Mějme dvě plastové krabičky, čisté, s čistým a suchým obsahem, obě jsou hledány a nalézány cachery. Jedna je archivovaná, druhá ne. Jedna je odpad, druhá ne...
Abych mluvil za sebe, nijak mi nevadí, když někde zůstane archivovaná cache, když se nijak neliší od těch nearchivovaných. Vynést do odpadu archivní cache se mi příčí, protože zkrátka a dobře není moje. V tom se shodnu s většinou zdejší komunity, která něco takového považuje za neoprávněné zasahování do věcí, do kterých dotyčnému nic není (někdy i s extrémy, kdy bylo někomu vytýkáno, že vyhodil do popelnice archivní cache, kterou našel vyplavenou na břehu rybníka).
Vzpomněl jsem si na zbědovanou archivovanou GC1PVY9, která byla nakonec odnesena s výslovným souhlasem ownera. To je podle mne zcela legitimní postup.
To se tu řešilo už x-krát, jestli je to "neoprávněné zasahování do věci" a co vím, tak žádné zasahování to rozhodně není. Owner je dle pravidel POVINEN kešku po archivaci odstranit. Neudělá-li to v rozumné době, fakticky se vzdává vlastnictví této keše (aneb jak říká None ve svém příspěvku - CITO eventy jsou dle této logiky protiprávní). Dokážu pochopit situaci, kdy si někdo archivovanou kešku "přivlastní" a stará se o ni jako o svoji vlastní nebo, že ji owner z jakehokoli důvodu archivuje, ale stále se o ni stará. Ve většině případů to tak ale není. Při tom množství publikovaných a archivovaných kešek se mi příčí myšlenka, že plno archivek zůstává na místě a jsou ponechány napospas živlům, event. zvěři. To můžou být klidně stovky keší, které někde leží a na plno z nich si nikdo nevzpomene. Maximálně jednou za x let se někdo pokusí takovou kešku najít. Nechtěl bych se po nějaké době dočkat reportáže, že kačeři zaneřáďují přírodu plastem.
A co se komunity, která chce archivky zachovat týče, tak zájem těch kačerů o takovou archivku je ve většině případů dán jen snahou získat další bod. Jakmile ji ti kačeří odloví, tak jim je její osud ukradený. Do té doby budou vztekle nadávat na kohokoli, kdo by chtěl takovou kešku odstranit. A po mně potopa, že?
Jinak mě pobavilo tvoje "většina zdejší komunity". Upřímně to je zanedbatelný počet kačerů. :-D
Jen pro info. Ve Státech existují (téměř v každém státě) skupiny kačerů, kteří systematicky takové keše odstraňují. A je to aktivita, kterou plně podporuje GS. Tam na tom očividně nejsou s kešema tak špatně jako u nás, aby museli lovit i archivované. Tady u nás má už řada kačerů (z většiny zdejší komunity) asi většinu keší odlovenou a aby nezakrněli v kešování, musí holt na archivky.