Přejít na obsah

Fotka

Geodepresivní koutek III

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
12543 odpovědí na toto téma

#1301 mh.mail

mh.mail

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 781 příspěvků(y)

Publikováno 12 listopad 2013 - 14:19

Velká většina prvozakladatelů prostě netuší že mohou někoho požádat o kontrolu připravené keše, to je celé.

není možné aby po mě někdo kontroloval všechnu mojí práci, to je cesta tak akorát do pekla. Tady jde navíc jen o pitomé krabičky pohozené u pařezu. :-)

Tak teď jsem s logikou v koncích.

• 0
„Normální je nepodvádět.“
http://gc.i-mh.net/ | gc@i-mh.net

#1302 mh.mail

mh.mail

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 781 příspěvků(y)

Publikováno 12 listopad 2013 - 14:31

Když vás tak čtu, tak si říkám, jak je možné, že jsme dřív krabičky normálně lovili - bez betatestů, bez mobilů s GPS, bez přesnosti hluboko pod 5 metrů, bez pravidel k challenge cachím, bez pravidel zakazující podmínkové cache, bez ... všeho možného.

Bohužel to ale není případ jenom geocachingu. Dřív jsme taky jezdili celý rok na jedněch pneumatikách, bez zón „Tempo 30“, bez zpomalovacích prahů, do telefonů jsme neodsouhlasovali, že náš rozhovor je pro zkvalitnění služeb nahráván, ačkoliv u některých se tak dělo, nikoho by nenapadlo v mikrovlnce sušit kočku (kdyby ji tedy měl - tu mikrovlnku, samozřejmě) a před televizním pořadem se neobjevovalo varování, že obsahuje pohyblivé obrázky, které by mohly způsobit epileptický záchvat (stanice AXN, nekecám), je pravda, že tleskající politbyro na tribuně zas tak akční nebylo, aby způsobilo epileptický záchvat, to způsobovalo záchvaty úplně jiného druhu.

Jako by při lovení používat hlavu a trochu se zamyslet...

Už jsem to psal výše. Souhlasím. Nedávno jsem četl hezký citát: „Kdyby se každý postaral sám o sebe, bylo by o všechny postaráno.“ Na tuhle pohodlnost a diletanství jako civilizace zajdeme. Proces už začal...

(jo, jo, já vím - počty cacherů tehdy a dnes).

To je jenom kalení vody. O počtech kačerů to opravdu není.

Tento příspěvek byl upraven od mh.mail: 12 listopad 2013 - 14:32

• 3

#1303 Raraku

Raraku

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 475 příspěvků(y)

Publikováno 12 listopad 2013 - 14:45

Tak teď jsem s logikou v koncích.

A proč? :-) Tím jsem reagovala na tvůj příspěvek ohledně používání mozků a představila jsem si to kontrolování v normální praxi bez vztahu ke GC.

To že většina lidí sem na fórum nechodí je fakt.

• 0

#1304 mh.mail

mh.mail

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 781 příspěvků(y)

Publikováno 12 listopad 2013 - 15:02

Raraku: Tak to jsem nepochopil, přišlo mi, že si protiřečíš. Jak jsem psal: Narazil jsem na limity své logiky. To nebylo nic proti tobě.
  • 0

#1305 Skywalker

Skywalker

"kašpar"

• Members
  • PipPipPip
  • 1 108 příspěvků(y)

Publikováno 12 listopad 2013 - 15:03

to mh.mail: já s tebou naprosto souhlasím  a asi vím, o co Ti jde.

Nechat člověku co největší svobodu v jeho rozhodování.

A to nejen v GC

Jojo.

A stejně jsou ty FTFka bez krabičky nejlepší. Člověk na ně potom rád vzpomíná...jak ještě celý mokrý a zablácený z lesa sedá k počítači a s čelovkou na hlavě píše NA log :P

• 0

*

#1306 Smrk

Smrk

proti proudu

• Members
  • PipPipPip
  • 5 271 příspěvků(y)

Publikováno 12 listopad 2013 - 15:03

... je pravda, že tleskající politbyro na tribuně zas tak akční nebylo, aby způsobilo epileptický záchvat, to způsobovalo záchvaty úplně jiného druhu.

...

To je jenom kalení vody. O počtech kačerů to opravdu není.

Tak tleskající tribuna mě hodně rozesmála, vzpomněl jsem si na ty uslintané dědky, fuj.

