Přejít na obsah

Fotka

Geodepresivní koutek III

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
12543 odpovědí na toto téma

#1281 Roman_Jaromer

Roman_Jaromer

Roman_Jaroměř

• Members
  • PipPipPip
  • 4 201 příspěvků(y)

Publikováno 12 listopad 2013 - 11:13

PROMIŇTE, ale je to pořád dokola jako na kolovrátku. Nechápu, proč spousta lidí má pocit, že z „Nejsou povinné betatesty“ automaticky vyplývá, že „Žádné keše nebudou betatestovány“. Nikdo nikomu nezakazuje nechat si jakoukoliv svoji keš před odesláním k publikaci betatestovat od kohokoliv. A rozumný owner to tak udělá.
Zastánci povinných betatestů neustále argumentují jejich prospěšností. Ale to je přece úplně scestná argumentace, nezlobte se. To se dobýváte do otevřených dveří. Proti prospěšnosti betatestů málokdo něco namítá. Ale to, že jsou prospěšné, ještě neznamená, že musí být povinné. To je jako kdyby někdo prosazoval, aby všichni lidi povinně jezdili na kole, protože jízda na kole je prospěšná. A to, že někdo narazí na méně povedenou keš, ještě není argument pro zavedení jakékoliv povinnosti.

To je, myslím, hlavní příčina toho, že si navzájem nerozumíme. Proto bych svoji nejdůležitější myšlenku z tohoto příspěvku ještě jednou extra vypíchl:

Jenže to je ono, na co se zapomíná - jak se nováček dozví, že existuje nějaký betatest, když vlivem "hurá" akce a pár navštívených keší si hned chce založit novou...

Samozřejmě ani já nemám rád striktní nařízení.

Podle mě by nejlepší postup byl ten, že po odeslání keše přijde autorovi zpráva v tom smyslu, že je doporučen betatest na vychytání chyb a nedodělků. A teprve po odsouhlasení, že ten betatest dotyčný opravdu nechce a že vše pořádně zkontroloval a rozmyslel, tak teprve pustit dál... Ovšem přišlo mi, že zrušením těch povinných betatestů se tento mezikrok nezavedl, i když o tom RW mluvili, že budou betatesty dále doporučovat... Ale to je možná jen můj pocit.

Já osobně jsem většinou pro zlatou střední cestu, ovšem pokud není, tak ze dvou voleb betatesty ANO či NE bych si vybral betatesty ANO.

• -1

#1282 Citecka

Citecka

kecal neuvěřitelný

• Members
  • PipPipPip
  • 3 250 příspěvků(y)

Publikováno 12 listopad 2013 - 11:20

Víš, tomu se říká "páchat dobro".

• 3

...a neberte se tak vážně! :)
CITECKA Team: Pet a Čita a psice Miki von Mikolas

#1283 mh.mail

mh.mail

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 781 příspěvků(y)

Publikováno 12 listopad 2013 - 11:29

@zvedavkanocni, Roman_Jaroměř: Je to o lidech a o jejich osobní zodpovědnosti. Já když jsem zakládal svoji první keš, tak se žádné betatesty neřešily. A tak nějak samozřejmě mně bylo jasné, že bude potřeba nechat si to od někoho vyzkoušet, abych se neblamoval. Vybral jsem si k tomu člověka, který v tu dobu nebyl aktivní kačer, mystery část jsem ho nechal vyluštit ještě před tím a pak jsem mu dal do ruky navigaci se souřadnicemi a „hledej, šmudlo“. Bohužel dnes, v době internetu a „nicknames“, kdy se každý může schovat za virtuální identitu, se zodpovědnost za svoji práci a svoje jméno moc nenosí. Pokud se nějak zprofanuju, založím si novou identitu a jedu dál s čistým štítem. To je ale jiný problém a rozhodně není jeho řešením, aby každý musel povinně vystupovat na interentu pod svým pravým jménem, jak už se takové myšlenky taky objevují.

