicie pro to, abys ty finální souřadnice odhalil. Autor připravil hru, nemusíš se jí zúčastnit, pokud nechceš, keš lze přece ignorovat. Navíc to, co autor keše nahrál na server gc.com je jeho. A bez autorova svolení by se nic nemělo objevit mimo gc.com, tedy podle mě ani finální souřadnice keše. Ale výklad Terms of Use serveru gc.com může být jiný.
Publikováno 11 červenec 2018 - 10:46
Stalo se mi to. Napsal jsem MN log. Opravdu o takový bod nestojím a hezké místo u kterého jsem nesplnil podmínku zápisu, nemusím mít spojeno s bodem v profilu. A je jedno jak tak keš byla daleko.
Ano, hraješ jinou hru. Nerozčiluj se potom, když ti owner log smaže.
Taky si myslím, že trochu přeháníš. Celý systém logování nebo úkolů má přece sloužit k tomu, abys prokázal, že jsi navštívil místo, našel jsi keš a získal možnost se zapsat do logbooku. Fakticky nevidím problém v tom udělat fotolog, pokud je překážka na straně autora keše. Tedy situace, že se do logbooku prostě kvůli jeho stavu zapsat nedá. Ne situace, že kačer nemá tužku, to je jeho problém a tam ať owner posoudí, zda fotolog uzná. Mimochodem na mokré logbooky je dobré razítko, to se dá orazit na skoro jakýkoliv povrch
Řešíme situace, které by prakticky neměly nastat. Hráč najde poškozenou keš, nahlásí NM, autor keš deaktivuje a další hráč už ví, že keš nemusí najít nebo že se nepůjde zalogovat. Kdyby fungovala takhle spolupráce mezi hráči a vlastníky a vlastníci byli schopni pružně reagovat na stav keše, tak výše popsané situace a problémy budou zcela ojedinělé. Ale bohužel je realita jiná a tak si tady dokazujeme, kdo je větší podvodník. Jestli finálkář nebo někdo, kdo udělal místo zápisu do mokrého logbooku fotolog.
Publikováno 11 červenec 2018 - 11:13
To jsou moje slova. Fotolog lze prostě v případě nouze použít, ale nemůže být pravidlem. Ale musí to být fotka aktuálního logbooku, třeba plesnivého a zničeného a ne fotka místa, kde by keš mohla být.
Ještě pro tomy.22 - za ty léta lovení keší se mi to stalo 3x. A vždy jsem ownera o této věci informoval v logu s tím, že pokud má problém ať mě smaže. Takže žádné rozčilování. Na rozdíl od vás pravověrných jsem obyčejnej chybující člověk, tedy občas uznám fotolog (nic nikomu z vás nebrání naprášit mě Zeměmluvu že svévolně porušuju svatá přikázání) , nebo nedodržuju v autě rychlost a třeba občas nejdu přes přechod.
Žádný pravověrný, jen nemusím mít za každou cenu ten zpropadenej bod. To není o tom jestli člověk chybuje nebo ne. Nemá smysl hledat žádnou berličku a ospravedlňovat se, že nehraji podle pravidel se kterými jsem souhlasil a nic v nich o fotologu není. A ještě k tomu se po řevu hledajících zakázali fota osob třeba u EC. Vím jsou to fotky s tváří, ale princip je podobný.
Publikováno 11 červenec 2018 - 11:18
Jasně, kdyby to takhle fungovalo, nemám s tím asi problém. Ale jak sám píšeš, funguje to jinak. Prostě jsou lidi co nedokáží napsat v touze získat bod DNF nebo NM. To je přeci pod jejich úroveň.Taky si myslím, že trochu přeháníš. Celý systém logování nebo úkolů má přece sloužit k tomu, abys prokázal, že jsi navštívil místo, našel jsi keš a získal možnost se zapsat do logbooku. Fakticky nevidím problém v tom udělat fotolog, pokud je překážka na straně autora keše. Tedy situace, že se do logbooku prostě kvůli jeho stavu zapsat nedá. Ne situace, že kačer nemá tužku, to je jeho problém a tam ať owner posoudí, zda fotolog uzná. Mimochodem na mokré logbooky je dobré razítko, to se dá orazit na skoro jakýkoliv povrch
Řešíme situace, které by prakticky neměly nastat. Hráč najde poškozenou keš, nahlásí NM, autor keš deaktivuje a další hráč už ví, že keš nemusí najít nebo že se nepůjde zalogovat. Kdyby fungovala takhle spolupráce mezi hráči a vlastníky a vlastníci byli schopni pružně reagovat na stav keše, tak výše popsané situace a problémy budou zcela ojedinělé. Ale bohužel je realita jiná a tak si tady dokazujeme, kdo je větší podvodník. Jestli finálkář nebo někdo, kdo udělal místo zápisu do mokrého logbooku fotolog.