O těch počtech kačerů se domnívám, že to o nich je. Když bylo kačerů tisíc, tak se tak nějak znali všichni mezi sebou a kdyby někdo založil humuskeš, musel by chodit týden kanálem. Dneska jsou kačerů desetitisíce, spousta z nich jsou malé děti s telefony... Všichni to známe a je to pořád dokolečka.

• 2

#1307 mh.mail

mh.mail

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 781 příspěvků(y)

Publikováno 12 listopad 2013 - 15:09

O těch počtech kačerů se domnívám, že to o nich je.

Chtěl jsem původně napsat, že to není o „absolutním počtu kačerů“ a měl jsem  ;) . Absolutní počet kačerů, podle mě, nevadí. Co je rozhodující, je počet kačerů, kteří nepoužívají rozum. Ten se, samozřejmě, za tu dobu taky zvýšil. Ale nemyslím si, že platí přímá úměrnost. Je to trochu o náhodě, kolik blbců se zrovna přidá.

kdyby někdo založil humuskeš, musel by chodit týden kanálem

Ale byly humuskeše, i tenkrát. Pokud vím, tak první česká keš Czech Tex byla dlouhou dobu tvořena pouze igelitovou taškou, ani neměla pevnou schránku. A jaká to je dodnes legenda! Dovedeš si představit, co by se strhlo za poprask, kdyby tohle udělal někdo dneska?

Tento příspěvek byl upraven od mh.mail: 12 listopad 2013 - 15:12

• 1

#1308 Roman_Jaromer

Roman_Jaromer

Roman_Jaroměř

• Members
  • PipPipPip
  • 4 201 příspěvků(y)

Publikováno 12 listopad 2013 - 15:10

Romane, nelíbí se mi, že druhé straně ("nám" - ani tohle dělení nemám rád) podsouváš, že "nedělá nic, aby bylo míň tmy". To prostě není pravda. Já osobně jsem například chodící propagace a vnucující se učitel "věcí kolem krabiček" kudy chodím - až jsem tím protivnej...

Neříkal jsem, že ostatní nic nedělají. Mínil jsem tím to, že pokud si mám vybrat dvě varianty nic nedělat nebo dělat něco, tak raději zkusím dělat něco (škrtnout sirkou). I když tady je zase to nebezpečí, že může něco chytnout, jak někdo správně namítne...

Nikomu jsem nepodsouval, že nic nedělá. Bohužel zjišťuji, že čím dál více vyznívají má slova jinak, než jak jsem je myslel, takže asi raději už se k této tématice nebudu vyjadřovat.

Nežijeme v černobílém světě, většinou je to nejlepší něco mezi... A proto si myslím, že je nejlepší to, jak to vyjádřil Kapsa (zhruba můj názor, bohužel nejsem takový diplomat, abych to dokázal tak pěkně napsat :-) ).

Nevím jak smrk ale já bych byl pro kompromis, že pokud se prostě keška revírníkovi z nějakého důvodu nezdá (málo zkušený autor, překombinovaný listing, nejasné zadání atd), tak by měl mít možnost vyžadovat betatest.

Což by ale neznamenalo, že by se muselo betatestovat vždy a fšecko ....

Ještě bych k tomu dodal, že nováčkům by měl doporučit betatest vždy a požadovat ho u těch keší, které se mu nezdají (i když tu někdo zmínil, že i nováček může mít pěknou keš, tak spousta věcí může svědčit o tom, že jen někde hodil mikrovku do lesa a zadal jen tak souřadnice do systému (špatný listing bez atributů s nápovědou "na stromě" evidentně uprostřed pole atp.).

Vím, že tu budou názory takové, že takový co udělá špatnou keš si natluče, v lozích mu vynadají atp. A že člověk je přece svobodný a nikdo mu nemá právo nic nařizovat... Ovšem já raději budu zakládat i lovit kešky, které stojí trochu za to a jejichž autoři JSOU OCHOTNÍ pro založení keše něco obětovat - a to i to, že počkají na názor betatestera, že jim někdo řekne svůj názor, co se mu líbí atp. a oni ho třeba zohlední při tom zakládání... Já si raději svou druhou až 6-tou keš taky nechal testovat, i když se tomu tehdá ještě neříkalo "betatest", jen proto, že to byla multina a nechtěl jsem tam mít chyby.

• 0

#1309 mh.mail

mh.mail

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 781 příspěvků(y)

Publikováno 12 listopad 2013 - 15:22

Bohužel zjišťuji, že čím dál více vyznívají má slova jinak, než jak jsem je myslel, takže asi raději už se k této tématice nebudu vyjadřovat.

