Přejít na obsah

Fotka

Geodepresivní koutek III

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
12543 odpovědí na toto téma

#6521 majkaz

majkaz

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 252 příspěvků(y)

Publikováno 13 září 2017 - 10:06

Tak kravskými ohradami jsem teď procházel a nebylo to nic příjemného. Z lesa jsem viděl ves, kam jsem chtěl dojít k vlaku, ale jen jsem došel na kraj lesa, byl tam drát. Pak druhý, třetí,... Krávy nikde. Obejít se to nedalo, to bych musel neprůchodným lesem, a prolézání ostružin a mlází jsem už měl dost. Upozornění ownera, že na loukách směrem na Heřmaň jsou ohrady, bych uvítal, šel bych jinak.

Tak v okolí se nám to množí - já jsem zase narazila na pastviny pro koně včetně těch koní (cesta vedla mezi dvěma ohradníky) a korunováno tím, že ta cesta je uprostřed oplocená protože prochází soukromou zahradou u statku. U posledního volného kousku cesty hlídají dva hafani. Multina samozřejmě na tuhle cestu navádí k finálce... Je jasné, že v okamžiku, kdy se ta keš dávala, tam nic takového nebylo, ale v této chvíli by to minimálně chtělo zmínit, že přístup není k finálce tudy, i když se protlačit s trochou odvahy a drzosti dá - pak to není 800 m zmiňovaných v listingu, ale je nejlepší popojet kus jinam, a pak cca kilometr pěšky - a nebo ideálně na kole - po lesní cestě. Ta "objížďka" je jinak dlouhá tak 3 - 4 km. Majitel nereaguje - už asi moc nekešuje. Osobně jsem dávala v dubnu NM. Ne každý bude zkoumat logy, ve kterých se ta cesta naznačuje, a to oplocení se jinak obejít nedá.

• 0

#6522 Pnov

Pnov

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 296 příspěvků(y)

Publikováno 13 září 2017 - 11:40

Nevím, jestli se to tady obecně ví, ale krávy nekoušou. Možná se přijdou podívat, jsou zvědavé. Pokud se na pastvině nedostanete mezi krávu a její tele, jsou v 99,99% v pohodě.

• 7

P%C5%88ov.png

#6523 Guest_chrobak.truhlik_*

Guest_chrobak.truhlik_*
  • Guests

Publikováno 13 září 2017 - 11:45

Nevím, jestli se to tady obecně ví, ale krávy nekoušou. Možná se přijdou podívat, jsou zvědavé. Pokud se na pastvině nedostanete mezi krávu a její tele, jsou v 99,99% v pohodě.

V Anglicku, napríklad, je úplne bežné, že public path vedie krížom cez pastvinu plnú kráv a nevadí to ani ľuďom, ani kravám.

• 4

#6524 Kvíčala

Kvíčala

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 93 příspěvků(y)

Publikováno 13 září 2017 - 12:11

V Alpách se taky chodí běžně přes pastviny kolem krav. Tam jsou ale zvyklé na lidi. Tady bych do pastviny asi nelezl.
  • 2

#6525 see.bee

see.bee

XXX

• Members
  • PipPipPip
  • 855 příspěvků(y)

Publikováno 13 září 2017 - 12:14

S pastvinama nemám špatné zkušenosti. Při odlovu série opevnění u Prachatic se pastviny přejít dají, jsou dost rozlehlé, okolí liduprázdné, ohraničené jen jedním drátem elektrického ohradníku, tak pasoucí se dobytek nijak nerušíš. Další zkušenost kousek od Liberce. Zaparkovali jsme vozidlo na okraji vesnice, vybalili T5 vybavení a chtěli se vydat směr T5 keška. Ohrady pro dobytek byly už docela pěkně velké, vzdálenost od pasoucího se dobytka taky nic moc, asi bychom jej rušili, tak jsme začali bádat nad nejlepší pěší trasou okolo. Z blízkého stavení mezi tím vyšel člověk, kterého jsme pozdravili a hned nám nabídl, že přes pastviny můžeme. Jediná podmínka, že zavřeme ohradník a nebudeme nijak rušit dobytek.

• 0

#6526 Jacka

Jacka

Zlobení je dovoleno :D

• Members
  • PipPipPip
  • 4 214 příspěvků(y)

Publikováno 13 září 2017 - 12:34

Nevím, jestli se to tady obecně ví, ale krávy nekoušou....

To se sice obecně ví, ale když ty "krávy" jsou na druhým konci pastviny, přes kterou potřebuješ projít, tak se dost dobře nepozná, jestli mezi nima taky náhodou neni bejk. Co nám zrušili ty JZD, mívaj lidi bejka mezi krávama na pastvě běžně. Sousedi před pár lety měli až tak nerudnýho, že protrhl i ten ohradník a prohnal kolemjdouího na veřejný cestě. Takže pokud si napřed osazenstvo ohrady neprohlídnu dost zblízka, tak tam fakt nepolezu, může to bejt vo život.

