Taky se to těžko počítá, když dneska založíš jednu humus-keš, tak jsi osel, flákač a ignoratnt.
Když založíš desítky nebo stovky humus-keší, tak ti ještě zatleskají ....
Vážně si pohrávám s myšlenkou založit sérii s názvem "Kapsův powertrail" !
Jinak, pokud vím, tak nováčkům revírníci pořád ještě betatest doporučují, i když ho nevyžadují povinně. Nedávno mi jeden kolega přeposílal RN u keše, kterou poslal do fronty, a s níž si nevěděl rady (s tou RN). Revírník keš z fronty "vrátil zpátky" a zkopíroval mu do ní předem připravený text, který tam zřejmě strká všem prvozakladatelům. Bylo to několik bodů, co má keš obsahovat, aby prošla, a jedno z toho bylo i doporučení betatestu. Další požadavky byly fotky keše z terénu, mudlokarta, řešení mysterky do RN apod. Potíž byla v tom, že hoch zakládal tradičku a tak nechápal, co revírník po něm chce, považoval to za osobní vyjádření ke své keši,nikoliv za univerzální text. Nevím samozřejmě, jak to dělají ostatní revírníci, ale myslím, že i nováček nechodící na GC.cz zprávu o doporučení betatestu dostane.
Já jsem na svých prvních dvou keších betatest považovala za samozřejmost, ale nevyžadovala bych nutně povinný test u každé jednoduché tradičky. Jsou lidi kteří našli stovky nebo i tisíce keší, ale nálezů mají na nicku 30, protože na netu prostě nelogují. Jsou lidi, kteří se autorsky podíleli na několika keších, než založili první vlastní. Jsou lidi, kteří po 20 nálezech vytvoří krásnou a nápaditou krabku, nápaditou možná právě proto, že keší neviděli moc a nejsou ještě ovlivnění stereotypem čistých, ale fádních lock - lock. A jsou lidi, kteří vytvoří humuskeš i po 5000 nálezech a bude to jejich desátá založená humusškatule.
Podle mě je spíš řešením snažit se nasadit laťku co nevýš. Exempla trahunt, jak praví prastará moudrost. Pokud začneme u sebe a budeme všichni dbát na to, abychom zakládali hezké, vtipné a nápadité krabičky na zajímavých místech, pokud se zejména v místech s vyšší hustotou keší bráníme pokušení zakládat další zbytečné zaokapovky o ničem, pak to nováčci začnou dělat taky tak. A rozhodně to bude přínosnější, než se dohadovat nebo kritizovat revírníky na téma povinných nebo nepovinných betatestů.