Já osobně jsem většinou pro zlatou střední cestu, ovšem pokud není, tak ze dvou voleb betatesty ANO či NE bych si vybral betatesty ANO.

Zase je ve tvém příspěvku nepřesnost: píšeš - jestliže betatesty ANO či NE, vybral bych si betatesty ANO. Já taky. Ale ty tím nejspíš myslíš „povinné betatesty“ a tady já říkám ne. A pokud tím nemyslíš povinné betatesty, tak nejsme ve sporu a není důvod se přít.

Já pokud mám volit mezi dvěma variantami, kdy jedna je, že mi hrozí vznik třeba 10% špatných keší, a druhá, že budu obtěžovat 100% ownerů s povinným betatestem, to radši přežiju těch 10% nepovedených. A to i v případě, že by ta čísla byla trochu jiná. A ještě - za „špatnou keš“ považuji opravdu špatnou, nikoliv průměrnou, to, že někdo uvede terén 3 a já si myslím, že to je sotva 2, rozhodně nedělá z keše špatnou, to je pouze rozdíl v názoru.

• 4
„Normální je nepodvádět.“
http://gc.i-mh.net/ | gc@i-mh.net

#1284 martina1982

martina1982

Member

• Members
  • PipPip
  • 25 příspěvků(y)

Publikováno 12 listopad 2013 - 11:38

Geokešingová komunita se jako všechno vyvíjí. Od živelného začátku, kdy bylo pár lidí, k dnešku, kdy už je to docela masová zábava.

A vzhledem k této "masovosti" jsou podle mě dobrá určitá pravidla i to, že se ta komunita vyvíjí.

Samozřejmě žádný názor nebude sdílet 100% kačerů, ale myslím si, že třeba betatesty byly dobré a jejich zrušení (vypadá to že úplné, nejen to povinné, když vznikají takové to keše) byl krok vzad.

Samozřejmě teď se ozvou ochránci práv a svobod, že každý má právo založit si keš, i když by byla sebehorší. Na druhou stranu - pokud "nadšený" prvozakladatel si nejprve nechá kešku projít betatestem, alespoň trochu "zchladne" jeho nadšení a bude mít také čas na to, rozmyslet si tu keš pořádně a rozmyslet si, jestli se vůbec chce o tu keš starat.

A ti, co tu tak vehementně rýpali do "čestnosti" betatesterů - myslím, že i tady je to o hře. Kdo chce podvádět, vždy si cestu najde (osloví kamaráda a ten mu to "testne"), ale časem by se i pár těch problémů podle mě vyřešilo...

Je mi líto, že kvůli tomu, že kvůli někomu, komu se nelíbilo nějaké rozhodnutí RW a činnost pár betatesterů je pohřbena dobrá myšlenka, která se dala dobře využít.

Absolutně souhlasim. Ač ještě nováček, byla jsem za betatest moc ráda u své první keše a kdyby mě betatestátor řekl cokoliv, tak to beru, jako radu od zkušenějšího.

• 2

Samsung Galaxy S3  + c:geo = moje spokojenost :wub:

#1285 mh.mail

mh.mail

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 781 příspěvků(y)

Publikováno 12 listopad 2013 - 11:45

... betatesty byly dobré a jejich zrušení (vypadá to že úplné, nejen to povinné, když vznikají takové to keše) byl krok vzad.

Proboha, Romane, jak někdo může zrušit betatesty úplně?!!! To jako mě někdo hodlá popotahovat za to, že jsem si u své nejnovější keše nechal dobrovolně udělat betatest? Je to teď zakázané?

Absolutně souhlasim. Ač ještě nováček, byla jsem za betatest moc ráda u své první keše a kdyby mě betatestátor řekl cokoliv, tak to beru, jako radu od zkušenějšího.

Martino, nemohu než tě odkázat na svoji „myšlenku dne“ o pár příspěvků výše.