Publikováno 11 červenec 2018 - 12:12
Vážení, podle mě je to tak jednoduché, stačí jenom trocha rozumu, trocha sebekázně a trocha nadhledu. A vše je jasné.
Úhel pohledu 1 (hledač):
Z libovolného důvodu se nemohu zapsat do logbooku. Pak bych si měl v první řadě položit otázku, jestli tak moc stojím o to si zrovna tuhle keš zalogovat. Pokud přijdu na to, že nikoliv, pak píšu DNF, případně také NM (ve výjimečných případech NA), anebo taky nenapíšu nic (např. v případě, že keš jasně vidím a je tam, kam já prostě pro ni jít nechci).
Pokud seznám, že o to stojím moc, pak si musím být vědom toho, že se pohybuju z hlediska pravidel na tenkém ledě. V tu chvíli je asi jedno, co zvolím — jestli fotografii logbooku, nebo pošlu žádost ownerovi, nebo si to na drzovku zaloguju, jako by se nechumelilo, apod. V každém případě ale musím být připraven na to, že owner nemusí být vstřícný a může moji žádost zamítnout nebo už pořízený log přímo smazat a já nemám žádný nástroj, jak ho přimět k tomu, aby mi ten log ponechal. Pak prostě musím srazit podpatky a log oželet.
V pravidlech se píše, že nálezce se má podepsat do logbooku. Nemá cenu špekulovat nad tím, jestli tam musí být přesný tvar jeho nicku, jestli to musí být vlastnoručně, vlastní krví apod. Smyslem toho pravidla je, aby nálezce prokázal, že keš našel. Pokud se podepíše tak, že to je jasné, pak není žádný problém. Ideálně tohle splňuje co nejpřesnější uvedení vlastního nicku. Jestli tam nálezce napíše něco jiného, může se stát, že to owner nepochopí a jeho log smaže.
Úhel pohledu 2 (owner):
Jako ownerovi by mně mělo jít především o to, aby nálezci byli s mojí keší spokojení a přes tu spokojenost nálezců jsem pak spokojen já sám. To znamená, že nebudu prudit zbytečně kohokoliv jenom proto, abych si dokázal svoje ego. Žádný reviewer nebude nikdy sám od sebe porovnávat, jestli na nějaké keši nějaký zalogovaný kačer je zapsaný v logbooku, nebo není. Tohle je záležitost jenom ownerova. Pokud se ten rozhodne, že to kontrolovat nebude, tak není jediný důvod, aby ho někdo za to jakkoliv osočoval nebo ho k tomu nutil. Na druhou stranu, pokud se owner rozhodne, že bude důsledně kontrolovat všechny logy podle logbooku a neoprávněné mazat, pak opět není na místě ho za to hanět, neboť na to má určitě právo. Stejně tak nelze upírat ownerovi právo projevit se v konkrétním případě vstřícně a ponechat log, který by správně měl být smazán. Žádný reviewer se nebude nikdy zabývat tím, že owner u své keše ponechal log, který měl smazat. Maximálně bude řešit spor opačný, jestli owner konkrétní log smazal oprávněně, či nikoliv.
Stručně shrnuto:
Pokud se nezapíšu do logbooku svým nickem tak, aby se to nedalo zpochybnit, ale zároveň si zaloguju found it, musím počítat s tím, že owner nemusí moje argumenty akceptovat a log mi může oprávněně smazat. Pokud jsem owner, můžu (ale nemusím!) dle své libovůle projevit vstřícnost a ponechat i log, který bych měl podle pravidel správně smazat.
Jak to dělám já:
Já jako lovec v případě, že se do logbooku z jakéhokoliv důvodu nezapíšu, loguji většinou DNF, nikdy ale ne FI. Jako owner a priori nehodlám akceptovat různé výmluvy, proč hráč nemohl zalogovat. Kontroly na svých keších provádím namátkově, většinou pouze v případě, že na keši přistane nějaký podezřelý log. Pak ale ty, co v logbooku nenajdu, nekompromisně mažu bez toho, abych jim psal nějaká vysvětlení. Abych to kvantifikoval: zatím jsem na všech svých keších smazal asi 2 nebo 3 logy.