Nevím, mně se zdá, že vyznívají srozumitelně. Máš pocit, že musíš něco dělat pro to, aby pokud možno nevznikaly nekvalitní keše. A tak bys nejradši zavedl povinné betatesty (resp. jejich zrušení považuješ za chybu).

No a já s tím nesouhlasím, Citecka to nazývá „pácháním dobra“ a tak nějak si vysvětlujeme svoje postoje. Já si myslím, že ti rozumíme dobře. Jenom s tebou nesouhlasíme.

• 1

#1310 Smrk

Smrk

proti proudu

• Members
  • PipPipPip
  • 5 271 příspěvků(y)

Publikováno 12 listopad 2013 - 16:17

Ale byly humuskeše, i tenkrát. Pokud vím, tak první česká keš Czech Tex byla dlouhou dobu tvořena pouze igelitovou taškou, ani neměla pevnou schránku. A jaká to je dodnes legenda! Dovedeš si představit, co by se strhlo za poprask, kdyby tohle udělal někdo dneska?

To je taky pravda. Měla kliku v tom, že byla první, jinak by ji FTFkař hodil do odpadkového koše :-)

• 1

#1311 mh.mail

mh.mail

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 781 příspěvků(y)

Publikováno 12 listopad 2013 - 16:40

Takže - všeho bylo míň - kačerů, zakladatelů i keší, tím pádem bylo i méně humuskeší v absolutní hodnotě. Ale docela zajímavé by bylo to porovnat procentuálně k celkovému počtu aktivních keší. Je to bohužel nereálný požadavek. Ale možná, že bychom se všichni podivili.

• 0

#1312 sambar439

sambar439

Hulvát a vesnickej primitiv ;)

• Members
  • PipPipPip
  • 462 příspěvků(y)

Publikováno 12 listopad 2013 - 17:28

Zase když jim prvních pár kačerů v logu takové chyby otluče o hlavu, tak si příště dají větší pozor a třeba si i zjistí další informace jak je vhodné postupovat při zakládání keše. Navíc se nebudou moci vymlouvat na betatestera, který jim to"přece odsouhlasil".

Nebo je negativní logy na první keši tak otráví, že se na dlouhou dobu na zakládání nových krabiček vykašlou... A to by třeba byla škoda...

To Citecka (nebyl jsem celé odpoledne u PC, tak jsem nereagoval): Přirovnání betatestů k Bruselské zákazové epidemii mi přece jen přijde hodně nadsazené. Abychom si rozumněli - v žádném případě nepláču po plošném obnovení povinných betatestů, pouze mám pocit, že u kačerů, kteří zakládájí první krabku, či v případě některých multin a mysterek ten (navrhovaný a dobrovolný) betatest nebyl tak úplně od věci... Je přece škoda otrávit ostatní lovce jen kvůli tomu, že jsem něco (třeba i nevědomky) opomenul. Mluvím z vlastní zkušenosti...  ;)

• 2

#1313 Kapsa

Kapsa

Kapsa

• Members
  • PipPipPip
  • 3 084 příspěvků(y)

Publikováno 12 listopad 2013 - 17:53

Takže - všeho bylo míň - kačerů, zakladatelů i keší, tím pádem bylo i méně humuskeší v absolutní hodnotě. Ale docela zajímavé by bylo to porovnat procentuálně k celkovému počtu aktivních keší. Je to bohužel nereálný požadavek. Ale možná, že bychom se všichni podivili.

Taky se to těžko počítá, když dneska založíš jednu humus-keš, tak jsi osel, flákač a ignoratnt.

Když založíš desítky nebo stovky humus-keší, tak ti ještě zatleskají ....  :D

• 3
www.michalkupsa.cz - můj web o cestování, fotografování a geocachingu.

#1314 Alke04

Alke04

Alke04

• Members
  • PipPipPip
  • 678 příspěvků(y)

Publikováno 12 listopad 2013 - 17:55

Taky se to těžko počítá, když dneska založíš jednu humus-keš, tak jsi osel, flákač a ignoratnt.

Jestli mluvíš o tom powertrailu, tak oni to kupodivu zatím tak hrozný keše nejsou... (postřeh z terénu). 

• 0

#1315 Kapsa

Kapsa

Kapsa

• Members
  • PipPipPip
  • 3 084 příspěvků(y)

Publikováno 12 listopad 2013 - 18:08

Jestli mluvíš o tom powertrailu, tak oni to kupodivu zatím tak hrozný keše nejsou... (postřeh z terénu). 

