Přejít na obsah

Fotka

Geodepresivní koutek III

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
12543 odpovědí na toto téma

#7601 dr.vota

dr.vota

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 5 458 příspěvků(y)

Publikováno 24 leden 2018 - 10:50

Nevím, jestli jsi to správně pochopil.

Oni do logbooku zapíšou RJ5, ale zaloguje si nález Found It každý na svůj účet s jiným nickem, který v logbooku není. Ten RJ5 neexistuje (nebo patří někomu jinému). To je, oč tu běží.

Tak jsem se schválně podíval.

RJ5 účet existuje několik let, a je prázdný, nepoužívaný.

RJ4 účet existuje několik let, a má 20 nálezů, už roky nepoužívaný, patří nějakému Němci.

(RJ4 zapisovali při nějaké předchozí výpravě)

• 6

#7602 MiroslavRouta

MiroslavRouta

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 126 příspěvků(y)

Publikováno 24 leden 2018 - 11:35

Tak jsem teď prošel posledních pět stránek tohoto vlákna.

Řeknu k tomu jediné: abychom se jednou náhodou ze všech těch pravidel nepo... NĚKDY to chce taky používat obyčejnej selskej rozum

Více se k tomu vyjadřovat nebudu, přeberte si to, jak chcete.

A depresivní je to tu poslední dobou opravdu dost, asi se tomuhle vláknu za chvíli začnu vyhejbat, nebo brzo dojdu k názoru, že je nejlepší všechny svý keše archivovat.

Tento příspěvek byl upraven od MiroslavRouta: 24 leden 2018 - 11:50

• 7

#7603 tomy.22

tomy.22

MODERATORS

• Moderators
  • 2 411 příspěvků(y)

Publikováno 24 leden 2018 - 11:40

Bohatě by stačilo dodržovat ty základní. Třeba, nejsem zapsán v LB, nemám nárok na FI a pokud nenajdu keš, neobnovuji ji bez svolení ownera, ale píšu DNF. Je tohle snad nějak složitý na pochopení?

• 19

#7604 mh.mail

mh.mail

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 781 příspěvků(y)

Publikováno 24 leden 2018 - 11:59

Řeknu k tomu jediné: abychom se jednou náhodou ze všech těch pravidel nepo... NĚKDY to chce taky používat obyčejnej selskej rozum

Bohatě by stačilo dodržovat ty základní.

Mirku, Tomy má pravdu. Kdyby lidi byli ochotní dodržovat tato základní pravidla a nesnažili se je všemožným způsobem obejít, jen aby si mohli připsat bod, tak bychom tady nemuseli o tomhle vůbec diskutovat. Zamysli se nad tím, co je příčina a co následek.

• 7
„Normální je nepodvádět.“
http://gc.i-mh.net/ | gc@i-mh.net

#7605 panzerstepan

panzerstepan

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 562 příspěvků(y)

Publikováno 24 leden 2018 - 12:28

Tak jsem teď prošel posledních pět stránek tohoto vlákna.

Více se k tomu vyjadřovat nebudu, přeberte si to, jak chcete.

A depresivní je to tu poslední dobou opravdu dost, asi se tomuhle vláknu za chvíli začnu vyhejbat, nebo brzo dojdu k názoru, že je nejlepší všechny svý keše archivovat.

Archivovat? To muzu jen doporucit. Krasne si vycistis hlavu a dostanes novou chut do hry :)

• -1

#7606 None

None

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 288 příspěvků(y)

Publikováno 24 leden 2018 - 12:46

Když se bavíme o pwt, Drvoto a co třeba šetření místa v logbooku? Já myslím že ownerům rozhodně nevadí, když se skupina zapíše pod zkratkou.

Oba víme, že to jsou kecy. Pouze a pouze nahrabat co nejvíc bodů a už není čas napsat svůj nick. Za mě jako ownera skoro 40 keší je to jednoznačné není zápis v logbooku, není FI. A jak píše TOMY.22 obnovování keší bez svolení autora je taky naprosto OUT a opět žádné FI.