• 1

#1286 Roman_Jaromer

Roman_Jaromer

Roman_Jaroměř

• Members
  • PipPipPip
  • 4 201 příspěvků(y)

Publikováno 12 listopad 2013 - 12:14

Asi jsem se špatně vyjádřil, tím "úplným zrušením" jsem měl na mysli to, že teď se už nováčkům ani nenabídne ten dobrovolný betatest... Nebo spíše se jim neřekne, že je dobré něco takového chtít... Samozřejmě každý pokud bude chtít může aktivně vyhledat. Ale zapomínáte, že spousta lidí si něco podobného aktivně nevyhledá, protože to neví.

Víš, tomu se říká "páchat dobro".

Víš, já tomu zase říkám, že je lepší "škrtnout sirkou, než nadávat na tmu" :-)

Prostě něco zkusit aktivně měnit...

Ale je pravda, co člověk, to názor... Já bych raději tohle, jiný zase něco jiného... Ono nezavděčíš se každému :-(

• 2

#1287 hrabosata

hrabosata

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 393 příspěvků(y)

Publikováno 12 listopad 2013 - 12:35

Když jsme v roce 2009 začínali se zakládáním keší, bylo jich v ČR tak čtvrtina z aktuálního počtu a kačerů možná pětina. Betatesty chtěli revieweři minimálně (ani po nás s tehdy 20 kešemi nechtěli) a přiznám se, že kdyby je chtěli, možná by nás to i odradilo od zakládání keší. Různých, mnohdy hloupých administrativních požadavků si člověk užije v zaměstnání i v běžném životě a tak nějak mi přijde, že do hry něco podobného nepatří (i když zrovna u GC se jim úplně vyhnout nelze, protože se svými důsledky může dotknout i těch, co tu hru nehrají).

Tento příspěvek byl upraven od hrabosata: 12 listopad 2013 - 13:02

• 2

#1288 mh.mail

mh.mail

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 781 příspěvků(y)

Publikováno 12 listopad 2013 - 12:42

Asi jsem se špatně vyjádřil ...

Bohužel špatné nebo nepřesné a zjednodušené vyjádření už napáchalo ve světě dosti škody. Z našich luhů a hájů a těch méně konfliktních jmenujme v novinách svého času omílanou „absolutní přednost chodců na přechodech“. Myslím, že v důsledku tohoto zjednodušení a hlouposti některých lidí bylo ve výsledku zraněno více osob, než kdyby se nic takového vůbec nezavádělo a mlčelo se o tom.

... jsem měl na mysli ... že se už nováčkům ani nenabídne ten dobrovolný betatest... Nebo spíše se jim neřekne, že je dobré něco takového chtít... Samozřejmě každý pokud bude chtít může aktivně vyhledat. Ale zapomínáte, že spousta lidí si něco podobného aktivně nevyhledá, protože to neví.

Nenapadne ho to, nenechá si to udělat. Jako v čemkoliv jiném. Co hrozného se stane?

Víš, já tomu zase říkám, že je lepší "škrtnout sirkou, než nadávat na tmu" :-)
Prostě něco zkusit aktivně měnit...

Nejspíš jsi uhodil hřebíček na hlavičku. Problém je v tom, že např. já (a nejspíš i Citecka a ostatní, co s námi souhlasí, ale za ně mluvit nemohu) na tu „tmu“ ani nenadáváme. Prostě ji bereme jako součást našich kačerských životů. A víme, že po každé noci přijde ráno. Vám ta „tma“ neskutečně vadí a snažíte se ji úplně vytěsnit.

Ale je pravda, co člověk, to názor... Já bych raději tohle, jiný zase něco jiného... Ono nezavděčíš se každému :-(

Jenže rozdíl je v tom, že ty bys rád to svoje zaváděl povinně, protože jseš přesvědčen o jeho prospěšnosti.
  • 1

#1289 Smrk

Smrk

proti proudu

• Members
  • PipPipPip
  • 5 271 příspěvků(y)

Publikováno 12 listopad 2013 - 12:49

Já bych si nedovolil vypustit keš bez betatestu. Chci, aby měli ostatní z keše co největší možný zážitek a nerad bych něco přehlédnul. Nevím, co brání ostatním, zejména těm méně zkušeným, někoho požádat o betatest, i když ho nikdo nevyžaduje.