Publikováno 11 červenec 2018 - 18:57
Jak uz zaznelo, nejlepsi je pouzivat selsky rozum. Neco jineho je na silnici ignorovat nesmyslne umistenou stopku. Tam je jedinym resenim prudit na zodpovednem urade, at se tato mistni uprava zmeni, ale do te doby ji dodrzovat. A neco jineho je obcas ohnout nektere z pravidel pri hre, kdyz tim nikoho neposkodim. Pokud se z toho nestane pravidlo, tak fotolog s objektivnim duvodem by nemel byt problemem. Samozrejme owner jej nemusi uznat a kacer (krome pripadu srazky s volem) jeho rozhodnuti musi akceptovat. My zatim vsechny zadosti o nestandardni zalogovani uznali, protoze to dle nas byly objektivni duvody a je jich minimum. Naopak jeden kacer nasi nabidku nevyuzil, ac prokazatelne u kese byl, ale zalogovat se nemohl a jen nas informoval o problemu.
Abych byl presny, tim obcasnym ohnutim nemyslim masivni finalkareni, styl Jonea, nafoceni stromove T5 ze zeme apod. Ale nepovazuji za velky problem, ze obcas jdu na nevylustenou mysterku s kamaradem, ktery ma vylusteno. Ze u kese jsem sice vsichni, ale fyzicky nase nicky zapise jeden, ktery se pro ni sehnul/natahl (pokud nejde o narocne T5).
Tento příspěvek byl upraven od Pavel TT: 11 červenec 2018 - 21:32
Publikováno 12 červenec 2018 - 10:13
ad. tomy.22:
Já jsem tu celkem nedávno napsal, že se tu někdy hrotí pravidla až moc. A tohle je přesně naprosto ukázkový příklad toho, co jsem měl na mysli. Můj názor na věc tu velmi dobře vyjadřují třebas None, panzerstepan, dejwy atd. Napsal jsem to sem už tuším dvakrát a napíšu to klidně potřetí: občas je třeba se trochu povznést a používat zdravej selskej rozum. V čem s tebou souhlasím, tak že když mi owner smaže log za popsaných podmínek, tak nemůžu říct ani popel (a ani neřeknu). Ale opravdu nevidím důvod tak moc řešit, jestli jsem se do logbooku zapsal, nebo jestli jsem ho na místě keše vyfotil.
PS: jo, asi ten "bod" potřebuju. A víš co? Nijak se za to nestydím.
PS2: víc se k tomu asi vyjadřovat nebudu, ty ze svého názoru neustoupíš a já taky ne.
Publikováno 12 červenec 2018 - 11:10
Publikováno 12 červenec 2018 - 11:23
Koukám co lidí se ohání zdravým selským rozumem a nejsou si schopni připustit, že jej neumí používat ...
Publikováno 12 červenec 2018 - 11:34
A můžeš také napsat konkrétně, které pravidla krom základního, což je zápis v LB se tady vehementně řeší?
Vehementně asi žádné, ale občas nějaké ano. Já tu teď historii projíždět nebudu, abych to dohledával, na to teď nemám ani čas ani náladu, ale neboj, já se ti ozvu, až to zase zaznamenám
Jsi na stránkách geocachingu, nemyslíš snad, že zde bude vychvalované jakékoliv porušení pravidel.
Počkej, já ho vychvaluju? Řekl bych, že je sakra rozdíl mezi vychvalováním a občasným tolerováním na základě nějakých specifických podmínek.
Takže konstatuji, že ne. Nemyslím si to (a ani to nechci). Že bude vychvalováno.
Publikováno 12 červenec 2018 - 12:00
Publikováno 12 červenec 2018 - 12:06
bejcci - este raz - Stale sa tu pise ze JEDINE pravidlo pre uznanie logu je zapis v logbooku
ALE potom sa tu riesi ze odlovit kesku bez toho, aby som ju riesil, je proti pravidlam.
Pre mna ak je nieco jedine tak to znamena, ze je to jedno, uno, ein, one...Teda ak pridem ku keske a zapisem sa, tak si ju mozem logovat. Ak je POVINNE sa ku súradniciam dostat riesenim tak to JEDINE pravidlo nieje. Resp. je, ale len pri tradickach
Tento příspěvek byl upraven od ondro91: 12 červenec 2018 - 12:06
Publikováno 12 červenec 2018 - 14:26
Tento příspěvek byl upraven od mr3ska: 12 červenec 2018 - 14:27
Outdoor: Oregon 700, Colorado 300, fenix5x
Zápisník: http://mr3ska.onelove.cz/
(Oregon 6xx jednodušeji, Vlastní ikonky waypointů i bez .gpi)
"Když tu keš tak moc chceš tak si pro ni sakra běž..."
Poslední článek: Telefon jako uložiště tras pro Garmin - Odolný Xcover 3 VE
"The Universe is made of protons, neutrons, electrons and morons"
Publikováno 12 červenec 2018 - 14:27
Fakt potřebuješ na život pravidla? Hraj si to jak chceš, ale pokud budeš hrát tak, že i přes dodržení pravidla o logování budeš vypadat jako génius a všeználek pro kterého navíc neplatí fyzikální zákony, nediv se že budeš za idiota. Ale odměnou ti bude spousta virtuálních bodů, to za to určitě stojí, ne?