• 4

#7607 Bubo_CZ

Bubo_CZ

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 582 příspěvků(y)

Publikováno 24 leden 2018 - 13:06

Kdyby lidi byli ochotní dodržovat tato základní pravidla a nesnažili se je všemožným způsobem obejít, jen aby si mohli připsat bod, tak bychom tady nemuseli o tomhle vůbec diskutovat. Zamysli se nad tím, co je příčina a co následek.

Jenže "kdyby" u lidí neexistuje. Z toho bych především vycházela. 

• 1

#7608 mh.mail

mh.mail

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 781 příspěvků(y)

Publikováno 24 leden 2018 - 13:37

Jenže "kdyby" u lidí neexistuje. Z toho bych především vycházela. 

Však my z toho vycházíme a proto o tom diskutujeme  ;).

• 1

#7609 TamTenTom

TamTenTom

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 212 příspěvků(y)

Publikováno 24 leden 2018 - 15:42

A pak, kdyby tohle vlákno nebylo, tak by tady klesla návštěvnost. Ještě se vrátím k tomu: "přečti si celé vlákno", co mě tak pobavilo při pohledu na to, kolik už je to stran výživného počteníčka.

Já doporučuji postupně přečíst i dvojku a jedničku. Jak se pak dostanete na úplný začátek, tak tam si stěžuje na depku úplně první hráč v ČR, že si tu nemá s kým popovídat :D :D :D.

• 4

#7610 DogVader

DogVader

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 854 příspěvků(y)

Publikováno 24 leden 2018 - 16:48

https://www.geocachi...tracker=TB44JV6

Mesic novy majitel a smazal vsechny logy za nekolik let.

Ja logoval discovered v roce 2013. Prijde mi to trochu smutny. Ikdyz jde jen o bod.

Tento příspěvek byl upraven od DogVader: 24 leden 2018 - 16:49

• 0
Xiaomi Mi 9 (Android 9) + Locus Pro

#7611 zvedavkanocni

zvedavkanocni

recesistka

• Members
  • PipPipPip
  • 4 040 příspěvků(y)

Publikováno 24 leden 2018 - 19:14

Abych neuvrhla doktora do ještě hlubší deprese než kolegyně Zelenovláska, předem se omlouvám a informuji, že při psaní na tabletu mám chyb jako máku. Ale budu se snažit polepšit nebo psát minimálně. .-)
  • 0

#7612 MiroslavRouta

MiroslavRouta

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 126 příspěvků(y)

Publikováno 24 leden 2018 - 22:11

Archivovat? To muzu jen doporucit. Krasne si vycistis hlavu a dostanes novou chut do hry :)

A to zas prrr, na mě to doléhá jen tady v tom koutku, mě teda jinak naopak valná většina mých keší, logů atd. dělá radost a tu chuť mi to teda spíš dodává, než ubírá. 

• 4

#7613 SvenWiersen

SvenWiersen

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 166 příspěvků(y)

Publikováno 24 leden 2018 - 22:34

... nebo brzo dojdu k názoru, že je nejlepší všechny svý keše archivovat.

To ne, to by dalo moc prace pri tom mnozstvi :D

• 1

#7614 panzerstepan

panzerstepan

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 562 příspěvků(y)

Publikováno 24 leden 2018 - 22:42

A to zas prrr, na mě to doléhá jen tady v tom koutku, mě teda jinak naopak valná většina mých keší, logů atd. dělá radost a tu chuť mi to teda spíš dodává, než ubírá.

Tys rikal ze je budes archivovat :) Ja jen rikam, ze i archiv vsech kesi muze nekdy pomoci z deprese. No delej jak myslis :)
  • 0

#7615 dr.vota

dr.vota

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 5 458 příspěvků(y)

Publikováno 24 leden 2018 - 23:20

Dát polovinu indicií k multině dovnitř kostela, který je v polovině času zamčený, ačkoliv podle listingu má být údajně vždy otevřený, když je otevřený hřbitov - to je taky na depresi.