• 0

#1290 Raraku

Raraku

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 475 příspěvků(y)

Publikováno 12 listopad 2013 - 12:55

Nevím, co brání ostatním, zejména těm méně zkušeným, někoho požádat o betatest, i když ho nikdo nevyžaduje.

Velká většina prvozakladatelů prostě netuší že mohou někoho požádat o kontrolu připravené keše, to je celé. Na stránky GC.CZ chodí tlachat jen malé procento lovících a ještě menší nahlédne do geowiki.

• 1

#1291 mh.mail

mh.mail

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 781 příspěvků(y)

Publikováno 12 listopad 2013 - 12:59

Smrku, máš pravdu. Ale dovol jednu otázku přímo na dřevo, neb to je to, oč tu kráčí: „Jsi pro povinné betatesty?“

• 0

#1292 mh.mail

mh.mail

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 781 příspěvků(y)

Publikováno 12 listopad 2013 - 13:03

Velká většina prvozakladatelů prostě netuší že mohou někoho požádat o kontrolu připravené keše, to je celé. Na stránky GC.CZ chodí tlachat jen malé procento lovících a ještě menší nahlédne do geowiki.

A ještě menší používá zdravý rozum. K tomu, že je dobré si nechat svoji práci (jakoukoliv) zkontrolovat, netřeba ani gc.cz, ani wiki, k tomu stačí jen a pouze zdravý rozum. A kdo ho nemá, tomu ho žádným nařízením nepřičaruješ.

• 1

#1293 phrkt

phrkt

věčný rejpálek

• Members
  • PipPipPip
  • 2 746 příspěvků(y)

Publikováno 12 listopad 2013 - 13:04

Zase když jim prvních pár kačerů v logu takové chyby otluče o hlavu, tak si příště dají větší pozor a třeba si i zjistí další informace jak je vhodné postupovat při zakládání keše. Navíc se nebudou moci vymlouvat na betatestera, který jim to

"přece odsouhlasil".

• 2

#1294 Kapsa

Kapsa

Kapsa

• Members
  • PipPipPip
  • 3 084 příspěvků(y)

Publikováno 12 listopad 2013 - 13:05

Smrku, máš pravdu. Ale dovol jednu otázku přímo na dřevo, neb to je to, oč tu kráčí: „Jsi pro povinné betatesty?“

Nevím jak smrk ale já bych byl pro kompromis, že pokud se prostě keška revírníkovi z nějakého důvodu nezdá (málo zkušený autor, překombinovaný listing, nejasné zadání atd), tak by měl mít možnost vyžadovat betatest.

Což by ale neznamenalo, že by se muselo betatestovat vždy a fšecko ....

• 5
www.michalkupsa.cz - můj web o cestování, fotografování a geocachingu.

#1295 phrkt

phrkt

věčný rejpálek

• Members
  • PipPipPip
  • 2 746 příspěvků(y)

Publikováno 12 listopad 2013 - 13:17

by měl mít možnost vyžadovat betatest.

Já sice beru, že RW jsou prodlouženou rukou Groundspeaku, ale nemělo by to být formulováno tak, že by ownerovi měl navrhnout aby udělal betatest ?

• 1

#1296 Citecka

Citecka

kecal neuvěřitelný

• Members
  • PipPipPip
  • 3 250 příspěvků(y)

Publikováno 12 listopad 2013 - 13:39

Romane, nelíbí se mi, že druhé straně ("nám" - ani tohle dělení nemám rád) podsouváš, že "nedělá nic, aby bylo míň tmy". To prostě není pravda. Já osobně jsem například chodící propagace a vnucující se učitel "věcí kolem krabiček" kudy chodím - až jsem tím protivnej...

Negovat opozici v diskuzi absolutně je demagogie a podpás. Obzvlášť tím nepřímým podsouváním "buď-anebo". Tak to přece v životě nechodí.

