Publikováno 15 srpen 2013 - 21:49
Tak tak,Zvědavko. Horší zvíře člověka nepotkáš.
BTW, divočáci jsou kámoši. Jsou to snad nejchytřejší u nás volně žijící zvířata a na Brdech začala už s trempíky symbiontovat. Normálně si navykla cíleně chodit na kempy pro zbytky - a je jim vcelku jedno, jestli tam právě spí trempi. Jen na Hromofce už se mi dvakrát stalo, že jsem se vzbudil a pět metrů od spacáku bylo rozryto od rudlu selat (a to jsem prospal!!!) a v druhým případě klasika, vysypanej žracák a půlka chlepa v čudu.
Ani ty pověsti o bachyni střežící selata nejsou právě pravdivý - jistě, může se stát, ale bachyni málokdy potkáte samotnou jen se selaty, drží se v rudlu pohromadě s dalšími bachyněmi a lončáky, a už dvakrát jsem se dostal doprostřed, mezi selata a bachnu, a jednou na nás naprosto kašlala a podruhý z oplocenky vystřelily všechny prasat a nechala na místě nějakých třicet selat, ty běžela dost pozadu a přes cestu pár metrů přede mnou přebíhala snad minutu, po dvou, po třech, váhavě. Jedno se bálo natolik, že nepřeběhlo a šlo se mnou na špatné straně cesty ještě dobrých sto metrů, až jsem se otočil a kus vrátil, aby přestalo fňukat a doběhlo stádo.
Samci se pohybují samostatně. Na loňský velikonoční pondělí jsem něco po půlnoci zalejzal do prochladlýho spacáku někdy v půl druhý v noci a když už jsem dopínal poslední zip, z mlází v tom úzkým místě rokle si to vypochodoval kanec. Tma byla jak v noci v šachtě, tak jsem ho jen slyšel, tak pět metrů za hlavou. Zatleskal jsem, abych ho vyplašil, a pak jsem ho už i cejtil, protože se šel podívat, co je to za divný zvuky. Podle dupání byl velkej asi jako střední hroch. To už jsem se lek a povídám docela nahlas" hele, prase, jdi si jinam" a prase si zafunělo a pěkně v poklidu šlo jinam. Že by se mně nějak bálo, to mi teda nepřišlo.
Na druhou stranu, byl to poslední večer vandru a už mi nebylo co sežrat.
...a neberte se tak vážně!
CITECKA Team: Pet a Čita a psice Miki von Mikolas