• 7

#7616 Arne1

Arne1

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 5 883 příspěvků(y)

Publikováno 25 leden 2018 - 10:30

Myslim ze je to na samotných keseroch ci to risknu, ze im owner ten log zmaze, alebo nie. Len nechapem na co je to dobre riesit. Ved ak to nejakému ownerovi vadi, nech tie logy vymaze a hotovo. Ak mu to nevadi, nech ich nemaze. Tym ze sa to riesi tu tak sa nikam nedospeje.

Ale měl by se pak takový owner chovat konzistentně. A ne jako jeden z tvé země, který maže zkratkové logy Moraváků ale na Rakušáky nesáhne !

• 0

Používám a doporučuji a:Drake - nejlepší geocachingovou aplikaci pro Android!

#7617 Kas.

Kas.

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 172 příspěvků(y)

Publikováno 25 leden 2018 - 10:52

Oba víme, že to jsou kecy. Pouze a pouze nahrabat co nejvíc bodů a už není čas napsat svůj nick. Za mě jako ownera skoro 40 keší je to jednoznačné není zápis v logbooku, není FI. A jak píše TOMY.22 obnovování keší bez svolení autora je taky naprosto OUT a opět žádné FI.

Já s tebou tak úplně nesouhlasím. Když jede banda na pwt, je podle mě lepší (i pro ownera keší) se zapsat zkratkou. Ovšem nesouhlasím psát i zkratky do keší mimo pwt. Ano je to proti pravidlům, ale jak psal MiroslavRouta, někdy to chce taky používat obyčejnej selskej rozum. 

To zas bude palců dole  :D 

Blaza25: Hromadné výjezdy z Liberce snad ani komentovat nebudu, u nás na severu všichni vědí jak to chodí...

• 0

#7618 Modrak

Modrak

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 345 příspěvků(y)

Publikováno 25 leden 2018 - 10:56

Myslim ze je to na samotných keseroch ci to risknu, ze im owner ten log zmaze, alebo nie. Len nechapem na co je to dobre riesit. Ved ak to nejakému ownerovi vadi, nech tie logy vymaze a hotovo. Ak mu to nevadi, nech ich nemaze. Tym ze sa to riesi tu tak sa nikam nedospeje.

Ono je to trochu slozitejsi. Predstav si ownera, kterymu tohle porusovani pravidel vadi, ale zaroven nechce lidem mazat logy, prestoze na to samozrejme ma pravo. Optimalni je kdyz budou lidi respektovat pravidla a korektne se logovat jak maji a owner pak muze bejt v pohode. Smazat log je az ta nejzazsi moznost a myslim ze je v zajmu vsech zucastnenejch aby k tomu nedochazelo. Urcite to neni prijemny ani pro ty lovce, a myslim ze ani pro toho ownera. Asi najdes jen malo owneru kteri maji radost z toho kdyz muzou, nebo musi smazat nekomu log. Ja treba jsem nikdy nikomu zadny log nesmazal. A to ani WN, natoz FI. Resil jsem uz par situaci kdy jsem ten log normalne smazat mohl, ale nakonec jsme se vzdy s dotycnym nejak domluvil a logy bud zustaly, nebo je kacer smazal sam (v pripadech kdyz zalogoval omylem). Ale nikdy to nedoslo do stavu ze by si kacer myslel ze ma na FI pravo a ja mu to nasilim smaznul. Zatim jsem nikomu nesmaznul ani logovani zkratkou, i kdyz jednou uz k tomu fakt moc nechybelo. Delal bych to fakt nerad, ale dojit na to muze.