• 0

#1297 Raraku

Raraku

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 475 příspěvků(y)

Publikováno 12 listopad 2013 - 13:49

A ještě menší používá zdravý rozum. K tomu, že je dobré si nechat svoji práci (jakoukoliv) zkontrolovat, netřeba ani gc.cz, ani wiki, k tomu stačí jen a pouze zdravý rozum. A kdo ho nemá, tomu ho žádným nařízením nepřičaruješ.

Ty jo, tak s tím úplně nesouhlasím, není možné aby po mě někdo kontroloval všechnu mojí práci, to je cesta tak akorát do pekla. Tady jde navíc jen o pitomé krabičky pohozené u pařezu. :-)

Tento příspěvek byl upraven od Raraku: 12 listopad 2013 - 13:50

• 1

#1298 Citecka

Citecka

kecal neuvěřitelný

• Members
  • PipPipPip
  • 3 250 příspěvků(y)

Publikováno 12 listopad 2013 - 13:50

Zní to hezky (lubbez a BT v případě první keše nepodarku), ale v důsledku je to ještě komplikovanější pravidlo než "povinné BT".

RW přece může doporučit betatest, chce-li; v tom mu nikdo nebrání. A v případě pochybností keš může pozdržet... dokud se pochybností nezbaví, ne? Prostoru na to má dost. Jinou otázkou je, má-li chuť něco takového dělat (při svém vytížení), popř. má-li to cenu. Plně pravidlům vyhovující keš ještě není zárukou, že se bude i líbit - a obráceně. RW nemůže zatrhnout keš, která je na ekl místě, v pixle od svačiny, s listingem s jedinou větou "Kešu sem položil a užyjte si odlof!" - když neodporuje pravidlům... betatesty, jsou-li povinné, svádějí k tomu, aby se na základě podobné  kritiky publikace zdržovala až odmítala, a to zase se nemůže líbit Groundspeaku, protože ten bytostně nerad jakékoli problémy a jejich potenci řeší... smetením kontroverze se stolu. Mimochodem, nejúčinnější způsob vůbec.

... prohodil jen dvě čísla na tradičce? (lubbez) - to dělám pravidelně :huh:  Na posledním Kačárdu JEN JEDNOU... ještě se mi snad nepovedlo, u čehokoli složitějšího než nákup snídaně, na něco nezapomenout... :blink:

Tento příspěvek byl upraven od Citecka: 12 listopad 2013 - 13:53

• 1

#1299 Smrk

Smrk

proti proudu

• Members
  • PipPipPip
  • 5 271 příspěvků(y)

Publikováno 12 listopad 2013 - 13:54

Byl bych pro, aby revírník podle svého uvážení mohl požadovat betatest, bez kterého keš nepustí. A už jen to, že je listing plný pravopisných chyb navání na myšlenku, že si owner zrovna moc práce s keší nedal. 

• 1

#1300 Dan-Sam

Dan-Sam

Cestovatel a turista

• Members
  • PipPipPip
  • 806 příspěvků(y)

Publikováno 12 listopad 2013 - 14:07

Když vás tak čtu, tak si říkám, jak je možné, že jsme dřív krabičky normálně lovili - bez betatestů, bez mobilů s GPS, bez přesnosti hluboko pod 5 metrů, bez pravidel k challenge cachím, bez pravidel zakazující podmínkové cache, bez ... všeho možného. Divné je, že většina lidí vzpomíná s láskou na to, jaký byl geocaching dřív, jaké to byly smysluplné mysterky a krásné multiny a kdovíco ještě , ale zároveň horuje pro pravidla nedávno vzniklá (a téměř na všechno). Jako by při lovení používat hlavu a trochu se zamyslet...

(jo, jo, já vím - počty cacherů tehdy a dnes [ale potřeboval jsem si v geodepresivním koutku trochu postěžovat, tak se na mě nehněvejte]).

• 2

10 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 9 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Bing (1)

Reklama