• 1

#6527 Fukar

Fukar

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 343 příspěvků(y)

Publikováno 13 září 2017 - 12:36

Na Šumavě u Kvildy chovají nějaké francouzské horské plemeno krav a k těm se do ohrady neodváží vlézt ani jejich ošetřovatelé. 

A fakt nekoušou, ale mají rohy jak kráva a váží tunu. Takže je to volba každého soudruha, jestli chce zkusit koridu, nebo se radši projde o trochu víc.

• 5

Člen týmu URNA - Útvar Rychlého NAlezení.
Lovem postižen na 100%.

#6528 Pnov

Pnov

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 296 příspěvků(y)

Publikováno 13 září 2017 - 12:54

Na Šumavě u Kvildy chovají nějaké francouzské horské plemeno krav a k těm se do ohrady neodváží vlézt ani jejich ošetřovatelé. 

A fakt nekoušou, ale mají rohy jak kráva a váží tunu. Takže je to volba každého soudruha, jestli chce zkusit koridu, nebo se radši projde o trochu víc.

Nějaké "Nějaké francouzské horské plemeno krav"  mám aktuálně na starosti.Trvám na tom, co jsem napsal výše.

Jo a býk, ten je v tom mém stádě největší kliďas.

• 1

P%C5%88ov.png

#6529 Jacka

Jacka

Zlobení je dovoleno :D

• Members
  • PipPipPip
  • 4 214 příspěvků(y)

Publikováno 13 září 2017 - 15:16

Nějaké "Nějaké francouzské horské plemeno krav"  mám aktuálně na starosti.Trvám na tom, co jsem napsal výše.

Jo a býk, ten je v tom mém stádě největší kliďas.

OK, dej si k ohadníku cedulku: "zde průchod povolen". Občas by se to hodilo i kvůlivá žampionům, ty kravince jim nějak svědčej :D !

• 1

#6530 Olii05

Olii05

Olii05

• Members
  • PipPipPip
  • 152 příspěvků(y)

Publikováno 13 září 2017 - 16:05

:D
  • 0

#6531 ProKesTom

ProKesTom

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 092 příspěvků(y)

Publikováno 13 září 2017 - 17:48

Netuším, co konkrétně máš na mysli, ale "mi" je (v příslušném kontextu) normální spisovný tvar.

"mi" sice je spisovný tvar, ale ne zaměnitelný libovolně za mě - mne. Maximálně za "mně" a to jen někdy.

Např ve větě: "Jestli to bylo na mne, tak.." nelze psát "Jestli to bylo na mi, tak ...".

A pravidlo je jednoduché. Řekni si větu, ve které má být mi-mě-mne-mně ve druhé osobě. Tam to nespleteš. Pokud se tam objeví:

tobě - piš mně   ......   Kešku dá tobě.         ....  Kešku dá mně.   ..........   Jistě ne: Kešku dá ti.

tebe - piš mne   ......   To je od tebe hezké. .... To je ode mne hezké. ...   Jistě ne: To je od ti hezké.

tě     - piš mě     ......   Viděl tě na eventu.   ....  Viděl mě na eventu.   ...  Jistě ne: Viděl ti na eventu.

ti      - piš mi.      ......  Reviewer ti psal.       ....  Reviewer mi psal.

Ty příklady jsou sice významově ujeté, ale šlo mi o to, aby chyby bily do očí.

A přesto se občas věty podobné tomu ve třetím sloupci vyskytují. "Expertem" na tyto paskvily byla zejména Jacka. Jeden čas snad vůbec mě-mne-mně nepoužívala, všude jen "mi". Proto jsem si ji zapamatoval, ale není sama. Poslední dobou už to naštěstí Jacka nedělá tak často (nebo to už ignoruju?).

Výše uvedená věta by tedy v druhé osobě byla: "Jestli to bylo na tebe, tak..". Proto "mne".

• 4

#6532 dejwy

dejwy

dejwy

• Members
  • PipPipPip
  • 1 222 příspěvků(y)

Publikováno 13 září 2017 - 18:12

Používám raději matematiku.
MĚ = 2 písmena ... tedy 2. a 4. pád
MNĚ = 3 písmena ... tedy 3. a 6. pád
  • 3

#6533 ProKesTom

ProKesTom

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 092 příspěvků(y)

Publikováno 13 září 2017 - 18:39

2. pád: (bez) koho čeho:   beze mě / bez tě? To snad ne.... Bez tebe, beze mne.

MI jsou taky dvě písmena a MNE tři. Tady tě matematika jedině zmate.

Nicméně tady mluvíme hlavně o "Mi" používaném místo ostatních tvarů. Tam ti ta tvoje pomůcka nepomůže.