Už se to tu sice mnohokrát řešilo, ale mrkni se na https://www.geocachi...d=127&pgid=277
Je tam jasně napsáno, že Geocachers must solve a puzzle on the cache page to get the coordinates for the first stage or the final container. Tedy, že kačeři musí vyřešit hádanku z listingu, aby získali souřadnice první stage nebo finálky. Máš pocit, že vyluštění hádanky je zjištění souřadnic ze serveru s finálkami? Pokud ano, tak se zapiš to logbooku a neřeš to. Dělá to tak spousta lidí. Pouze pak působí trapně, že někdo, kdo sotva umí zapnout počítač vyluští IT mysterku, apod. Kdyby chtěl autor udělat tradičku, udělá tradičku, ne mysterku, multinu, ..., ne? Jestli chceš, můžeš dál do nekonečna rozebírat, co je ještě v pořádku a co už ne. Každý na to má jiný názor.
A k logování jsou taky jasná pravidla https://www.geocachi...id=107&pgid=534
You can log caches online as "Found" after you visited the coordinates and signed the logbook. Opět na tom není co vysvětlovat. Ty máš dojít na souřadnice a zapsat se. Ne nikdo jiný tvým jménem. Že se nepozná, jestli to tak bylo? Opět je tvůj boj, jestli se zapsat necháš. Bude ovšem působit trapně, že někdo, kdo má závratě dva metry nad zemí, má destítky stromovek.
Publikováno 12 červenec 2018 - 14:32
Ja som nepovedal ze to tak robim. Nehovoril som o tom ci finalkarim alebo nie. Len sa mi bilo to, ze raz sa tvrdi ze k logu staci jedno a potom sa tvrdi ze treba aj druhe, tak som si to chcel ujasnit. Pokladam sa stale za zaciatocnika, takze preco sa nespytat. Ti co sa spytaju, su sprosti minutu, ti co sa nespytaju su sprosti cely zivot :-)
A o akých virtualknych bodoch hovoris? Som sa stratil..Akoze budem mat vela odlovenych mysteriek a tak ci ako?
Publikováno 12 červenec 2018 - 14:38
Ja som nepovedal ze to tak robim. Nehovoril som o tom ci finalkarim alebo nie. Len sa mi bilo to, ze raz sa tvrdi ze k logu staci jedno a potom sa tvrdi ze treba aj druhe, tak som si to chcel ujasnit. Pokladam sa stale za zaciatocnika, takze preco sa nespytat. Ti co sa spytaju, su sprosti minutu, ti co sa nespytaju su sprosti cely zivot :-)
A o akých virtualknych bodoch hovoris? Som sa stratil..Akoze budem mat vela odlovenych mysteriek a tak ci ako?
Tím virtuálním bodem nejspíš myslel to, že je to jen obyčejné číslo někde na stránce u profilu ale nic hmatatelného ti to nepřinese ani nedá
Publikováno 12 červenec 2018 - 14:40
Pocet uz davno neriesim. Pozri sa na kesky, ktore som v posledných mesiacoch odlovil a zistis co riesim. Vela mysteriek co mam odlovenych je z debrecenu a tie su skoro vsetky typu pripocitaj k N 28 a k E 46 a dostanes final. T5ky mam vacsinu odlovenych udicou :-) A pocet ma nezaujima, jedine ked tak pocet viertualiek a webiek. Preto ich mam tento rok 110, resp. 35
Publikováno 12 červenec 2018 - 14:43
Teda nepytal som sa to koli svojmu svedomiu, len ze proste raz sa pise jedno tu na fore a raz ine. A donekonecna to isto ja nerozoberam. Málokedy sem prispejem a vacsinou to tu len citam ale praveze iní (neviem naspamat mena) to tu rozoberaju dookola a donekonecna, takze sa cudujem ze si zautocil prave na mna, ked som sa na to raz opytal. Neviem co som ti urobil, opytal som sa slusne myslim, bez nadávok. A za múdreho urcite byt nechcem a ani niesom, vacsinou ten kto si mysli ze je mudry tak sa nepyta. Za múdreho je hlavne ten, kto odpovie utocnym spôsobom niekomu, kto sa opovazi nieco opytat. Ak nemas trpezlivost pomoct, tak naco sa unuvas odpovedat? Odpovedal by niekto kto trpezlivost ma, ty by si si nedrel prsty a obaja by sme boli spokojni
11 uživatel(ů) prochází toto téma
0 uživatelů, 11 návštěvníků 0 anonymních uživatelů