No a jakakoliv diskuze o tomhle ma smysl v tom, ze se ta otazka otevre verejne a lidi si snad proboha uvedomi ze delaji neco nad ramec pravidel, co by delat nemeli a ze docela riskuji ze na to dojedou. Coz by v optimalnim pripade mohlo vest k tomu, ze zacnou logovat jak pravidla ukladaji, zkratky si nechaji na powertraily pokud tam s tim owner nema problem a normalni kese normalnim ownerum budou logovat korektne. Kdyz se to verejne bude resit, je sance ze se to prostredi kultivuje bez toho, aby dochazelo na tu krajni moznost a ty logy se mazaly. Ber to jako ze owneri timto davaji lovcum sanci vratit logovani k normalu, driv nez si to budou muset vynutit nasilim (tedy mazanim logu). Me to prijde jako rozumny postup.

• 10

#7619 Arne1

Arne1

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 5 883 příspěvků(y)

Publikováno 25 leden 2018 - 11:56

Řeší se tady skupinové logy na PWT, kde je to celkem běžné - velcí lovci PWT by dokonce dokázali spočítat časovou úsporu při použití jedné zkratky místo 4 - 5 zápisů. Oblíbené řešení - razítko se všemi nicky je sice pěkné, ale prodávané tiskárničky bývají docela humpolácké a do mnoha logbooků to nepasuje. Móda nálepek je snad už pryč, kdysi bylo nálepkama polepené vše kolem a smotané logbooky se pro nárůst tloušťky nevešly do krabičky. 

Osobně mám problém jinde: Dost často řešime, jak se zapsat do totálně plného logbooku. Pokud je to filmovka nebo něco většího, tak se prostě najde někde uprostřed troška místa, případně se prdne razítko prasácky někam přes jiné logy. Ale co s nanovkama ? Máme kupříkladu nanovku s posledním volným místečkem - jak se do ní zapíšete ? Hodíte si losem a tři zbývající z výpravy mají smůlu ? A co v případě že už tam poslední místo není ? Jdete s nepořízenou pryč a zapíšete DNF i když jste našli keš i logbook? Nebo dost časté mokré žmolky místo mikrologbooku ? Někdy se na něj dá prdnout razítko, ale někdy ani to není možné. Tohle jsou podle mne podstatnější problémy, než nějaká zkratka na PWT, která je navíc většinou v elektronickém logu rozvedená, takže je zcela jasné kdo k ní patří !

• 3

Používám a doporučuji a:Drake - nejlepší geocachingovou aplikaci pro Android!

#7620 mh.mail

mh.mail

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 781 příspěvků(y)

Publikováno 25 leden 2018 - 12:46

Arne a vy všichni ostatní, kteří tady pořád snášíte příklady, kdy vám owner ublíží tím, že smaže logy v případě, že jste logovali nějakou hromadnou zkratkou — jak už jsem psal výše Mirkovi Routovi — uvědomte si, co je příčina a co následek a kdo tento stav způsobil.

Když jsem s geocachingem začal, byly právě čerstvě zakázány keše s ALR a všechny existující se musely transformovat do keší s nepovinnou podmínkou nebo archivovat (takže je GS neponechal ani na dožití). Od té doby všechna omezení ze strany GS šla pouze na úkor ownerů (aspoň si nepamatuju nic, co by omezovalo vlastní logování). Přitom owneři jsou ti, které obchodní model GS využívá, kteří mu vytvářejí náplň do té jeho obálky. Bez ownerů by nebyl geocaching, protože by nebyly keše. Čekal bych, že si bude víc vážit těch, kteří mu pomáhají generovat zisky, bohužel opak je pravdou. Nicméně mu to prochází a lidi jsou i přesto ochotni věnovat svůj čas a peníze, aby vytvářeli pro ostatní zábavu, za kterou už pomalu nemají ani tu špetku odměny v podobě pěkných logů.