Tento příspěvek byl upraven od ProKesTom: 13 září 2017 - 18:53

• 0

#6534 dejwy

dejwy

dejwy

• Members
  • PipPipPip
  • 1 222 příspěvků(y)

Publikováno 13 září 2017 - 19:59

MI neřeším, to dá věta sama (jen 3. pád).

MĚ/MNE je 2. pád. To je správně.
U mne. U mě.

Dej mi kešku. Dej kešku mně.
Záleží na tom, na co se klade ve větě důraz. Oboje je 3. pád, ale jednou je vhodné mi a podruhé mně.

A nyní prosím, aby poslední příspěvky admin přesunul do "Pravopisného okénka".

Tady jsme OT.

Tento příspěvek byl upraven od dejwy: 13 září 2017 - 20:03

• -1

#6535 ALLiK team

ALLiK team

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 98 příspěvků(y)

Publikováno 13 září 2017 - 23:43

Třeba v plzeňštině je mi univerzální. Zpočátku mi to to jako náplavu rozčilovalo, dnes už mi to občas také uklouzne. Copa s tím nadělám?

• 4

#6536 ilus

ilus

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 105 příspěvků(y)

Publikováno 14 září 2017 - 7:11

Mě a mne jsou zaměnitelné s tím, že mne už se příliš nepoužívá, je považován spíše za knižní. To jen pro doplnění, podle tvé tabulky to vypadá, že je v některých větách vyžadován.

• 0

#6537 zirafka183

zirafka183

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 287 příspěvků(y)

Publikováno 14 září 2017 - 9:46

OK, dej si k ohadníku cedulku: "zde průchod povolen". Občas by se to hodilo i kvůlivá žampionům, ty kravince jim nějak svědčej :D !

dej si k ohadníku cedulku: "zde průchod povolen" - s něčím podobným jsem se setkala kdesi poblíž Brtníků. Přes pastvinu vedla červená TZ a u vstupu byla cedulka, že se tam může, napsáno, kudy-tudy a návod na to, jak použít (otevřít - zavřít) ten "vchod". Bylo zde i upozornění, že pejskové mají být na vodítku z důvodu plašení zvířat.

• 1

#6538 mpik

mpik

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 8 814 příspěvků(y)

Publikováno 14 září 2017 - 13:39

No jo, ale vysvětli bejkům, že tudy můžeš. Silnější má vždycky pravdu a bejk má sílu jako bejk. Co se týče krav, dřív je na vsi pásly malý děti, ale to mezi nimi žily od malička a byli na sebe zvyklí. Chápu, že většina krav člověku nic neudělá, spíš utečou (ale jak jedna, tak všechny za ní), ale ve stádu může být jedna trkavá nebo kopavá. A co se týče psů, tak se psem bych do ohrady nelezl ani na vodítku.

A na ohradníkách mi vadí i to, že kopou. Občas i přes botu, ale někdy se ten drát ani nedá sešlápnout nebo bezpečně překročit. Nevím, proč to nevypínají, když krávy nemají na pastvě. Pokud je ohradník přes cestu a otvírací, nevidím problém projít, pokud nejsou krávy v dohledu. Nejsou ohrady zaneseny do OSM map? Ale mohou se měnit, většinou ale vidím, že jsou léta na stejném místě, nikomu se nechce zatloukat kůly a natahovat drát, když může použít to co už tam má. A pokud to napnou na stromy na kraji lesa, kde je houští, je to nepříjemné, protože se to nedá zvenku ani obejít.

• 0

#6539 Pontiac_CZ

Pontiac_CZ

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 170 příspěvků(y)

Publikováno 14 září 2017 - 14:07

No je to princip elektrického ohradníku, že kope. Jinak by to byl jen ohradník. :) Sešlapávat jsem to nikdy nezkoušel, ani se nedivím, že to probije, může tam být až 10 kV. Musí se to nějak dostat dobytku na kůži i přes jeho srst. :) Ale obvykle ohradník překročím nebo podlezu (ale pak se hned narovnám!). ;)

Do OSM to asi zadávat nemá smysl, jen když si vybavím pana domácího u nás na táboře, ohradník na jeho ohromné louce byl pokaždé jinde. Říkal, že to mění každých 14 dní, aby kravky spásaly různé části louky. Ale samozřejmě jsou i pastviny se statickým ohradníkem...

• 2

SW: a:Drake 6
HW: Ulefone PowerArmor 18t (Android 12), Qstarz BT-Q818XT bluetooth GPS modul

"When you go to hide a geocache, think of the reason you are bringing people to that spot. If the only reason is for the geocache, then find a better spot." – briansnat

#6540 Smrk

Smrk

proti proudu

• Members
  • PipPipPip
  • 5 271 příspěvků(y)

Publikováno 14 září 2017 - 14:58

Parádní diskuze, krávy a skloňování zájmen.  :D  :D

• 3

8 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 8 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama