Ale dostávat bod za to, že spočítám schody nebo písmena na nějaké tabuli, je velká degradace hry. Smysl by to mělo, kdyby ke každé sérii labek byla bonusovka, za kterou by byl bod a to, co se nyní nazývá labky byly stage. Pak ten kdo si netroufne na wherigo by mohl udělat i pěknou procházku, klidně s nějakým příběhem. Další aspekt je to, že geocaching byla (a snad pořád je) hra na hledání krabiček. A tady je bod za spočítání schodů. Teď už někdo mě chce chytit na virtuálkách a earthkách. Ano, ty nemají krabičku, ale u earthek aspoň musím vynaložit nějaké úsilí na zodpovězení otázek. A virtuálky by se měly dělat jen tam, kde nejde fyzickou krabičku dát a navíc je jejich počet omezován (což je správné).
Takže můj závěr je ten, že samotné labky je úplně jiná hra než geocaching a labky s bonusem je speciální typ multiny.
U virtuálek s jednoduchým zadáním to může být úplně stejné. Pravda, není jich tolik. Navíc k degradaci hry došlo už dávno sériemi a powertraily. Ale zájem kačerské veřejnosti jde bohužel tímto směrem. Náročné keše už skoro nikdo neloví. A jestli někdo na geocachingu řeší pouze počet ulovených keší, tak ať si to řeší, zajímavá část té hry je někde úplně jinde. Jo, labky přidaly možnost podvádět, ale opět to není nic, co by musel řešit běžný kačer. GC přece není hra na to, kdo urve nejvíc bodů. Kdo chce, má možnost labky nelovit. A bonusovky k labkám (které já osobně nevnímám pozitivně) se dají klidně udělat tak, aby ten, kdo labky procházet nechce, mohl bonus odlovit. Někteří owneři to už pochopili. Je pak jen otázka, proč takové bonusové keše nevznikly už dávno a musel čekat na labky...
Ten nápad, co tu prezentuješ, je vlastně celkem zbytečný, na tohle labky nepotřebuješ. Na tohle už nástroje jsou, multiny a mysterky. Labková aplikace by pouze pomohla tomu, že můžeš v terénu odpovědět a hned víš, že to máš správně. Ale pokud owner bude u zadání přemýšlet a vymyslí jasné zadání, nic takového nepotřebuješ. Navíc máme ověřovače. A bonusová krabička zase vymaže ten efekt labek, stejný jako u virtuálek, tedy možnost dát je na místa, kde by fyzická krabička šla jen těžko. Nebo to dopadne tak, že bonusová krabička bude někde daleko na místě, které s tím původním vůbec nesouvisí. Nebylo by možná špatné, kdyby ten bod byl až za celou sérii, ne pouze jednu z labek.
S labkami já osobně vidím jiný problém, než samotná jejich existence. Jak bylo výše napsáno, jsou i lidé, co je ocení, například kvůli zdravotním omezením. Labek jich zbytečně moc. Labky má možnost udělat kde kdo a taky to podle toho vypadá. Nejasná nebo gaučová zadání, lokace o ničem nebo se špatným umístěním či signálem, texty o ničem. Zajímavých labek je dost málo. Ale jsou. Pravda, s kešemi to není jiné. A to nešťastně řešené logování a tragicky navržená i (ne)funkční aplikace jsou známé věci. Alespoň jedna změna už nastala, lze schovat nalezené lab série. Tak snad si časem vezmou do parády i jiné věci, co jim kačeři napsali. I ode mě tam mají rozsáhlý příspěvek.