Proč taková deprese, až negativismus?
Earthcache jsou atypické, na rozdíl od ostatních typů kešek mají za úkol vzdělávat, a to i formou někdy náročných úkolů. Owner tedy chce, nebo spíše musí chtít, aby si každý pořádně prostudoval listing, popř. zjistil další informace na místě, a na jejich základě byl schopen splnit úkol s tím, že by měl samozřejmě dané místo navštívit. Někdy to bývá i více různých a od sebe vzdálených míst, např. při porovnávání něčeho s něčím. Z toho je vidět, že earthcache nejsou pro každého. Na rozdíl od běžných kešek je předchozí přečtení listingu nutností, aby byl člověk připraven. Proto mnozí kačeři honibodi earthcache ignorují nebo naopak ochcávají.
Pokud je uveden v listingu atribut speciálního nástroje, většina ownerů to v listingu uvede, pokud je to něco opravdu speciálního. Nepočítám případy, kdy je v úkolech měření délky, protože může být různé. Někde stačí prsty, svinovací metr, provázek či foto s něčím, jehož velikost známe. Je rozdíl měřit výšku několik desítek metrů vysoké skály nebo obvod balvanu či velikost zrn v hornině. Mnohokrát už jsem měřil pH, takže člověk musí být připraven si většinou odnést vzorek domů, pevný či tekutý. Pokud je v úkolech třeba to nešťastné měření teploty, tak je taky zřejmé, co si vzít a popř. si vypomoci, jak popisuje Solim.
Na druhé straně jsou většinou owneři vstřícní a chápaví, protože jejich zájmem je, aby kačer dané místo opravdu navštívil a něco se dověděl. Pokud kačer prokáže, že byl na místě, a že měl snahu odpovědět podle svých možností, tak jsou spokojeni a zamhouří nějaké to oko nad případnými nepřesnostmi. Někdo, jako třeba i já, se v případě špatných odpovědí snaží spíše o poučení, než o nějakou buzeraci. Akorát když ze zaslaných odpovědí a logu je poznat, že tam kačer pravděpodobně nebyl a odpovědi jsou zcela mimo mísu, tak se ho snažím nasměrovat a požaduji nový pokus.
Pokud mám problémy při plnění úkolů na některých earthcache, protože nejsou výjimky, kdy je potřeba navštívit několik míst a zodpovědět větší množství odborných otázek v cizím jazyce, tak se to ownerovi snažím při zaslání odpovědí vysvětlit, protože někdy není jednoduché správně pochopit zadání, což se i tu diskutovalo. A i když jsem zaslal nějaké odpovědi chybně, nikdy se mi nestalo, že by mi owner log smazal. Jediné případy byly, když ownerovi moje odpovědi nedošly, ale to se vždy bez problémů vysvětlilo.
Takže i když nejsem kovaný geolog, a šutrologii jsem měl naposledy na základní škole před 45 lety, tak mám earthcache rád, protože mi ukáží zajímavá místa a něco se dovím, i když na plnění úkolů často trávím mnohem víc času, než v terénu, kde většinou pořídím co nejvíc fotek, abych pak doma v klidu mohl bádat.