Nejen o tom, i ta nejhorší zaokapovka má listing a aspoň pokus o nějakou pointu.

Tohle nemá nic, ani ten pokus o něco.

• 0
www.michalkupsa.cz - můj web o cestování, fotografování a geocachingu.

#1316 Pnov

Pnov

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 296 příspěvků(y)

Publikováno 12 listopad 2013 - 18:41

Kdyby to nemělo vůbec nic, nejspíš bys to neomílal ve dvou vláknech najednou.

Nejsem lovec powertrailů.

• 0

P%C5%88ov.png

#1317 Citecka

Citecka

kecal neuvěřitelný

• Members
  • PipPipPip
  • 3 250 příspěvků(y)

Publikováno 12 listopad 2013 - 19:31

Kapso, proboha-kačera, netahej to i sem...

To Sambar: přirovnávám k bruselské epidemii, rsp. k té nádherné zkratce "zákazová vzteklina" nikoli betatesty jako takové, ale požadavky na zavedení povinných betatestů. To je podstatný rozdíl.

• 1

...a neberte se tak vážně! :)
CITECKA Team: Pet a Čita a psice Miki von Mikolas

#1318 Jacka

Jacka

Zlobení je dovoleno :D

• Members
  • PipPipPip
  • 4 214 příspěvků(y)

Publikováno 12 listopad 2013 - 19:51

Vážně si pohrávám s myšlenkou založit sérii s názvem "Kapsův powertrail" :D !

Jinak, pokud vím, tak nováčkům revírníci pořád ještě betatest doporučují, i když ho nevyžadují povinně. Nedávno mi jeden kolega přeposílal RN u keše, kterou poslal do fronty, a s níž si nevěděl rady (s tou RN). Revírník keš z fronty "vrátil zpátky" a zkopíroval mu do ní předem připravený text, který tam zřejmě strká všem prvozakladatelům. Bylo to několik bodů, co má keš obsahovat, aby prošla, a jedno z toho bylo i doporučení betatestu. Další požadavky byly fotky keše z terénu, mudlokarta, řešení mysterky do RN apod. Potíž byla v tom, že hoch zakládal tradičku a tak nechápal, co revírník po něm chce, považoval to za osobní vyjádření ke své keši,nikoliv za univerzální text. Nevím samozřejmě, jak to dělají ostatní revírníci, ale myslím, že i nováček nechodící na GC.cz zprávu o doporučení betatestu dostane.

Já jsem na svých prvních dvou keších betatest považovala za samozřejmost, ale nevyžadovala bych nutně povinný test u každé jednoduché tradičky. Jsou lidi kteří našli stovky nebo i tisíce keší, ale nálezů mají na nicku 30, protože na netu prostě nelogují. Jsou lidi, kteří se autorsky podíleli na několika keších, než založili první vlastní. Jsou lidi, kteří po 20 nálezech vytvoří krásnou a nápaditou krabku, nápaditou možná právě proto, že keší neviděli moc a nejsou ještě ovlivnění stereotypem čistých, ale fádních lock - lock. A jsou lidi, kteří vytvoří humuskeš i po 5000 nálezech a bude to jejich desátá založená humusškatule.

Podle mě je spíš řešením snažit se nasadit laťku co nevýš. Exempla trahunt, jak praví prastará moudrost. Pokud začneme u sebe a budeme všichni dbát na to, abychom zakládali hezké, vtipné a nápadité krabičky na zajímavých místech, pokud se zejména v místech s vyšší hustotou keší bráníme pokušení zakládat další zbytečné zaokapovky o ničem, pak to nováčci začnou dělat taky tak. A rozhodně to bude přínosnější, než se dohadovat nebo kritizovat revírníky na téma povinných nebo nepovinných betatestů.

• 1

#1319 Canoppy1

Canoppy1

Canoppy

• Members
  • PipPipPip
  • 273 příspěvků(y)

Publikováno 12 listopad 2013 - 20:00

Vážně si pohrávám s myšlenkou založit sérii s názvem "Kapsův powertrail" :D !

Ale ten už přece tři čtvrtě roku existuje:

http://coord.info/GC448K7

• 1

#1320 Jacka

Jacka

Zlobení je dovoleno :D

• Members
  • PipPipPip
  • 4 214 příspěvků(y)

Publikováno 12 listopad 2013 - 20:07

Ale ten už přece tři čtvrtě roku existuje:

http://coord.info/GC448K7