Zatímco příkladů, kdy šel GS svými rozhodnutími proti ownerům, bych dokázal vyjmenovat spoustu: Když si lovci stěžovali, že owneři vytvářejí nesmyslné ALR (což byla zajisté pravda, někteří owneři neznají míru), nevzkázal jim GS, že na takovou keš nemusí chodit a můžou jít na jinou, jejíž podmínka jim bude vyhovovat, ale rovnou ALR zakázal. Napříště budiž jediným rozhodujícím kritériem pro internetový log zápis dotyčného v logbooku. Když si owneři stěžují, že kačeři sdílejí souřadnice finálek, mysterky neluští, multiny neprocházejí a chodí rovnou na finálku, GS pouze sdělil, že takový člověk ochuzuje sám sebe o zábavu, ale je-li zapsán v logbooku, jeho log je přesto platný. A šmytec. Naposledy, co jsem postřehl, se to týká názoru GS na logování do falešných krabiček. Zase se jde na ruku lovcům, smazat log lze podle GS pouze tomu prvnímu v seznamu, tomu kdo tam tu falešnou krabičku dal, ale ostatním nikoliv, protože ti prý logovali „v dobré víře“. Nehledě na to, že ta falešná krabička třeba ani není na těch správných souřadnicích. Logování disablovaných keší nevadí. Logování archivovaných keší nevadí. Omezování ownerů v oblasti eventů je další kapitolou. Nesmyslné zakazování tzv. zřetězených eventů (co komu na tomhle vadilo, to nepochopím), zákazy pořádání samostatných eventů v okolí pořádaných mega- a gigaeventů, nevymahatelnost účasti na programu, zrušení povinnosti se zapisovat do logbooku apod.

Takže ownerům zůstalo jediné pravidlo: pro logování keše na webu je nutný fyzický zápis v logbooku. A i to je už značně oškubané. A spousta z vás se ho neustále snaží nahlodávat, nabourávat, prolamovat a hlavně obcházet. Když se neustále snažíte vymýšlet nové a nové podvody a podfuky na ownery, abyste si mohli zalogovat bod a měli stále vyšší konto, nedivte se, že se tomu owneři snaží bránit všemi prostředky, které jim zůstaly. A tím jediným prostředkem je fyzický zápis v logbooku. Kdyby se logování zkratkou nepoužívalo k podvodům, nikomu by nevadilo a nemuseli jsme to tady řešit. Arne a další vypsali příklady, kdy je logování zkratkou výhodné i pro ownery. Ale zapomněli zmínit spoustu jiných situací, kdy se pod takovou nic neříkající zkratku schovala spousta podvodníků, kteří u té keše ani nebyli a vesele si ji logují.

Pravidla říkají, že hráč musí být zapsán v logbooku. Naprosto správně nijak nespecifikují formu toho zápisu, jestli to musí být vlastnoručně, vlastní krví, jestli stačí zkratka nicku, nebo musí být celý nick, nebo notářsky ověřený podpis. Nespecifikují, jak se má logovat skupina kačerů na společném výletě, jak rodina se společným nickem apod. To je samozřejmě dobře, protože to opravdu pro normální lidi není potřeba. Je jasné, že podmínkou fyzického zápisu v logbooku byl stanoven duch toho pravidla, že zapsat se na webu může jenom ten, kdo tu keš skutečně v reálu našel. A kdo ji nenašel, tak se zapsat nemůže (bavíme se samozřejmě o FI logu). Ten zápis slouží pouze jako ověření toho faktu. A protože se i tak jednoduchou věc snažíte všemožně ošulit, nedivte se, že někteří owneři se křečovitě drží striktního výkladu toho jediného pravidla, které jim zbylo. A proč? Většina opravdu nikoliv proto, že by měli radost z mazání logů, ale protože si nechtějí nechat od vás srát na hlavu.

Mirek Routa tady zmiňoval, že by se měl používat zdravý rozum. S tím se nedá než souhlasit. Ale nelze to požadovat pouze jednostranně po ownerech, zatímco lovce klidně necháme, ať s nimi dál vyjebávají. Opravdu si nemyslím, že owneři jsou ti, kteří by se měli první chytit za nos.

• 32

3 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 3 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama